Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Takže Boh je dokonca osoba. :lol:
Tieto rôzne interpretácie Boha ma vždy dojímali.

Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Pre Lubosa platí to isté, pozrie si nejaký film a hneď je z toho mimo.
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

OT: Premenoval som tému, aby mala širší záber. Ak by to vadilo skalným užívateľom tejto témy [hughito, tehla, stoporko...] tak zmením jej názov na pôvodný, alebo iný. Myslím že toto je výstižnejšie...

a fakt mám túto tému rád :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Podľa mňa je to pomenovanie výstižné, lebo sa tu naozaj preberá široké spektrum pohľadov.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

hughito napísal: Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Jo jo...kolko rokov ma to uz poznas, ze takto odvazne odhadujes moju osobnost? :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
:smt081 toto tehla nikdy netvrdil...a zhodli sme sa na tom, že pri vzniku človeka je tých "náhod - zázrakov" až až :wink:

Boh ako osoba - či je mojím Bohom deduško na obláčiku alebo nehmotná entita mi je šuma fuk = nie je to pre mňa až tak podstatné. Ako dôležitú vlastnosť svojho Boha vnímam to, že je 1) milujúci 2) inteligentný 3) nekonečný humorista :D

tak mi napadlo - pokiaľ pripustíme Ježišovo zmŕtvych vstanie podľa Biblie, tak sa mi marí, že vtedy mal už nejaké špeci telo - vedel prechádzať cez steny, premiestňovanie z miesta na miesto... pokiaľ má Biblia v tomto pravdu (nemám prečo jej v tomto neveriť), tak som zvedavý, aké to bude po smrti :) na druhej strane, načo by nám bolo takéto hmotné telo po smrti? dobre, už moc filozofujem, idem spať.
Stoporko out
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

OT: máš pravdu, trošku priveľa filozofie na teba :) už som si myslel že čítam tehlov príspevok :D (nič v zlom tehla)
k veci: inak znie otázka či vlastne po smrti vôbec niečo je??? nejaký druhý život?? alebo ako to nazvať
uplink: tiež je to moja najnavštevovanejšia téma na hojku a k tomu názvu je výstižný lebo sa tu už fakt preberá všeobecne všetko okolo života, boha atď.
/// inak pomenovanie skalní užívatelia ti vyšlo..rehlil som sa dosť dlho
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Som rád že sa páči "nový" názov témy. Ináč do diskusie sa moc nepridávam z jednoduchého dôvodu. Mám za sebou "obdobie" bojovania, križiaka - kresťana. Avšak teraz s odstupom času to beriem viac fatalisticky, proste keď sa niekomu páči tak ako je, nech tak aj ostane [ten ktorý hreší nech kľudne hreší ďalej, ten kto je čistý, nech očisťuje sa len //parafráza z jednej piesne]. Viem že tento pohľad je od toho kresťanského [môjho koreňového] trochu vzdialený, ale aj tak. Nedokážem bojovať proti "duchom" [filozofii, viere, presvedčeniu] druhého človeka ináč, ako len svojím vlastným životom, mojími skutkami a mojím správaním. Ak niekoho nepresvedčím mojím životom a to ako ním na druhého pôsobím, tak sú moje slová len z cigariet dym. Teraz sú tu a za chvíľu zmiznú. Toľko k môjmu OT. Vy pokračujte nerušene ďalej...
hughito
Redeemer
Redeemer

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by po smrti malo niečo byť, čiže je úplne zbytočné sa tu rozprávať o nejakom raji či prechádzaní stenami.
A ak by aj niečo po smrti bolo, odkiaľ viete, že to bude na kresťanský spôsob ?

Inak, Lubos, ja ta hodnotím na základe tvojich príspevkoch v tejto téme, neber to ako nejaké definitívne hodnotenie, vôbec si tým nelám hlavu.
Je jasné, že ťa nepoznám osobne, neviem aký si, ale pripadáš mi trocha naivný, takisto ako mi tak pripadajú všetci, ktorí si potrebujú každú zvláštnosť či anomáliu vysvetľovať hneď niečom nadprirodzeným ( teraz je jedno čím ).
Ako som si všimol, veľa ľudí má túto vlastnosť, asi to je pre vás niečim príťažlivé či vzrušujúce. Je pravdou, že vedecké a racionálne vysvetlenia sú "suché", alebo "suchšie", každopádne mne ide o pravdu a fakty, nie o rozprávkarčenie a vôbec v sebe také nutkanie ako vy nepociťujem.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by po smrti malo niečo byť, čiže je úplne zbytočné sa tu rozprávať o nejakom raji či prechádzaní stenami.
naozaj? At the end of the tunnel, there's a light. Kóma a svetlo, návšteva iného sveta počas kómy etc. Len sen? Desaťtisíce ak nie statisíce podobných snov?...to len tak na okraj...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

hughito napísal:Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by po smrti malo niečo byť, čiže je úplne zbytočné sa tu rozprávať o nejakom raji či prechádzaní stenami.
A ak by aj niečo po smrti bolo, odkiaľ viete, že to bude na kresťanský spôsob ?

Inak, Lubos, ja ta hodnotím na základe tvojich príspevkoch v tejto téme, neber to ako nejaké definitívne hodnotenie, vôbec si tým nelám hlavu.
Je jasné, že ťa nepoznám osobne, neviem aký si, ale pripadáš mi trocha naivný, takisto ako mi tak pripadajú všetci, ktorí si potrebujú každú zvláštnosť či anomáliu vysvetľovať hneď niečom nadprirodzeným ( teraz je jedno čím ).
Ako som si všimol, veľa ľudí má túto vlastnosť, asi to je pre vás niečim príťažlivé či vzrušujúce. Je pravdou, že vedecké a racionálne vysvetlenia sú "suché", alebo "suchšie", každopádne mne ide o pravdu a fakty, nie o rozprávkarčenie a vôbec v sebe také nutkanie ako vy nepociťujem.
My nevieme, my verime....je to slovna hra, zamen si v tejto diskusii slovicko 'vediet' soslovom 'verit' a mozno troskuviac akceptujes nase nazory...o tom je viera...
A nazor si si teda utvoril nespravny, kedze ja som bol dost dlho da sa povedat, ze neveriaci...ako veril som, ze Boh je, ale nejak som sa tym nezaoberal, nemodli som sa ani nic ine. V takom stadiu akom som teraz, som zacal byt asi tak rok do zadu...ked vobec rok...teda necely rok.
A na tie 'anomalie' ci ine zvlastnosti by som neveril ani ja keby mi nebolo ukazane aj nieco viac. Bol som svedkom uz kadecoho, a preto verim v to co verim, lebo som to bud videl, alebo pocul, alebo som to zazil, alebo to zazili moji blizky, ktory nemaju potrebu mi nejakym sposobom klamat.
hughito
Redeemer
Redeemer

uplink napísal:naozaj? At the end of the tunnel, there's a light. Kóma a svetlo, návšteva iného sveta počas kómy etc. Len sen? Desaťtisíce ak nie statisíce podobných snov?...to len tak na okraj...
Pozri sa, dokým sa niekto nevráti z "onoho" sveta a nepovie nám, áno, je to tak, tak ma to vôbec nezaujíma.
Niekto vidí tunel so svetlom, niekto vidí samého seba zhora, niekto sa už rovno prechádza po rajských záhradách s krásnymi červenými jablkami na stromoch.
A kto nepotrebuje byť zaujímavý, nevidí vôbec nič.

Však my si už za nášho života vsugerovávame do hláv tieto predstavy, takže ak niekto prežíva klinickú smrť, tak sa mu to v tej "palici" nejak spojí.

Inak, kedysi dávnejšie som čítal článok, že vedci skúmali tieto klinicko-smrtné predstavy a následne dokázali takéto stavy navodiť aj umelo nejakými drogami či medikamentmi.

Lubos :
Ale vysvetli mi, načo potrebuješ veriť na zázraky ? Sám sa tu oháňaš slovkom viera, tak prečo sa tu aj ty snažíš ( podľa mňa neúspešne ) tieto zázraky obhájiť akože vedecky, alebo inak ako vierou.

Môžeš mi napísať, čo ta viedlo k tvojmu prehĺbeniu viery až do týchto rozmerov ?

Tvoji blízki ta nemusia klamať, tu nejde o to, že by každý chcel úmyselne klamať.
Ale proste takéto nepotvrdené informácie sa šíria veľmi rýchlo, niekto niečo počul, zdalo sa mu, asi zažil, s niečim sa mu to spojí, povie to ďalej a už sa to šíri.

Moja mama tvrdí, že raz sama v dome, keď spala, najprv počula a neskôr aj videla, ako k nej ( teda k posteli) prišla postava, celá v bielom ( následne sa mama zahrabala pod perinu a s hrôzou to tam prečkala a nakoniec zaspala ).
Takto to prezentovala mne a tatovi, my ako pochybovači sme to spochybnili, akože, že sa jej to len zdalo, alebo to bol len veľmi živý sen. Nakoniec to aj pripustila, aj keď si nebola istá, iste to bol zaujímavý zážitok.
A ja mame tiež verím, určite by si to nevymyslela a neklamala nás.

Tu ide o to, že keby to povedala niekomu ako ty, tak už sa o tom nepochybuje, už je to fakt, ktorý sa stal a nie je potreba o tom pochybovať.
A takto podľa mňa vznikajú zázraky.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ad klinická smrť a zážitky po nej - lekári, ktorí sa tomuto venujú, zistili, že ten "tunelový vnem" a "svetlo" môže (dôraz na môže, nemajú istotu) byť vyvolaný postupným odkysličovaním mozgu a upadaním krvného obehu. Čo lekári vysvetliť nedokážu sú napr. pocity neskutočnej lásky a prijatia, ktoré niektoré osoby počas klinickej smrti zažívajú (jeden môj kamarát - Marek - uplink možno pozná, ako dieťa spadol do fontánky tak, že bol hlavou dolu a topil sa, nemohol sa vytiahnuť a prežil klinickú smrť - utopenie - vravel, že vtedy prežíval neskutočný pokoj, cítil sa byť šťastný, prijatý, rozprával sa s Bohom - pred tým bol neveriaci). Toto vedou nevysvetlíš.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:ad klinická smrť a zážitky po nej - lekári, ktorí sa tomuto venujú, zistili, že ten "tunelový vnem" a "svetlo" môže (dôraz na môže, nemajú istotu) byť vyvolaný postupným odkysličovaním mozgu a upadaním krvného obehu. Čo lekári vysvetliť nedokážu sú napr. pocity neskutočnej lásky a prijatia, ktoré niektoré osoby počas klinickej smrti zažívajú (jeden môj kamarát - Marek - uplink možno pozná, ako dieťa spadol do fontánky tak, že bol hlavou dolu a topil sa, nemohol sa vytiahnuť a prežil klinickú smrť - utopenie - vravel, že vtedy prežíval neskutočný pokoj, cítil sa byť šťastný, prijatý, rozprával sa s Bohom - pred tým bol neveriaci). Toto vedou nevysvetlíš.
Áno, lebo postupné odkysličovanie mozgu vyvoláva euforické stavy, niekto to napríklad praktizuje pri sexuálnych hrátkach.
Takisto sa hovorí, že pri utopení by sa človek mal dostať do akože do nirvány na nejaké sekundy.

Niečo na týchto pocitoch dobra, blaženosti, etc. určite bude, ale zase tam pchať nasilu Boha ? Prečo niektorí o Bohu v klinickej smrti nehovoria absolútne nič ?
A čo mi povieš nato, že si tieto predstavy vytvorí človek už za "živa", a keby sa mi niečo takéto stalo, tak si len premieta už počuté obrazy, nejako podvedome.
Napríklad ty by si sa rozprával s Bohom, lebo si o to aj počul, aj tomu veríš, ale ja, by som možno zažíval len nejaké pocity uspokojenia, ako keby som bol zdrogovaný, bez Bohov či rajských záhrad.
A opakujem, presne takéto isté pocity sa dajú navodiť umelo, a to ma moc nepresvedčuje o nejakom vstupe do božieho kráľovstva, škoda, že ten článok nemôžem nájsť.
A cele mi to príde podobné ako keď sa veriaci ( teda hlavne vedci ), snažia pichnúť Boha pred Planckov čas.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

navodenie pocitov blaha umelo - LSD, grass...nie je problém :smt033 ale to, že sa pomocou chemikálií vieme PRIBLÍŽIŤ danému stavu, nie ho dosiahnuť úplne, hádam uznáš. (keď sa niekto predávkuje, tak ho dosiahne naozaj, ale to je asi iná rozprávka :) ). Prečo to blaho prežívajú len niektorí? Prečo všetci počas klinickej smrti nevidia Boha? - ty tvrdíš, že "vidiaci" už v Boha verili počas života, tak sa im len prehráva ich viera.

No urobme si teraz myšlienkový experiment: pripusťme, že Boh existuje akresťanstvo má pravdu. Potom po smrti tí, ktorí Boha a Ježiša prijali, budú s Ním podľa biblie žiť v raji, tí, ktorí ho odmietli to majú neisté. A sám si napísal, že presne toto sa deje počas klinickej smrti. Týmto nechcem stavať tento myšlienkový pokus na úroveň praxe, ale stojí za zamyslenie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:navodenie pocitov blaha umelo - LSD, grass...nie je problém :smt033 ale to, že sa pomocou chemikálií vieme PRIBLÍŽIŤ danému stavu, nie ho dosiahnuť úplne, hádam uznáš. (keď sa niekto predávkuje, tak ho dosiahne naozaj, ale to je asi iná rozprávka :) ). Prečo to blaho prežívajú len niektorí? Prečo všetci počas klinickej smrti nevidia Boha? - ty tvrdíš, že "vidiaci" už v Boha verili počas života, tak sa im len prehráva ich viera.

No urobme si teraz myšlienkový experiment: pripusťme, že Boh existuje akresťanstvo má pravdu. Potom po smrti tí, ktorí Boha a Ježiša prijali, budú s Ním podľa biblie žiť v raji, tí, ktorí ho odmietli to majú neisté. A sám si napísal, že presne toto sa deje počas klinickej smrti. Týmto nechcem stavať tento myšlienkový pokus na úroveň praxe, ale stojí za zamyslenie.
No ale ja som práve čítal, že počas tej klinickej smrti dochádza v mozgu k tým chemickým procesom, ktoré sa potom dajú presne navodiť umelo, a pmocou LSD ani trávy to asi nepôjde,tam ide o iné stavy.
Inak, sú aj také drogy, pri ktorých ľudia sa ľudia rozprávali s Bohom, prechádzali rôznymi dimenziami, galaxiami, čas neexistoval a bla bla bla...
Niečo na štýl durmanu a pod., silné prírodné psychotropné látky od ktorých nie je ďaleko do bielej miestnosti s výstužami na stenách a v zvieracej kazajke.

Prepáč, ale toto fakt nie sú dôkazy posmrtného života a už tobžž nie vášho Boha.

K tvojmu experimentu : Predpokladať sa dá hocičo, mňa by skôr zaujímalo, s akým bohom sa rozpráva moslim pri klinickej smrti....a tým je povedané všetko.
Predstavy vytvorené už za života sa dokážu preniesť aj do tohto zážitku klinickej smrti.
Môj názor, moja domnienka, ktorá je podľa mňa logická.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

s kým sa rozpráva moslim, zenbudhista - treba sa ich spýtať. Ako aj ty najradšej diskutuješ o kresťanstve, lebo o ňom vieš najviac, ja viem len o prípadoch klinickej smrti z "kresťanských" - bielych krajín (USA, SR...). Takže o videní moslimov ti veľa nepoviem, no nerobím si dopredu žiadne predčasné závery.

chemické procesy v mozgu - tie sa ti začnú vytvárať až po dlhšej dobe bez kyslíka (niekoľko minút < 6 - potom už je smrť). Dovtedy mozog funguje ďalej, len je "oťapený" - tunel, biele svetlo... halušky ako hovorenie s Bohom a podobne by som chemickým procesom nepripisoval práve z toho dôvodu.

Navodenie si týchto stavov umelo - durmán, betelové orechy využívané indiánskymi šamanmi... všetko sú to látky, z ktorých máš vidiny. No tieto látky musíš dodávať externe, z vnútra si ich nenasyntetizuješ, lebo sú pre tvoje telo škodlivé - obaja sa iste zhodneme v tom, že ľudské telo je na toľko dokonalé, že sa snaží všetky jedy a metabolity vylučovať a zbavovať sa ich, nie si ich ešte syntetizovať.

//autoeditácia príspevku ( 18 Nov 2009, 11:04 )
edit - ja sa tým nesnažím dokázať existenciu Boha ani posmrtného života, len sa zamýšľam, čo sa v našom tele počas umierania môže diať... tieto zmeny musia byť reverzibilné (schopné sa vrátiť nazad) a nesmú byť smrteľné. Keď použijeme príklad feťáka, tak jeho telo si na drogu navykne hneď po prvej dávke vďaka utvoreniu silných nových mozgových prepojení a potrebuje ju znova a znova. Človek po klinickej smrti ju znova prežiť nechce :)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Názov temy je ok:)
LuksKe napísal:...cele mi to pripadá ako keby to písal nejaký náboženský fanatik, všetko tam vykresľuje v prospech cirkvi, duchovnosti...ale aj samotná cirkev bola materialistická za čias feudalizmu, aj ona túžila po moci, peniazoch, upevňovala si moc a ovládala ľudí ak by každý bol duchovný tak opäť by bola pri moci cirkev, opäť feudalizmus
...jasné že v dnešnej dobe je človek materialista pretože dnešnému človeku nestačia rozprávky o tom že po smrti bude raj a bude žiť krásnym životom, dnešný človek chce ŽIŤ teraz nie po smrti, čiže si chce teraz užívať život, teraz sa chce mať ako v raji a nie po smrti, pretože čo ak nijaký posmrtný život neexistuje??? Tak som potom zbytočne premrhal svoju šancu ŽIŤ a o to ide
...človek chce v dnešnej dobe zarábať čo naviac peňazí. Prečo??? Aby si mohol dovoliť ŽIŤ v tomto svete
...ak týmto životom prejdem len tak, dúfajúc že po smrti niečo budem ŽIŤ a náhodou som sa mýlil, tak čo??? Prehajdákal som svoju šancu žiť a toto nikto z nás nechce dopustiť
...každý chce ŽIŤ , preto sme materialisti, lebo chceme ŽIŤ
Ale no tak, čital si vôbec o čom ten članok je? Alebo si to len vôbec nepochopil. Nikto ti predsa nezakazuje žiť, je to prave naopak, maš sa zobudiť do života, ktory by bol krajší a nerobiť zo seba iba materialistické bezduché zviera-otroka peňazí. Podľa tvojich slov, ty si presne opačný extrém ako ľudia v kláštoroch. Keby všetci rozmyšľali ako ty, tak by tu zachviľu nemohol ŽIŤ nikto. Ide o to, zlepšiť sameho seba, svoje okolie a zlepšiť svet, capisci?
spirki napísal:príroda je všade okolo, je to súbor istých pevne daných pravidel alebo ako to nazvať, kua opisovať abstraktné veci mi nikdy nešlo
kto tie pravidla vytvoril, alebo ako boli vytvorene? Predsa to musela byť nejaka inteligencia, mudrejšia ako človek..Alebo vznikli sami od seba? Ako? Kedy? Ako to, že z dvoch buniek vznikne za 9 mesiacov tak dômyselny organizmus-človek, s funkčnym telom, vlastnou osobnosťou atd, to ženske telo musi byť sakra dobré laboratórium. Kto to vymyslel, keď podľa vas ´všemocna´ ľudska veda, absolutne na toto nestači. Kto vymyslel všetky tie veci, ktore dnes ľudska veda skuma a nevie objasniť? Pretože tieto veci tu jednoducho sú a človek ich nevytvoril, len ich skúma...Kto ich potom vytvoril? Odpoveď, že z jedneho zrniečka prachu, po tom, čo nastal veľky trest vznikol zrazu z ničoho nič cely svet je tiež ako rozpravky:), kto alebo čo spôsobil ten tresk? A ako z jedneho zrniečka môže vzniknuť nekonečny vesmir? Vy sa stale pytate logikou na Boha, teraz sa chcem chviľu pytať ja, proste ma zaujima pohľad ateistov na tieto veci.
hughito napísal:Inak tehla, pre teba je zázrak aj to, že padne jablko zo stromu, takže je tu zbytočné sa s tebou o takých veciach baviť.
Jasne, a ty nie si schopny vidieť zazrak ani v takej veci, ako je zrod noveho človeka. Smutne. Tak sa nebav, to je cele, čo ti na to povedať.
stoporko napísal:Boh ako osoba
Boh stvoril ľudi na svoj obraz, takže je ako my , iba nekonečne milujúci a dokonalý, proste náš dokonalý otec, ku ktorému sa mi máme priblížiť. Je tu otec-Boh, syn-Ježiš Kristus, a duch sväty. Ježiš keď prišiel na zem, bol tiež človekom ako my (ale nekonečne dokonalým). Niečo v tom zmysle, ako ťa rodičia „tvoria“ na svoj obraz, tiež sa nenarodiš ako krokodýl, ale ako človek :lol:

K tej klinickej smrti, ja osobne som to nezažil, ale zažil som istu vec. Pred par rokmi sme mali autonehodu a na chviľu som upadol do bezvedomia. Nepamätam sa, čo sa tam dialo :D , ale keď som sa prebral, strašne som sa chcel vratiť tam, kde som bol, zrazu som mal pocit, že ma niekto hodil do strašneho hluku a zimy a strašne som chcel isť naspäť. Preto sa nebojim smrti :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Boh stvoril ľudi na svoj obraz, takže je ako my , iba nekonečne milujúci a dokonalý, proste náš dokonalý otec, ku ktorému sa mi máme priblížiť. Je tu otec-Boh, syn-Ježiš Kristus, a duch sväty. Ježiš keď prišiel na zem, bol tiež človekom ako my (ale nekonečne dokonalým). Niečo v tom zmysle, ako ťa rodičia „tvoria“ na svoj obraz, tiež sa nenarodiš ako krokodýl, ale ako človek
ja si tú vetu "na svoj obraz" vysvetľujem skôr tak, že nám dal slobodnú vôľu. No výzor Boha nie je podstatný, na tom sa asi zhodneme, však? :) Veď raz s ním pokecáme tvárou v tvár...

narodenie človeka - za tým, že vyzeráš ako vyzeráš hľadaj genetiku a princípy biológie. Že tie princípy a pravidlá tu nie sú len tak, že sú premyslené a komplexné...v tom sa obaja zhodujeme (toto som sa snažil hughitovi vysvetliť v našej debate o ID). No samotný fakt stvorenia dieťaťa a jeho narodenie je pomerne primitívne, ako by si skladal lego, len na trochu vyššej úrovni - dáš bunku k bunke, jedna bunka ti produkuje dcérske bunky jedného typu, druhá iného... proste zautomatizované lego, ktoré sa samo postavia. Nič zložité, no otázkou ostáva, kto/čo tieto pravidlá ustanovilo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko : No bolo by to bezosporu zaujímavé sa spýtať ľudí z iných kultúr, aké mali oni zážitky.
:)

Tehla, Stoporko to napísal za mňa, proste narodenie dieťaťa je pomerne jednoduchá vec, ty to berieš ako zázrak. Je to svojim spôsobom zázrak, že z buniek vznikne človek, ktorý rastie, začne rozprávať, chodiť. To je úžasná vec, ale prečo ísť až tak ďaleko a zas tieto veci pripisovať nejakým zázrakom. Všetko sa vie, ako to funguje, prečo ten človek vznikne, dokonca sa veľa vecí vie už pred narodením.

Inak, dnešní vedci ( ak nerátame veriacich ) sú presvedčení, že vedia vysvetliť, popísať dnešný svet a vesmír aj bez potreby nejakej vyššej sily, ktorú si už nazveme akokoľvek.
To je proste fakt. Áno, ešte veľa vecí je nejasných, neznámych, ale tak to predsa musí byť, veď o koľko viac vieme, než sme vedeli pred 50 rokmi ?
Tu ale nastáva zaujímavý fenomén, ktorý sa volá tuším Pascalova slučka ( opravte ma, ak sa mýlim, lebo nie som si istý ), ktorý hovorí, že čím viac vieme, tým vlastne vieme menej. Lebo každá novoobjavená vec so sebou prináša ďalších desať nových otázok, čiže je to kolobeh stáleho skúmania.
Ale fyzikov toto vôbec nevyrušuje, tak to proste je.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Stoporko napísal:No výzor Boha nie je podstatný,
Tu nejde o výzor, ide o podstatu (duchovnu), zase netreba brať všetko doslova, ved Boh nema hmotne telo
Stoporko napísal:samotný fakt stvorenia dieťaťa a jeho narodenie je pomerne primitívne, ako by si skladal lego, len na trochu vyššej úrovni
Lego??? A stavia ho Boh? :) A ako vysvetliš niečo take ako vlastnosti, pocity, smiech, plač, smutok, to že dieťa vôbec žije, cíti, to ma od primitivnosti dosť ďaleko. Pre mňa človek je celkom tajomna vec
Napísať odpoveď