Vratenie tovaru pri osobnom nakupe v predajni
Vratenie tovaru pri osobnom nakupe v predajni
Caute,
Vcera som si kupil bundu v obchode - normalne osobne v predajni.
Otazka: Mam pravo vratit tovar a ziadat naspat peniaze bez udania dovodu do urciteho casu ? - napr. 7 dni (alebo sa to vztahuje len pri neosobnom nakupe - dobierka, internet ... ? )
Ak ano, nevie niekto najst ten zakon ?
Vdaka.
Vcera som si kupil bundu v obchode - normalne osobne v predajni.
Otazka: Mam pravo vratit tovar a ziadat naspat peniaze bez udania dovodu do urciteho casu ? - napr. 7 dni (alebo sa to vztahuje len pri neosobnom nakupe - dobierka, internet ... ? )
Ak ano, nevie niekto najst ten zakon ?
Vdaka.
Pokiaľ viem, tak možnosť vrátiť tovar bez udania dôvodu je len pri nákupe cez Internet. Pri osobnom nákupe to závisí od ochoty personálu, príp. od ich pravidiel v obchode. Niekde by Ti určite vzali nazad tovar, ale v danej hodnote by si musel kúpiť niečo iné. Mama minule išla vrátiť do Exisportu jedny topánky, bo jej boli malé. Miesto peňazí jej dali poukážku na nákup tovaru v obchodoch Exisport platnú niekoľko mesiacov.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Z právneho hľadiska môžeš vrátiť akýkoľvek tovar do 24 hodín, okrem potravín, bez udania dôvodu. Ak by bol neochotný personál, tak im povedz že nech Ti dajú momentík že zavoláš svojmu známemu právnikovi, to by malo zabrať, aspoň u mňa to zabralo, keď som reklamoval backpack na notebook.
[pre prípad je naozaj dobré mať na telefóne skutočného právnika, teda nejakého známeho čo študuje, alebo doštudoval právo poprosiť].
[pre prípad je naozaj dobré mať na telefóne skutočného právnika, teda nejakého známeho čo študuje, alebo doštudoval právo poprosiť].
toto mi odpisali zo SOI
Vážený spotrebiteľ,
oznamujeme Vám, že v prípade, ak na tovare nie je žiadna objektívna chyba, nie je predajca v žiadnej časovej lehote zo zákona povinný vziať tovar späť do predaja a vrátiť Vám peniaze alebo tovar vymeniť. V súlade s možnosťami podľa ustanovení Občianskeho zákonníka je po vzájomnej dohode možná výmena veci, ak ešte nebola vec daná do trvalej prevádzky (je originálne zabalená). Povinnosť vziať tovar späť sa vzťahuje iba na zásielkový alebo podomový predaj.
S pozdravom Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj
To si kde vyhrabal taky zakon ? Predajca ti nemusi vziat tovar spät ani 3 sekundy po nakupe. Je to fakt len na jeho ochote. Myslim, ze je normalne vziat tovar spät, ale treba rozlisovat aky, a po akom dlhom case.uplink napísal:Z právneho hľadiska môžeš vrátiť akýkoľvek tovar do 24 hodín, okrem potravín, bez udania dôvodu. Ak by bol neochotný personál, tak im povedz že nech Ti dajú momentík že zavoláš svojmu známemu právnikovi, to by malo zabrať, aspoň u mňa to zabralo, keď som reklamoval backpack na notebook.
-
bb5unlock
Light Professional
toto je absolutna blbost, plati presne to co napisal "meffisto" - vyjadrenie SOIt0m4s3 napísal:Myslim, ze v pripade objavenia neodstranitelnej vady do pol roku mozes odstupit od kupnej zmluvy, tzn. vratit tovar.
-
Maroshv
Amateur
Re: Vratenie tovaru pri osobnom nakupe v predajni
síce je to už stará téma, ale snaď mi ešte niekto poradí, ak som si dnes kupil notebook, a zistil som ,že na jeho displeji je chyba, proste je tam nejaka čiarka, ktorú stále vidno, dosť to vadí, najmä ked som ho ešte len dnes kupil, čo myslite, vratia mi peniaze alebo vymenia tovar ak by som hned zajtra tam šiel, alebo by to len hned poslali na reklamaciu, ako nemal by som notebook ani deň a už by šiel na reklamaciu 
-
PAuLi3
Darca
vidim to na reklamaciu, resp. od dohodnutia v samotnom obchode, ak si ho kupoval v nayi, tam by ti mali vratit peniaze ak o to poziadas, alebo ti vymenia druhy notebook/iny/ do 7 dni od kupy, takto to aspon mne hovorili, ked som kupoval lcd, predajca hovoril, ze do 7 dni mozem lcd vratit bez udania dovodu, alebo mi ho vymenia za iny iny, ak by mi nesadol
S displejmi je to pri reklamácii dosť drsné. Rozlišuje sa počet vynechaných bodov aj ich vzdialenosť od seba. Skús im to normálne vysvetliť, čo je vo veci a aké by si navrhoval riešenie. Rieš to čím skôr, nech to nieje stará záležitosť, najlepšie s tým predavačom, čo ti to predával.Maroshv napísal:síce je to už stará téma, ale snaď mi ešte niekto poradí, ak som si dnes kupil notebook, a zistil som ,že na jeho displeji je chyba, proste je tam nejaka čiarka, ktorú stále vidno, dosť to vadí, najmä ked som ho ešte len dnes kupil, čo myslite, vratia mi peniaze alebo vymenia tovar ak by som hned zajtra tam šiel, alebo by to len hned poslali na reklamaciu, ako nemal by som notebook ani deň a už by šiel na reklamaciu
-
Maroshv
Amateur
kupoval som ho dnes v Datacome v KE, na Datacom su dobré ohlasi dúfam, že to skončí buď vrátením peňzí alebo výmenou za iny kus, ako notebook, je v takom stave ako som ho kupil, si myslim, že by ho mali vymeniť
Pre všetkých jeden dôležitý OZNAM čo sa týka vrátanie tovaru v kamenných predajniach!!!
Ak si už niekedy chcel zakúpený tovar v kamennej predajni ísť vrátiť späť( zlá veľkosť, zle vybraná farba či model), a žiadať vrátenie peňazí, alebo to v budúcnosti plánuješ urobiť, a ako argument chceš použiť "ale podľa zákona mám na to právo, pošlem na Vás SOI, budem volať svojmu právnikovi) tak si prv prečítaj poriadne citáciu od SOI, predídeš tým poriadnej hanbe.
Skutočnosť, že sa ti zakúpený sveter farebne nehodí do šatníka, alebo ti nevyhovuje jeho strih či veľkosť nie je dôvodom na to, aby bol obchodník povinný takýto tovar od teba prevziať a vrátiť ti peniaze alebo ho vymeniť za iný.
V klasických predajniach (nazývaných slangovo tzv. kamenné predajne) závisí výmena zle zakúpeného tovaru za iný tovar alebo vrátenie peňazí za nevhodný tovar v plnej miere na obchodníkovi. Keďže je to na jeho vôli, môže si stanovovať (na rozdiel od reklamácie tovaru) rôzne podmienky, napríklad vrátenie tovaru v originálnom obale, pôvodné štítky, visačky, nálepky, samozrejmosťou je pokladničný blok.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§Krik a vyhrážky v obchode zo strany zákazníka dožadujúceho sa vrátenia peňazí alebo výmeny tovaru teda určite nepomôžu. Legislatíva v tomto smere chráni obchodníkov, aby si „tiež zákazníci" nerobili z predajne požičovňu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odporúčam teda slušnou formou a v čo najkratšom čase navštíviť predajňu, v ktorej bol daný tovar zakúpený a požiadať o informáciu, či obchodník umožňuje vrátenie tovaru .
Citujem od SOI list:
"V prípade, ak na tovare nie je žiadna objektívna chyba, nie je predajca v žiadnej časovej lehote zo zákona povinný vziať tovar späť do predaja a vrátiť Vám peniaze alebo tovar vymeniť. V súlade s možnosťami podľa ustanovení Občianskeho zákonníka je po vzájomnej dohode možná výmena veci, ak ešte nebola vec daná do trvalej prevádzky (je originálne zabalená). Povinnosť vziať tovar späť sa vzťahuje iba na zásielkový alebo podomový predaj.
S pozdravom Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj"
!!! Jedine pri internetovom predaji keď nemáš možnosť daný produkt mať k dispozícií, máš právo od takto uzavretej zmluvy odstúpiť bez uvedenia dôvodu do 7 pracovných dní odo dňa prevzatia tovaru, nepoužívaný a v originálnom balení.
"Predávajúci je povinný do uvedených lehôt tovar prevziať a vrátiť spotrebiteľovi najneskôr v lehote 15 dní odo dňa odstúpenia od zmluvy cenu zaplatenú za tovar vrátane nákladov spojených s objednaním tovaru. Zákazník tak dostane späť aj poštovné, prípadne manipulačné poplatky, " !!!
Takže dajte to vedieť aj doma rodinným príslušníkom, kolegom v práci, v škole atď... podajte do Ďalej, pretože nemám nervy vysvetľovať každému v práci, že nie je predajca povinný tovar vziať späť bez udania dôvodu, Nemám nervy na to, že ten a tamten má známeho na SOI, že to dajú na súd a podobne. Každý si len prečíta zákon o ochrane spotrebileľa, ale nikto tomu poriadne nerozumie. A smutné na tom je, že sa príde rozčuľovať niekto, kto má vraj firmu, a srdcervúco ma presviedča že má na to právo, že pozná zákon!!!! Ak je raz na bločku napísané napríklad: "Zakúpený tovar je možné do 3 dní vymeniť za iný, peniaze nevraciame" to nie je len fráza! Je to čierne na bielom, je to v rámci zákona vy si môžete zavolať aj celú SOI aj zástup právnikov.
Ďakujem
Ak si už niekedy chcel zakúpený tovar v kamennej predajni ísť vrátiť späť( zlá veľkosť, zle vybraná farba či model), a žiadať vrátenie peňazí, alebo to v budúcnosti plánuješ urobiť, a ako argument chceš použiť "ale podľa zákona mám na to právo, pošlem na Vás SOI, budem volať svojmu právnikovi) tak si prv prečítaj poriadne citáciu od SOI, predídeš tým poriadnej hanbe.
Skutočnosť, že sa ti zakúpený sveter farebne nehodí do šatníka, alebo ti nevyhovuje jeho strih či veľkosť nie je dôvodom na to, aby bol obchodník povinný takýto tovar od teba prevziať a vrátiť ti peniaze alebo ho vymeniť za iný.
V klasických predajniach (nazývaných slangovo tzv. kamenné predajne) závisí výmena zle zakúpeného tovaru za iný tovar alebo vrátenie peňazí za nevhodný tovar v plnej miere na obchodníkovi. Keďže je to na jeho vôli, môže si stanovovať (na rozdiel od reklamácie tovaru) rôzne podmienky, napríklad vrátenie tovaru v originálnom obale, pôvodné štítky, visačky, nálepky, samozrejmosťou je pokladničný blok.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§Krik a vyhrážky v obchode zo strany zákazníka dožadujúceho sa vrátenia peňazí alebo výmeny tovaru teda určite nepomôžu. Legislatíva v tomto smere chráni obchodníkov, aby si „tiež zákazníci" nerobili z predajne požičovňu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odporúčam teda slušnou formou a v čo najkratšom čase navštíviť predajňu, v ktorej bol daný tovar zakúpený a požiadať o informáciu, či obchodník umožňuje vrátenie tovaru .
Citujem od SOI list:
"V prípade, ak na tovare nie je žiadna objektívna chyba, nie je predajca v žiadnej časovej lehote zo zákona povinný vziať tovar späť do predaja a vrátiť Vám peniaze alebo tovar vymeniť. V súlade s možnosťami podľa ustanovení Občianskeho zákonníka je po vzájomnej dohode možná výmena veci, ak ešte nebola vec daná do trvalej prevádzky (je originálne zabalená). Povinnosť vziať tovar späť sa vzťahuje iba na zásielkový alebo podomový predaj.
S pozdravom Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj"
!!! Jedine pri internetovom predaji keď nemáš možnosť daný produkt mať k dispozícií, máš právo od takto uzavretej zmluvy odstúpiť bez uvedenia dôvodu do 7 pracovných dní odo dňa prevzatia tovaru, nepoužívaný a v originálnom balení.
"Predávajúci je povinný do uvedených lehôt tovar prevziať a vrátiť spotrebiteľovi najneskôr v lehote 15 dní odo dňa odstúpenia od zmluvy cenu zaplatenú za tovar vrátane nákladov spojených s objednaním tovaru. Zákazník tak dostane späť aj poštovné, prípadne manipulačné poplatky, " !!!
Takže dajte to vedieť aj doma rodinným príslušníkom, kolegom v práci, v škole atď... podajte do Ďalej, pretože nemám nervy vysvetľovať každému v práci, že nie je predajca povinný tovar vziať späť bez udania dôvodu, Nemám nervy na to, že ten a tamten má známeho na SOI, že to dajú na súd a podobne. Každý si len prečíta zákon o ochrane spotrebileľa, ale nikto tomu poriadne nerozumie. A smutné na tom je, že sa príde rozčuľovať niekto, kto má vraj firmu, a srdcervúco ma presviedča že má na to právo, že pozná zákon!!!! Ak je raz na bločku napísané napríklad: "Zakúpený tovar je možné do 3 dní vymeniť za iný, peniaze nevraciame" to nie je len fráza! Je to čierne na bielom, je to v rámci zákona vy si môžete zavolať aj celú SOI aj zástup právnikov.
Ďakujem
-
Grim
Darca
...ale to my vieme...netreba sa tak rozčuľovať...
o dôvod viac nakupovať aj známym cez internet. Jednak lacnejšie vo väčšine prípadov a mám väčšiu šancu tovar vrátiť
Taktiež chápem predajcov, ... isto by sa našiel špekulant, ktorý by sa chodil každý týždeň obliekať do tej istej predajne. A odmietnuť zákazníka nemôžeš
Taktiež chápem predajcov, ... isto by sa našiel špekulant, ktorý by sa chodil každý týždeň obliekať do tej istej predajne. A odmietnuť zákazníka nemôžeš