Tieto rôzne interpretácie Boha ma vždy dojímali.
Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Pre Lubosa platí to isté, pozrie si nejaký film a hneď je z toho mimo.
Jo jo...kolko rokov ma to uz poznas, ze takto odvazne odhadujes moju osobnost?hughito napísal: Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
naozaj? At the end of the tunnel, there's a light. Kóma a svetlo, návšteva iného sveta počas kómy etc. Len sen? Desaťtisíce ak nie statisíce podobných snov?...to len tak na okraj...hughito napísal:Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by po smrti malo niečo byť, čiže je úplne zbytočné sa tu rozprávať o nejakom raji či prechádzaní stenami.
My nevieme, my verime....je to slovna hra, zamen si v tejto diskusii slovicko 'vediet' soslovom 'verit' a mozno troskuviac akceptujes nase nazory...o tom je viera...hughito napísal:Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by po smrti malo niečo byť, čiže je úplne zbytočné sa tu rozprávať o nejakom raji či prechádzaní stenami.
A ak by aj niečo po smrti bolo, odkiaľ viete, že to bude na kresťanský spôsob ?
Inak, Lubos, ja ta hodnotím na základe tvojich príspevkoch v tejto téme, neber to ako nejaké definitívne hodnotenie, vôbec si tým nelám hlavu.
Je jasné, že ťa nepoznám osobne, neviem aký si, ale pripadáš mi trocha naivný, takisto ako mi tak pripadajú všetci, ktorí si potrebujú každú zvláštnosť či anomáliu vysvetľovať hneď niečom nadprirodzeným ( teraz je jedno čím ).
Ako som si všimol, veľa ľudí má túto vlastnosť, asi to je pre vás niečim príťažlivé či vzrušujúce. Je pravdou, že vedecké a racionálne vysvetlenia sú "suché", alebo "suchšie", každopádne mne ide o pravdu a fakty, nie o rozprávkarčenie a vôbec v sebe také nutkanie ako vy nepociťujem.
Pozri sa, dokým sa niekto nevráti z "onoho" sveta a nepovie nám, áno, je to tak, tak ma to vôbec nezaujíma.uplink napísal:naozaj? At the end of the tunnel, there's a light. Kóma a svetlo, návšteva iného sveta počas kómy etc. Len sen? Desaťtisíce ak nie statisíce podobných snov?...to len tak na okraj...
Áno, lebo postupné odkysličovanie mozgu vyvoláva euforické stavy, niekto to napríklad praktizuje pri sexuálnych hrátkach.Stoporko napísal:ad klinická smrť a zážitky po nej - lekári, ktorí sa tomuto venujú, zistili, že ten "tunelový vnem" a "svetlo" môže (dôraz na môže, nemajú istotu) byť vyvolaný postupným odkysličovaním mozgu a upadaním krvného obehu. Čo lekári vysvetliť nedokážu sú napr. pocity neskutočnej lásky a prijatia, ktoré niektoré osoby počas klinickej smrti zažívajú (jeden môj kamarát - Marek - uplink možno pozná, ako dieťa spadol do fontánky tak, že bol hlavou dolu a topil sa, nemohol sa vytiahnuť a prežil klinickú smrť - utopenie - vravel, že vtedy prežíval neskutočný pokoj, cítil sa byť šťastný, prijatý, rozprával sa s Bohom - pred tým bol neveriaci). Toto vedou nevysvetlíš.
No ale ja som práve čítal, že počas tej klinickej smrti dochádza v mozgu k tým chemickým procesom, ktoré sa potom dajú presne navodiť umelo, a pmocou LSD ani trávy to asi nepôjde,tam ide o iné stavy.Stoporko napísal:navodenie pocitov blaha umelo - LSD, grass...nie je problémale to, že sa pomocou chemikálií vieme PRIBLÍŽIŤ danému stavu, nie ho dosiahnuť úplne, hádam uznáš. (keď sa niekto predávkuje, tak ho dosiahne naozaj, ale to je asi iná rozprávka
). Prečo to blaho prežívajú len niektorí? Prečo všetci počas klinickej smrti nevidia Boha? - ty tvrdíš, že "vidiaci" už v Boha verili počas života, tak sa im len prehráva ich viera.
No urobme si teraz myšlienkový experiment: pripusťme, že Boh existuje akresťanstvo má pravdu. Potom po smrti tí, ktorí Boha a Ježiša prijali, budú s Ním podľa biblie žiť v raji, tí, ktorí ho odmietli to majú neisté. A sám si napísal, že presne toto sa deje počas klinickej smrti. Týmto nechcem stavať tento myšlienkový pokus na úroveň praxe, ale stojí za zamyslenie.
Ale no tak, čital si vôbec o čom ten članok je? Alebo si to len vôbec nepochopil. Nikto ti predsa nezakazuje žiť, je to prave naopak, maš sa zobudiť do života, ktory by bol krajší a nerobiť zo seba iba materialistické bezduché zviera-otroka peňazí. Podľa tvojich slov, ty si presne opačný extrém ako ľudia v kláštoroch. Keby všetci rozmyšľali ako ty, tak by tu zachviľu nemohol ŽIŤ nikto. Ide o to, zlepšiť sameho seba, svoje okolie a zlepšiť svet, capisci?LuksKe napísal:...cele mi to pripadá ako keby to písal nejaký náboženský fanatik, všetko tam vykresľuje v prospech cirkvi, duchovnosti...ale aj samotná cirkev bola materialistická za čias feudalizmu, aj ona túžila po moci, peniazoch, upevňovala si moc a ovládala ľudí ak by každý bol duchovný tak opäť by bola pri moci cirkev, opäť feudalizmus
...jasné že v dnešnej dobe je človek materialista pretože dnešnému človeku nestačia rozprávky o tom že po smrti bude raj a bude žiť krásnym životom, dnešný človek chce ŽIŤ teraz nie po smrti, čiže si chce teraz užívať život, teraz sa chce mať ako v raji a nie po smrti, pretože čo ak nijaký posmrtný život neexistuje??? Tak som potom zbytočne premrhal svoju šancu ŽIŤ a o to ide
...človek chce v dnešnej dobe zarábať čo naviac peňazí. Prečo??? Aby si mohol dovoliť ŽIŤ v tomto svete
...ak týmto životom prejdem len tak, dúfajúc že po smrti niečo budem ŽIŤ a náhodou som sa mýlil, tak čo??? Prehajdákal som svoju šancu žiť a toto nikto z nás nechce dopustiť
...každý chce ŽIŤ , preto sme materialisti, lebo chceme ŽIŤ
kto tie pravidla vytvoril, alebo ako boli vytvorene? Predsa to musela byť nejaka inteligencia, mudrejšia ako človek..Alebo vznikli sami od seba? Ako? Kedy? Ako to, že z dvoch buniek vznikne za 9 mesiacov tak dômyselny organizmus-človek, s funkčnym telom, vlastnou osobnosťou atd, to ženske telo musi byť sakra dobré laboratórium. Kto to vymyslel, keď podľa vas ´všemocna´ ľudska veda, absolutne na toto nestači. Kto vymyslel všetky tie veci, ktore dnes ľudska veda skuma a nevie objasniť? Pretože tieto veci tu jednoducho sú a človek ich nevytvoril, len ich skúma...Kto ich potom vytvoril? Odpoveď, že z jedneho zrniečka prachu, po tom, čo nastal veľky trest vznikol zrazu z ničoho nič cely svet je tiež ako rozpravky:), kto alebo čo spôsobil ten tresk? A ako z jedneho zrniečka môže vzniknuť nekonečny vesmir? Vy sa stale pytate logikou na Boha, teraz sa chcem chviľu pytať ja, proste ma zaujima pohľad ateistov na tieto veci.spirki napísal:príroda je všade okolo, je to súbor istých pevne daných pravidel alebo ako to nazvať, kua opisovať abstraktné veci mi nikdy nešlo
Jasne, a ty nie si schopny vidieť zazrak ani v takej veci, ako je zrod noveho človeka. Smutne. Tak sa nebav, to je cele, čo ti na to povedať.hughito napísal:Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Boh stvoril ľudi na svoj obraz, takže je ako my , iba nekonečne milujúci a dokonalý, proste náš dokonalý otec, ku ktorému sa mi máme priblížiť. Je tu otec-Boh, syn-Ježiš Kristus, a duch sväty. Ježiš keď prišiel na zem, bol tiež človekom ako my (ale nekonečne dokonalým). Niečo v tom zmysle, ako ťa rodičia „tvoria“ na svoj obraz, tiež sa nenarodiš ako krokodýl, ale ako človekstoporko napísal:Boh ako osoba
ja si tú vetu "na svoj obraz" vysvetľujem skôr tak, že nám dal slobodnú vôľu. No výzor Boha nie je podstatný, na tom sa asi zhodneme, však?Boh stvoril ľudi na svoj obraz, takže je ako my , iba nekonečne milujúci a dokonalý, proste náš dokonalý otec, ku ktorému sa mi máme priblížiť. Je tu otec-Boh, syn-Ježiš Kristus, a duch sväty. Ježiš keď prišiel na zem, bol tiež človekom ako my (ale nekonečne dokonalým). Niečo v tom zmysle, ako ťa rodičia „tvoria“ na svoj obraz, tiež sa nenarodiš ako krokodýl, ale ako človek
Tu nejde o výzor, ide o podstatu (duchovnu), zase netreba brať všetko doslova, ved Boh nema hmotne teloStoporko napísal:No výzor Boha nie je podstatný,
Lego??? A stavia ho Boh?Stoporko napísal:samotný fakt stvorenia dieťaťa a jeho narodenie je pomerne primitívne, ako by si skladal lego, len na trochu vyššej úrovni