Diskriminacia ateistov alias su veriaci bestie?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Nicki
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Nicki »

Na Slovensku ma ateizmus velmi rozporuplnu prichut.No ak vezmeme do uvahy,ze neveriaci/ateisti/predstavuju po Katolikoch jednu z najvecsich skupin a ich nazory,zelania,hodnoty a zivotne postoje su masivne ignorovane.
Prenasledovanie ateistov ma svoje hlboke korene a siaha az do antiky.Ateisti boli vzdy v dejinach spolocnosti stotoznovani so zradcami,komunistami a vrahmi/a to uplne bez srandy!/Niet divu ze predsudky voci neveriacim naberaju obrovske az mytologicke rozmery...A teraz-podla presvedcenia vecsiny" krestanov"-ateista nema svedomie,zasady-vraj ake by mohol mat,ked neveri v boha.

Polsky prezident,zase otvorene prehlasuje,ze katolicky hodnotny system je jediny akceptovatelny a nema v jeho krajine alternativu.Vystupenie z cirkvy sa netoleruje!
Paradoxne este horsie su na tom USA,tradicne obvinovane ako krajina materializmu.V spojenych statoch mozete byt cokolvek,hoci aj privrzencom nebezpecnej sekty,len nie ateistom!
Pre neveriacich tu neexistuje takmer ziadna tolerancia.A aj vysledky studie UO Minesota ich oznacili za najnedoveryhodnejsiu skupinu.Napr.v Americkom state Texas,formalne existuje zakon,ktory v rozpore s ustavou spojenych statov umoznuje verejny urad len tomu,kto uznava existenciu "vyssej bytosti".V tomto maju Usa viac spolocne s teokratickym Iranom,ako by sa na prvy pohlad mohlo vzdat.
V Irane neveriaci v boha,nie su povazovani za obcanov.
V egypte zase zaviedli roku 2004 obcianske preukazy,ktore identifikuju obcana ako privrzenca z jedneho z troch nabozenstiev:Islamu,krestanstva a Judaizmu-NIE JE MOZNE UVIEST NIJAKE NABOZENSTVO!....Ateisti su diskriminovani aj inym sposobom,-nemozu dostat rodny ci umrtny list,nemozu vstupovat do manzelstva alebo ziskat pas.Ak nedeklarujete svoju nabozensku prislusnost-nemozete volit,nemate narok na zdravotnu starostlivost,nezalozia vam ucet v banke..Proste vsetkym moznym sposobmi vas nutia vyznavat nabozenstvo.

No ani v tradicne liberalnych statoch nemaju ateisti uplnu rovnost pred zakonom.V Dansku a Svedsku musi byt monarcha krestanom a az do roku 2000 mali Svedi v legislative privilegovanu cirkev.

A co na Slovensku?medzi inym vydali zastupvovia cirkvi vyhlasenie,ze pluralny sekularizmus nici ´hodnoty Slovenskej spolocnosti.-kym skutocny sekularn sa vyjadrovat k zalezitostiam veriacim-Nabozenski vodcovia napadaju ateistov pri kazdej moznej prilezitosti.Vykladnou skrinou takehoto pristupu je vysielanie verejno pravnych medii,kazda pochybna sekta tu ma viac priestoru nez humanisti.

Cynicka odpoved krestanov vecsinou znie..ze ak sa nato nechcete pozerat-nemusite-aj ked by to ateistom len prospelo..V tom vezi kamen urazu,nabozenskej propagande sa jednoducho neda vyhnut.Samotni predstavitelia statu udrzuju nadstandartne vztahy s predstavitelmi cirkvi.
Nabozenstvo je doslova vsade.
Neveriaci su programovo urazani alebo tolerovani ako nesvojpravni jedinci-ktori vraj jedneho dna pochopia a konvertuju..

//autoeditácia príspevku ( 27 Jul 2009, 14:50 )
vybrane zo zdroja cn.
d4nt3
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa d4nt3 »

Ateistov je viac, než sa môže podla štatistýk zdať, reálnym ateistom je každý, kto nepozná podstatu svojho náboženstva, prípadne v to neverí. A k tej nedôvere by som mal jedno vysvetlenie, náboženstvo je totiž v dnešnom svete viac o ovládaní ako úprimnom vyznávaní Boha a viery, preto človek ktorí v nič neverí, nie je dôveryhodný z pohľadu mocných ... tento svet je preklopený na hlavu, "každí" Boh, ktoréhokolvek náboženstva sa musí hambiť za zneužívanie viery vo svete ...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aky mas problem dievca?
zaselpeni ludia vidia za moslimom cloveka v handre, zijuceho v skale kdesi v pazi sveta opaseneho SEMTEXom, rovnako zaslepeni veriaci vidia na ateistoch len to zle... tak isto ako ateisti na veriacich... to je proste tak a nic s tym neurobis.

//[ :oops: ]
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

to napisal ateista? lebo ja mam skor pocit opacny, ze na veriacich sa pozerach ako na tych menejcennych
Nicki
Zablokovaný
Zablokovaný

jackb napísal:aky mas problem dievca?
zaselpeni ludia vydia za moslimom cloveka v handre, zijuceho v skale kdesi v pazi sveta opaseneho SEMTEXom, rovnako zaslepeni veriaci vydia na ateistoch len to zle... tak isto ako ateisti na veriacich... to je proste tak a nic s tym neurobis.
a ty chlapce?..ja len zhodnocujem sucasnu situaciu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja problem nemam. poznam vela ateistov, ktori ziju moralnejsi zivot ako niektori veriaci, ale realita je bohuzial taka, ze verejnost pozna ateistov a prijam nemoralnym zivotom a vzbudzuju len pohorsenie pre okolie. Neopovazujem sa tvrdit ze je takych vacsina, ale na kazdej socialnej skupine sa vzdy vsima len to zle a na zaklade toho sa o nej tvori nazor. Je to vec, s ktorou sa nic neda robit.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Nepovedala by som menejcenných, ale "zlých". Teda som ateista, ale chodím občas na omše a mám pocit, ako keby nám chcel farár odkázať, ateisti sú zlí, nevďační ľudia bez pokory. Možno je to len pocit z omše, ale je to hlúposť, pretože náboženstvo nerobí z človeka dobrého človeka. Možno viera, ale aj ateista niečo verí. To, že neverí v Boha neznamená, že neverí v niečo iné.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

to s tymi moralnymi zasadami veriacich je to krasne zhrnute vo vtipe:

10 rokov som pana boha prosil o bicykel... potom som pochopil, ze takto pan boh nepracuje. Bicykel som ukradol a pana boha poprosil o odpustenie.

Prejav viery je kazdeho slobodna vola, ked uvazujem skor racionalne, tak nedokazem uverit veci, ktorych existencia nijakym sposobom nebola dokazana. Mam snad narok verit v to, ze nic ako posmrtny zivot neexistuje, mam snad narok verit v to, ze umrtie mojich blizkych nezapricinil boh z dovodu ze on ich miluje (lebo rodina blizkeho nie?!) Ked chce niekto verit v gulatu kocku, pre mna za mna, nech je jeho alfou a omegou, nech stoji za vsetkym co mu je mile. Ale rovnako ako ja niekomu nevnucujem svoj ateizmus (nakolko je mojou sukromnou vecou) a nikoho nim neobmedzujem, tak nech je tomu aj opacne - nech mna nijakym sposobom neobmedzuje viera.

A co sa vedomia a svedomia tyka - to ze som neveriaci, neznamena ze som grazel postradajuci moralku ci etiku. Miestami mam pocit ze niektori veria len fakt aby sa z hriechov mohli vyspovedat a nesli do pekla...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

bolek napísal:Nepovedala by som menejcenných, ale "zlých". Teda som ateista, ale chodím občas na omše a mám pocit, ako keby nám chcel farár odkázať, ateisti sú zlí, nevďační ľudia bez pokory. Možno je to len pocit z omše, ale je to hlúposť, pretože náboženstvo nerobí z človeka dobrého človeka. Možno viera, ale aj ateista niečo verí. To, že neverí v Boha neznamená, že neverí v niečo iné.
len taka otazka, ked si neveriaca preco chodis na omse?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

axXis napísal:len taka otazka, ked si neveriaca preco chodis na omse?
To sú omše vrámci školy- raz do týždňa v prednáškovej. Tak som šla prvýkrát kvôli zvedavosti, prvý rok ich mával kňaz, zároveň vyštudovaný lekár a aj náš učiteľ latiny. Úžasný človek, s úžasnými myšlienkami, tak krásne vedel rozprávať. Zomrel a odvtedy ho zastupujú na striedačku rôzni iní a práve z ich slov mám pocit, že ja som tá zlá, lebo som ateistka.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Podla mna na Slovensku, co sa tejto problematiky tyka, je to ok. O nejakej nevrazivosti alebo neznasanlivosti sa neda hovorit. Ja som tu za cely svoj zivot zatial namala ten pocit, ze by sa na mna niekto pozeral ako na nejaku "neveriacu bestiu". Az na jednu vynimku a to bola moja neboha babka, ktora nas zobrala k sebe na prazdniny len pod tou podmienko, ze budeme chodit do kostola. Tazko vysvetlit staremu cloveku, ze ked dieta nie je doma k tomu vedene a viera v Boha mu nic nehovori, tak z tej omse tazko nieco bude mat. :)
A tiez si myslim, ze od generacie ku generacii je to menej podstatne, ci je niekto veriaci alebo nie a ludia su celkovo tolerantnejsi v tychto veciach.
--==[ RA ]==--
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa --==[ RA ]==-- »

Niekde som raz cital, ze na svete existuje cca 5000 vier a kazda z nich hlasa, ze ked neverite prave v nasho boha skoncite v pekle. No a chcel by som vidiet cloveka, ktory ma tych 5000 vier.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

--==[ RA ]==-- napísal:Niekde som raz cital, ze na svete existuje cca 5000 vier a kazda z nich hlasa, ze ked neverite prave v nasho boha skoncite v pekle. No a chcel by som vidiet cloveka, ktory ma tych 5000 vier.
no tak to si zle cital....nie kazda... vychodne nabozenstva nie su tak tupe...budhizmus a pod
ja si myslim ze ateitsti su trosku inak vnimani..len si zoberte ze poviete rodicom znamym ze nechcete trebars svadbu v kostole... to by uz bolo....je toho viac... ale nemyslim si ze je to nejake hrozne
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

K duchovnemu a moralnemu vakuu sa vynikajuco hodi citat anglickeho humanistu Davida Pollocka: „Humanisti neveria v život po smrti, v ktorom by odčinili nespravodlivosti tohto sveta. Tento život - jediný, ktorý máme - má pre nás absolútny význam. Ako spoločenské bytosti vyznávajúce princípy spolupráce, ktoré do nás boli vštepované po dlhé generácie, sa usilujeme o dobrý život nielen pre seba, ale aj pre ostatných. Rovnako ani neveríme v Boha, ktorý by nám diktoval, ako sa máme správať a v čo máme veriť."
Nicki
Zablokovaný
Zablokovaný

Vsetky nabozenstva maju spolocny znak..a to zivot po smrti.Ak by neexistovala smrt,zanikli by aj nabozenstva,uz by nemali na com stavat,ani nic slubovat.

Btw.kazde nabozenstvo je zalozene z dvoch hlavnych ucelov..a to-ovladat a profit samozrejme.
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Utláčaní ateisti? Let me laugh :D

Príspevok od používateľa Deafboy »

Dobre som sa pobavil pri čítaní prvého príspevku. Samozrejme každý má iné skúsenosti a svoj pohľad na vec, ale ako prvé ma napadlo vyvražďovanie kresťanov v minulosti, potom predsudky pred moslimskou vierou a podobne. Mám skôr dojem že náboženstvo vo verejnom živote na slovensku upadá čím ďalej tým viac do ústrania a aj ľudia veriaci sa často krát hambia prizať sa k svojej viere pred "ateistom".
keď už sme pri pojme ateista, neveriaci...
Kresťan verí, že existuje Pánboh... Je všeobecne rozhlasované, že neexistujú žiadne dôkazy o jeho existencií.
Ateista verí, že žiaden Boh neexistuje. Takisto ale niesu dôkazy o jeho neexistencií.
Čo sa samotných dôkazov týka, myslím že dôkazy o existencií vyšších bytostí (nemusí to byť zrovna "Boh") máme už dávno (taktiež nemyslim mimozemšťanov :D). Na druhej strane tieto dôkazy nikto neakceptuje a keď sa už len ničo tvári nadprirodzene, všetci zásadoví ateisti prehlasújú že je to blud, výmysel (rovnako ako ranní kresťanskí hodnostári pri rôznych procesoch ;) ) To znamená že sme sa za X rokov nikam neposunuli a všetci si stále obhajujú len svoju stranu.

K odsudzovaniu ĺudí kňazmi mám takisto negatívny postoj, pretože máloktorý z nich sa môže naozaj nazývať kňazom, ba dokonca máloktorý z nich vôbec vie čo to obnáša. Máme síce prikázané "miluj blížneho ako seba samého" no niekrtorí veriaci akoby tento "príkaz" obchádzali ak hovoria o konrétnom človeku / skupine ľudí (v tomto prípade neveriacich) také veci, za ktoré by sa nemusel hambiť ani "zarytý ateista sediaci za vraždu" (zveličené, nechcem tým nič naznačiť, ani nikoho uraziť).

Bol tu niekde spomenutý Budhizmus, no podľa mňa je budhizmus skôr filozofický smer ako náboženstvo v pravom slova zmysle.

Aby som teda priznal farbu, som pokrstený ako Kresťan katolík. Niektoré veci sa mi možno na krasťanstve nezdajú no neodvážim sa verejne s tým niekde vystupovať, pretože sa nepokladám za odborníka na túto vieru a nemám preštudované a vysvetlené možno ani 1/3 vecí ktoré s kresťanstvom súvisia.

edit___________________
Ešte čo sa týka udržiavania moci prostredníctvom viery, myslím si že tento spôsob vládnutia je už istú dobu na ústupe, no niektoré prehlásenia a taktiky v cirkvi zostali. Je ťažké zistiť ktoré to sú, pretože boli ľuďom v minulosti denno denne vštepované, a berú ich ako súčasť svojej viery.
Aj toto je dôkazom toho že viera ako taká je na ústupe pred materialistickým ponímaním sveta, pretože mocnostiam sa úž neoplatí ovládať cirkev aby získala moc nad hŕstkou veriacich. Dnes existujú oveľa účinnejšie metódy.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Nicki napísal: Btw.kazde nabozenstvo je zalozene z dvoch hlavnych ucelov..a to-ovladat a profit samozrejme.
Tak to funguje s náboženstvami teraz, myslím, že účel ich založenia bol mierne odlišný. :wink:

Diskriminácia ateistov závisí podľa krajiny, pomeru ateistov a veriacich ale najmä presvedčení a názorov veriacich na svoje náboženstvo, pretože dnes už nie je "veriaci" ako veriaci.
Ak žije človek s dlhými vlasmi medzi 100 ľuďmi s krátkymi, v dôsledku rýdzich charakterov človečiny je IMO 95% šanca, že ho budú diskriminovať. Nemyslím však, že ho diskriminujú ozaj pre tie vlasy, ale preto, že sa od nich líši. A tak je to aj s diskrimináciou ateistov a naopak.
BTW.. ja som deista, verím v boha, nie v Boha, ale keď sa ma niekto opýta, či vyznávam nejaké náboženstvo, odpoviem radšej, že som katolík. Nestojí mi tá pravda za ten face, ktorý zvedavec po pravej odpovedi nahodí :shock:
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

"ja som ateista, verím v boha, nie v Boha, ale keď sa ma niekto opýta, či vyznávam nejaké náboženstvo, odpoviem radšej, že som katolík. Nestojí mi tá pravda za ten face, ktorý zvedavec po pravej odpovedi nahodí :shock:
Ja sa stretávam skôr s opačným "face".
"Ty naozaj veríš, že tam hore je nejaký BOH ?!? ktorý ovláda celý tvoj život aj smrť?"
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Deafboy napísal:Ja sa stretávam skôr s opačným "face".
"Ty naozaj veríš, že tam hore je nejaký BOH ?!? ktorý ovláda celý tvoj život aj smrť?"
Si trochu zle pochopil môj príspevok. Nepísal som, že som ateista, ale DEISTA. To je veĺký rozdiel :wink: Práve preto hovorím radšej, že som katolík. Málokto pozná toto slovo :(
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

pardon

Ospravedlňujem sa, okolo polnoci mi to už nemyslí. Tú citáciu som viac krát upravoval, pretože sa nezobrazila správne a asi som to omylom prepísal v domnení že som ja spravil preklep. Pôvodný príspevok som samozrejme zle prečítal :D, Preto prednes asi končím :P

A len doplním aby aj ostatní vedeli:
Deizmus je presvedčenie, že existuje Boh, ale odmietajúce akékoľvek podrobné náboženstvá. Týmto slovom sa tiež označuje názor, že Boh je prvotnou príčinou, stvoriteľom sveta, ktorý vymedzil jeho základné princípy, no do ďalšieho diania už viac-menej nezasahuje
http://sk.metapedia.org/wiki/Deista
Napísať odpoveď