V Jezisa neveris vobec, alebo neveris v neho ako v osobu ktora dokazala liecit, a dokazala ine zazraky? Teda snad som sa dobre vyjadril...Waagbistritz69 napísal:princípov sveta (nie Čiže ani v Ježiša neverím..
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
Skôr to druhé. V Zeitgeiste, ak sa dobre pamätám, boli nejaké závery, že osoba Ježiša Krista nikdy neexistovala, ale nevyplývalo to z toho nejako priamo. A je mi to jednoV Jezisa neveris vobec, alebo neveris v neho ako v osobu ktora dokazala liecit, a dokazala ine zazraky? Teda snad som sa dobre vyjadril...
-
jason007x
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
sak presne tak to aj je...prostor napísal:neviem momentalne ako je tato diskusija rozobrana ale aspon na posledny prispevok hodim moj nazor je
vsetky nadprirodzene bytosti beriem ako poludstene resp. hodene do ludskej ci zvieracej podoby nebeske telesa
Mňa by zaujímalo, ako tu vnímate kreacionizmus. Ja sa tým momentálne zaoberám a mám pocit, že pokiaľ človek verí v Boha a v bibliu, tak nemôže veriť v evolúciu. Nechcem tu mať teraz rozpory s ateistami, chcel by som viesť dialóg s ľuďmi, čo veria v evolúciu riadenú Bohom. Teda veria, že jeden deň stvorenia mal aj niekoľko miliónov rokov. Poďme si ukázať pár príkladov prečo je to kravina...
Ďakujem za inteligentnú debatu.1) na konci každého verša je napísané "Bol večer a bolo ráno" (akoby nám biblia chcela jasne naznačiť, že sa jednalo o denný cyklus)
2) v 3. deň Boh stvoril rastliny ako potravu pre živočíchov. V 4. deň stvoril nebeské telesá - slnko, mesiac. No a tu sa dostávam k podstate veci. Ako mohli prežiť rastliny niekoľko tisíc rokov bez Slnka?
3) 5. deň Boh stvoril všetky tvory, ktoré plávajú vo vode a tiež všetky tvory, ktoré lietajú vo vzduchu. 6. deň stvoril všetky tvory žijúce v suchozemskom prostredí. Tu je zase rozpor knihy Genesis s evolučnou teóriou, podľa ktorej sa vtáci a cicavce vyvinuli z plazov. Plazy sú však stvorené v 6. deň, zatiaľ čo všetky lietajúce tvory boli stvorené v 5. deň. Zaujímavé...
4) Podobný problém nastáva, keď sa pozrieme na morské cicavce, ako sú napríklad veľryby, delfíne, tulene. Podľa evolučnej teórie sú tieto živočíchy produktom sekundárneho osídlenia mora [zo súše] určitými, pôvodne suchozemskými cicavcami...
,,Dielo stvrteho dna. Budte svetla na nebeskej oblohe na oddelovanie dna od noci!" Podla mojho nazoru to kludne moze byt mesiac a hviezdy. Povedal by som ze slnko stvoril uz v prvy "den". ,,Tu Boh povedal :,,Bud svetlo!" a bolo svetlo."lama2d napísal: Ďakujem za inteligentnú debatu.
http://veda.sme.sk/c/4334703/cirkev-zbl ... dogmy.html
Myslim si ze viera v Boha a evolucia sa uplne nevylucuju.
Clovek je podla nej vysledkom nahodneho vyvoja. Tomuto postoju sa ani velmi necudujem kedze nahoda je pseudonym Boha ked sa nehce podpisat.
Nie, hovorí sa tam o tom, že Duch Boží sa vznášal nad zemou a zem bola neľadná a pustá. Povedal: Buď svetlo! a videl, že to svetlo ktoré je je dobré. Vieme, že Boh je svetlo a nepotrebuje žiadne telesá.
Nenazval svetlo Slnkom. Rád ti to z hebrejčiny vysvetlím, ak tomu budeš rozumieť.A Boh nazval svetlo „dňom“ a tmu nazval „nocou“.
ked chces tahat logiku do veci ako je boh, tak v tom pripade by som bibliu vynechal - kvoli schopnosti ludskej interpretacie - informacia sa kazi prepisom, prekladom a cestou od zmysloveho organu do mozgu - tam aj casom, cize s tohto pohladu si uz biblia prezila az dost a informacie v nej su takmer bezcenne:) a hladat chyby ako v tvojej citacii je v takych metaforickych textoch zbytocnelama2d napísal:Mňa by zaujímalo, ako tu vnímate kreacionizmus. Ja sa tým momentálne zaoberám a mám pocit, že pokiaľ človek verí v Boha a v bibliu, tak nemôže veriť v evolúciu. Nechcem tu mať teraz rozpory s ateistami, chcel by som viesť dialóg s ľuďmi, čo veria v evolúciu riadenú Bohom. Teda veria, že jeden deň stvorenia mal aj niekoľko miliónov rokov. Poďme si ukázať pár príkladov prečo je to kravina...
tebe by sa asi pacila kniha hovory z bohom - logicke a jednoznacne vysvetlenie vsetkeho:) obsahuje aj odpoved na otazky velkej casti zacinajucich rozmyslavcov - "preco je na zemi zlo ked boh blabla":D
Súhlasím s LubO$. Ja osobne verím v Boha, ktorého nikto nevidel, nepočul a ktorý k nikomu nikdy neprehovoril a nepotrebujem k tomu znôšku rozprávok a metafor, ktoré niektorí ľudia berú až veľmi vážne. Osobne považujem Bilbliu a vôbec celé nábožensvto za nástroj ako ovládať a manipulovať ľudí a samozrejme ako od nich vydrankať peniaze ...lama2d napísal:Veríš v Boha, ale neveríš v bibliu? Alebo veríš v biblii v to, čo ti vyhovuje?
S evolúciou problémi nemám, proste Príroda to nejak zariadila a zatiaľ ani vedci s určitosťou nevedia ako to bolo, ale postupujú a stále objavia niečo nové, napr.
Kód: Vybrať všetko
http://noviny.joj.sk/noviny/28-7-2009/clanok/nasiel-sa-chybajuci-clanok-medzi-plazmi-a-cicavcami.htmlTak pozrite sa, mohol by som s vami diskutovať prečo verím v presne v to čo je v biblii napísané, ale nie je to predmetom mojej diskusie a nechcem ju rozvádzať 10 smermi. Ako som napísal, budem diskutovať s ľuďmi, ktorý veria v bibliu a zlučujú 7 Božích dní stvorenia s evolúciou.
dbbz - díky ti, vážim si to, ale takých knižiek som prečítal celú horu
, chodím teraz aj na teológiu, tak tam mám toho tiež dosť...
dbbz - díky ti, vážim si to, ale takých knižiek som prečítal celú horu
spirki pozor, ale to som ja nikdy nepovedal
len som vravel, ze verim v evoluciu, nic viac. A nikto nikdy nevravel, ze Boh k nikdy nikomu neprehovoril a podobne....nothing is impossible...
lama2d, ano verim v Boha, a verim aj v Bibliu, len nesuhlasim s uplne vsetkym co sa v nej pise. A vznik Zeme je jedna s veci, ktore nepopieram uplne, ale nesuhlasim s tym, asi tak
Veriaci clovek nemusi hltat celu Bibliu...o tom to nieje...aspon u mna nie.
lama2d, ano verim v Boha, a verim aj v Bibliu, len nesuhlasim s uplne vsetkym co sa v nej pise. A vznik Zeme je jedna s veci, ktore nepopieram uplne, ale nesuhlasim s tym, asi tak
Otec hovorí : "Verím v Boha, ale nepotrebujem preto chodiť do kostola a spievať." (v kostole bol naposledy, keď mal 12 rokov) - má podľa mňa dosť veľký kus pravdy, lebo pokiaľ človek nechodí každú nedeľu ráno do kostola, všetci kostolníci ho považujú za neznaboha...
Farára som sa ináč pýtal aj na to, prečo by sme mali veriť teórii o vzniku sveta, ktorý je písaný v Biblii, a nie evolúcii. Vysvetlil mi to takto : "Pozri, keby sa aj človek vyvinul z opice, tá sa vyvinula z jaštera, ten zo stonožky, tá z červa,...ale niekto to riadiť musel"
Farára som sa ináč pýtal aj na to, prečo by sme mali veriť teórii o vzniku sveta, ktorý je písaný v Biblii, a nie evolúcii. Vysvetlil mi to takto : "Pozri, keby sa aj človek vyvinul z opice, tá sa vyvinula z jaštera, ten zo stonožky, tá z červa,...ale niekto to riadiť musel"
ad1) ak niekto potrebuje nieco od teba a ziada ta o to na dialku, a iny pride rovno do tovjho domu, nevyhovies tomu kto meral cesta, aby sa s tebou stretol v tvojom dome?Pilifo napísal:Otec hovorí : "Verím v Boha, ale nepotrebujem preto chodiť do kostola a spievať." (v kostole bol naposledy, keď mal 12 rokov) - má podľa mňa dosť veľký kus pravdy, lebo pokiaľ človek nechodí každú nedeľu ráno do kostola, všetci kostolníci ho považujú za neznaboha...
ad2) ano tak znie najnovsie cirkevne ucenie o evolucii: nieje hriesne, alebo v rozpore s vierou verit v evoluciu, lebo nemozme vediet aky sposob si Boh vybral.
neviem preco ale ludia si stale myslia ze viera v Boha je o chodeni do kostola, nieje to tak vobec...je to omyl, viera je to co clovekciti vo svojom vnutri, ved uz som tu aj spominal, v svatom pisme sa pise o chodeni do kostola, v style, ze do kostola chodia vacsinou pokrytci, ktory sa chcu ukazat na verejnosti...ale ze ty niesu nejak veriaci. Prote tu ide fakt o to co citi samotny clovek, tak isto nechodim do kostola, ani na spovede. Ja sa pomodlim aj doma 
Presne tak, do kostola chodím 2 - krát do roka, ale zato si nemyslím, že keď sa pomodlím večer pred spánkom a nebudem sa hromadne modliť v kostole, tak som horší kresťan - evanjelik. Sem - tam idem aj na spoveď (evanjelici ju majú hromadnú), kde všetci ľutujeme svoje hriechy, ale pokiaľ som si ho vedomý a ľutujem ho skutočne v srdci, tak nepotrebujem ísť do kostola a spovedať sa tam.
Účasť na eucharistickej obeti, t.j. na sv. omši je základným potvrdením, že sme kresťania katolíci. Preto sú veriaci povinní zúčastniť sa sv. omše v zasvätené dni. Ospravedlnení sú iba vtedy, keď sa z vážnych dôvodov nemôžu zúčastmniť na sv. omši, napr. sú chorí, starajú sa o malé dieťa a iné vážne dôvody, alebo sú od nej svojím farárom dišpenzovaní. Tí, ktorí o túto povinnosť vedome nedbajú, dopúšťajú sa ťažkého hriechu.
Účasť na spoločnom slávení nedeľnej sv. omše je svedectvom príslušnosti a vernosti Kristovej Cirkvi.
Svätú omšu ustanovil Ježiš Kristus. Bolo to pri Poslednej večeri. Kostol, to nie je len o modlitbe, ale hlavne o eucharistii. Na to aby si sa pomodlil naozaj nemusíš ísť do kostola, ale na to aby si prijal eucharistickú sviatosť je to väčšinou potrebné.
Účasť na spoločnom slávení nedeľnej sv. omše je svedectvom príslušnosti a vernosti Kristovej Cirkvi.
Svätú omšu ustanovil Ježiš Kristus. Bolo to pri Poslednej večeri. Kostol, to nie je len o modlitbe, ale hlavne o eucharistii. Na to aby si sa pomodlil naozaj nemusíš ísť do kostola, ale na to aby si prijal eucharistickú sviatosť je to väčšinou potrebné.