Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

tehla - som kresťan a aj tak tvrdím, že má la vey pár zaujímavých myšlienok - napr. jeho tvrdenia o psychických upíroch - ľudia, ktorí z teba vyciciavajú energiu, neustále sa na teba obracajú s prosbou o pomoc, po stretnutí s nimi sa cítiš bez nálady, oni stále žijú v tom, že im niekto ubližuje... sám takých ľudí poznám, takže tu sa s la veyom zhodujeme, a zhodujeme sa aj v tom, že najlepšie ako k takým ľuďom pristupovať je vytvoriť si v mysli "štít" a nepustiť tých ľudí a ich emócie za tú bariéru (tento prístup napríklad aplikujú psychológovia alebo sestričky v starobincoch...).

to, že kresťania majú viac argumentov - ja som ťa pochopil tak, že tvrdíš, že po stránke evolúcie a ID máme viac argumentov...
to, že Boh existuje, mi dokazovať nemusíš, neboj :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla :
Islam prebral prvky z kresťanstva
Ako keby kresťanstvo neprebralo prvky z x iných náboženstiev ( aj pohanských ). Vlastne, je to kvalitný plagiát.

Ja považujem za dôkaz skuťočnosť naokolo, niekto možno zase verdikt nejakej komisie. Ak poviem, že som nevidel nejaky medzičlanok medzi trilobitom a rybou, ani prechodny medzičlanok medzi ľudoopom a človekom, lebo sa žiadne nenašli
Asi po 49-krát sa dopúšťaš chybného argumentu ( argument ad ignorantiam ), ešte raz sem hodím definíciu :

Kód: Vybrať všetko

Argumentum ad ignorantiam, argument z neznalosti. Podle něj chybění důkazu o existenci určitého jevu je důkazem, že takový jev nemůže existovat, a že logicky je správný názor opačný. Formálně: Jestliže teorie X nedovede vysvětlit nějaký fenomén, pak je správná teorie Y. Podobný smysl má i tvrzení: Je mnoho věcí mezi nebem a zemí, o kterých věda nemá ani ponětí, takže je možné cokoliv. Tento argument je používán kreacionisty (podobně jako argument následující) k vyvrácení evoluční teorie a jako „důkaz“ existence inteligentního Tvůrce. Klasickým příkladem takového argumentu je chybění paleontologických nálezů, které by tvořily přechodný článek mezi již nalezenými druhy zvířat. Mluví se o chybějících článcích, „missing links“. Z faktu, že chybí důkaz existence přechodných forem, se odvozuje, že neexistují a že pokročilejší druhy byly nově stvořeny. Podobným „důkazem“ je to, že se zatím nezdařilo beze zbytku vysvětlit velké evoluční skoky (např. v kambriu), nebo že některé biologické struktury nebo biochemické reakce jsou tak složité, že jejich postupný vývoj dosud není objasněn. Cokoli je tedy neznámé, nesrozumitelné, nevyjasněné, to vše se stává argumentem ve prospěch existence Tvůrce. Moderní kreacionisté jdou dokonce tak daleko, že žádají, aby byly vědecky objasněny všechny mezery, beze zbytku. Typický je názor zastánce teorie Intelligent Design Berlinského: „To, že existují místa, kde byla (vývojová) mezera zaplněna, je sice zajímavé, ale nevýznamné. Rozhodující je, že existují mezery, které zůstaly“. 
Ale proste jasné, závery vedeckej komisie sú ti ukradnuté, zato rozprávky ako od Dobšinského o zlých duchoch a vysvätených domoch s krížmi na stenách sú úplne jasné, lebo niekto povedal, druhý počul a povedal.... :roll:
Exorcizmus ako zdokumentovaný fakt ? JA neviem či už som idiot ja, ale naozaj som tu zatiaľ za tých 20 strán diskusie nevidel jediný dôveryhodný dôkaz.
Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť. :roll:
a myslia si, že ľudia sami môžu určovať aky je svet
A kto to určuje ? :roll:
Aj tvoje videnie a chápanie sveta určil nejaký človek, prosím ťa, zobuď sa z toho sna.

Vidiš a keď sa pozrieš na človeka,nevidiš „maliara“? Ked sa pozrieš na stoličku, s určitosťou vieš, že ju niekto musel vyrobiť, keď sa pozrieš na obraz, vieš, že ho niekto musel namaľovať. Nie je človek sám dôkazom Boha? A vôbec, všetko stvorenie na tomto svete?
No vidím, že keď si včera pozeral Lampu asi si mal klapku na očiach a v ušiach štuple.
Jasne tam docent Ferák opakoval, že tieto procesy ženie slepá sila, nepotrebujú vyššiu moc nad sebou etc., neviem to presne zopakovať.
Inak, ani sa nečudujem, že tá relácia nezmenila tvoj názor na danú vec, veď fanatizmus ťažko prekonať, evolúcia je židovsko-ateistické sprisahanie.
A už aj mierne nekonformný teológ ti zavadzia... :roll:
Niektorí teológovia sa mi celkom páčia, aj keď niekedy ma už nudia tými rečami o "ničom", ale vyzerajú byť v pohode, žiadni dogmatici a fanatici.
Určite silno veria ale berú to takým iným pohľadom, teda, aspoň sa tak prezentujú, nie je to ako keď hovorí nejaký farár alebo kňaz.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Exorcizmus ako zdokumentovaný fakt ? JA neviem či už som idiot ja, ale naozaj som tu zatiaľ za tých 20 strán diskusie nevidel jediný dôveryhodný dôkaz.
Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť. Rolling Eyes
nepleť sem zjavovanie márie... to je na inú kapitolku a názory kresťanov na "dôležitosť" márie sa značne líšia (katolíci vs. ostatní).

exorcizmus - nie, ignorant si tu najmä ty - už sme ti tu xkrát písali, že pokiaľ sa ti nepášia dôkazy v podobe nahrávok, tak šup šup za slovenským exorcistom a hoď s ním pokec. Ak sa na to necítiš, si lenivý, bojíš sa..., tak by ti mohli stačiť zážitky, ktoré som tu dávnejšie uviedol ja alebo aj to, že jedna moja kamarátka sa exorcizmu zúčastnila (v roli exorcistu) a keď mi o tom vravela, nebolo mi zrovna všetko jedno... proste, ak si ty postavíš hlavu a zaujmeš pozíciu fanatika, ktorý bude zaryto brániť svoju "pravdu," tak je akákoľvek diskusia s tebou na túto tému zbytočná - diskutujúci musí byť v prvom rade ochotný pripustiť, že aj jeho oponent môže mať pravdu :wink:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Vidiš a keď sa pozrieš na človeka,nevidiš „maliara“? Ked sa pozrieš na stoličku, s určitosťou vieš, že ju niekto musel vyrobiť, keď sa pozrieš na obraz, vieš, že ho niekto musel namaľovať. Nie je človek sám dôkazom Boha? A vôbec, všetko stvorenie na tomto svete?
Nie nieje. Svoje teorie o vzniku tohoto vsetkeho som tu uz pisal v tomto prispevku. A satan je tiez myticka alebo duchovna postava ktorej neviera vseci rovnako ako v boha, to ze tu su ludia tak to vie kazdy clovek na tejto planete sme hmotneho charatkeru. Takze toto tvoje prirovnaie je dost odveci, kedze ja nepovazuje existenciu satana za nieco samozrejme a neverim ani v neho. Takze ak sa mi nejaky tento duchovny, neviditelny alebo nehmotny a nadprirodzeny vytvor boha zjavy tak to uz bude dokaz jeho existencie.

A okrem toho ak aj pripustim tu svoju tretie teoriu teda ze nas nieco niekto stvorilo nemusi to byt automaticky ten boh o ktorom hovori krestanstvo presne s tymi kriteriami o ktorych tiez oni hovoria. Moze to byt hocico s upllne inymi kriteriami.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko : No P.M. sem pletie tehla, ja len reagujem na tie jeho bludy.

A ja vôbec nie som ignorant, pozri sa , ty ako študent vedeckého odboru asi vieš, ako sa nejaká vedecká teória musí najprv publikovať po článkoch, rôznych menších prácach, potom sa dostane do konfliktu s kritikmi, daný človek ju musí argumentačne obhájiť, podložiť nejakým výskumom či experimentom, možno sa spraví aj nejaká prezentácia či konferencia, napíše sa práca-štúdia, etc.
Takto nejako si ja predstavujem pravdu, keď to prejde takýmto vývojom a široká obec ( hlavne vedecká )to uzná ako fakt. Takýmto veciam ja verím.

To je však diametrálne odlišná vec od vášho vyháňania, ktoré takéto podklady ani priebeh nemá.
Je to zase viacmenej o viere v danú vec, prepáč, ale zvukový záznam z youtube ? To si robíte srandu ? Však na youtube je az záznam z pekla z 1989, keď Rusi sa Rusi na Sibíri prevŕtali do pekla a milión ďaľších záznamov hovadín a sprostostí... :roll:
A vôbec, takéto dôkazy sú absolútne nedôveryhodné a navyše ich ani moc nemáte....
Ďalej, stále sa tu obraciaš na skúsenosti ľudí.
Na toto ti poviem jedno : Vieš koľko ľudí ti bude skalopevne tvrdiť, že každý deň chodia za vesmírnymi ľuďmi na nejaké mimozemské lode ? Že sú s nimi denne v kontakte ?
Vieš koľko ľudí ti bude tvrdiť, že videlo duchov, poprípade sa s nimi rozpráva ?
Vieš koľko ľudí verí v rôzne hovadiny ako astrálne cestovanie dušou ?
Dalo by sa pokračovať donekonečna....
Proste to nie je žiadny dôkaz, že tvoja kamoška a tvoj známy a henten-tamten niečo zažili a videli. To je úplne na úrovni hore spomenutých vecí.
No a aby som to dokončil, ten tvoj argument, aby som išiel za slovenským exorcistom, je už totálne odveci. To ako keby som ja napísal, keď sem pošlem úvahu nejakého slovenského ateistu, a vy s tým nesúhlasíte, že : Však choďte za ním, osobne a potom uvidíte.. :roll:
A keď za ním nepôjdete, ste lenivý a bojíte sa a tým uznáte svoju nepravdu.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Ale proste jasné, závery vedeckej komisie sú ti ukradnuté, zato rozprávky ako od Dobšinského o zlých duchoch a vysvätených domoch s krížmi na stenách sú úplne jasné, lebo niekto povedal, druhý počul a povedal....
Presne tak, až na to, že nejde o rozpravky od Dobšinskeho, ale realitu.
Pre mňa mudrosť pochadza z duše, nie len z mozgu a preto si myslim, že stary indian, alebo babka z lazov môže byť mudrejšia, ako 20 členna vedecka komisia.
hughito napísal:Jasne tam docent Ferák opakoval, že tieto procesy ženie slepá sila, nepotrebujú vyššiu moc nad sebou etc., neviem to presne zopakovať.
Ak to povedal docent Ferák, tak to predsa musi byť pravda :lol: A čo je slepá sila? Možno docent Ferák je slepá sila.
Iny docent Dawkins, povedal zase: Ak pripustime, že za za toto všetko, čo vzniklo môže iba evolucia, tak potom by bolo vysoko pravdepodobné, že tornádo, ktoré by sa prehnalo nad priemyselnou skladkou by mohlo zostaviť plne fungujuci Boeing
Kali520 napísal:A satan je tiez myticka alebo duchovna postava
Myticka a duchovna je rozdiel.
Kali520 napísal:ktorej neviera vseci rovnako ako v boha, to ze tu su ludia tak to vie kazdy clovek na tejto planete sme hmotneho charatkeru. Takze toto tvoje prirovnaie je dost odveci, kedze ja nepovazuje existenciu satana za nieco samozrejme a neverim ani v neho.
Nepovedal by som, že v neho všetci neveria a že moje prirovnanie je odveci. A dokonca su aj ľudia, ktori s nim maju realne skusenosti a je ich naozaj dosť (vlastne všetci s nim mame realne skusenosti,len mnohi to nevedia)...Keby si satana videl na vlastne oči, tak by si uveril v existenciu Boha. Človeka ale vidiš na vlastne oči (aj človek je duchovnej podstaty, s tym, že zatiaľ má materialne telo-do ktoreho sa môže vteliť aj ten zly duch) ale v Boha napriek tomu neveriš. To je cele. (Ale viem ťa pochopiť, ako to mysliš)
Kali520 napísal:Takze ak sa mi nejaky tento duchovny, neviditelny alebo nehmotny a nadprirodzeny vytvor boha zjavy tak to uz bude dokaz jeho existencie.
S tymto ti ja nepomôžem, ale môžeš si to skusiť nejak zariadiť a zučastniť sa napr. na exorcizme. Vtedy sa diabol zhmotní v materialnom svete.
Kali520 napísal:A okrem toho ak aj pripustim tu svoju tretie teoriu teda ze nas nieco niekto stvorilo nemusi to byt automaticky ten boh o ktorom hovori krestanstvo presne s tymi kriteriami o ktorych tiez oni hovoria. Moze to byt hocico s upllne inymi kriteriami.
A nemysliš si, že to hocičo s nejakymi kriteriami, by sa postaralo o to, aby nam tie kriteria aj dalo vedieť?

Niečo k existencii satana:
Satan používal to, čo Boh nikdy nepouživa – podlé správanie a lož. Prekrúcal Božie slovo, spochybňoval zámery Božej vlády a tvrdil, že Boh nemá právo dávať zákony. Božia večná múdrosť satana z neba síce vylúčila, no nezničila ho. Aj keď Boh prijíma len službu lásky, oddanosť veriacich musí spočívať na presvedčení o jeho spravodlivosti a dobrote. Obyvatelia neba nemohli pochopiť podstatu hriechu s jeho následkami a neboli by pochopili zničenie satana ako prejav Božej spravodlivosti. Keby bol satan hneď zničený, mnohí by potom slúžili Bohu zo strachu, nie z lásky. Vplyv podvodníka by tým nezanikol, ani duch vzbury by nebol celkom odstránený. Satan musí v záujme blaha celého vesmíru s platnosťou pre celú večnosť vyjaviť svoje zásady, aby všetky stvorené bytosti videli v pravom svetle jeho útoky na Božiu vládu a aby sa raz navždy nad každú pochybnosť prejavila Božia spravodlivosť a milosť i nemennosť Božieho zákona. Satanova vzbura by mala byť celému vesmíru večne platným poučením a trvalým svedectvom o povahe hriechu a jeho strašných následkoch. Pôsobenie satanovej vlády, jej účinky na ľudí i anjelov mali zjavne ukázať, aké zhubné sú následky popierania Božej moci. Mali dokázať, že Božia vláda je zárukou blaha všetkých Božích tvorov.
Preto sa zrejme všetky proroctva musia naplniť (k tomu smeruje aj dnešny vyvoj), aby zlo dokonalo svoje dielo a bolo nakoniec navždy porazene a odstranene zo sveta. Tak to hovoril aj Ježiš Kristus a všetko smeruje k tomu, že opäť raz neklamal.
hughito napísal:A ja vôbec nie som ignorant, pozri sa , ty ako študent vedeckého odboru asi vieš, ako sa nejaká vedecká teória musí najprv publikovať po článkoch, rôznych menších prácach, potom sa dostane do konfliktu s kritikmi, daný človek ju musí argumentačne obhájiť, podložiť nejakým výskumom či experimentom, možno sa spraví aj nejaká prezentácia či konferencia, napíše sa práca-štúdia, etc.
No napriklad ja už mam študium za sebou, no napriek tomu, alebo možno prave preto neverim vo všemocnosť ľudskeho rozumu a uvedomujem si jeho obmedzenosť a omylnosť.
Vieš ako sa hovori, ti najmudrejši „filozofi“ aj tak prichadzaju nakoniec na to, že-viem že nič neviem...

P.s. Panna Mária je súčasťou náboženstva a patri sem. A opäť, to že to ty označiš za blud, je pre mňa osobne uplne irelevantne
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

A ja vôbec nie som ignorant, pozri sa , ty ako študent vedeckého odboru asi vieš, ako sa nejaká vedecká teória musí najprv publikovať po článkoch, rôznych menších prácach, potom sa dostane do konfliktu s kritikmi, daný človek ju musí argumentačne obhájiť, podložiť nejakým výskumom či experimentom, možno sa spraví aj nejaká prezentácia či konferencia, napíše sa práca-štúdia, etc.
Takto nejako si ja predstavujem pravdu, keď to prejde takýmto vývojom a široká obec ( hlavne vedecká )to uzná ako fakt. Takýmto veciam ja verím.
v tom prípade si čisto materialisticky založený človek a touto vetou si sa obral o právo vyznávať akúkoľvek vieru v čokoľvek duchovné - už sme sa zhodli, že nič duchovné sa nedá priamo a vedecky dokázať :wink: Takže skús ten svoj výrok prehodnotiť a aplikovať aj na seba.
Ono vedecké poznanie je super a v mnohom sa ním riadim, no viera je o tom, že veríš, aj keď nemáš žiaden dôkaz, proste vnútorne cítiš, že to tak je. A exorcizmus? Ak sa ti nepáči, never tomu. Nikto ťa nenúti :) Pre ľudí, ktorí neuznávajú exorcizmus tým pádom nemá význam sa ani modliť Otčenáš, lebo je v ňom obsiahnutý tzv. malý exorcizmus (osloboď nás od zlého - libera nos a malo). To len tak na okraj.

//autoeditácia príspevku ( 07 Nov 2009, 15:27 )
kali - uvidím Boha/satana a uverím - toto sa preberá aj v Biblii (jednom evanjeliu, určite si to budeš vedieť vyhľadať) - príbeh o Lazarovi a Boháčovi - kedy po smrti ide boháč do pekla a tam vidiac, ako sa Lazar v nebi raduje, prosí Boha o to, aby mohol navštíviť svojich príbuzných a varovať ich, no Boh mu to zakáže. Tak prosí, aby ich šiel varovať aspoň Lazar, no ani to mu Boh neumožní. Boh odpovedá na boháčove prosby o zjavenie tým, že dal ľuďom prorokov, Mojžiša a tým veriť necheli. Tak ako by uverili niekomu, kto vstal z mŕtvych? = Toto bolo písané židom, preto odkaz na prorokov a Mojžiša... no pointa stále ostáva rovnaká - Boh sa nesnaží nás presvedčiť o tom, že je. Dal nám slobodnú vôľu a MY si musíme zvoliť, či v neho veriť budeme alebo nie. On sa nám vnucovať nemieni (preto nemám rád misiu...). Tak prečo by sa nám mal poskytovať dôkazy tým, že niekoho vzkriesi (pár krát to už spravil - Ježiš, Lazar a tuším jeden chlapec a aj tak v neho neveríš)?
hughito
Redeemer
Redeemer

Pre mňa mudrosť pochadza z duše, nie len z mozgu a preto si myslim, že stary indian, alebo babka z lazov môže byť mudrejšia, ako 20 členna vedecka komisia.
Ale tu sa nebavím o nejakej globálnej múdrosti, alebo ľudskosti, ale o nejakých faktoch a teóriách.
Ak to povedal docent Ferák, tak to predsa musi byť pravda Laughing A čo je slepá sila? Možno docent Ferák je slepá sila.
Iny docent Dawkins, povedal zase: Ak pripustime, že za za toto všetko, čo vzniklo môže iba evolucia, tak potom by bolo vysoko pravdepodobné, že tornádo, ktoré by sa prehnalo nad priemyselnou skladkou by mohlo zostaviť plne fungujuci Boeing
Áno, len sa smej, ja verím viac človeku, ktorý sa o danú vec celý život zaujíma a študuje ju, narozdiel od teba, dogmatika, ktorý verí 2000 rokov starej knihe.
A k tej druhej časti, vôbec neviem čo si tým chcel povedať.

Už len zúfalo tápaš v tvojich nezmysloch, prečo odbočuješ od témy a neodpovieš na dôležité otázky ?
Ja ich zopakujem a zvýrazním :

Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť.

Niečo k existencii satana:
O tomto som tu už písal.
Niekto píše o ničom.
Niekto píše o Satanovi.
Čo o ňom ten niekto môže vedieť ? Keď chceme opisovať Satana, tak musím pristúpiť na vašu hru, uznať Bibliu ako božie písmo a potom musíme vychádzať jedine z nej, tieto rozprávočky, ktoré si vymyslí nejaký farár alebo teológ sú úplne scestné.
No napriklad ja už mam študium za sebou, no napriek tomu, alebo možno prave preto neverim vo všemocnosť ľudskeho rozumu a uvedomujem si jeho obmedzenosť a omylnosť.
A ? Tvrdím ja niečo iné ? Tvrdím snáď, že sme neomylní ?
Panna Mária je súčasťou náboženstva a patri sem. A opäť, to že to ty označiš za blud, je pre mňa osobne uplne irelevantne
Ty si irelevantný celý, to čo tu zase píšeš ? Ja som označil bludom tvoje zjavenia pred 70 000 ľuďmi.

Stoporko : No ja určite neposudzujem materializmus a nejaký idealizmus len podľa tohto.
Ja verím v lepší svet, verím v silu ľudského rozumu a poznania, verím na lásku, etc.
Ale čo sa týka toho poznania, tak to máš pravdu, verím len nato, čo je dokázané. Nepotrebujem slepú vieru. Nevidím nato dôvod a príde mi slabomyseľné.
A inak, pre teba platí to isté čo pre tehlu. Opäť si z témy exorcizmus nejako neutrálne vycúval, neposkytol si mi nič, žiadny dôkaz, aspoň trocha seriózny.
To mi len dokazuje, že aj na toto iba veríte a aj to len preto, lebo sa to píše v Biblii, tak nato treba veriť.
Kamoša, ktorý je veriaci som sa pýtal, či verí na Satana a povedal, že nie.

Inak, akože celkovo nechápem, ako vôbec na takéto veci ako Satan a nejaké zjavovanie Panny Márie môže niekto veriť, keby sme boli v roku 1300, tak to beriem, ale teraz ?
tehla

Ja ti nesom povinny odpovedať na nič, sa kontroluj, jak komunikuješ.
hughito napísal: prečo odbočuješ od témy a neodpovieš na dôležité otázky ?
Ja ich zopakujem a zvýrazním :

Takže Mária sa zjavuje na počkanie pred desiatkami tisíc ľuďmi ? Kde to je ? Pôjdem sa pozrieť.
1)Mam ti odpovedať, či si idiot?
2)Maria sa zjavovala trom deťom vo Fatime, jej posledne zjavenie malo byť pre verejnosť a bolo dopredu ohlasene, prišlo tam 70 000 ľudi a videlo ju. Predpovedala vojny a bolo to jedno z jej poslednych zjaveni-jedno z poslednych varovaní ľudstvu. Maš google nie?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Stoporko : No ja určite neposudzujem materializmus a nejaký idealizmus len podľa tohto.
Ja verím v lepší svet, verím v silu ľudského rozumu a poznania, verím na lásku, etc.
Ale čo sa týka toho poznania, tak to máš pravdu, verím len nato, čo je dokázané. Nepotrebujem slepú vieru. Nevidím nato dôvod a príde mi slabomyseľné.
A inak, pre teba platí to isté čo pre tehlu. Opäť si z témy exorcizmus nejako neutrálne vycúval, neposkytol si mi nič, žiadny dôkaz, aspoň trocha seriózny.
To mi len dokazuje, že aj na toto iba veríte a aj to len preto, lebo sa to píše v Biblii, tak nato treba veriť.
Kamoša, ktorý je veriaci som sa pýtal, či verí na Satana a povedal, že nie.

Inak, akože celkovo nechápem, ako vôbec na takéto veci ako Satan a nejaké zjavovanie Panny Márie môže niekto veriť, keby sme boli v roku 1300, tak to beriem, ale teraz ?
veríš v lepší svet? Lenže keď sa pozrieme okolo seba, vidíme, ako sa všetko rúti do sra*iek a na miesto lásky v ľuďoch vládnu peniaze a plytké materiálno - takže tiež veríš niečomu, čo nemáš dôkazovo podložené :wink: Opäť a zasa raz opakujem - nemôžeme veriť v niečo, čo sa dá vedecky dokázať, lebo to je potom POZNANIE a nie viera, všakže?

Vycúval som z témy exorcizmu? Už som ti tu Xkrát napísal zážitky mojich známych aj blízkych, moju osobnú skúsenosť s démonom. To, že som exorcizmus aj sám skúsil použiť u jednej kamarátky doma a ono to fakt tungovalo som ti radšej nepísal, no teraz to spomeniem. Bol to nevšedný zážitok, ktorý by som už nerád len tak zopakoval, no ak bude veľmi treba tak sa na to znova dám. Čiže moje zdvôvodnenie prečo exorcizmus existuje - osobná skúsenosť. A tu musím podotknúť, že nie len moja, ale aj ľudí, ktorým bezvýhradne dôverujem. No ty toto len tak zavrhneš šmahom ruky a so slovami - "tvoja skúsenosť" pre mňa nie je smerodajná, daj mi vedecký dôkaz. Lenže: už si videl vedecký dôkaz existencie démona? Viem, že sa o to pár krát snažili, pokúšali sa natočiť ducha na kameru... no ako pochodili už neviem...možno nájdeš odpoveď v téme Veríte v záhadné bytosti na zemi? alebo niečo podobné.

A ešte k tvojmu tvrdeniu, že aby si pripustil existenciu satana a jeho démonov, tak potrebuješ akceptovať Bibliu - hlúposť: mnoho "primitívnych" kmeňov verí v "zlých duchov" a dokonca indiáni v amerike s nimi bežne komunikujú, jeden šaman to opísal: "keď ucítiš na rameni veľkú chlpatú ruku, ale okolo teba nikto nie je, vieš, že sú to tvoji predkovia..."

a že Biblia je 2000rokov stará kniha :roll: to je ako vyhlásiť o Védach, že pochádzajú zo stredoveku...
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

Stoporko: Zda sa ze vies o com tu rozpravas a mas aj vedomosti, chcel by som teda vediet tvoj nazor na moje myslienkove pochody, samozrejme ale piste aj ostatny. Ja som sice neveriaci, tzn. neverim v boha ako takeho ako ho prezentuje cirkev a radim sa skôr medzi tych ludi, co potrebuju jasny dôkaz aby v nieco uverili. Ale na svete sa deju tak neuveritelne a nevysvetlitelne, veci, ze sa to neda pripisat nicomu inemu len akejsi vyssej moci (zjavenia, exorcizmus, zazracne vylieceny ludia, proste zazraky). No a chcem sa spytat, ci je mozne, ze by bola tato vyssia moc (boh ?) univerzalna ? Myslim to tak, ze pocas vyvoja ludstva si jednotlive kultury vymysleli svojich prorokov, bohov, zakony podla ktorych by sa mal riadit spravny veriaci, ale ci to nieje nahodou tak, ze ci uz krestan, moslim, budhista alebo ktokolvek veriaci veri len v tuto jednu vyssiu silu, len v jednej casti zeme sa tato sila vola Boh, inde je to Budha, inde zasa Alah?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

PAIN napísal:...
Čo presne pre teba znamená to slovo Boh? (lebo podľa toho, čo presne si pod tým predstavuješ bude pravdepodobne znieť aj odpoveď)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pain: ťažká odpoveď, lebo pravdu sa počas života aj tak nedozvieme. No osobne si myslím toto - tá univerzálna sila, ako si ju ty nazval, nie je univerzálna. Teda boh vyznávaný hinduizmom je diametrálne odlišný od boha vyznávaného židovstvom, kresťanstvom a islamom. Tie tri posledne menované veria v toho istého boha (vychádzajú z rovnakého kultúrneho základu, vznikli približne na rovnakom území a to, čo učia, sa približne zhoduje). No ak si porovnáš, čo učí napr. hinduizmus a kresťanstvo, tak je tam tá "univerzálna sila" úplne inak vnímaná a to učenie je o niečom inom - v hinduizme máš množstvo bohov, reinkarnácia, zákon odplaty, pričom v kresťanstve, židovstve a islame máš princíp milosrdného boha, ktorý odpúšťa. Taže to, na čo sa ty pýtaš: či všetky náboženstvá sú len iným spôsobom lezenia na jednu horu - osobne si mylsím, že to tak nie je. Z dôvodov, ktoré som uviedol.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja ti nesom povinny odpovedať na nič, sa kontroluj, jak komunikuješ.
Dobre, neodpovedaj. Položím ti x základných otázok a ty proste neodpovieš a mne napíšeš, že nech sa kontrolujem ako komunikujem.
1)Mam ti odpovedať, či si idiot?
Aj to, ale to si len vytrhol z kontextu, ja som ťa pýtal, kde je tu za posledných 20 strán diskusie tvoj zdokumentovaný dôkaz, či ako si to nazval.
2)Maria sa zjavovala trom deťom vo Fatime
:lol: :lol: :lol:
Áno, a mne sa zjavuje Snehulienka a sedem trpaslíkov, práve teraz ich vidím.
posledne zjavenie malo byť pre verejnosť a bolo dopredu ohlasene, prišlo tam 70 000 ľudi a videlo ju. Predpovedala vojny a bolo to jedno z jej poslednych zjaveni-jedno z poslednych varovaní ľudstvu
Prečo by som ja mal namáhať ? Ty tu tvrdíš takéto veci, tak to dokáž, ako to komunikuješ ? Hlavne mi ukáž fotku tej zjavenej Panny Márii, keď ju 70 000 ľudí videlo, určite niekto fotil či kameroval ( ak teda mali k dispozícii, neviem kedy sa to malo stať ).
Ešte mi vysvetli, ako je možné, že sa rôzni Bohovia a svätci zjavujú aj ľuďom vznášajúcich iné náboženstvá ? Ako je to možné? Ktoré náboženstvo má pravdu ?
Otázka : ZJAVILA SA TEBE NIEKEDY PANNA MÁRIA, ČI NIEKTO INÝ ? MAL SI NIEKEDY PRIAMU SKÚSENOSŤ S BOHOM ?

Stoporko :
takže tiež veríš niečomu, čo nemáš dôkazovo podložené
To proste nemôžeš porovnáva to, že verím, že mi to napríklad s frajerkou vydrží dlho s tým, že verím v Boha a následne ma tým dávať do roviny s vami, lebo tiež verím na niečo, čo nemám vedecky dokázané, však to je nonsens.

Stoporko : Ty sa musíš pohybovať v nejakej extrémne veriacej rodine, lebo poznám x veriacich, aj dosť silno, ale teda nikto do takejto krajnosti nezachádzal, že by mával pravidelne zážitky s démonmi, alebo aby ich nebodaj on sám vyháňal.
No, daj sem ten tvoj zážitok.
No práve o to ide, kto sa to snažil nakrútiť, tak to potom záhadne akosi nevyšlo....asi Satan pokazil kameru.

Pozri stoporko, tvoje takmer dojímavé vyznanie je síce pekné, ale takýchto rečí by vedeli dať stovky ľudí a z úplnej inej oblasti.
Veríš na UFO ? No mal by si si, lebo stovky ľudí majú zážitky s UFO a denne s nimi lietajú.
Veríš na iných Bohov ako Allah, trojicu Brahma, Višna a Šiva, ktorí sa zjavili, veríš napr. mormónom, ktorí sa tiež riadia zjavením ? Veríš mnohým animistickým náboženstvám, kde sa zjavujú rôzni duchovia ?
Ak nie, prečo ?

Ešte ma zaujíma tvoj názor na tehlove zázraky, ktoré tu neúnavne prezentuje.

A ešte k tvojmu tvrdeniu, že aby si pripustil existenciu satana a jeho démonov, tak potrebuješ akceptovať Bibliu - hlúposť:
Nie, ja som písal len to, že ak niekto rozpráva o Satanovi, mal by brať jeho definície z Biblie. Čo oprávňuje nejakého kňaza písať o Satanovi ? Ako môže nejaký kňaz napísať 6 strán o Ježišovej udalosti na púšti, kde bol Satanom pokúšaný, keď v Biblii je to opísané len na pár viet ? O tomto ja píšem, o týchto nezmyselných "vymýšlancoch".

a že Biblia je 2000rokov stará kniha
To som napísal obrazne, samozrejme, viem, že Biblia je zároveň staršia a zároveň aj mladšia ako 2000 rokov.

Otázka : ZJAVILA SA TEBE NIEKEDY PANNA MÁRIA, ČI NIEKTO INÝ ? MAL SI NIEKEDY PRIAMU SKÚSENOSŤ S BOHOM ?

PAIN : Mal by si na tie "zázraky" pozrieť skepticky, zistiť si zdroje, tvrdenia, zistiť si opačný pohľad a ver tomu, že plno tých zázrakov vlastne žiadnymi zázrakmi nie sú.
K tej druhej časti otázky, samozrejme, veriaci si už vymysleli pojem na tento problém :
Ekumenizmus : je to hnutie za zjednotenie všetkých cirkví sveta, vznik v 19.storočí, v 20.storočí to prerástlo do viac organizovaného hnutia.
Ide v podstate o to ( ak tomu správne chápem ), že boh je len jeden, akurát, keďže je každá kultúra odlišná, tak sa aj každému odlišne prejaví, preto je Boh, preto Allah, preto je Šiva, Višna...
Podľa mňa je to absolútny výmysel, totálne ničím nepodložený a vymysleli si to len veriaci, aby si zdôvodnili tento svoj problém, na ktorý poukazujú často aj ateisti.
Zdá sa mi, že cirkev ( kresťanská ) to v začiatkoch odmietala, vyhlásila za kacírske, terajší postoj je asi už kladnejší.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ty sa musíš pohybovať v nejakej extrémne veriacej rodine, lebo poznám x veriacich, aj dosť silno, ale teda nikto do takejto krajnosti nezachádzal, že by mával pravidelne zážitky s démonmi, alebo aby ich nebodaj on sám vyháňal.
No, daj sem ten tvoj zážitok.
nie, v žiadnej extra veriacej rodine sa nepohybujem, dala by sa prirovnať k obyčajnej slovenskej rodine. Možno jediná výraznejšia odchylka je moja mama - venuje sa reiki a týmto veciam.

Ten zážitok na fórum nedám - je to čisto súkromná vec a nebudem ju rozmazávať pred davom ľudí len kvôli tebe, nehnevaj sa :wink:
a vyvodil si si klamnú informáciu, pravidelné zážitky s démonmi nemávam, bohate mi tých pár stačilo :) ale ako vidím, radšej som to ani nemal spomínať...

porovnávať tvoju vieru v ľudské dobro a vieru v Boha? veď je to na tých istých základoch, len si to priznaj - čisto o viere a dôvere. Nemáš žiaden hmatateľný dôkaz, dokonca dnešný svet ti poskytne viac dôkazov o tom, že ľudské dobro nie je a o tom, že tvoj vzťah s priateľkou zle skončí (na základe štatistiky) ako to, že nejaký Boh je/nie je. To len na porovnanie, inač tvojmu vzťahu držím palce :wink:

a zjavne nechápeš rozdiel medzi ekumenzimom a synkretizmom...
Ekumenizmus : je to hnutie za zjednotenie všetkých cirkví sveta, vznik v 19.storočí, v 20.storočí to prerástlo do viac organizovaného hnutia.
Ide v podstate o to ( ak tomu správne chápem ), že boh je len jeden, akurát, keďže je každá kultúra odlišná, tak sa aj každému odlišne prejaví, preto je Boh, preto Allah, preto je Šiva, Višna...
neviem kde si tento paškvil našiel (asi wikipedia, čo?), no ekumenizmus je vec čisto vrámci kresťanstva a je to o snahe zjednotiť KRESŤANSKÉ cirkvi a rozvíjať ich spoluprácu. Synkretizmus je moderný trend mixovať východné a západné náboženstvá.

nabudúce poprosím tvoj príspevok adresovaný mne napísať menej ofenzívne, chceme tu diskutovať, nie sa osočovať, však?

//autoeditácia príspevku ( 08 Nov 2009, 13:13 )
edit: k zázrakom, ktoré tu Tehla prezentuje - už som raz uviedol (a nebolo to tak dávno) môj pohľad na zázraky - zázrak je to, čo si v danej dobe daní ľudia nevedia vysvetliť a Boh si to používa na to, aby tým ľuďom skrze danú udalosť niečo povedal. Či sa niekde Mária zjavila - počul som o tom, nikdy ma to výraznejšie nezaujímalo (som z protestantskej cirkvi a Márii neprikladám nejaký super význam, mala len to šťastie, že sa stala prostredníčkou, z ktorej sa Ježiš narodil, kľudne to mohlo byť dievča o tri bloky vedľa... o jej na nebo vstúpenie a sedem bolestí :P nič proti katolíkom, no toto by asi bolo na zvlásť diskusiu). Viem, že sa stalo, že niektorým ľuďom sa na tele zjavili stigmy - rany v miestach, kde mal mať Ježiš prepichnuté zápästia a nohy. Tuším to už lekári nejako vysvetlili, no tu opäť narážam na moju definíciu zázraku. Tak isto je pre mňa zázrak to, že sa ľudia dokážu milovať aj napriek negatívnemu vplyvu okolia a médiám, ktoré do nás tlačia somariny a podkopávajú morálne zásady... :)
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

//autoeditácia príspevku ( 08 Nov 2009, 15:21 )
Stoporko napísal:v hinduizme máš množstvo bohov, reinkarnácia, zákon odplaty, pričom v kresťanstve, židovstve a islame máš princíp milosrdného boha, ktorý odpúšťa.
Nemám pocit, že by kresťanský koncept boha bol rovnaký ako ten židovský.... Áno, kresťanstvo hovorí o milosrdnom, odpúšťajúcom a obetujúcom sa bohu, ale židovský je krutý, pomstychtivý, zákerný..... stačí si prečítať Starý zákon - ten je plný vrážd, podvodov, pomsty, vojen, genocíd..... Nový zákon je diametrálne odlišný...... a skôr hovorí o milosti, láske a spasení......

edit. Stoporko pozor, Starý zákon ako historickú kroniku brať nemôžeme, s reálnymi dejinami židovstva to nemá veľa spoločného..... treba to brať ako náboženské veci, ale nie ako historické zápisy udalostí.....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pinhead - áno, taká je hostória židovského národa. No keď si prečítaš prorocké knihy, tak si všimneš niečo, čo majú vždy spoločné a tvoria ich hlavné posolstvo: židia zhrešia, Boh ich trestá, oni alebo prorok prosí o milosť a Boh sa zľutuje. No súhlasím s tebou, že starozákonný Boh sa môže z pohľadu čisto "historického" javiť krutejší ako v novej zmluve. No treba si uvedomiť, že starý zákon zachytáva omnoho dlhší časový úsek než nová zmluva.
tehla

hughito napísal: Ešte mi vysvetli, ako je možné, že sa rôzni Bohovia a svätci zjavujú aj ľuďom vznášajúcich iné náboženstvá ? Ako je to možné? Ktoré náboženstvo má pravdu ?
Lebo na svete existuju všelijake stvorenia aj nebeske aj pekelne. (tak ako medzi ľudmi)
hughito napísal: Otázka : ZJAVILA SA TEBE NIEKEDY PANNA MÁRIA, ČI NIEKTO INÝ ? MAL SI NIEKEDY PRIAMU SKÚSENOSŤ S BOHOM ?
Ano, mam priamu skusenosť s Bohom. Ty ked si zatneš hlavu, že niečomu neveriš, tak tieto veci medzi nebom a zemou jednoducho nebudeš vnimať...Moja viera v Boha je veľmi silná a preto cítim jeho prítomnosť
K tym dôkazom o zjaveni vo Fatime, ohľadom ktorych sa nechceš namahať, tak asi ti nič ine neostane, ked sa o tom chceš niečo dozvedieť. Na internete je toho dosť...

Z teologickeho hľadiska: Tri najväčšie naboženstva maju sice spoločny pôvod, ale kresťansky Boh ma v sebe 3 osoby t.j. otec, syn a duch sväty. Islam neprijal Ježiša Krista ako Božieho syna, svojho spasiteľa, iba ako proroka, preto ich Boh nie je pravým Bohom v kresťanskom slova zmysle. Podobne ako židia, ktori Ježiša dokonca vôbec neuznali, ani ako proroka, tam existuje dokonca tzv. „talmudistická sekta“ židov, ktorý o Ježišovi tvrdia, že bol mág, podvodník, a teraz horí v pekle, nastáva tam úplný odklon od Boha v kresťanskom ponímaní, dokonca opozícia voči tomuto Bohu aj z hľadiska zásad a učenia, čo spominal aj pinhead. (súčasťou judaizmu sú aj praktiky, ktoré kresťanská biblia vyslovene zakazuje ako mágia – viď. kabala apod.)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tehla - ku židovským magickým praktikám - v starej zmluve kresťanskej Biblie, teda v Talmude sa píše, že nech sa u teba nenájde nikto, kto by svoju dcéru previedol ohňom, obracal sa na vykladačov alebo hádačov budúcnosti (parafráza). Skús o tej kabale napísať viac... s tým, v čom sa kresťanstvo, judaizmus a islam odlišujú súhlasím, no musíš uznať, že máme spoločný (a silný) základ. Islam sa podľa starej zmulvy vyvinul z Izmaela (aspoň myslím) a kresťanstvo ako také vzniklo zo židovstva, resp. Ježiš je mesiáš, ktorého židia ešte stále čakajú, čiže dá sa povedať, že kresťania sú ako by pokračovatelia židovstva :wink:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Nepovedal by som, že v neho všetci neveria a že moje prirovnanie je odveci. A dokonca su aj ľudia, ktori s nim maju realne skusenosti a je ich naozaj dosť (vlastne všetci s nim mame realne skusenosti,len mnohi to nevedia)...Keby si satana videl na vlastne oči, tak by si uveril v existenciu Boha. Človeka ale vidiš na vlastne oči (aj človek je duchovnej podstaty, s tym, že zatiaľ má materialne telo-do ktoreho sa môže vteliť aj ten zly duch) ale v Boha napriek tomu neveriš. To je cele. (Ale viem ťa pochopiť, ako to mysliš)
Pozri, existencia satana aj boha neni dokazana vedecky, existencia cloveka ano. Prave preto tuto existenciu boha nemozme 100% vylucit ale urcite nie ani potvrdit. Takze hladame pravdebodobnosti jeho existenncie na zaklade zdraveh rozumu podla overenych vedeckych poznatkov a hlavne logiky (biblia stary aj novy zakon a aj mnohe protirecive citacie okolo krestanstva logiku nedavaju). A stale opakujem ak sa nejakym sposobom dokaze jeho existencia tak to stale nedokazuje to co hovori krestanstvo vo svojich knihach.
tehla napísal:A nemysliš si, že to hocičo s nejakymi kriteriami, by sa postaralo o to, aby nam tie kriteria aj dalo vedieť?
No ved prave. Tento boh nam teda toho moc nedal vediet, teda mne ludia ako nejaky Jezis a poodbne nestacia potrebujem viac aby som uveril.
stoporko napísal:kali - uvidím Boha/satana a uverím - toto sa preberá aj v Biblii (jednom evanjeliu, určite si to budeš vedieť vyhľadať) - príbeh o Lazarovi a Boháčovi - kedy po smrti ide boháč do pekla a tam vidiac, ako sa Lazar v nebi raduje, prosí Boha o to, aby mohol navštíviť svojich príbuzných a varovať ich, no Boh mu to zakáže. Tak prosí, aby ich šiel varovať aspoň Lazar, no ani to mu Boh neumožní. Boh odpovedá na boháčove prosby o zjavenie tým, že dal ľuďom prorokov, Mojžiša a tým veriť necheli. Tak ako by uverili niekomu, kto vstal z mŕtvych? = Toto bolo písané židom, preto odkaz na prorokov a Mojžiša... no pointa stále ostáva rovnaká - Boh sa nesnaží nás presvedčiť o tom, že je. Dal nám slobodnú vôľu a MY si musíme zvoliť, či v neho veriť budeme alebo nie. On sa nám vnucovať nemieni (preto nemám rád misiu...). Tak prečo by sa nám mal poskytovať dôkazy tým, že niekoho vzkriesi (pár krát to už spravil - Ježiš, Lazar a tuším jeden chlapec a aj tak v neho neveríš)?
Preto lebo ak naozaj tak robi tak neviem ci ho to bavi nam tie dokazi o svojej existencii dava vo velmi velkych hadankach a su plne nejasnosti. Proste Jezisi ak zil tak zil velmi davno a ludia zabudaju a pribehy sa casom pletu az nakoniec stracaju na doveryhodnost, boh by s tym mal ratat a podla mna by satanovy vytrel rybnik keby sa trebars zjavy alebo posle dalsich takychto mesiasov aspon kazdej dalsej generacii povedzme kazdych 50 rokov.
Napísať odpoveď