pozri: už som tu písal, že Bibliu treba chápať vo svetle Božieho zámeru, ak čítaš Bibliu a pritom neveríš v Boha, tak sa ti bude zdať celá nejaká divná... a toto je práve ten prípad (tie citáty). Ide v nich o to, že Ježiš priniesol na svet rozdelenie (tu sa s článkom zhodujeme), no to rozdelenie je duchovné. Nezdá sa ti prinajmenšom choré, keby mal článok pravdu, že Ježiš v jednej časti Biblie prikazuje lásku a v inej podporuje vojenskú vzburu??? Okrem toho, ježiš bol tŕňom v oku farizejom práve pre to, lebo svojim KÁZANÍM vedel zaujať ľud a zázrakmi ich presviedčal o tom, že to o čom vraví je pravda. A to oni nevedeli (a dodnes nevedia) zniesť.
ad zázraky: už som tu písal moje moňatie zázraku - čo si v danej dobe daní ľudia nevedia vysvetliť a Boh sa im tým pokúša niečo povedať.
také vtipy ako pokusy o vysvetlenie niektorých zázrakov opísaných v Biblii: Ježišove premenienie vody na víno - niektorí ľudia tvrdia, že mal v ruke šumienku a tú do tej vody vhodil... toto vysvetlenie nemá šancu obstáť, keďže to víno sa následne podávalo na svadbe. Na svadbách v danej lokalite (palestína) bolo zvykom najprv podávať kvalitné vína a až na koniec podávať dryáky na štýl hradnej sviece (takže sa opijú až ku koncu a nie hneď v úvode). A každý priemerný človek, ktorý už niekedy pil víno, ho vie rozlíšiť od šumienky
Ďalší dobrý vtip je pokus o vysvetlenie vzkriesenia Lazra - ževraj nebol mŕtvy, ale len v kóme. Táto verzia má viacero problémov: 1) v Biblii sa píše, že už bol v hrobe viacero dní a zapáchal = bol mŕtvy 2) ani dnešná medicína nevie prebrať človeka z kómy zámerne a presne vtedy, kedy chceme
nepopieram, že mnohé uzdravenia, ktoré ľuďom vtedy prišli zázračné, dnes vieme vysvetliť medicínsky. No napríklad pre uzdravovanie dotykom (dnes bežná prax liečiteľov, reiki...) doteraz nemáme vedecké vysvetlenie, no evidentne funguje.
//autoeditácia príspevku ( 15 Nov 2009, 0:19 )
zázraky v Biblii prebraté z gréckej mytológie? tu by si mohol byť konkrétnejší: citát z Biblie a odkaz na grécku mytológiu...
nevravím, že sa niektoré zázraky nemôžu byť prítomné v oboch "náboženstvách," veď koniec koncov pre ľudí na istom vedomostnom stupni máš len obmedzený rozsah, čo im môžeš ukázať... no napríklad to, ako Ježiš vytiahol peniaz z úst ryby je myslím si pomerne unikátne (nenapadá mi nikde, kde by sa to mohlo vyskytnúť...). Grécka mytológia, resp. grécki bohovia boli predovšetkých tvrdí egoisti, ktorí robili zázraky vždy a bez výnimky len pre svoj osoh, nikdy nie pre osoh ľudí
len tak pre zaujímavosť - vyskytujú sa všetky biblické zázraky Ježiša v jednom jedinom gréckom/inom mýte?