Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Keď sa ľudia pytali Ježiša, čo je najdôležitejši vec, aby človek prišiel do neba- on odpovedal – láska
Odpoveď jednoducha, ale zahrňa v sebe všetko. Preto nejde o kecy, ale o to, či miluješ, ked miluješ, nie je čo riešiť si myslim
Neni to v rozpore s bozimi prikazaniami? Jezis sa tiez vyjadril nejasne ako ty teraz. Laska k comu? K bohu, k ludom k zvieratam, vsetkemu zivemu? Co ak prejavujem lasku k vsetkym zivim bytostiam na tejto planete ale neverim v boha, pojdem preto do pekla alebo do neba? Myslim si ze je to celkom jednoducha otazka tak by som uz konecne chcel odpoved.
tehla napísal:Suhlasim. život bez viery v Boha by bol by určite vnutorne oveľa prazdnejši a stale by som hľadal zmysel života (čo vlastne ateisti cely čas robia, lebo zmyslom života je Boh alebo láska ako chcete) a to nie je fanatizmus, to je fakt. Sme nim stvoreni a stale ho hľadame, tak ako on nas stale k sebe vola. A preto tragediou duše je, ked sa rozhodne, že chce byť bez Boha, lebo tym strati pôvodny zmysel svojej existencie .
V boha neverim a necitim sa vnutorne prazdny prave naopak este viac posilneny. Hladat zmysel zivota cez boha je podla mna vec daneho jednotlivca, pre mna je zmysel zivota snaha prezit a je opat na tom danom jednotlivcovi ako ho prezije. VIera v boha a nieco nadprirodzene alebo v posmrtny zivot je len jednoducho reakcia na strach pred smrtou, nic viac nic menej. Ludia jednoducho kategoricky odmietaju to ze smrtou stracaju vedomie (to moze byt aj ta dusa) a nastava to tzv "nic".
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito napísal:tehla : Ako myslíš to, že nás Boh stvoril ? Veríš GENESISu ?
že nás Boh stvoril a kniha genesis... na stvorenie sveta sú dnes asi tri vedecky rešpektované (dôraz na slovo rešpektované) názory: Darwinismus, potom smer ktorý tvrdí, že adaptácie vznikajú počas jednej generácie (nespomeniem si na meno zakladateľa) a nakoniec inteligentný dizajn. Podotýkam, že všetky tri sú dnes vo vede akceptované (tá o adaptáciách počas jednej generácie už bola viac menej vyvrátená, no dala zrod myšlienke darwinismu). Inteligentný dizajn nie je vedecky falzifikovateľný (možnosť ho dokázať/vyvrátiť) a Darwinismus nerieši, resp. nevie zodpovedať niektoré základné otázky ohľadom vzniku vesmíru ako takého, vzniku prvej bunky a podobne... tu by sa dalo namietať Millerovým experimentom, no pri ňom vznikali len NIEKTORÉ esenciálne aminokyseliny, nie všetky, ktoré sú potrebné. Ďalší problém Millerovho pokusu je v predpoklade redukujúceho prostredia (neprítomnosť O2), čo sa opäť nedá dokázať a neviem o tom ako to vyvráťiť... Takže môj súkromný názor: Genesis, ak je braná ako obraz a nie doslovne, tak krásne opisuje postupný vznik sveta, ktorý ide ruka v ruke s tým, čo veda zistila - najprv vznik vesmíru ako takého, potom formovanie zeme, vznik rastlín a až potom vodných živočíchov a až napokon človek... to, či sa tak dialo priamo tak, že Boh stvoril priamo daný druh alebo sa ten druh vyvinul vďaka Božej milosti a Jeho plánu a zámeru... to sa asi ťažko presne dozvieme... hlášky aké dával jeden anglikánsky biskup velice dávno o tom, že zem má 6000rokov a podobné hovadiny, že stvorenie sveta trvalo doslovne týždeň (7x24hod) sú rozprávky hodné základnej školy... toto kresťanstvo ako také nikdy netvrdí, len občas sa vyskytne jedinec (podľa mňa je Fanatik), ktorý si postaví hlavu a...

p.s. sorry, že som odpovedal namiesto tehly, no včera sme mali o tomto prednášku s profesorom genetiky :oops: a nedalo mi nereagovať...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:tehla : Ako myslíš to, že nás Boh stvoril ? Veríš GENESISu ?
Hughito povedz mi o čo je „moja“ teoria menej pravdepodobna ako „tvoja“? Predpokladam, že veriš na Big Bang a darwinovu teóriu. Že vesmir vznikol z jednej maličkej čiastočky, nastal tresk a vesmir sa z ničoho nič začal rozpinať a zrazu tu všetko „vznikalo“?:). No to vôbec nema ďaleko od tvrdenia, že bol stvoreny ... Ďalej darwinova teoria, plna nezrovnalosti a nezmyselnosti (zda sa ti logicke, že našimi predkami boli ... muchy?) a ako vznikli tie jednobunkovce, z ktorych sme sa mali vyvinuť my, to už darwin nedomyslel ... samotni niektori vedci hovoria o darwinovej teorii ako o nezmyselnej a niektori začinaju prichadzať na to, že všetko nasvedčuje tomu, že vesmir, tak ako aj človek bol stvoreny, a že ine vysvetlenie jednoducho nie je (čo už spomenul aj stoporko)

Jeden članok, čo teraz vyšiel na prope: a všimnite si, ako autor niekolkokrat vyhlasuje, že nie je veriaci a nech ho nikto neoznači nedajbože za fanatika...Smiešne, človek akoby sa mal dnes pomaly hanbiť za to, že veri v Boha, aby nebol „fanatik“, pritom si myslim, že viera je jednou z najprirodzenejšich veci v živote človeka

http://www.prop.sk/darwinova.html
Prílohy
o_darwin14a.jpg
darwin.gif
(34.37 KiB) 204 stiahnutí
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tehla - musím ti oponovať: nikde netvrdím, že je Darwinismus hlúposť! Povedal som, že jeho evolučná teória nevie vysvetliť niektoré veci, to však neznamená, že sa musí nutne mýliť v teórii o adaptácii :) Lebo čo ak to bolo tak, že boh dal vzniknúť podmienkam, z ktorých sa už život mohol vyvíjať formou evolúcie? No stále len Boh bol ten, kto to všetko tak nadizajnoval... že ryby majú takú základnú morfológiu ako majú, že prenos DNA a veci pri jej realizácii sú nastavené tak ako sú nastavené a to v konečnom dôsledku umožňuje Darwinovu evolúciu... Toto Darwin nevysvetluje a ani vysvetliť nevie... no to, že sa z ryby môže vyvinúť mlok vysvetľuje veľmi rozumne :wink:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:samotni niektori vedci hovoria o darwinovej teorii ako o nezmyselnej a niektori začinaju prichadzať na to, že všetko nasvedčuje tomu, že vesmir, tak ako aj človek bol stvoreny, a že ine vysvetlenie jednoducho nie je (čo už spomenul aj stoporko)
To ale neznamena ze bol stvoreny bohom a uz vobec nie tym o ktorom hovori krestanstvo.

Rovnako by som nezvarhoval teoriu nekonecna, ze to tu bolo vzdy a vzdy to tu bude. Zaciatok a koniec je len vytvor ludskeho mozgu, z vesmieneho hladiska clovek nekonecno nemoze chapat. Cas tym padom nemusi vobec ani existovat.

Potom su tu aj teorie sustavneho opakovania sa deju vo vesmire resp priebeh vesmiru sa stale opakuje, teorie viacrozmerneho vesmiru alebo dokonca aj teraz nedavno hughitom uvedena teoria holografickeho vesmiru v teme vseobecne vedomie atd atd...
tehla

Ok stoporko, to ani netvrdim, že si niekde povedal, že darwinova teoria je hluposť to som povedal ja – fanatik :lol: (a ten v tom članku a ešte par ľudi na svete, stale viac), ty si hovoril o tom, že mnohi vedci sa začinaju zhodovať, že vesmir bol pravdepodobne stvoreny a tu som dal za priklad tvoj prispevok.

//autoeditácia príspevku ( 29 Oct 2009, 16:37 )
Neni to v rozpore s bozimi prikazaniami? Jezis sa tiez vyjadril nejasne ako ty teraz. Laska k comu? K bohu, k ludom k zvieratam, vsetkemu zivemu? Co ak prejavujem lasku k vsetkym zivim bytostiam na tejto planete ale neverim v boha, pojdem preto do pekla alebo do neba? Myslim si ze je to celkom jednoducha otazka tak by som uz konecne chcel odpoved.
Kali, ty odomna chceš počuť, či pojdeš do neba alebo do pekla? A dokonca mysliš, že je to celkom jednoducha otazka? :lol: Kto som ja, aby som ti toto povedal...
... Laska ku hocičomu, laska ako pocit, laska ako vyžarovanie, objektom môže byť uplne hocičo. Lebo Boh je zdrojom lasky, ako lampa v izbe je zdrojom svetla. Preto ty sa v láske spájaš s Bohom aj so všetkymi živymi bytosťami .
Poznaš ten pocit, ked miluješ tak veľmi, že citiš, akokeby si sa sam stal laskou, cela tvoja bytosť žiari, si vesely, šťastny a sršiš energiou? To je spojenie s Bohom si myslim.
Všimni si ako vyzeraju ti, čo nikoho a nič neľubia, uplne bez energie, ledva žiju. Ľudia toľko dumaju nad tym, koho mam ľubiť, kam pojdem, čo mam robiť....Veci zase nie su take komplikovane ako sa zdaju

Ludia jednoducho kategoricky odmietaju to ze smrtou stracaju vedomie (to moze byt aj ta dusa) a nastava to tzv "nic".
Ako vieš? Priznaj si, nevieš nič:) prave v ďalšom poste hovoriš o večnosti takže?
tehla ja si stale hovorim ze keby boh realne existoval tak uz by to tu musel poslat do pi.. a zhasnut svetlo.
Nechce sa mi verit ze ked je tvorca tohoto vsetkeho tak sa na to dokaze len tak pozerat.
Ale to je len moj Subjektivny nazor.
Ked si čital sväte pismo, tam najdeš odpoveď... Podľa pisma, ľudia to posrali, Boh spravil potopu, potom zničil Sodomu Gomoru, potom neviem čo a podľa pisma, ľudia to poseru znovu. Holt, komu niet rady....možno čaka do poslednej chvile, že predsalen... :lol:
A este nieco nikdy nehovor aky by bol pre teba zivot bez niecoho ...
Keby si sa s tym nikdy nestretol tak by sa tvoja zivotna cesta sla inym smerom ... To je vsetko.
Zariadil by si si zivot bez Boha.

To je jak ked este neboli Mobilne telefony ... Pred tym vsetci fungovali bez toho a nikomu to nevadilo ...
Teraz? Kazdy sa bez neho citi ako bez ruky.
Ja to môžem hovoriť, lebo som zažil aj aj, boli doby, ked som prestal veriť v Boha a dobre, že sa tak stalo, lebo teraz naisto viem, že som na spravnej ceste.
Rovnako by som nezvarhoval teoriu nekonecna, ze to tu bolo vzdy a vzdy to tu bude. Zaciatok a koniec je len vytvor ludskeho mozgu, z vesmieneho hladiska clovek nekonecno nemoze chapat. Cas tym padom nemusi vobec ani existovat.
Absolutny suhlas, to tvrdi aj kresťanstvo, Boh je večny, my sme večni a časopriestor v ktorom žijeme na zemi je len dočasny.
To ale neznamena ze bol stvoreny bohom a uz vobec nie tym o ktorom hovori krestanstvo.
A ktorym Bohom teda? židovskym? :lol:
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

tehla napísal:A ktorym Bohom teda? židovskym? :lol:
No moze to byt Mbombo, Mangala, Loa, Olorun, Unkulunkulu, Kamui, Jo-Mu-lju, Udan, Izanagi a Izanami a stovky a stovky dalsich. Neviem z kade beries istotu ze prave TVOJA viera je medzi stovkami inych ta prava.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

tehla napísal:Poznaš ten pocit, ked miluješ tak veľmi, že citiš, akokeby si sa sam stal laskou, cela tvoja bytosť žiari, si vesely, šťastny a sršiš energiou? To je spojenie s Bohom si myslim.
Všimni si ako vyzeraju ti, čo nikoho a nič neľubia, uplne bez energie, ledva žiju. Ľudia toľko dumaju nad tym, koho mam ľubiť, kam pojdem, čo mam robiť....Veci zase nie su take komplikovane ako sa zdaju
No moment moment ... Ked som zalubeny do priatelky tak ze az Srsim tak milujem priatelku ... Nikde tam nevidim ziaden spoj s bohom.
Je to moment ked si stastny ze mas spriaznenu dusu, ktora ta miluje rovnako ako ty ju.
Tak tam neplet boha ... Je to tzv. Euforia z konecne dosiahnuteho stastia ...

To ze ti bolo v Pondelok zle od zaludka, ty si sa za to pomodlil a hned potom si si prdol a bolo po bolesti neznamena ze to spravil boh.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

teoria inteligentneho dizajnu nevravi o tom, ze svet, vesmir... bol stvoreny Krestanskym bohom, ani Visnom, ani Manituom... len ze bol stvoreny "inteligentnym dizajnerom" :wink: takze kali, hoci teba a tvoju argumentaciu uznavam, tvoj prispevok mi pride ako pokus o vysmievanie sa tehlovi. No offence... myslim, ze je samozrejme, ze kazde nabozenstvo si za inteligentneho dizajnera dosadi svojho boha...
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Re: kali520

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

kali napisal

Dovolim si ti dat odpoved :). Ak neveris nicomu tak samozrejme ze nikam nepojdes. Jednoducho nakoniec sa znova narodis. To iste plati aj pre veriacich. To ze niecomu verim ze existuje, este neznamena ze pojde do neba alebo do pekla. Ten veriaci co chodi vzdy do kostola, modli sa a mysli si ze kona dobro, bude mat mozno mensiu sancu aby sa tam dostal ako ten ktory neveri a je spravodlivi a dobry.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Shark NX napísal:No moment moment ... Ked som zalubeny do priatelky tak ze az Srsim tak milujem priatelku ... Nikde tam nevidim ziaden spoj s bohom.
Je to moment ked si stastny ze mas spriaznenu dusu, ktora ta miluje rovnako ako ty ju.
Tak tam neplet boha ... Je to tzv. Euforia z konecne dosiahnuteho stastia ...
Milovat nie len vo vyzname muz a zena... Ked sa pytali jezisa, ktore prikazanie je najvacsie zo vsetkych on odpovedal "Milovat boha nadovsetko a svojho blizneho ako seba sameho" cize nieje rec o euforii, o laske ako chemickom procese, pripadne nejakeho zakladneho zvocisneho pudu, ale o abstrakciu lasky ako vyssieho principu. v podstate to vyjadruje aj prislovie "Co nechcs aby druhy robili tebe, nerob ani ty im" a filozofila Aurela Augustina (Sv.Augustin) vychadzajuca z toho isteho vyroku, "Miluj a rob co chces" ...
TheMEMBER napísal:Dovolim si ti dat odpoved :). Ak neveris nicomu tak samozrejme ze nikam nepojdes. Jednoducho nakoniec sa znova narodis.
To ze niecomu veris, neznamena ze to tak je. Ak veris ze existuje posmrtny zivot, ale neexistoval by tak to neznamena ze pre teba vznikne, tak isto ako ked veris ze neexistuje a existoval by tak budes zit aj po smrti...
To iste plati aj pre veriacich. To ze niecomu verim ze existuje, este neznamena ze pojde do neba alebo do pekla. Ten veriaci co chodi vzdy do kostola, modli sa a mysli si ze kona dobro, bude mat mozno mensiu sancu aby sa tam dostal ako ten ktory neveri a je spravodlivi a dobry.
Z tymto v podstate suhlasim. zalezi na tom ako clovek zije ...
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko : No tých teórií o vzniku života na Zemi je samozrejme viac, ale podľa mňa sa všeobecne prijíma najviac evolučná abiogenéza, v podstate ide o to, že život vznikol z neživej hmoty, niekde hlboko v oceáne, za istých určitých podmienok, všetko je to o chémii. Dobre to bolo vysvetlené v téme Pod Lampu, Živé a neživé, kde o tom rozprávali biológovia.
Darwin vo svojom diele popisuje evolúciu, ako vznikol človek ( mimochodom, nie z opice, to je klasický mýtus, takže tehla, tie tvoje priblblé karikatúry svedčia len o tvojej neznalosti ) etc.
Myslím, že toto veda všeobecne uznáva a nič iné sa vo vedeckom svete neprijíma.
Samozrejme, teórií je viac, sú aj kritici a určite sú aj nejaké nedostatky, ale myslím, že v tomto má nejaký vedecký kuloár jasno.

Rôzne iné teórie ako panspermická teória, paleoaustronautika, inteligentný dizajn ( tu by som sa zastavil, Stoporko : podľa mňa táto teória určite nemôže byť vedecky dokázaná, lebo sa v podstate jedná o Boha s veľkým B a je jedno, že sa to len inak nazýva. Táto teória je pre vedu neprijateľná a nič na tom nemení ani to, že niektorí vedci sú aj veriaci, aj tak je ich minimum ) nemajú šancu (zatiaľ) a nie sú tak uznávané.

tehla :
Hughito povedz mi o čo je „moja“ teoria menej pravdepodobna ako „tvoja“?
Dúfam, že toto nemyslíš vážne, lebo na toto už fakt ani nemám síl odpovet a aj tak je to zbytočné, veri si ďalej v tie svoje nezmysly. :wink: A buď šťastný a spasený.

themember :
Dovolim si ti dat odpoved Smile. Ak neveris nicomu tak samozrejme ze nikam nepojdes. Jednoducho nakoniec sa znova narodis.
A nato si ako prišiel, že sa znovu narodíš ?

Key5ers0ze :
Amen.
Tak tak, odporúčam pozrieť ( hlavne veriacim ).
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - ešte raz si prečítaj môj pôvodný príspevok o teóriách vzniku života: inteligentný dizajn nemôže byť falzifikovaný - vedecky overený, no po logickej stránke i po stránke nepriamych dôkazov nemá logickú chybu. A je to vedecky uznávaná TEÓRIA - nájdi si rodiel medzi hypotézou a teóriou. Darwinizmus je tiež vedecky uznávaná teória. Už som spomenul jej výhody a nevýhody. Nechcem ti brať tvoj názor, že si myslíš, že je jediná správna a vo vede majoritná... no tu ti musím oponovať - či je správna ti dokázať neviem, no v prírodných vedách sa považuje len za teóriu - prístup a tých vedcov prikláňajúcich sa k ID zasa nie je až tak málo :wink: Proste dnes sú už tieto dva názory v podstate rovnocenné... každý má svoje plus i mínus.

Abiogenéza - k tomu som písal tiež - Millerov experiment. V histórii bola najprv prijímaná abiogenéza, tú potom Pasteur vyvrátil pokusom so sterilným živným médiom (ten pokus je pomerne známy). Opätovný "návrat" k abiogenéze nie je až taký ako tvrdíš - ako som už písal, PREDPOKLADÁ SA, že v život vznikol z prebiotickej chemickej polievky za bezkyslíkatých podmienok. A aj za týchto podmienok je možný vznik len niektorých esenciálnych aminokyselín. Ostatné proste len tak z toho nevyrobíš - už nebude fungovať zrážková teória (chemický model). Toto pekne ukázal práve Miller - vznikli mu nejaké aminokyseliny, no nie všetky. Ostatné sa dajú dorobiť len za pomoci kyslíka a tu už máš problém - poštiepi ti už vzniknuté produkty :) Takže odvolávať sa na abiogenetický pôvod je nie celkom šťastné.
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

[quote="[url=http://www.hojko.com/post1283604.html#1283604]hughito
themember :
Dovolim si ti dat odpoved Smile. Ak neveris nicomu tak samozrejme ze nikam nepojdes. Jednoducho nakoniec sa znova narodis.
A nato si ako prišiel, že sa znovu narodíš ?
[/quote]pretoze ak sa ti nepodari vratit spet k svojmu pravemu povodu(svojmu pravemu JA, niekto to nazvyva nebom alebo rajom) tak po case dostanes sancu znova. A to je zit v tomto svete.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Lol Hughito...vedel si o tom, ze Britania je neveriaca....to je ako robit anketu, ci 'mate radi AFA?' v krcme s nazvom '88' ....obrazne povedane....ale nacrtol som ti asi ake diskutabilne su tie tvoje statistiky :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

k téme štatistika - bývalého spolužiaka (zo strednej) mama robila na štatistickom úrade a mali tam interné heslo: štatistika je presná hra s nepresnými čislami :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko : Prosím ťa, povedz mi, aké pre má teória ID.
Na akom reálnom základe je táto teória postavená.
Slovíčkarenie ako teória a hypotéza - to nechajme bokom, myslím, že sa chápeme.
Ja som sa naozaj nestretol s takým názorom, kde by vedci boli za ID. Opakujem, veriaci vedec si môže svojho ID pichnúť pred Big Bang, ale to je absolútne nedokázateľné a preto nemá ani najmenší zmysel sa o tom baviť.
Neviem, čo nám vlastne dokazuje, alebo aspoň naznačuje, že by nejaký ID mal byť, ak sa odprostíme od pozemských náboženstiev ( ktoré vytvoril človek ). Nič.

Čo sa týka toho samotného života na Zemi, teda jeho vzniku :
Je jasné, že v týchto veciach máš väčší prehľad, študuješ to, ja o tom veľa neviem, takže sa tu s tebou nebudem hádať.
Zhodneme sa však na jednom ( na tom pre túto tému najdôležitejšom ) : Život na Zemi určite nevznikol tak, ako to je opísané v Biblii.

Lubos : Čo tu zas loluješ a napádaš ma zato, že sem pošlem nejaký link.
Nepáči sa ti, ja viem, ale ja zato nemôžem. Ja som si teda úprimne nemyslel, že by mohlo vyjsť až 97 %, no čo, blýska sa na lepšie časy.

:wink:
tehla

Darwin vo svojom diele popisuje evolúciu, ako vznikol človek mimochodom, nie z opice, to je klasický mýtus
Neviem, do akej školy si chodil ty, ale ja som sa učil, že podľa darwinovej teorie je človek z opice. To, že sa tato teoria všelijak prekruca a hovori sa raz jedno, raz druhe komu ako vyhovuje len svedči o tom, aka je cela tato teoria „dôveryhodna“
A buď šťastný a spasený.
Vďaka, bez tvojho požehnania by to asi ani nebolo ono :lol:

SharkNX:
A za to, že niekoho ľubiš vďačiš sam sebe? Ty si stvoril lasku? Si jej pôvodcom? Stvoril si seba, svoju frajerku? tak by som to praveže neoddeloval od Boha...

//eMpiko že prečo je moja viera ta prava? Lebo moj Boh nie je muž s troma slonimi hlavami a šiestimi rukami, ani muž tancujuci s tamburinou, ani tučny sediaci chlap, ani nič podobne. Môj Boh je všade a môžem ho vidieť aj v tebe, lebo môj Boh je život sam a cely tento svet bol z neho stvoreny
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Stoporko : Prosím ťa, povedz mi, aké pre má teória ID.
Na akom reálnom základe je táto teória postavená.
Slovíčkarenie ako teória a hypotéza - to nechajme bokom, myslím, že sa chápeme.
Ja som sa naozaj nestretol s takým názorom, kde by vedci boli za ID. Opakujem, veriaci vedec si môže svojho ID pichnúť pred Big Bang, ale to je absolútne nedokázateľné a preto nemá ani najmenší zmysel sa o tom baviť.
Neviem, čo nám vlastne dokazuje, alebo aspoň naznačuje, že by nejaký ID mal byť, ak sa odprostíme od pozemských náboženstiev ( ktoré vytvoril človek ). Nič.

Čo sa týka toho samotného života na Zemi, teda jeho vzniku :
Je jasné, že v týchto veciach máš väčší prehľad, študuješ to, ja o tom veľa neviem, takže sa tu s tebou nebudem hádať.
Zhodneme sa však na jednom ( na tom pre túto tému najdôležitejšom ) : Život na Zemi určite nevznikol tak, ako to je opísané v Biblii.
aké pre má ID oproti Darwinismu? Podáva vysvetlenie pre príčinu vzniku vesmíru ako takého. Ďalej objasňuje neredukovateľnú zložitosť mikrosveta (napr. taký najznámejší príklad je bakteriálny bičík - ten funguje len vďaka obrovskému podpornému aparátu zloženému z rozličných nanokomponentov ako stator, podporné bunky... a evolučná teória tvrdí, že sa bičík vyvinul spontánnou mutáciou. Toto však nie je možné, lebo zásah do DNA v takomto merítku aby sa súčasne vyvinula takto komplikovaná štruktúra je nie nemožný, ale až nereálny kvôli opravným enzýmom v bunke. Mohli by vzniknúť len niektoré tie nanoštruktúry, no nie celá ich sústava vrátane bičíka. A na čo by ti bola len časť tých nanoštruktúr? Správne - na nič. Len by bunka zbytočne vynakladala energiu na viac na ich výživu, bola by ťažšia a vďaka selekcii by mala menej potomstva - čiže bakteriálny bičík nemohol vzniknúť evolúciou). Jeho ďalšia výhoda spočíva v tom, že tento prístup objasňuje PREČO replikácia DNA a jej realizácia (teda tvorba bielkovín) funguje tak ako má. Iná teória to vysvetliť nevie.

Hypotéza a Teória - len som sa pokúšal vysvetliť, že hypotéza je myšlienka, predpoklad. Teória je už, matematicky vzaté, Veta dokázaná z nejakých základných axióm (tvrdení, ktorých pravdivosť nedokazujeme). Teória je v podstate vo vede aplikovaný prístup k nejakému problému, ktorý sa opiera o určité predpoklady (u abiogenézy je to bezkyslíkaté prostredie, u ID je to existencia Dizajnéra, u Darwina existencia nejakého spoločného prapredka - ani jedno z toho sa NEDÁ DOKÁZAŤ ani VYVRÁTIŤ :wink: )

Ešte si nestretol vedca, ktorý by podporoval ID? Stačí keď prídeš ku nám na fakultu (PRIFUK) a hneď ich tam niekoľko máš. Z ČR napr. asi najznámejší Jiří Grygar (svojho času robil v ČT1 reláciu o vesmíre, je uznávaný astronóm). Z USA si mená nepamätám, no je ich tam hooooodne.

Keď si to tak zoberieš, Darwinismus ID nevylučuje a naopak. Osobne si myslím, že sa v mnohom zhodujú a mali by viac spolupracovať. Tak isto ako cirkev a veda.

Že je ID nedokázateľný? A myslíš, že abiogenéza dokázateľná je? Omyl, ani tá. Už som písal, každá vedecká teória stavia na nejakých základoch, ktoré sú nedokázateľné. To, že je pre niektorých ľudí ťažké prekusnúť, že VEDECKÁ teória ID si dala ako svoju axiómu existenciu Inteligentného Dizajnéra... tak sa čudujem, ako dokážu nepochybovať o tom, že sa v zemskej atmosfére pred niekoľkými miliardami rokov nenachádzal kyslík, keď uvážime koľko ľadu sa nachádza v meteoritoch, ktoré vtedy aj dnes bombardovali našu planétu...

a už som tiež raz pár strán dozadu písal, že Biblia ak ju neberieme doslovne (čo je v mnohých prípadoch, no nie vždy), popisuje vznik sveta pomerne presne. Z toho čo viem o iných náboženstvách, tak asi najpresnejšie - zoberme si ju postupne: namiesto slova Deň si dosaďme slovko Etapa, bude to zrozumiteľnejšie.
V prvej etape vznikol vesmír.
V druhej etape vznikla na zemi voda, dokonca biblia popisuje aj rozdiel medzi vodou v oceáne a v mrakoch.
V tretej etape vznikli rastliny rôzneho druhu.
V štvrtej etape je chyba, mesiac a slnko a hviezdy nevznikli až teraz ale už počas etapy jedna - asi jediná chyba.
Piata etapa - morské živočíchy a vtáky - ryby sú datované správne, vtáky neviem posúdiť, na toľko Darwina nepoznám, či zaradil vtáky pred alebo po suchozemských tvoroch - sú teórie o tom, že sa vtáky vyvinuli z rýb, nech to znie akokoľvek absurdne
Šiesta etapa bola vznik suchozemských tvorov a až po nich prišiel človek. A ten človek (adam znamená človek) mal podobnu muža a ženy - teda dve pohlavia.
Kde tu vidíš zásadný rozkol s tým, čo vraví veda?
Napísať odpoveď