Nájdený mobil
Nájdený mobil
čaute...asi pred mesiacom som mašiel mobil...riadne tenky , aj mp3 má a tak a ako každý normálny človek som si ho nahal...a teraz po mesiaci za mno prišla polícia ... otvoril brat lebo som nebol doma...pítali sa ho , že či pán xxx vlastní mobil samsung a take veci sa ho pítali ale on povedal , že nie lebo si myslel že sa pítaju na otca ktorý má rovnaké meno ako ja...pozerali na brata , že či im klama lebo vedia , že ten mobil mám...nakoniec mám prísť v utorok na riaditelstvo polície v BB...a teraz akože idem mať problémy za lúpež?
lebo to bolo pred mesiacom a keď sa ma budú pítať podrobnosti ako som ho našiel tak ja si to už nepametám...viem iba že bola noc a miesto kde som ho našiel...a bol som sám takže mi to nemôže nikto potvrdiť...
Mno, IMEI je IMEI. Pouzivanim svojej SIM v tomto telefone sa logicky podarilo sparovat, kto je jeho aktualny vlastnik. V podstate Ta nemaju z coho obvinit, akurat ho asi budes musiet vratit. Dokazat Ti lupez nemaju ako, jedina moznost je obciansko-pravny spor, ktory je cely o dokazovani a moze sa vliect mesiace. Inac co je to za mobil? Aky typ? Je jeho aktualna hodnota dostatocna pre podanie trestneho oznamenia? Ono imho pokial Ta predvolaju a dobrovolne ho vratis a priznas sa, nemas sa podla mna coho obavat.
Trestny cin Zatajenia veci (§ 236 TZ):k6 napísal:V podstate Ta nemaju z coho obvinit, akurat ho asi budes musiet vratit. Dokazat Ti lupez nemaju ako, jedina moznost je obciansko-pravny spor, ktory je cely o dokazovani a moze sa vliect mesiace.
(1) Kto si prisvoji cudziu vec malej hodnoty, ktora sa dostala do jeho moci nalezom, omylom alebo inak bez privolenia opravnenej osoby, potresta sa odnatim slobody az na jeden rok.
(2) Odnatim slobody na sest mesiacov az na pat rokov sa pachatel potresta, ak spacha cin uvedeny v odseku 1 a sposobi nim vacsiu skodu.
t.j. ak sa preukaze, ze ten telefon mal aspon malu hodnotu (min. 8000 SKK/265,55 EUR) a policajt bude chciet byt kkt, pokojne z toho chlapec moze mat problem, aj ked bez predchadzajucich problemov so zakonom moze vyjst maximalne s podmienkou.
Neboj sa- nic vazne z toho nebude. Len tam pekne chod a telefon vrat. // Potom daj pripadne vediet, ako to cele dopadlo.boborko napísal:nvm či to niečo ovplivní ale ešte nemám 18 a mám zápis že som chlastal na verejnosti a nebol som plnoletý
podla vas ma aku hodnotu ten mobil
//autoeditácia príspevku ( 08 May 2009, 11:24 )
O tom netreba diskutovat. Za danych okolnosti si ani neviem dost dobre predstavit, ze by sa pripad dostal dalej cez pripravne konanie (neplnolety, bezuhonny, nepreukazala sa kradez, telefon po vyzve vratil, atd.). To by poskodeny a vysetrujuci policajt museli byt uplni masiari a aj to by pripadnu zalobu prokurator na 99% odmietol- policajta by sa mozno aj opytal, ci mu neje*e.k6 napísal:Tomasito: Pokial tu vec dobrovolne vrati po prvom vyzvani, neberie sa to ako prejav dobrej vole? resp. neprebieha tam nieco ako pokus o zmier?
V reakcii na teba islo vylucne o to, ze TZ pozna aj ine skutkove podstaty ako skutkovu podstatu Lupeze. Taktiez v obciansko-sudnom spore by mohlo ist maximalne o zalobu na vydanie veci, ale k obciansko-sudnemu sporu by po dokazoch, ktorymi disponuje policia ani neprislo a v pripade dalsieho zadrziavania veci by pachatelovi hrozilo skor trestne stihanie pre Zatajenie veci. Jedine za predpokladu, ze by sa v trestnom konani sud nerozhodol o nahrade skody, odkaze poskodeneho s jeho narokom na obciansko-sudne konanie. Ale tu uz zachadzame do detailov, ktore su pre tento konkretny pripad irelevantne.
mesiac-mesiac a pol ...toto by mi uz neuveriliDieg0 napísal:Povedz ze si nasiel telefon a dal si tma svoju sim kvoli tomu aby si zistil vlastnika telefonu ci nahodou nema ulozene cislo na mamu alebo podobne.Ak si ho nepouzival mocdlho no
-
qwerty-xyz
-
Bushido
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Zabudol som zaplatiť v bare, vrátil som sa o tyzden a vrátil som dvojnásobok, našiel som mobil hneď som volal otcovi dievčaťa, ktoré to stratilo, našiel som koženú bundu s peniazmi a dokladmi, vrátil som všetko bez toho aby mi niekto niečo za to dal. Je to nie len povinost morálna ale aj zákonná... Ak ten mobil nie je drahší ako 266 € tak si sa dopustil priestupku za čo môžeš dostať pokutu... Ale keďže by urobila väčšina ľudí tak to zrejme bude vyriešené pokarhaním. Ak sa niečoho takého dopustíš v budúcnosti bude to trestný čin bez ohľadu na výšku škody.
Ja som nasiel stary Siemens S65 v peknom stave v moje jbytovke na schodoch.Vravim si fajny zaciatok dna.o poschodie nizsie sedel naje*any clovek ale telefon som mu nedal.Potom som premyslal ze to bol asi jeho a nejak ma svedomie skreo tak ked som ho stretol tak mu vravim ze "chlape nestratil si telefon?" a on ze "nie preco?".Tak ho mam doteraz
to iste sa stalo aj mne, v buse som nasiel telefon (starsi), boli tam nejake SMS, tak som sa ozval (predpokladam, ze to bol prijatel majitelky) - zavolal som, vysvetlil vec, povedal, ze sa ozvu... tyzden nic, napisal som sms, odpoved ziadna, tak reku prosikat sa nebudem, a tak som ho predal (3-4 stovky, ziadne milionyGothaR napísal:qwerty: podla mna je zbytocne nosit ho na policiu, majitel sa da zistit aj bez nich. Neviem, co ste skusali, ja ked som nasiel mobil, tak som tam hodil svoju SIM a napisal som clovekovi, od ktoreho bolo v telefone najviac sms. Majitel mal mobil uz na druhy den doma
svedomie ciste a bolo aj na kavu
ved ale ja ho nechcem dat policii...ale MUSIM
...to je rozdiel pani (a damy)poradte daku historku...to ze som ho chcel vratit mi uz nezozeru...nato som mal mesiac a pol a nic...majitela som mohol najst kludne...mal tak aj vela svojich fotiek a tak...ale ten mobil sa mi zapacil tak som si ho nahal...