Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

plne súhlasím s Lubošom. Ten článok čo si postol je zaujímavý, niečo podobné som čítal už dávnejšie. No keď tam autor začal dávať citáty z Biblie a pomocou nich vykresľovať Ježiša ako militantného vodcu... lol :D veď práve to po ňom židia chceli a práve takého kráľa doteraz čakajú - vojenskú vodca, ktorý povedie ich národ k víťazstvu. Tie citáty ako "predaj čo máš a kúp si meč," "neprišiel som, aby som dal svetu mier, ale meč..."

pozri: už som tu písal, že Bibliu treba chápať vo svetle Božieho zámeru, ak čítaš Bibliu a pritom neveríš v Boha, tak sa ti bude zdať celá nejaká divná... a toto je práve ten prípad (tie citáty). Ide v nich o to, že Ježiš priniesol na svet rozdelenie (tu sa s článkom zhodujeme), no to rozdelenie je duchovné. Nezdá sa ti prinajmenšom choré, keby mal článok pravdu, že Ježiš v jednej časti Biblie prikazuje lásku a v inej podporuje vojenskú vzburu??? Okrem toho, ježiš bol tŕňom v oku farizejom práve pre to, lebo svojim KÁZANÍM vedel zaujať ľud a zázrakmi ich presviedčal o tom, že to o čom vraví je pravda. A to oni nevedeli (a dodnes nevedia) zniesť.

ad zázraky: už som tu písal moje moňatie zázraku - čo si v danej dobe daní ľudia nevedia vysvetliť a Boh sa im tým pokúša niečo povedať.

také vtipy ako pokusy o vysvetlenie niektorých zázrakov opísaných v Biblii: Ježišove premenienie vody na víno - niektorí ľudia tvrdia, že mal v ruke šumienku a tú do tej vody vhodil... toto vysvetlenie nemá šancu obstáť, keďže to víno sa následne podávalo na svadbe. Na svadbách v danej lokalite (palestína) bolo zvykom najprv podávať kvalitné vína a až na koniec podávať dryáky na štýl hradnej sviece (takže sa opijú až ku koncu a nie hneď v úvode). A každý priemerný človek, ktorý už niekedy pil víno, ho vie rozlíšiť od šumienky :D

Ďalší dobrý vtip je pokus o vysvetlenie vzkriesenia Lazra - ževraj nebol mŕtvy, ale len v kóme. Táto verzia má viacero problémov: 1) v Biblii sa píše, že už bol v hrobe viacero dní a zapáchal = bol mŕtvy 2) ani dnešná medicína nevie prebrať človeka z kómy zámerne a presne vtedy, kedy chceme

nepopieram, že mnohé uzdravenia, ktoré ľuďom vtedy prišli zázračné, dnes vieme vysvetliť medicínsky. No napríklad pre uzdravovanie dotykom (dnes bežná prax liečiteľov, reiki...) doteraz nemáme vedecké vysvetlenie, no evidentne funguje.

//autoeditácia príspevku ( 15 Nov 2009, 0:19 )
zázraky v Biblii prebraté z gréckej mytológie? tu by si mohol byť konkrétnejší: citát z Biblie a odkaz na grécku mytológiu...
nevravím, že sa niektoré zázraky nemôžu byť prítomné v oboch "náboženstvách," veď koniec koncov pre ľudí na istom vedomostnom stupni máš len obmedzený rozsah, čo im môžeš ukázať... no napríklad to, ako Ježiš vytiahol peniaz z úst ryby je myslím si pomerne unikátne (nenapadá mi nikde, kde by sa to mohlo vyskytnúť...). Grécka mytológia, resp. grécki bohovia boli predovšetkých tvrdí egoisti, ktorí robili zázraky vždy a bez výnimky len pre svoj osoh, nikdy nie pre osoh ľudí :wink:

len tak pre zaujímavosť - vyskytujú sa všetky biblické zázraky Ježiša v jednom jedinom gréckom/inom mýte?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Podľa mňa je chybný celkovo váš zaujatý prístup k tejto veci.
Napríklad ku zázrakom, ktoré sú pripisované Ježišovi pristupujete ako k holým faktom a úplne samozrejmým veciam.
Pýtam sa vás, sú pre vás fakty aj zázraky napr. gréckych bohov ? Veríte na nich ?
Ak nie, prečo ? Aký máte dôvod veriť zázrakom Ježiša a neveriť zázrakom napríklad Herakla ( okrem samotnej viery v kresťanstvo ).

také vtipy ako pokusy o vysvetlenie niektorých zázrakov opísaných v Biblii:
Mňa takéto sprostosti vôbec nezaujímajú, nejaké šumienky, ja sa "zázraky" opísané v Biblii nepokúšam vysvetliť, ja ich popieram. Takisto ako zázraky v x kultúrach a ich mytológiách či náboženstvách.
To sú jednoducho nezmysly, spôsobené úrovňou myslenia ( teda skôr nemyslenia ) danej doby, ľudia verili na hocičo.

Ešte čo sa týka toho samotného Ježiša.
Podľa mňa to bol naozaj militantný vodca, rebel, možno dobrý rečník a "vodca", ktorý patril k antirímskemu hnutiu.
Prečo nie ? Toto sa dá z Biblie vyčítať a je to logické. Takisto ako aj to, že kvôli týmto svojim aktivitám skončil na kríži.
A všetko okolo toho, tie zázraky a zmŕtvychvstanie sú len primyslené rozprávočky, ktoré sa tvorili dlhé roky po jeho smrti ľuďmi, ktorí s ním ani len neboli v styku.

Teraz sa vrátim k tým zázrakom.
Ešte, aby bolo jasno : Ježiš a jeho zázraky vychádzajú z x iných náboženstiev a kultúr, nájdeme tam aj prvky egyptského náboženstva, indo-iránskeho náboženstva etc.
Tento článok, ktorý sa mimochodom nachádza v Historickej Revue sa zameriava len na inšpiráciu gréckou mytológiou.
Autor ( PhDr. Roman Kečka PhD. ) si zobral 3 gréckych bohov a celkom jasne dokazuje, že ich vlastnosti a schopnosti pisatelia evanjelií preniesli aj na Ježiša.
Začnime Heraklom :
-Herakles bol boží syn, ktorý oroduje za svet.
-Herakles bol najvyšším ideálom, vzorom mudrca a spasiteľ sveta.
-Herakles bol podľa Senecu vykupiteľ ľudstva.
-V roku 1937 nemecký filológ Friedrich Pfister uverejnil hypotézu, že pôvod biblických textov o Kristovi pochádza z mýtu o Heraklovi. Podobný názor mal aj nemecký básnik Holderlin ( nazval Krista Heraklovým bratom ) či Schelling a Nietzsche.
-Herakles mal božieho otca a ľudskú matku.
-Poslanie Herakla bolo potvrdené vyššími mocnosťami (orákulom ), u Ježiša prorokom.
-Herakles robil veľké a obdivuhodné skutky ako Ježiš.
-Takisto je tu podobnosť s Jánovým evanjeliom, keď Herakles umieral, stál pri ňom blízky priateľ.
-Obaja skončili so slovami "Dokonané je", pri ich smrti sa triasla zem a za bieleho dňa sa nečakane zotmelo.
-Človek, ktorý zapríčinil ich smrť, sa v obidvoch prípadoch obesil.
-Herakles vstal z mŕtvych a vystúpil na nebesia. Ako Ježiš.

Pokračujme s podobnosťou s Asklépiosom (uzdravovateľom ) :
-Ježiš bol svojimi prívržencami označený slovom sótér (spasiteľ). rovnaký výraz bol napísaný na Asklépiových oltároch.
-Asklépios liečil vystretím alebo položením ruky, prípadne prsta.
-Asklépios navrátil zrak slepému, ktorý v oboch prípadoch videl ľudí ako stromy
-Asklépios liečil obete porážky, chromých, hluchých, uzdravoval na diaľku. Nerobil sociálne rozdiely, a takisto bola u jeho "pacientov" dôležitá viera.
....a naozaj by sa dalo pokračovať, ale to by som písal ešte dvakrát toľko.

Poďme k tretiemu, bol to Dionýzos :

-bol boží syn v ľudskej podobe
-otec Boh, matka ľudská ( naozaj častý jav u všetkých náboženských kultúr )
-Jeho narodenie slávili 25.decembra.
-Zázračne liečil, vedel vládnuť moru.
-Jeho vyznávači rituálne prijímali jeho telo a krv.
-Umrel a vstal z mŕtvych.
-Dionýza i Krista nazývali viničom.
-Dionýzus premenil vodu na víno.
...a taktiež by sa dalo pokračovať.

Stoporko, podobnosť čisto náhodná ? A to je len jedna, a to grécka mytológia. A iba traja bohovia.
Napr. taký Boh Mitra mal takmer všetky atribúty Ježiša.

V takúto osobu sa dá veriť ? Obyčajný plagiát ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Podľa mňa to bol naozaj militantný vodca, rebel, možno dobrý rečník a "vodca", ktorý patril k antirímskemu hnutiu.
Prečo nie ? Toto sa dá z Biblie vyčítať a je to logické. Takisto ako aj to, že kvôli týmto svojim aktivitám skončil na kríži.
A všetko okolo toho, tie zázraky a zmŕtvychvstanie sú len primyslené rozprávočky, ktoré sa tvorili dlhé roky po jeho smrti ľuďmi, ktorí s ním ani len neboli v styku.
tebe naozaj nedochádza, že keby bol Ježiš mlitantným vodcom, tak by ho židovská rada (farizeji, zákonníci) a židovská elita veľmi rada a vďačne prijala? Skončil na kríži pre to, lebo jeho učenie sa nezhodovalo s židovskou predstavou mesiáša.
Ak nie, prečo ? Aký máte dôvod veriť zázrakom Ježiša a neveriť zázrakom napríklad Herakla ( okrem samotnej viery v kresťanstvo ).
dôvod veriť v zázraky Ježiša mám pre to, lebo verím, že čo je v Biblii je pravda (ako som už písal, mnohé veci, najmä starozmluvné, sú obrazné a treba ju chápať vhistorickom a kultúrnom kontexte). Na rozdiel od gréckej mytológie najpresnejšie zachytáva stvorenie sveta, jej učenie najviac súhlasí s tým, čo prežívam v dennom živote, a toto ti bude asi najťažšie pochopiteľné - keď uveríš v Boha a prijmeš ho, tak "pochopíš" - nedá sa to logicky a racionálne odvôvodniť.
Len tak mimochodom - čomu veria samotní gréci? Áno, je to kresťanstvo - pravoslávne. Kde je grécka mytológia? - v rozprávkach. Skús sa ich spýtať, že prečo.

a doslovná odpoveď prečo neverím zázrakom herakla - lebo neverím v grécku mytológiu :D bola vôbec niekedy spísaná? Ako dávno? Novú zmluvu písali ľudia, ktorí Ježiša osobne poznali. Grécke mýty sotva :wink:
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

ja osobne som veriaci...teda verim v to, ze po Zemi sa niekedy prechadzal Jezis...toto je podla mna uplne nevyvratitelne... 8) .s bohom je to uz trochu ine...kedze neverim v nejake nadprirodzene javy tak neviem...skor nie ako ano... :roll: a s cirkvou to tu mate pravdu. je to fakt jedna velka kktina ktora manipuluje s ludmi, hlasa "skvele" nazory a pod... :? ...smutne je to, ze este stale tomu veri tolko ludi... :idea:
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Idem sa s vami podeliť o moje piatkové skúsenosti. Kamaratkina sestra pracuje so zahraničnymi študentmi mediciny (pomaha im s papiermi, ubytovanim, prekladmi atd), v piatok sme si boli sadnuť v meste. Boli tam traja zo Saudskej Arabie, dvaja z Pakistanu, dve židovky z Izraela, jeden z Iraku, a černoch z Guinei-Bissau (a ešte par ďalšich). Pytal som sa tych troch zo saudskej arabie, či tam maju prisny režim, boli dosť prekvapeni – povedali, že nie, dokonca sa jeden vyjadril, že je to ešte mierne na jeho vkus (zo srandy som sa ho spytal, či nema so sebou nahodou nejaky pipajuci kufrik), keď sme sa bavili o naboženstve vysvitlo, že sa modlia 5-krat denne, prvu motlitbu praktikuju pred vychodom slnka a vstavaju okolo 4-tej ráno (každy deň), samozrejme nikto z nich vôbec nepije alkohol, nejedia bravčove atd.). Keď som sa pritomnych arabov opytal, či v pohode vychadzaju zo židovkami, povedali, že hej, lebo to je problem politikov, nie obyčajnych ľudi (ked som sa pytal židovky, či bola v armade, začala sa chichotať, že je na to ešte priliš mlada) Študent z Iraku hovoril, že keď začala vojna, ľudia verili Američanom, že ich „vyslobodia“, no dnes su totalne sklamany, ich krajina je zničena a uvedomuju si, že spadli z blata do kaluže. Dokonca ten Iračan sa vyjadril, že si myslia, že Saddam Hussein bol nastrčeny agent, a že aj Iransky prezident Ahmadinedžad je...(no, neviem, čo si o tom myslieť pravdupovediac). Jeden z tych Pakistancov žil na hranici Pakistanu a Afganistanu a hovoril, že to je niečo hrozne. To, že v Afganistane je vojna predpokladam, že vie každy, ale neviem, či viete, že sionisti bombarduju aj Pakistan v ramci „pomoci a slobody“. No a to, čo su pre niektorych tu len „konšpiračne teorie“(treba odlišovať konšpiračne teorie a realitu), bavil som sa o tom s tym Iračanom, oni to tam beru ako fakt. Lebo ked ti niekto začne bombardovať krajinu a zabijať tvojich ľudi, tak sa trochu začneš zaujimať, čo sa vlastne deje...

Mimochodom pred nedavnom v OSN cca 56 islamskych statov odhlasovalo ujednanie,kde sa odsuzuju akekolvek utoky, kritika, ci posmech islamu ako hanobenie nabozenstva.
OSN dovolila islamskym statom nepodpisat Vseobecnu dohodu o ludskych pravach a nahradit ju Dohodou o ludskych pravach v islame. V Sudane je ultraislamsky rezim, ktory prenasleduje, zabija a zotrocuje krestanov...za 2 roky zmasakrovali asi 50 000 krestanov a stovky tisic ich usli...dalsie tisice su v otroctve...
Viete si predstaviť, že by si dnes niečo podobne mohli „dovoliť“ kresťania? Im ´zakazali´ použivať križe v krajine, ktora je vlastne mekkou kresťanstva, kresťania „povinne“ do svojich krajin vitaju emigrantov, staviame mešity a synagogy. Kresťania sa pomaly ale isto stavaju druhotriednymi občanmi vo svojich vlastnych krajinach (nehovoriac o tom, že v inych krajinach su dokonca mnohokrat tvrdo prenasledovaný)...Takže asi toľko zatiaľ k (ne)nápadnej likvidačnej politike voči kresťanstvu zo strany sionistov.
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

tehla: v niečom máš možno pravdu ale uvedom si že európa už dávno nie je iba kresťanská. Je tu množstvo už spomínaných moslimov ale aj hinduistov, kdejakých sektárov a hlavne čoraz viac ateistov. Naviac ani samotní kresťania nie sú dávno jednotní a tie frakcie snáď ani nespočítam. Ja prisťahovalectvo nevnímam ako útok voči kresťanom ale ako útok voči bielej európe.
Inak ale ten zápas Islam - Kresťanstvo vidím tak, že Islam vedie 5 minút pred koncom 1:0 a pokiaľ sa nespamätajú tak sme všeci v rici ...
Preto vravím, zrušiť všetky náboženstvá, za posledných 2000 rokov nič dobré nepriniesli a zotročovať a oblbovať ľudí sa dá aj inými spôsobmi...

Stoporko: ale veď grécka mytológia je tiež vymyslená, podobne ako biblia spísaná obyčajnými ľudmi na základe rozprávok, báji či prikrášlených udalostí. žiaden z Heraklových či Ježišových zázrakov sa nikdy nestal. Keď sa pýtaš kam sa podela grécka mytológia, odišla do histórie spolu s ostatnými pohanskými náboženstvami potom čo kresťania začali čistky po získaní moci. Nerob si ilúzie, ak veríš v bilbiu rovnako veríš v rozprávky ako gréci ...

Hughito: idno-iránske náboženstvo ? Nemáš na mysli náhodou babylonské a summerské? Lebo Irán v tých časoch ešte neexistoval. :wink: Ale inak dobré postrehy. Práve v stredu ráno dávali na history chanel zaujímavy dokoment o bilbii, škoda že som akurát prišiel z nočnej takže som v polke zaspal a zo zvyšku si tiež pamätám dokopy veľké H ... ale spomínali tam niečo, že opisy potopy a rajskej záhrady spolu s Adamom a Evou pochádzajú práve z Babylonskej mytológie, resp. náboženstva, nevieš o tom niečo viac ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

spirki - niečo konkrétne? Ja si ilúzie nerobím, snažím sa žiť svoju vieru úprimne. Ak máš nejaké konkrétne výhrady, sem s nimi.
Ja sa ti nevysmievam, nerob to ani ty mne :wink:
spirki
Expert
Expert

nie, nie, nevysmievam sa ti, len mi príde divné že na vymyslených gréckych bohov a vymyslené Heraklitove zázraky, a na vymysleného kresťanského boha a Ježišove zázraky veríš. Pritom je to jedno či grécky, egyptský kresťanský, alebo si vymyslíš vlastného boha, proste veríš a náboženstvo k tomu nepotrebuješ. Aj keď pre teba to predstavuje súbor morálnych a životných hodnôt, ktorými sa snažíš riadiť, pre veľmi úzku skupinku ľudí je to len výhodný biznis ...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tebe naozaj nedochádza, že keby bol Ježiš mlitantným vodcom, tak by ho židovská rada (farizeji, zákonníci) a židovská elita veľmi rada a vďačne prijala? Skončil na kríži pre to, lebo jeho učenie sa nezhodovalo s židovskou predstavou mesiáša.
A tebe naozaj nedochádza, že to kľudne mohlo tak byť ? A ten balast okolo toho je len vymyslený, resp. prebraný z iných mytológií ?
Mne to teda príde oveľa reálnejšie. Ale ak chceš veriť na veci typu, že niekto prežil v bruchu veľkej ryby tri dni, tak dobre, tvoja voľba.

dôvod veriť v zázraky Ježiša mám pre to, lebo verím, že čo je v Biblii je pravda
No proste tomu len veríš, na gréckych bohov neveríš, ale na Ježišove či božie zázraky už áno. Máš na to jednoduchý dôvod, vyrastal si v takej kultúre, kde sa verí na Ježišove zázraky, keby si vyrastal niekde inde, veríš na Allahove zázraky.

Grécka mytológia bola postupne pokresťančovaná, nič zvláštne na tom nie je, dôležité je to, že obraz Ježiša sa vytváral aj na základoch vlastností gréckych bohov.

bindo011
: To, že sa po tejto Zemi prechádzal Ježiš tu nikto nespochybňuje. Ale z tvojho príspevku som fakt nezistil, v čo teda veríš. :) V to, že existovala osoba menom Ježiš Kristus ?

tehla : Vidíš, to len dokazuje nezmyselnosť náboženských vojen a náboženstva ako takého.
Pre náboženstvo sa prelialo a prelieva veľa krvi.

Spirki :
No Mithra bol boh indo-iránskej kultúry, neviem ako autor myslel to iránskej, či podľa dnešného stavu hraníc, ale napríklad v Indii sa volal Mitra.

Mýtus o potope má viac koreňov.
Nachádza sa napr. v sumerskom Epose o Gilgamešovi, ktorý bol napísaný v r. 2000 p.n.l.
Noe je obraz Utnapištima a ide tiež o rozprávanie o stavbe lode, nalodení zvierat , vypúšťaní vtákov a vlastne celkovom prečkaní potopy. Nachádzajú sa podobné rysy ( historka o dúhe ) ako v Noemovom príbehu.

Ďalšia analógia z gréckej mytológie.
Prometheusov syn Deukalion sa so svojou ženou Pyrrhou zachránil pred potopou, ktorú zoslal na skazené ľudstvo Zeus. Po skončení potopy taktiež dostal príkaz, aby zaľudnil Zem. Pretože grécki bohovia málokedy rozprávali s ľuďmi, toto všetko mu bolo odovzdané proroctvom, etc.

V mýtoch o stvorení by sa dali tiež nájsť rôzne analógie s Adamom a Evou, ale fakt nemám čas tu všetko vypisovať.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Hughito ja na zazraky verim. Verim v nich preto, lebo chodim po svete s otvorenymi ocami, co ty asi nie (preto neviem ted kto tu je zaslepeny). Bolo mi umoznene byt svedkom zazrakov, videl som, zazil som, pocul som...mne viac dokazov netreba, bolo mi to tak dokazane, ze keby som tomu neveril tak by som zrejme nebol pri zmysloch.
spirki
Expert
Expert

Lub0$: Hoď prosím ťa aspoň jeden zázrak ktorý si videl, bo som taký zvedavý že sa mi ani spať ísť nechce ...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Napriklad uzdravovanie doslova neuzdravitelnych.
Mozno si videl film ''Secret'' (teda za predpokladu, ze neuveris tomu co ti napisem ja, tak mozno uveris cloveku ktory to zazil na vlastnej kozi) Bol tam ukazany chlapik, ktory mal nehodu na lietadle, lietadlo spadlo, on bol maximalne rozbity jak sa len dalo, porusena chrbtica, miecha, lebka, mozog plus (v tomto pripade) nepodstatne mnzostvo zlomenych kosti na roznych miestach...jemu bolo doktorom jasne povedane, ze bude uz odkazany na pristroje, dychal za neho pristroj, bol ochrnuty od krku dole...museli ho krmi, museli ho obracat, musel mat plienku, proste zivot v nemocnici s tym 'filmovym' 'pip, pip, pip, pip, pip'' a hadicky kade tade...a hla, stal sa zarak, ten clovek zije dodnes a neuveris tomu, ale je samostatny, dychat moze, mozog funguje, zmysly funguju, dokaze chodit, dokaze sa hybat...ochrnutie zmizlo. To je jeden pripad, taky znamejsi, zazil som aj ja uzdravovacie zazraky, ale tie ti opisovat nebudem, tak isto ako ziadne ine z tych co som zazil a videl. Uviedol som len priklad, mas XY dalsich vsade naokolo, len sa treba naucit ich vnimat.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Keď tak veľmi chcete vidieť zázraky, tak choďte na nejaké letničné stretnutia, tam sa toho deje až až...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal:Keď tak veľmi chcete vidieť zázraky, tak choďte na nejaké letničné stretnutia, tam sa toho deje až až...
v Blave je napríklad Exit v Istropolise alebo KS v ružinove :)

tí, ktorí neveríte v zázraky - veríte v náhodu?
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

hughito napísal: tehla : Vidíš, to len dokazuje nezmyselnosť náboženských vojen a náboženstva ako takého.
Pre náboženstvo sa prelialo a prelieva veľa krvi.
Nieje to o nabozenstve ale o ludoch, ktori pouzili nabozenstvo ako zakrytie skutocnej zamienky na prelievanie krvi. Ide o obrovske materialne zisky, ktore vojna prinasa vitaznym krajinam... Najlepsie je to zamsakovat nejakym "uslachtilym" dovodom ako napriklad sirenie nabozenstva, alebo napriklad slobody (Utok USA na irak mal nazov sloboda Iraku). Vojny vsak niesu sposobene nabozenstvom ani slobodou ale ludskou nenasytnostou, tuzbou po moci a neskutocnym egoizmom, ktory je hlboko zakoreneny v ludoch ...
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:V mýtoch o stvorení by sa dali tiež nájsť rôzne analógie s Adamom a Evou, ale fakt nemám čas tu všetko vypisovať.
Ja by som este doplnila - stvorenie sveta, tak ako je opisane v Genezis, kde Boh prekonava pociatocnu vodu, ktora predstavuje chaos, nastolenim sucha predstavujuceho kozmos, je predstavou i mezopotamskou - v babylonskej kozmogonii Marduk tvori svet porazenim Tiamat (akvatickeho chaosu). Oba pribehy hovoria o prekonani chaosu (vody) a nastoleni poriadku. Sumerska mytologia hovori aj o bajnom mieste Dilmune, co je v podstate sumersky raj (analogia biblickeho Edenu), ktory je stvoreny bohom Enkim. Stvorenie z rebra tiez nie je originalne, ma analogiu prave v tejto sumerskej mytologii. Rovnako aj stvorenie ludi z hliny, ktore sa stvoreniu z prachu v Genezis dost podoba. Asi by sa dalo pokracovat... Biblia sa ale tymito analogiami nestava plagiatom, znamena to len, ze sa pri jej pisani cerpalo z nejakych vseobecne platnych univerzalnych duchovnych zdrojov.
uplink napísal:Keď tak veľmi chcete vidieť zázraky, tak choďte na nejaké letničné stretnutia, tam sa toho deje až až...
Inak toto by ma zaujimalo, videl to uz niekto nazivo?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

hugito, este ze obe casti Sv. Pisma vznikali na rozhrani niekolkych narodov a po vela rokov. Ked Stary zakon vznikal v "Babylonskom zajati" preco je divne, ze pouziva rovnake pribehy ako summerska mytologia, ktora Babylonu predchadzala?
Podla teba je nabozenstvo, zakaldna psychologicka potreba, zbytocne. Je to dovod, pre to aby si odsudzoval vsetkych veriacich, pripadne imigraciu ortodoxne veriacich do EU, bez ohladu na ich mozny ekonomicky prinos?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Lub0$:

ty si veriaci tak preto všetko čo si nevieš v hlave vysvetliť tak to pripíšeš "bohovi" alebo z toho spravíš "boží zázrak"
ja som ateista a pripíšem to náhode a šťastiu (prípadne nejakým iným faktorom)

v tom príklade čo si uviedol by som presne hľadal nejaký skrytý faktor kt. spôsobil uzdravenie a nie hneď za všetkým vidieť "boha"

keď by si vyhral jackpot v lotte tak aj to by bol u teba zázrak??? (u mňa šťastie a náhoda)

Stoporko:

nepoviem že verím na náhodu lebo by sa hneď niektorý užívatelia fóra začali do mňa navážať (ako minule), napíšem to takto: Ak sa stane niečo čo si ja v hlave neviem vysvetliť tak to pripíšem náhode alebo šťastiu

ak niekto prežije neprežiteľnú dopravnú nehodu tak mal šťastie bola to náhoda + iné faktory (kt. boli v jeho prospech)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

LuksKe - náhoda - tak teraz si skús namiesto slovíčka náhoda dosadiť slovíčko zázrak. Máš? Tak teraz vidíš kresťanský zázrak. Náhoda je tiež vlastne taký malý zázrak - nikto nevie prečo sa stane, ako sa stane, proste sa stane.

len taký príklad - keď dáš nekonečnému počtu opíc lísací stroj, je šanca, že niektorá z nich napíše shakespeara prakticky nulová, no predsa len sa to pri dostatočne veľkom množstve opíc stať môže - náhoda - zázrak. Je to len iný pohľad na vec - niekto si pod tým predstaví prostú zhodu okolností pri pravdepodobnostnom faktore blížiacom sa nule (ak ide v našom prípade počet opíc do nekonečna) a ja si pri tom predstavím Boží zázrak. :)

//autoeditácia príspevku ( 16 Nov 2009, 10:12 )
A tebe naozaj nedochádza, že to kľudne mohlo tak byť ? A ten balast okolo toho je len vymyslený, resp. prebraný z iných mytológií ?
Mne to teda príde oveľa reálnejšie. Ale ak chceš veriť na veci typu, že niekto prežil v bruchu veľkej ryby tri dni, tak dobre, tvoja voľba.
:roll: čo má spoločné politický význam Ježiša s Jonášovým príbehom? Nie, nedochádza mi to, že by to tak kľudne mohlo byť, lebo by to bolo proti logike a historickému kontextu. Dôvod, prečo bol Ježiš ukrižovaný bol taký, že "poburoval ľud a vydával sa za Božieho syna" (tento citát si najdi v niektorom evanjeliu). Keď si prečítaš Novú zmluvu (stačí evanjeliá), tak uvidíš, že jeho učenie dosť odporovalo tomu, na čo boli zvyknutí Farizeji a Sadukaji (židovská elita). Tak isto ich asi nepotešilo to, že si z nich verejne robil dobrý deň, nadával im (obielené hroby, vreteničie plemeno...) a keď boli v židovskom chráme sviatky (vtedy bolo zvykom v chráme predávať obätné zvieratá, predstav si to ako normálne trhovisko) tak sa Ježiš nasr*l a tie stánky im poprevracal. Ježiš učil ľudí o tom, že dodržiavať židovský zákon im nestačí (lebo nikto ho nevie dodržiavať 100%), treba sa riadiť prikázaním lásky - to je zvládnutelnejšie, a to sa židovským papalášom nepáčilo dvojnásobne.
Ale úplne najviac ich nahneval tým, že sa vyhlásil za Božieho syna - mesiáša. A jeho skutky a učenie odporovali tomu, čo židia - papaláši, od mesiáš očakávali - oni doteraz čakajú vojenského a politického vodcu.

Keby bol Ježiš vojenský vodca a politik, tak by sa židia báli ho ukrižovať, lebo jeho zázraky a znamenia, ktoré robil, boli v súlade s tým, čo zo starej zmluvy vedeli o mesiášovi - a nemohli si predsa ukrižovať mesiáša :wink: no keďže Ježiš nehlásal politiku, ale lásku, tak ho pribili na kríž.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Stoporko:

náhoda=zázrak - v podstate máš pravdu, len rozdiel je v tom že zázraky niekto vytvorí alebo sa niekomu pripíšu a náhoda je (ako si napísal) prostá zhoda okolností pri pravdepodobnostnom faktore blížiacom sa nule, čiže nepripisujem ju nikomu ani ničomu proste zhoda viacerých okolností.

čiže podstata je tá istá, len je rozdiel ako si ju človek vysvetlí
Napísať odpoveď