citat : ...z dovodu novodobeho fenomenu terorizmu aj vo svete je ovela horsie, ako to co sa dialo vo vnutri Iraku za Saddama a co sa dodnes deje napr. v Cine, Severnej Korei, Pakistane alebo na Kube. Nereagoval si...
A: Irak, Cina, kuba , S-korea.. atd.. patria do skupiny extremistickych krajin, kde ludia ziju pod nijakym druhom diktatu. A je jedno ci to je moderny komunizmus v cine alebo diktator na kube. utrpenie ludi sa nenasobi.
Tomasito :
2. Utrpenie ludi sa nenasobi.
Nesuhlasim- nie je utrpenie ako utrpenie. Podla tejto tvojej logiky by nebol rozdiel napr. medzi fyzickym a psychickym utrpenim, nehovoriac o intenzite, event. dopadoch konkretnej z mnohych foriem utrpenia. Vidis to az prilis jednoducho...
ok vidim, ze chces filozofovat ok. na slovicko utrpenie sa mozme pozerat rozne. hovoris o spektre urpeni, o intenzite atd. ano. ak ti dam popapuli raz boli ta to menej, ako ked ti dam dva krat. ale ked ti odrezem pravu ruku "bolest" utrpenie, ti sposobi paralizu nervov citlivych na bolest a to, ze ti odrezem ruku lavu, nebudes citit v takej miere.(samozrejme ak neodpadnes).
ale vratme sa k mojmu prispevku vyssie.
Irak, Cina, kuba , S-korea.. atd.. patria do skupiny extremistickych krajin, kde ludia ziju pod nijakym druhom diktatu. A je jedno ci to je moderny komunizmus v cine alebo diktator na kube. utrpenie ludi sa nenasobi.
konkretne tu, slovne spojenie "utrpenie ludi sa nenasobi" vyjadruje moj postoj na "diktat". Konkretne takto. ak by som mal byt sudca a sudit dvoch diktatorov 1 a 2 pricom diktator 1 by svoje obete (obet = obcan krajiny, v ktorej vladne isty druh diktatury) zabijal a diktator 2 nielenze zabijal ale predsmrtov mucil a po nej vyvrazdil i rodinych prislusnikov (ide mi len o navysenie intenzity utrpenia ).. obydvaja by dostali rovnyky trest.
--------------------------------------------------------------------------------
3. Ked do krajiny vstupia nepriatelske vojska. zvrhnu vladu. tak je normalne, ze je krajina destabilizovana. otazka znie ci bola stabilizovana pred prichodom USA. podla mna urcite nebola.
Nie je pravda, ze pokial pises o vtupe cudzich vojsk a zvrhnuti vlady, musi byt krajina destabilizovana- vid. Anschluss Rakúska 1938, napadnutie Polska 1939, “Bleskova vojna“ 1940 atd. (a to islo o cistu agresiu!). Zrejme ti tiez unika skutocnost, ze situacia v Iraku je stale destabilizovana, pritom od zvrhnutia Saddama uplynuli uz 2 roky, tamojsia destabilizacia nespociva v absencii vlady, ale najma v aktivnom odpore domaceho obyvatelstva. Takze pri vsetkej ucte k tvojmu nazoru, s ohladom na tieto vseobecne zname fakty, destabilizacia Iraku zdaleka normalna nie je, pricom ako som uz napisal, samotni Americania priznavaju, ze tuto sitiaciu podcenili... Nerozumiem teda, ako mozes tuto situaciu- destabilizaciu- povazovat za normalnu....
A: ano to je pravda. pomylil som sa. pri anschlusse nemusi dojst k destabilizacii. ked osm to pisal, pravdepodobne som premyslal nad samotnou vojnou.
--------------------------------------------------------------------------------
Q: Povazujes cenu, ktoru za tuto “slobodu“ plati ostatny svet vo forme novodobeho islamskeho terorizmu za prijatelnu?
A: myslim si, ze toto je cena za postup, aky USA a ine staty zvolili. tento postup odsudzujem. ale v tomto momente to povazujem za priatelnu cenu aj ked je vysoka. urcite to nie je spravne, ale spravne by nebolo ani prestat v boji proti terorizmu, nech sa uz rozohrala akokolvek.
4. Myslim si, ze toto je cena za postup, aky USA a ine staty zvolili. tento postup odsudzujem. ale v tomto momente to povazujem za priatelnu cenu aj ked je vysoka. urcite to nie je spravne, ale spravne by nebolo ani prestat v boji proti terorizmu, nech sa uz rozohrala akokolvek.
Hm, ako mozes invaziu- jej sposob odsudzovat a zaroven ju povazovat za prijatelnu? Neber to osobne, ale to je presne to iste, akoby chcel byt niekto zenou aj muzom podla toho, ako sa mu to prave hodi- dalsi flagrantny priklad paradoxu.
A: skus si moje posty precitat dvakrat potom sa nebudem musiet vracat ku kazdej vete a vysvetlovat ti ju. ak je to take nezrozumitelne tak prepac.. asi sa mi tazko vyjadruju moje myslienky. je mi to naozaj luto. a teraz k veci.
1. odsudzujem sposob invazie do iraku
2. nepovazujem invaziu za priatelnu, ale cenu, kt za nu plati ostatny svet. na to si sa ma totiz pytal.
Je nacase, aby som svoj nazor trochu zosumarizoval. budem sa snazit pistat zrozumitelne.
Na to, aby som mohol podat svoj nazor sa musime vratit do casu pred utokom USA a spojencov do Iraku.
----------
1. stadium : ANO suhlasim riesme to.
----------
v tomto case som bol jednoznacne za riesenie Irackeho problemu. Akeho problemu sa pytas ? urcite som nehladel na to ci maju alebo nemaju jadrove zbrane.. ci ich tam organy OSN najdu alebo nie. mne ide o ludi. okrem ineho. Z historie vieme, ze ani jeden diktat nebol pre obcana, obyvatela krajiny vynosny, ba dokonca mozme povedat, ze toto statne vedenie mu sposobolvalo "utrpenie". (Dufam ,ze ti nemusim pisat priklady, aby si citil vahu mojich nazorov vo faktoch, ale ak potom tuzis kludne mi to naznac.). preto aj irak bol pre mna problemom.
----------
2. stadium : Ale takto nie.
----------
utok na Irak bez dokazu ? to hadam nie. nedochadzaju vam dosledky? co je za tym naozaj ? --- pytal som sa v duchu USA a ich spojencov. preco zvysok sveta len prikyvuje USA a pozera sa nato ako sa kona nepravost?
----------
3. stadium : Grrrr. tak ked ste uz takto nechutne zacali, aspon si upracte.
----------
dobre zvrhli ste Saddama, nenasli ste jadrove hlavice pakujte sa domov a prenechajte iniciativu organom OSN a organizaciam pre rozvoj a pomoc tretosektorovych krajin.
----------
4. stadium : Aspon, ze Sadam a jeho diktat je prec. Splnil sa jeden z bodov, kt som chcel obsiahnut v rieseni "irackeho problemu" Tento bod mi stoji za to, aby som prehltol to co spravili spojenci a aby sme pokracovali v pomoci tejto krajine. dufam, ze USA je uz na odchode a prichadza na radu OSN.
----------
----------
5. stadium : ano postavte si zakladne! kto bude dalsi ?
----------
dalsie kroky USA su pre mna uplne nepriatelne. a som sklamany z toho co robia.
mozno teraz si to uz pochopil Tomasito. viem, bol som trochu naivny, ale ako Europan, kt sa to osobne nedotyka som to citil tak. specialne sa tomu nevenujem, necitim potrebu studovat fakty(mena cisla datumy spojene s tymito udalostami)... aj ked sa sem tam pomylim vo vyjadreni.. nenachadzam v nich paradoxi.
Na zaver sa ta opytam uz len jedno... BOL/NEBOL Saddamov rezim nebezpecnejsi a pre svet rizikovejsi ako napr. v case, ked bol Saddam spojencom USA a kedy na rozdiel od r. 2003 zbrane hromadneho nicenia nie len vlastnil, ale aj pouzil? Dakujem...
pre svet nie. ale to je jedno. ludia potrebovali nijaky sposob ako sa oslobodit spod diktatu...
Ad PS: Pod tym, ze si masterrov prispevok, ktoreho obsah je jasny a zaroven v znacnom rozpore s tvojimi nazormi- povazoval za NICE (doslova) si mam predstavit co? Ze si tym “nice“ myslel nie obsah, ale formu- druh pismenok, riadkovanie, odkazy atd.?
pacilo sa mi ako autor toho textu, vytvoril posolstvo, kt jednoznacne povie kto je ten zli. to neznamena, ze ja si myslim, ze je to tak alebo, ze to tak nie je. kludne pre ineho citatela slovicko nice moze znamenat :
naozaj majstovsky zvladnuty sloh na temu DEMAGOGIA TU A TERAZ.
TOTO NIE JE TEMA, KT MA ZA ULOHU RIESIT MOJ POSTOJ K IRAKU A USA, ALE MA SA VENOVAT USA A IRANU. preto by som bol vdacny, keby sa ukoncilo OT.
PS: pls vyhabaj sa slovnemu spojeniu ci sa mi to paci alebo nie. toto je ukazkova forma demagogie. nic v zlom.