to, že kresťania majú viac argumentov - ja som ťa pochopil tak, že tvrdíš, že po stránke evolúcie a ID máme viac argumentov...
to, že Boh existuje, mi dokazovať nemusíš, neboj
Ako keby kresťanstvo neprebralo prvky z x iných náboženstiev ( aj pohanských ). Vlastne, je to kvalitný plagiát.Islam prebral prvky z kresťanstva
Asi po 49-krát sa dopúšťaš chybného argumentu ( argument ad ignorantiam ), ešte raz sem hodím definíciu :Ja považujem za dôkaz skuťočnosť naokolo, niekto možno zase verdikt nejakej komisie. Ak poviem, že som nevidel nejaky medzičlanok medzi trilobitom a rybou, ani prechodny medzičlanok medzi ľudoopom a človekom, lebo sa žiadne nenašli
Kód: Vybrať všetko
Argumentum ad ignorantiam, argument z neznalosti. Podle něj chybění důkazu o existenci určitého jevu je důkazem, že takový jev nemůže existovat, a že logicky je správný názor opačný. Formálně: Jestliže teorie X nedovede vysvětlit nějaký fenomén, pak je správná teorie Y. Podobný smysl má i tvrzení: Je mnoho věcí mezi nebem a zemí, o kterých věda nemá ani ponětí, takže je možné cokoliv. Tento argument je používán kreacionisty (podobně jako argument následující) k vyvrácení evoluční teorie a jako „důkaz“ existence inteligentního Tvůrce. Klasickým příkladem takového argumentu je chybění paleontologických nálezů, které by tvořily přechodný článek mezi již nalezenými druhy zvířat. Mluví se o chybějících článcích, „missing links“. Z faktu, že chybí důkaz existence přechodných forem, se odvozuje, že neexistují a že pokročilejší druhy byly nově stvořeny. Podobným „důkazem“ je to, že se zatím nezdařilo beze zbytku vysvětlit velké evoluční skoky (např. v kambriu), nebo že některé biologické struktury nebo biochemické reakce jsou tak složité, že jejich postupný vývoj dosud není objasněn. Cokoli je tedy neznámé, nesrozumitelné, nevyjasněné, to vše se stává argumentem ve prospěch existence Tvůrce. Moderní kreacionisté jdou dokonce tak daleko, že žádají, aby byly vědecky objasněny všechny mezery, beze zbytku. Typický je názor zastánce teorie Intelligent Design Berlinského: „To, že existují místa, kde byla (vývojová) mezera zaplněna, je sice zajímavé, ale nevýznamné. Rozhodující je, že existují mezery, které zůstaly“. A kto to určuje ?a myslia si, že ľudia sami môžu určovať aky je svet
No vidím, že keď si včera pozeral Lampu asi si mal klapku na očiach a v ušiach štuple.Vidiš a keď sa pozrieš na človeka,nevidiš „maliara“? Ked sa pozrieš na stoličku, s určitosťou vieš, že ju niekto musel vyrobiť, keď sa pozrieš na obraz, vieš, že ho niekto musel namaľovať. Nie je človek sám dôkazom Boha? A vôbec, všetko stvorenie na tomto svete?
nepleť sem zjavovanie márie... to je na inú kapitolku a názory kresťanov na "dôležitosť" márie sa značne líšia (katolíci vs. ostatní).Exorcizmus ako zdokumentovaný fakt ? JA neviem či už som idiot ja, ale naozaj som tu zatiaľ za tých 20 strán diskusie nevidel jediný dôveryhodný dôkaz.
Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť. Rolling Eyes
Nie nieje. Svoje teorie o vzniku tohoto vsetkeho som tu uz pisal v tomto prispevku. A satan je tiez myticka alebo duchovna postava ktorej neviera vseci rovnako ako v boha, to ze tu su ludia tak to vie kazdy clovek na tejto planete sme hmotneho charatkeru. Takze toto tvoje prirovnaie je dost odveci, kedze ja nepovazuje existenciu satana za nieco samozrejme a neverim ani v neho. Takze ak sa mi nejaky tento duchovny, neviditelny alebo nehmotny a nadprirodzeny vytvor boha zjavy tak to uz bude dokaz jeho existencie.tehla napísal:Vidiš a keď sa pozrieš na človeka,nevidiš „maliara“? Ked sa pozrieš na stoličku, s určitosťou vieš, že ju niekto musel vyrobiť, keď sa pozrieš na obraz, vieš, že ho niekto musel namaľovať. Nie je človek sám dôkazom Boha? A vôbec, všetko stvorenie na tomto svete?
Presne tak, až na to, že nejde o rozpravky od Dobšinskeho, ale realitu.hughito napísal:Ale proste jasné, závery vedeckej komisie sú ti ukradnuté, zato rozprávky ako od Dobšinského o zlých duchoch a vysvätených domoch s krížmi na stenách sú úplne jasné, lebo niekto povedal, druhý počul a povedal....
Ak to povedal docent Ferák, tak to predsa musi byť pravdahughito napísal:Jasne tam docent Ferák opakoval, že tieto procesy ženie slepá sila, nepotrebujú vyššiu moc nad sebou etc., neviem to presne zopakovať.
Myticka a duchovna je rozdiel.Kali520 napísal:A satan je tiez myticka alebo duchovna postava
Nepovedal by som, že v neho všetci neveria a že moje prirovnanie je odveci. A dokonca su aj ľudia, ktori s nim maju realne skusenosti a je ich naozaj dosť (vlastne všetci s nim mame realne skusenosti,len mnohi to nevedia)...Keby si satana videl na vlastne oči, tak by si uveril v existenciu Boha. Človeka ale vidiš na vlastne oči (aj človek je duchovnej podstaty, s tym, že zatiaľ má materialne telo-do ktoreho sa môže vteliť aj ten zly duch) ale v Boha napriek tomu neveriš. To je cele. (Ale viem ťa pochopiť, ako to mysliš)Kali520 napísal:ktorej neviera vseci rovnako ako v boha, to ze tu su ludia tak to vie kazdy clovek na tejto planete sme hmotneho charatkeru. Takze toto tvoje prirovnaie je dost odveci, kedze ja nepovazuje existenciu satana za nieco samozrejme a neverim ani v neho.
S tymto ti ja nepomôžem, ale môžeš si to skusiť nejak zariadiť a zučastniť sa napr. na exorcizme. Vtedy sa diabol zhmotní v materialnom svete.Kali520 napísal:Takze ak sa mi nejaky tento duchovny, neviditelny alebo nehmotny a nadprirodzeny vytvor boha zjavy tak to uz bude dokaz jeho existencie.
A nemysliš si, že to hocičo s nejakymi kriteriami, by sa postaralo o to, aby nam tie kriteria aj dalo vedieť?Kali520 napísal:A okrem toho ak aj pripustim tu svoju tretie teoriu teda ze nas nieco niekto stvorilo nemusi to byt automaticky ten boh o ktorom hovori krestanstvo presne s tymi kriteriami o ktorych tiez oni hovoria. Moze to byt hocico s upllne inymi kriteriami.
Preto sa zrejme všetky proroctva musia naplniť (k tomu smeruje aj dnešny vyvoj), aby zlo dokonalo svoje dielo a bolo nakoniec navždy porazene a odstranene zo sveta. Tak to hovoril aj Ježiš Kristus a všetko smeruje k tomu, že opäť raz neklamal.Satan používal to, čo Boh nikdy nepouživa – podlé správanie a lož. Prekrúcal Božie slovo, spochybňoval zámery Božej vlády a tvrdil, že Boh nemá právo dávať zákony. Božia večná múdrosť satana z neba síce vylúčila, no nezničila ho. Aj keď Boh prijíma len službu lásky, oddanosť veriacich musí spočívať na presvedčení o jeho spravodlivosti a dobrote. Obyvatelia neba nemohli pochopiť podstatu hriechu s jeho následkami a neboli by pochopili zničenie satana ako prejav Božej spravodlivosti. Keby bol satan hneď zničený, mnohí by potom slúžili Bohu zo strachu, nie z lásky. Vplyv podvodníka by tým nezanikol, ani duch vzbury by nebol celkom odstránený. Satan musí v záujme blaha celého vesmíru s platnosťou pre celú večnosť vyjaviť svoje zásady, aby všetky stvorené bytosti videli v pravom svetle jeho útoky na Božiu vládu a aby sa raz navždy nad každú pochybnosť prejavila Božia spravodlivosť a milosť i nemennosť Božieho zákona. Satanova vzbura by mala byť celému vesmíru večne platným poučením a trvalým svedectvom o povahe hriechu a jeho strašných následkoch. Pôsobenie satanovej vlády, jej účinky na ľudí i anjelov mali zjavne ukázať, aké zhubné sú následky popierania Božej moci. Mali dokázať, že Božia vláda je zárukou blaha všetkých Božích tvorov.
No napriklad ja už mam študium za sebou, no napriek tomu, alebo možno prave preto neverim vo všemocnosť ľudskeho rozumu a uvedomujem si jeho obmedzenosť a omylnosť.hughito napísal:A ja vôbec nie som ignorant, pozri sa , ty ako študent vedeckého odboru asi vieš, ako sa nejaká vedecká teória musí najprv publikovať po článkoch, rôznych menších prácach, potom sa dostane do konfliktu s kritikmi, daný človek ju musí argumentačne obhájiť, podložiť nejakým výskumom či experimentom, možno sa spraví aj nejaká prezentácia či konferencia, napíše sa práca-štúdia, etc.
v tom prípade si čisto materialisticky založený človek a touto vetou si sa obral o právo vyznávať akúkoľvek vieru v čokoľvek duchovné - už sme sa zhodli, že nič duchovné sa nedá priamo a vedecky dokázaťA ja vôbec nie som ignorant, pozri sa , ty ako študent vedeckého odboru asi vieš, ako sa nejaká vedecká teória musí najprv publikovať po článkoch, rôznych menších prácach, potom sa dostane do konfliktu s kritikmi, daný človek ju musí argumentačne obhájiť, podložiť nejakým výskumom či experimentom, možno sa spraví aj nejaká prezentácia či konferencia, napíše sa práca-štúdia, etc.
Takto nejako si ja predstavujem pravdu, keď to prejde takýmto vývojom a široká obec ( hlavne vedecká )to uzná ako fakt. Takýmto veciam ja verím.
Ale tu sa nebavím o nejakej globálnej múdrosti, alebo ľudskosti, ale o nejakých faktoch a teóriách.Pre mňa mudrosť pochadza z duše, nie len z mozgu a preto si myslim, že stary indian, alebo babka z lazov môže byť mudrejšia, ako 20 členna vedecka komisia.
Áno, len sa smej, ja verím viac človeku, ktorý sa o danú vec celý život zaujíma a študuje ju, narozdiel od teba, dogmatika, ktorý verí 2000 rokov starej knihe.Ak to povedal docent Ferák, tak to predsa musi byť pravda Laughing A čo je slepá sila? Možno docent Ferák je slepá sila.
Iny docent Dawkins, povedal zase: Ak pripustime, že za za toto všetko, čo vzniklo môže iba evolucia, tak potom by bolo vysoko pravdepodobné, že tornádo, ktoré by sa prehnalo nad priemyselnou skladkou by mohlo zostaviť plne fungujuci Boeing
O tomto som tu už písal.Niečo k existencii satana:
A ? Tvrdím ja niečo iné ? Tvrdím snáď, že sme neomylní ?No napriklad ja už mam študium za sebou, no napriek tomu, alebo možno prave preto neverim vo všemocnosť ľudskeho rozumu a uvedomujem si jeho obmedzenosť a omylnosť.
Ty si irelevantný celý, to čo tu zase píšeš ? Ja som označil bludom tvoje zjavenia pred 70 000 ľuďmi.Panna Mária je súčasťou náboženstva a patri sem. A opäť, to že to ty označiš za blud, je pre mňa osobne uplne irelevantne
1)Mam ti odpovedať, či si idiot?hughito napísal: prečo odbočuješ od témy a neodpovieš na dôležité otázky ?
Ja ich zopakujem a zvýrazním :
Exorcizmus ako zdokumentovaný fakt ? JA neviem či už som idiot ja, ale naozaj som tu zatiaľ za tých 20 strán diskusie nevidel jediný dôveryhodný dôkaz.
Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť.
veríš v lepší svet? Lenže keď sa pozrieme okolo seba, vidíme, ako sa všetko rúti do sra*iek a na miesto lásky v ľuďoch vládnu peniaze a plytké materiálno - takže tiež veríš niečomu, čo nemáš dôkazovo podloženéStoporko : No ja určite neposudzujem materializmus a nejaký idealizmus len podľa tohto.
Ja verím v lepší svet, verím v silu ľudského rozumu a poznania, verím na lásku, etc.
Ale čo sa týka toho poznania, tak to máš pravdu, verím len nato, čo je dokázané. Nepotrebujem slepú vieru. Nevidím nato dôvod a príde mi slabomyseľné.
A inak, pre teba platí to isté čo pre tehlu. Opäť si z témy exorcizmus nejako neutrálne vycúval, neposkytol si mi nič, žiadny dôkaz, aspoň trocha seriózny.
To mi len dokazuje, že aj na toto iba veríte a aj to len preto, lebo sa to píše v Biblii, tak nato treba veriť.
Kamoša, ktorý je veriaci som sa pýtal, či verí na Satana a povedal, že nie.
Inak, akože celkovo nechápem, ako vôbec na takéto veci ako Satan a nejaké zjavovanie Panny Márie môže niekto veriť, keby sme boli v roku 1300, tak to beriem, ale teraz ?
Dobre, neodpovedaj. Položím ti x základných otázok a ty proste neodpovieš a mne napíšeš, že nech sa kontrolujem ako komunikujem.Ja ti nesom povinny odpovedať na nič, sa kontroluj, jak komunikuješ.
Aj to, ale to si len vytrhol z kontextu, ja som ťa pýtal, kde je tu za posledných 20 strán diskusie tvoj zdokumentovaný dôkaz, či ako si to nazval.1)Mam ti odpovedať, či si idiot?
2)Maria sa zjavovala trom deťom vo Fatime
Prečo by som ja mal namáhať ? Ty tu tvrdíš takéto veci, tak to dokáž, ako to komunikuješ ? Hlavne mi ukáž fotku tej zjavenej Panny Márii, keď ju 70 000 ľudí videlo, určite niekto fotil či kameroval ( ak teda mali k dispozícii, neviem kedy sa to malo stať ).posledne zjavenie malo byť pre verejnosť a bolo dopredu ohlasene, prišlo tam 70 000 ľudi a videlo ju. Predpovedala vojny a bolo to jedno z jej poslednych zjaveni-jedno z poslednych varovaní ľudstvu
To proste nemôžeš porovnáva to, že verím, že mi to napríklad s frajerkou vydrží dlho s tým, že verím v Boha a následne ma tým dávať do roviny s vami, lebo tiež verím na niečo, čo nemám vedecky dokázané, však to je nonsens.takže tiež veríš niečomu, čo nemáš dôkazovo podložené
Nie, ja som písal len to, že ak niekto rozpráva o Satanovi, mal by brať jeho definície z Biblie. Čo oprávňuje nejakého kňaza písať o Satanovi ? Ako môže nejaký kňaz napísať 6 strán o Ježišovej udalosti na púšti, kde bol Satanom pokúšaný, keď v Biblii je to opísané len na pár viet ? O tomto ja píšem, o týchto nezmyselných "vymýšlancoch".A ešte k tvojmu tvrdeniu, že aby si pripustil existenciu satana a jeho démonov, tak potrebuješ akceptovať Bibliu - hlúposť:
To som napísal obrazne, samozrejme, viem, že Biblia je zároveň staršia a zároveň aj mladšia ako 2000 rokov.a že Biblia je 2000rokov stará kniha
nie, v žiadnej extra veriacej rodine sa nepohybujem, dala by sa prirovnať k obyčajnej slovenskej rodine. Možno jediná výraznejšia odchylka je moja mama - venuje sa reiki a týmto veciam.Ty sa musíš pohybovať v nejakej extrémne veriacej rodine, lebo poznám x veriacich, aj dosť silno, ale teda nikto do takejto krajnosti nezachádzal, že by mával pravidelne zážitky s démonmi, alebo aby ich nebodaj on sám vyháňal.
No, daj sem ten tvoj zážitok.
neviem kde si tento paškvil našiel (asi wikipedia, čo?), no ekumenizmus je vec čisto vrámci kresťanstva a je to o snahe zjednotiť KRESŤANSKÉ cirkvi a rozvíjať ich spoluprácu. Synkretizmus je moderný trend mixovať východné a západné náboženstvá.Ekumenizmus : je to hnutie za zjednotenie všetkých cirkví sveta, vznik v 19.storočí, v 20.storočí to prerástlo do viac organizovaného hnutia.
Ide v podstate o to ( ak tomu správne chápem ), že boh je len jeden, akurát, keďže je každá kultúra odlišná, tak sa aj každému odlišne prejaví, preto je Boh, preto Allah, preto je Šiva, Višna...
Nemám pocit, že by kresťanský koncept boha bol rovnaký ako ten židovský.... Áno, kresťanstvo hovorí o milosrdnom, odpúšťajúcom a obetujúcom sa bohu, ale židovský je krutý, pomstychtivý, zákerný..... stačí si prečítať Starý zákon - ten je plný vrážd, podvodov, pomsty, vojen, genocíd..... Nový zákon je diametrálne odlišný...... a skôr hovorí o milosti, láske a spasení......Stoporko napísal:v hinduizme máš množstvo bohov, reinkarnácia, zákon odplaty, pričom v kresťanstve, židovstve a islame máš princíp milosrdného boha, ktorý odpúšťa.
Lebo na svete existuju všelijake stvorenia aj nebeske aj pekelne. (tak ako medzi ľudmi)hughito napísal: Ešte mi vysvetli, ako je možné, že sa rôzni Bohovia a svätci zjavujú aj ľuďom vznášajúcich iné náboženstvá ? Ako je to možné? Ktoré náboženstvo má pravdu ?
Ano, mam priamu skusenosť s Bohom. Ty ked si zatneš hlavu, že niečomu neveriš, tak tieto veci medzi nebom a zemou jednoducho nebudeš vnimať...Moja viera v Boha je veľmi silná a preto cítim jeho prítomnosťhughito napísal: Otázka : ZJAVILA SA TEBE NIEKEDY PANNA MÁRIA, ČI NIEKTO INÝ ? MAL SI NIEKEDY PRIAMU SKÚSENOSŤ S BOHOM ?
Pozri, existencia satana aj boha neni dokazana vedecky, existencia cloveka ano. Prave preto tuto existenciu boha nemozme 100% vylucit ale urcite nie ani potvrdit. Takze hladame pravdebodobnosti jeho existenncie na zaklade zdraveh rozumu podla overenych vedeckych poznatkov a hlavne logiky (biblia stary aj novy zakon a aj mnohe protirecive citacie okolo krestanstva logiku nedavaju). A stale opakujem ak sa nejakym sposobom dokaze jeho existencia tak to stale nedokazuje to co hovori krestanstvo vo svojich knihach.tehla napísal:Nepovedal by som, že v neho všetci neveria a že moje prirovnanie je odveci. A dokonca su aj ľudia, ktori s nim maju realne skusenosti a je ich naozaj dosť (vlastne všetci s nim mame realne skusenosti,len mnohi to nevedia)...Keby si satana videl na vlastne oči, tak by si uveril v existenciu Boha. Človeka ale vidiš na vlastne oči (aj človek je duchovnej podstaty, s tym, že zatiaľ má materialne telo-do ktoreho sa môže vteliť aj ten zly duch) ale v Boha napriek tomu neveriš. To je cele. (Ale viem ťa pochopiť, ako to mysliš)
No ved prave. Tento boh nam teda toho moc nedal vediet, teda mne ludia ako nejaky Jezis a poodbne nestacia potrebujem viac aby som uveril.tehla napísal:A nemysliš si, že to hocičo s nejakymi kriteriami, by sa postaralo o to, aby nam tie kriteria aj dalo vedieť?
Preto lebo ak naozaj tak robi tak neviem ci ho to bavi nam tie dokazi o svojej existencii dava vo velmi velkych hadankach a su plne nejasnosti. Proste Jezisi ak zil tak zil velmi davno a ludia zabudaju a pribehy sa casom pletu az nakoniec stracaju na doveryhodnost, boh by s tym mal ratat a podla mna by satanovy vytrel rybnik keby sa trebars zjavy alebo posle dalsich takychto mesiasov aspon kazdej dalsej generacii povedzme kazdych 50 rokov.stoporko napísal:kali - uvidím Boha/satana a uverím - toto sa preberá aj v Biblii (jednom evanjeliu, určite si to budeš vedieť vyhľadať) - príbeh o Lazarovi a Boháčovi - kedy po smrti ide boháč do pekla a tam vidiac, ako sa Lazar v nebi raduje, prosí Boha o to, aby mohol navštíviť svojich príbuzných a varovať ich, no Boh mu to zakáže. Tak prosí, aby ich šiel varovať aspoň Lazar, no ani to mu Boh neumožní. Boh odpovedá na boháčove prosby o zjavenie tým, že dal ľuďom prorokov, Mojžiša a tým veriť necheli. Tak ako by uverili niekomu, kto vstal z mŕtvych? = Toto bolo písané židom, preto odkaz na prorokov a Mojžiša... no pointa stále ostáva rovnaká - Boh sa nesnaží nás presvedčiť o tom, že je. Dal nám slobodnú vôľu a MY si musíme zvoliť, či v neho veriť budeme alebo nie. On sa nám vnucovať nemieni (preto nemám rád misiu...). Tak prečo by sa nám mal poskytovať dôkazy tým, že niekoho vzkriesi (pár krát to už spravil - Ježiš, Lazar a tuším jeden chlapec a aj tak v neho neveríš)?