Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

človek stvorený na Boží obraz - máme slobodnú vôľu, tak isto ako Boh, to je to "stvorenie na Jeho obraz"
Mňa by zaujímalo, odkiaľ toto vysvetlenie máš a kto vlastne vysvetľuje tieto veci.

A celkovo, predstava Boha, ktorý je omylný a robí chyby mi akosi nepasuje. To potom nemôže byť tá najväčšia inteligencia, ktorá všetko stvorila.
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

prečo by Boh nemohol byť neomilný? Keď sa môže smiať na vtipoch... :D
proste ak má raz niekto slobodnú vôľu, tak nutne niekedy sa musí aj pomýliť.

Potom je tu ale otázka - ak je Boh vševedúci (v danom okamžiku pozná všetky dôsledky, ktoré by jeho rozhodnutie mohlo mať), tak môže sa v skutočnosti pomýliť?

o tom, že Boh má slobodnú vôľu - Boh nás stvoril "na svoj obraz" - záležitosť výkladu a spôsobu chápania Biblie - môj názor v tomto silne ovplyvnil jeden americký pastor, ktorý ma učil, jedna evanjelická farárka a zopár "obyčajných kresťanov" s ktorými som počas rokov od vtedy, čo som prijal Ježiša (od cca 12-13tich), prišiel do styku. Iní v tom verši vidia antropomorfického Boha (podobá sa človeku postavou - telom...)
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:Mňa by zaujímalo, odkiaľ toto vysvetlenie máš a kto vlastne vysvetľuje tieto veci
Mna by to tiez zaujimalo... Ja poznam len verziu, ze byt stvoreny na obraz Bozi znamena, ze cloveku bol Bohom vdychnuty "duch" (ruach) tak ako popisuje Genezis.
hughito
Redeemer
Redeemer

Potom je tu ale otázka - ak je Boh vševedúci (v danom okamžiku pozná všetky dôsledky, ktoré by jeho rozhodnutie mohlo mať), tak môže sa v skutočnosti pomýliť?
No práve že sa nemôže, nemal by si sa.

Dúfam, že sám vidíš do akých absurdností sa dostávame.

Tu sa mi hodí jeden citát :

"Náboženstvo nám vysvetlí všetko za pomoci ničoho"

A. Koraszewski

Proste, veriaci ľudia, teológovia, kňazi sa hrajú nato, že vieme všetko vysvetliť, vieme čo ako Boh myslel, vyberáme čo je z Biblie myslené doslovne a čo nie je, vieme o Ježišovi viac než autori evanjelií, vieme to a hento..a všetko vlastne vieme z ničoho. Absolútne bez nejakého racionálneho základu. Dôkaz si aj ty, ideš mu tu vysvetľovať, ako je myslené to, že Boh stvoril človeka na svoj obraz. Máš to od amerického pastora, ten to ma od toho a ten od tamtoho a vlastne dostaneme sa zase k tomu istému. Ničomu.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Stoporko napísal:prečo by Boh nemohol byť neomilný? Keď sa môže smiať na vtipoch... :D
Asi tak :)
Prílohy
god_failure.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

nauraa napísal:A tie krize boli na stenach ci kde? Tak to mi to zakazovanie nepride nejak sokujuce... Ale v pripade, ze ich zakazuju ludom nosit, tak je to pre mna asi rovnako zvlastne ako zakazovanie hidzabov a jarmuliek na francuzskych skolach.
na stenach, len mne to v taliansku teda divne nepride.

hugito:
Čl. 24

(1) Sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú. Toto právo zahŕňa aj možnosť zmeniť náboženské vyznanie alebo vieru. Každý má právo byť bez náboženského vyznania. Každý má právo verejne prejavovať svoje zmýšľanie.
(2)Každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, buď spoločne s inými, súkromne alebo verejne, bohoslužbou, náboženskými úkonmi, zachovávaním obradov alebo zúčastňovať sa na jeho vyučovaní.

(3) Cirkvi a náboženské spoločnosti spravujú svoje záležitosti samy, najmä zriaďujú svoje orgány, ustanovujú svojich duchovných, zabezpečujú vyučovanie náboženstva a zakladajú rehoľné a iné cirkevné inštitúcie nezávisle od štátnych orgánov.
http://www-8.vlada.gov.sk/8578/druha-hlava.php

ti tvoji pseudo greci sa vysmievaju Ustave a napadaju slobody nou dane. ak by som ja nieco napisal proti ciganom, som v tvojich ociach nacek. a co si potom tyu v mojich, ked ty robis to iste!!! otvorene propagujes obmedzovanie ludskych prav a slobod!
a nehovoriac ze proúaguju vandalizmus a seru si do ust, lebo prave ONI su za prenasledovanie ludi s inym nazorom, a nehovoriac o tom, ze nevereciach vacsina nieje na Slovensku, aj ked Cesku ano, ale nieje to pravidlom. svojimi vyrokmi porusuju zakon a mali by byt rozpusteni podla rovakeho metra ako ine spolocenstva a organizacie, ktore mali byt proti ludskym pravam...
nauraa
Medium Star
Medium Star

A preco by mali byt na statnych skolach krestanske symboly? To, ze tam nie je vacsina neveriacich (ktora mimochodom nie je ani v Cesku...) je uplne nepodstatne. Dolezite je, ze kriz predstavuje iste nabozenstvo, s ktorym sa samozrejme neidentifikuju uplne vsetci... A v tom uryvku, co sem hughito dal, Prometheus jasne hovori, ze nie je proti tomu, ak sa sukromne osoby prejavuju nabozensky, tak ake porusovanie zakladnych ludskych prav? Alebo ti pride protipravny fakt, ze sa nestotoznuju s tym, aby v instituciach, kde sa stretavaju ludia s roznymi nazormi, bola zhora nadradena jedina "ideologia"?
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb : Ty "pseudo Grék", zjavne si to nepochopil, darmo tu kopíruješ ústavu.

Dúfam, že to vysvetlenie od naury ti to objasnilo.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja nechcem aby tam byt museli, ale ked chcu nech si ich maju. je to minimalne sucast ich historie, nech sa s tym spaja cokolvek.
je to talianska kultura, ich kulturne dedicstvo a niekto im ho kriminalizovat, aj ked na to mozno maju pravo... a hlavne, o Taliansku sa hadaju v Bruseli ale aj mi na Slovensku a to je divne...
podla vyhlasenia, ktore sem hugitota dal, nieje spravne aby boli krize napr. v nemocniciach, ci na pode statnych vysokych skol (kaplny na intrakoch a pod.)... a to je mozne povazovat za branenie v nabozenskom spravani sa.
ale najviac mi vadia priame urazky smerovane na moje nabozenske presvedcenie.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Kali520 napísal:Obvzvlast by som do toho netahal krestanstvo, lebo ty co objavovali napr Columbus, Vasco da Gama, Magaliens tak ich vypravi neboli krestanskeho charakteru
Tak to je super, lebo mnohi obviňuju cirkev a kresťanstvo z kolonizacie :wink:
nauraa napísal:A v tom uryvku, co sem hughito dal, Prometheus jasne hovori
Ten prispevok, čo sem hugo dal, je uplne scestny. Ešte by ma zaujimalo za koho kope spoločnosť prometheus a humanisti.sk. Myslim, že by som nebol prekvapeny. označovať kresťansku tradiciu v Europe za mytus, to chce poriadnu davku či už „odvahy“, vygumovanosti, alebo učelneho zavádzania jednoduchšich, prípadne o historiu sa nezaujimajucich ľudí. Druha vec je, že kto ide prikazovať krajine, ktora je sidlom kresťanskej viery, ake symboly ma kde davať. To je akokeby si prišla do mekky a začala moslimom rozpravať, čo kde maju vešať, by si videla ten cirkus, alebo do Izraela nariadovať, čo môžu a čo nemôžu (tam nieže len vešaju symboly, ale tam ustanovili apartheid medzi ľudmi na zaklade prislušnosti k židovstvu). Spoločnosť prometeus by som deportoval tam, nech sa realizuju, uvidime, jak dlho by prežili. Len Europania su dnes natoľko oblbnuti, že ešte podporuju tieto snahy u nas doma.
Stoporko napísal:Nechajme si rozbrať našu bielu európu, nechajme si vziať symboly našich národov...
To už robime :(
hughito napísal:Pridržiavame sa názoru, že všetci ľudia, bez ohľadu na ich náboženskú vieru, alebo na ich presvedčenie, že bohovia neexistujú, sú bratia. Táto rozdielnosť v ich ľudskej jednote nesmie byť zneužívaná cirkvami ani politikmi.

Spoločnosť Prometheus
združenie svetských humanistov
na Slovensku
Kali, už vidiš, kto tu dookola hovori o „rovnosti“?
hughito napísal:Proste, veriaci ľudia, teológovia, kňazi sa hrajú nato, že vieme všetko vysvetliť
Nie, je to presne naopak, to ty sa hraješ, že vieš všetko vysvetliť, ale aj v tvojom pripade je opak pravdou.

"Najväčším zlom je šíriť myšlienku, že Boh nieje a najväčším dobrom je túto nádej podopierať. Lebo to je skutočné dobro."
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb : Vysvetli mi, prečo by sa na neutrálnej pôde ako je škola, nemocnica alebo nejaký štátny orgán, kde sa môžu nachádzať ľudia všetkých vierovyznaní alebo aj neveriaci, malo propagovať jedno náboženstvo ?
Keď si chce niekto ten kríž nosiť na krku, alebo v uchu : nech sa páči.

Sami tu niekedy argumentujete ZSSR, tam sa vám tiež nepáčilo keď bolo oficiálnou štátnou ideológiou podporovať nasilu ateizmus.

tehla :
Nie, je to presne naopak, to ty sa hraješ, že vieš všetko vysvetliť, ale aj v tvojom pripade je opak pravdou.
A toto dokážeš aj nejako podložiť alebo len tak strieľaš do vetra ?

A k tomu citátu : to presne vystihuje tvoju osobu, totálny náboženský fanatizmus.

Ja jeden prihodím, ako opozíciu :
Náboženstvo učí nebezpečný nezmysel, že smrť nepredstavuje koniec.
Richard Dawkins
nauraa
Medium Star
Medium Star

tehla napísal:
Ja nesuhlasim s uplne vsetkym, co bolo v tom clanku, ale s niektorymi bodmi urcite. A inak, myslim, ze porovnavat Europu, ktora ma sekularne a detradicionalizujuce tendencie, s Izraelom ci dokonca moslimskymi krajinami nie je vhodne. Nehovoriac o tom, ze je tu rozdielny pravny system. Ako mozes porovnavat situaciu v krajinach, kde je sari'a, so situaciou v Europe? Predpokladam, ze Europsky sud pre ludske prava nema za snahu byt protipravny a kona v ramci nejakych zakonov, takze ak tie krize zakazal, bude to mat nejaky opodstatneny dovod.
jackb
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:jackb : Vysvetli mi, prečo by sa na neutrálnej pôde ako je škola, nemocnica alebo nejaký štátny orgán, kde sa môžu nachádzať ľudia všetkých vierovyznaní alebo aj neveriaci, malo propagovať jedno náboženstvo ?
Keď si chce niekto ten kríž nosiť na krku, alebo v uchu : nech sa páči.
je spravne ked pre 2 ateistov z dajme tomu 300 ziakov musi odstranit kriz, lebo len tym dvom to moze vadit? je to volovina. 298 vyznava "nabozenstvo kriza", ale 2 nie tak krize musia dole... :roll:
a ak propagacia? to nieje politicky smer, sladka brblava voda, ci fasirka v zemli... kriz v skole/na urade/v nemocnici nemoze byt pomenovany slovom "propagacia"
a ako by asi ta sialena Finka reagovala na mojho znameho, ktory sa pri vstupe do akejkolvek miestnost, bez ohladu na vieroviznanie/neviznanie ludi v nej pozdravi "Pochvalen bud Pan Jezis Kristus". co by si ubil s takymito ludmi, hugito?!
ked si tam proti propagacii napis vyzvu aby neveriaci odmietli slovenske 1 a 2 € mince, je na nich krit. "propagacia" jednoho nabozenstva, nieco nemiestne :evil:
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

jackb, mylis si pojmy s dojmami, ked si taliani do ustavy napisu ze maju sekularny stat, tak by to mali dodrziavat. Nikto im nebrani zmenit ustavu a urcit krestanstvo ako statne nabozenstvo, ako to tam este pred cca 20 ci 30 rokmi mali. A ku slovenskemu dvojkrizu, ten je oficialny statny znak slovenskej republiky a z TOHO dovodu je aj na euromincach.
jackb
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal:jackb, mylis si pojmy s dojmami, ked si taliani do ustavy napisu ze maju sekularny stat, tak by to mali dodrziavat. Nikto im nebrani zmenit ustavu a urcit krestanstvo ako statne nabozenstvo, ako to tam este pred cca 20 ci 30 rokmi mali. A ku slovenskemu dvojkrizu, ten je oficialny statny znak slovenskej republiky a z TOHO dovodu je aj na euromincach.
takze ked je podla ustavy sekularny stat, tak pre tych 2 nevercov nesmie byt na skole s 298 krestanmi kriz?!
mne je dvojkriz jasny, ale je to forma krestnskeho krza, konkretne "propagacia" pravoslavie, takze taky hridna ako hugito by mal byt aj proti tomu... (myslene ironicky)
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:takze ked je podla ustavy sekularny stat, tak pre tych 2 nevercov nesmie byt na skole s 298 krestanmi kriz?!
mne je dvojkriz jasny, ale je to forma krestnskeho krza, konkretne "propagacia" pravoslavie, takze taky hridna ako hugito by mal byt aj proti tomu... (myslene ironicky)
Čo tu stále používaš svoj vymyslený pomer ? To je argument ?

Sekulárny štát je sekulárny štát a kríže nemajú čo robiť po školách, jedine ak na cirkevných, tam je nato priestor.
Keby niekto do mojej triedy na škole vovalil nad dvere kríž, určite by som bol proti tomu.

A to oslovenie hrdina si nechaj tam doma.
jackb
Redeemer
Redeemer

vo vacsina Talianska je to nanajvys realny pomer, tak sa drz pri zemi. a okrem miest je realny aj na Slovensku
no ak si myslis, ze po tom co urazas moje nabozenske presvedcenie mi budes hovorit co mam robit, tak to sa mylis
a ked mi neveris, ze na Slovensku je to realne, pozri si statistiky pre jednotlive obce na statistics.sk.
ak su v dedine s 2500 ludmi 4 neveriaci, starosta nesmie mat v kancelarii kriz? ma to logiku? podla mna nie.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

spýtam sa inak - prečo má slovensko v štátnom znaku KRESŤANSKÝ symbol (dvojkríž), keď sme oficiálne krajina neviažúca sa na žiadnu ideológiu?
Podľa hughitovho prístupu - preč s ním.

A teraz prichádza bod zlomu - cheš sa vzdať, Hughito, symbolu, ktorý používali tvoju predkovia od čias Cyrila a Metoda a navyše ho súčasná doba povýšila na štátny symbol?

Európa má kresťanské tradície, dominantné náboženstvo európy je od stredoveku kresťanstvo. Či sa to niekomu páči alebo nie, je to fakt. Už aj obyčajné štátne sviatky o tom svedčia. Ak sa to moslimom nepáči, nech sem nelezú. Alebo majú teraz začať francúzi búrať hrady, lebo na nich majú gotické kríže? A taliani rúcať kostoly (pardón, dávať dolu kríže v školách, kam chodia TALIANI)? A my uveríme Tmobilu, že nám darčeky nosí zázračný vláčik a nie Ježiško z jasličiek :cry:
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:A k tomu citátu : to presne vystihuje tvoju osobu, totálny náboženský fanatizmus.
Á, to sme tu už dlho nemali :lol:
hughito napísal:Náboženstvo učí nebezpečný nezmysel, že smrť nepredstavuje koniec.
Richard Dawkins
Nebezpečny nezmysel je učiť, že predstavuje. Okrem toho Richard Dawkins nema paru, či smrť predstavuje koniec, alebo nie.
jackb napísal:ak su v dedine s 2500 ludmi 4 neveriaci, starosta nesmie mat v kancelarii kriz ? ma to logiku?
:lol: Podľa hugita asi hej.
hughito napísal:Keby niekto do mojej triedy na škole vovalil nad dvere kríž, určite by som bol proti tomu.
ty si nejaky upir? Bojiš sa križa? Veď je to naša tradicia, prečo proti tomu tak bojuješ?
nauraa napísal:A inak, myslim, ze porovnavat Europu, ktora ma sekularne a detradicionalizujuce tendencie, s Izraelom ci dokonca moslimskymi krajinami nie je vhodne.
Hm, prečo len Europa a kresťanstvo ma mať sekularne a detradicionalizujuce tendencie?
nauraa napísal:Nehovoriac o tom, ze je tu rozdielny pravny system. Ako mozes porovnavat situaciu v krajinach, kde je sari´a so situaciou v Europe, kde je uplne odlisne pravo?
No veď bud rada, že naše pravo sa zaklada na kresťanskych hodnotach :wink: . myslim, že už som tu daval članky aj fotky z demonštracii a o snahach čim ďalej tym viac sa hromadiacich moslimov na Europskom kontinente o začlenenie šarie do Europskeho práva. Tak isto som tu daval članok, že kym križe sa zakazuju na ukor kresťanskej väčšiny, pripravuje sa niečo ako zakon proti kritike Islamu, opäť na ukor kresťanskej zatiaľ väčšiny (ale naopak, keď židia uplatnia svoj brilantný humor močením na kríž, je to ohromna sranda aj pre mnohych Europanov). Zda sa ti to normalne a prirodzene? Niečo tu nesedi, však?
nauraa napísal:Predpokladam, ze Europsky sud pre ludske prava nema za snahu byt protipravny a kona v ramci nejakych zakonov, takze ak tie krize zakazal, tak to bude mat nejaky opodstatneny dovod.
Iste, že to ma svoj opodstatneny dôvod, aj ten som už mnohokrat spominal, rozklad kresťanskej bielej civilizacie. To je ten problem, ty ešte stale dôveruješ tymto skorumpovaným byrokratickým mašinériám. Ale oni služia niekomu inemu, ako nam.

eMpiko- aj Izrael o sebe tvrdi, že je sekularny:). Cely ten sekularny, rovnostarsky humanizmus je blud určeny na rozklad dominantnej kresťanskej bielej civilizacie na ukor inych skupin, len my to stale nevidime.
hughito napísal:Zaujímavým fenoménom je, že tieto predstavy vychádzajú iba od ľudí so silnými nacionalistickými tendenciami a ďalšie stovky či tisíce ľudí ( veriacich či neveriacich ), ktorý sa o tento problém zaujímajú, to takto vôbec nevidia a ani to tak neinterpretujú.
Len taka menšia ukažka:
Židia majú vzácnu schopnosť podnietiť medzi nežidmi nezhody. Vedia presne ako vyvolať zmätok a nepokoje.
Rev. Gerald B. Winrod, The Jewish Assault on Christianity, str. 20-21

Židia na celom svete ničia vlastenectvo a zdravé základy spoločnosti.
Gróf Nobutsune Okuma, japonský štátnik

Poháňaní ohromnou nenávisťou voči členom Krista pokračujú v plánovaní hrozných zločinov proti kresťanskému náboženstvu s denno-denne sa zvyšujúcou intenzitou.
Pápež Gregor XIII v roku 1581

Smrť Lincolna bola katastrofou pre kresťanstvo. Sotva sa mu ktosi vyrovná. A Izrael znova schmatol bohatstvo sveta. Bojím sa židovských bánk, ktoré svojimi trikmi úplne kontrolujú bohatstvo Ameriky a používajú ho na systematické korumpovanie modernej civilizácie. Židia neváhajú, aby zavliekli celé kresťanstvo do vojen a chaosu, aby sa „zem stala dedičstvom Izraela.“
Princ Otto von Bismarck, 1876

Stretávame Židov v každom nepriateľskom tábore k nám, kresťanom. Akonáhle sa objaví oplzlá kniha alebo časopis, ktorý nás šokuje, nachádzame za ním Žida.
Cardinal Merry del Val, pápežský sekretár, citovaný v Ritual Crime, Jewish Treason

Cez svoje medzinárodné spravodajské agentúry modelujú naše mysle a ukazujú nám svet nie taký akým je, ale ako chcú oni, aby sme ho videli. Cez ich kiná sú vychovávateľmi mladých a jedným dvojhodinovým filmom môžu vygumovať detskú myseľ z toho,čo sa naučilo za 6 mesiacov doma, v kostole alebo škole.
Adrien Arcand, kanadský vlastenec

Hnaní nevýslovnou nenávisťou Krista, pokračujú v plánovaní hrozných zločinov voči kresťanskému náboženstvu s denne rastúcou trúfalosťou.
Pápež Gregor XII. v roku 1158

Pod zámienkou boja za pokrok ľudstva a na zakrytie pokroku, židia nasledujú svoju zvyknutú súdržnosť, aby dovŕšili deštrukciu, na ktorú sa dali. Stali sa nezmieriteľnými a hlavnými nepriateľmi kresťanov, mysliac len na zničenie ich viery, korumpujúc ich morálku a cicajúc ich krv až kým nie sú odsúdení k biede. Tak im môžu ľahšie dominovať a urobiť z nich légie svojich otrokov. Stalo sa tak pod pokrývkou socialistického hnutia. Srdce krváca nad pohľadom na túto ohromnú lož.
F.Trocase, Jewish Austria

Ak existuje v dejinách spojenie, je to Žid. V tejto krajine, ktorá sa k nemu chovala priateľsky, konšpiroval, kul úklady, podkopával, prostituoval a korumpoval a odvážil sa vymyslieť schému smrti každého kresťanského princípu, ktorý ho ochraňoval.
Rev.Wiliam S. Mitchell of Philadelphia, citovaný v Count Cherep-Spiridovich's The Secret World Geverment, strana 194

Judaizmus bol v Nemecku horký útočník kresťanstva, korozívny nepriateľ verejnej a politickej morálky.
Dr. Soedergen z Upsala, Švédsko

Židia sformovali živnú pôdu pre všetky proti - kresťanské akcie.
Quintas Septimus Florens Terullian/160-230 p.n.l./ latinský farár
Židia sú za všetkými prenasledovaniami kresťanov. Putujú krajinami nenávidiac a podkopávajúc kresťanskú vieru.
Justin Martyr, 116 n.l.

Talmud obsahuje každý druh ohavnosti a rúhania proti katolíckej pravde.
Pápež Gregor IX, 1242

Frankeštejn komunizmu je produkt židovskej mysle, ktorý sa na svet odtrhol od syna rabína Karola Marxa v nádeji na zničenie kresťanskej civilizácie, ako i ostatných. Svedectvo vyjadrené pre senátom Spojených štátov amerických, ktoré čerpalo z množstva strán Ovemanovej správy odhaľuje bez akejkoľvek pochybnosti akú úlohu hrali v ruskej revolúcii Židia.
Rev.Keneth Goff,Still 'tis our accient Foe,p.99

Boľševizmus je židovský útok na kresťanstvo.
The Britons - Patriotic Society of Great Britain, v ich Menifeste

Vojny, komunizmus, zrada, revolúcia, anarchia, národné a medzinárodné problémy na svete sú príčinou židov. Nikto nedokáže opak. Ak osoba s priemernou dávkou inteligencie bude hľadať pravdu v pokuse vyvrátiť toto tvrdenie, jediné čo dokáže je jeho potvrdenie.
Reverend Gordon Winrod, The Key to Christian Understandind, str. 9

Dám vám príklad, ktorý je príkladom celých dejín vzťahov medzi kresťanmi a židmi. Poznám okres, kde sú roľníci, ktorí nevlastnia nič, ani kúsok zeme. Od postele až po ich pec- všetko patrí židom. Dobytok v ich stajni, zrno na ich poliach, dokonca aj ich farmy - všetko patrí židom. Napriek tomu farmár platí za všetko prenájom. A žid predáva chlieb, sadí kukuricu pre dobytok a roľníka svojim mäsiarskym spôsobom. Nikdy som o podobných úžerských praktikách vo svojom živote nepočul.
Oto von Bismark

Židia sú stále v rôznych častiach Ruska. Títo nenávistníci Krista nemôžu očakávať nič dobré. Vzhľadom k týmto okolnostiam vydávam toto nariadenie: Všetci židia, muži i ženy bez ohľadu na ich postavenie a majetok musia okamžite odísť...
Alžbeta Petrovna, ruská cárovná (1709-1762)

Principiálny koniec sveta, v ktorom bude vládnuť hebrejský svet, ešte neprišiel. Príde však skôr ako si masy v tzv. kresťanských národoch vedia predstaviť. Ruský cárizmus, nemecké impérium a militarizmus sú zvrhnuté a všetci ľudia nahnaní na pokraj. To je moment, kedy skutočná vláda židovstva príde.
Judas Schuldbuch, The Wise Meno of Zion

Protikresťanská kampaň Sovietov nesmie byť obmedzená len na Rusko. Musí byť vykonaná na celom svete.
Stefanov, citovaný v J. Creagh Scottovej knihe Hidden Government
Skončili sme s pozemskými cármi, na rade sú cári nebeskí.
Bezbožnik (Moskva), január 1923

Aj najsilnejší podporovatelia judaizmu nemôžu poprieť, že judaizmus je antikresťanský.
Jewish World, 15. marca 1924

Koná sa povstanie proti tradíciám a aristokracii, proti náboženstvu a majetku...
Prirodzenú rovnosť ľudí a zrušenie súkromného vlastníctva hlásajú tajné spoločnosti, ktoré formujú dočasné vlády a ľudia židovskej rasy sú v čele každej z nich. Ľudia boha spolupracujú s ateistami, najšikovnejší zhromaždovatelia majetku sa spájajú s komunistami, zvláštna a vyvolená rasa má ruku nad všetkým a to všetko preto, lebo si želá zničiť nevďačné kresťanstvo, ktoré jej dokonca vďačí za meno a ktorého tyraniu už nemôže ďalej vydržať.
...
Benjamin Disraeli, Lord George Bentick, str. 357

Židia pokazili krv všetkých rás v Európe. Všetko je dnes židofikované. Naše idey vládnu všetkému. Sme pánmi...nech nás gojimovia nenávidia, nech nás vyženú, nech sa naši nepriatelia smejú nad našou fyzickou slabosťou. Už nás totiž vyhnať nemôžu, zahryzli sme sa do ich národov, pokazili rasy Európy, zlomili ich moc a všetky ich idey učinili zhnitými, rozkladajúcimi.
Dr. Kurt Munzer, The Way to Zion

Justinián I. (527 zač. vlády – 565) Byzantský cisár
„Židia boli vždy v pozadí prenasledovania kresťanov. Cestovali po krajinách, všade nenávidiac a podkopávajúc základy kresťanskej viery.“

Peter Stuyvesant (1610 – 1672) Holandský koloniálny guvernér v Amerike
(úryvok z listu riaditeľovi West India Company):
„Židia, čo prišli, tu očividne takmer do jedného zostanú, ale vzbudzujú (tou svojou zvyčajnou úžerou a tým odsúdeniahodným spôsobom obchodu s kresťanmi) Bolo by treba priateľsky ich požiadať, aby odišli. ...v tejto súvislosti sa tiež vrúcne modliac, ...aby tejto odsúdeniahodnej rase ...nebolo už dovolené infikovať túto novú kolóniu a vnášať do nej neporiadky.“

Henry Adams (1838 – 1918) Americký historik a románopisec
„Sme v rukách Židov; robia si s našimi hodnotami, čo chcú.“

Henry Ford (1863 – 1947) Otec výrobnej linky v automobilovom priemysle a modelu T. Židia vyučujú ateizmus. Židia ničia kresťanstvo

François Marie Arouet Voltaire (1694 – 1778) Francúzsky filozof a spisovateľ Títo (Židia) sa, všetci do jedného, rodia s krikľavým fanatizmom v srdciach, tak ako Bretónci a Nemci sa rodia so svetlými vlasmi. Vôbec by som nebol prekvapený, keby títo ľudia v budúcnosti privodili skazu ľudskej rasy.“
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb : Aj mi to nejak dokážeš, alebo tu budeš len žvástať ?

Áno, "reálny pomer" aj na SK, ale ešte mi skús povedať, koľko z tých ľudí je naozaj veriacich. Či väčšina sa len hlási len tak, aby bolo ?

Viď :

Kód: Vybrať všetko

Na troskách komunistickej ideológie sa nám množia veriaci ako huby po daždi. Povedal by som, že mi bolo až podozrivé, keď sa po roku 1989 z prevažnej väčšiny komunistov, ktorých som poznal, vykľuli zo dňa na deň horliví veriaci. Som preto veľmi zvedavý, aký počet veriacich nám odhalí nastávajúce sčítanie ľudu. Vyhlásiť sa za veriaceho je predsa také jednoduché! Stačí urobiť krížik do správnej kolónky.

Šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor oňahdy odpovedal na otázku Milana Markoviča, či je veriaci, sebavedome: „Samozrejme, že som!“ Najviac ma zarazilo slovo „samozrejme“. Ale myslím si, že už viem, prečo to akurát tak povedal.

Uvažujte chvíľu nahlas so mnou. Povedať „som veriaci“, je veľmi ľahké. Sú to len dve slová. Je to ešte ľahšie ako povedať „sú štyri hodiny“. Ale z tvrdenia „sú štyri hodiny“ nemáte nič, zatiaľčo z vyhlásenia „som veriaci“ vám plynie uznanie okolia, že ste počestný, pravdovravný, obetavý, ušľachtilý, žičlivý, mravný, atď. Povedať „som veriaci“, znamená dnes (na rozdiel od éry komunizmu) zaradiť sa na stranu tých „dobrých“. Kto by, preboha, o sebe chcel povedať, že je zvrhlý, arogantný, zlomyseľný, ziskuchtivý, zločinný, či chlípny? Nezdá sa vám, že len preto máme toľko veriacich, hlavne medzi bývalými komunistami?

Zapnite si však v ktorúkoľvek nedeľu o 9:30 vysielanie Slovenského rozhlasu a započúvajte sa do ľubovoľnej omše. Dozviete sa tam čosi celkom iné. Kňazi, svorne so svojimi ovečkami, nedeľu čo nedeľu udatne prehlasujú, že veľa zhrešili v myšlienkach i skutkoch a bijú sa v prsia, volajúc vo tri vrhy mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa (dnes to vyvolávajú vo všetkých národných jazykoch už po celom svete). A čo je typickým obsahom kázní? Zúfalá výzva k tomu, aby veriaci boli už konečne raz mravní, ľudskí, aby sa nehnali len za mamonom, ale všímali si aj iné hodnoty, aby boli príkladom ostatným. Tak akí vlastne sú, dočerta? Čo je toto za divadlo?

Odpoveď je až triviálne prostá. Veriaci sa v bežnom občianskom živote nijak nelíšia od neveriacich. Jedni i druhí môžu byť veľmi slušní, ale aj poriadne svine. Rozdiel je len v tom, že ak veriaci urobí čosi dobré, interpretujú to jeho spoluveriaci hneď ako blahodárny účinok viery, ale jeho zlým skutkom prisudzujú celkom iný (zväčša záludný) pôvod. Keď však neveriaci urobí niečo zlé, veriaci hneď neomylne vedia, že je to priamy dôsledok len toho, že je neznaboh – jeho dobré skutky však už nepovažujú za následok odmietnutia viery. Ak mi neveríte, prečítajte si Katechizmus pre dospelých z roku 1993 (teda nie z druhého storočia po Kristovi!), kde autor, „otec“ A. J. Záň, odpovedá na strane 11 na otázku „Ako robí nevera človeka nešťastného v pozemskom živote?“ týmito kategorickými slovami: „Človek, ktorý neverí, neplní Božie prikázania, čoho dôsledkom sú: nešťastné manželstvá, rozsobáše, zničený rodinný život, nemanželské dietky, vraždenie nenarodených, pohoršenie mládeže, zločiny neplnoletých, opilstvo, krádeže a zbojstvá, útočné vojny, teda hriechy, ktoré za sebou ťahajú mnohé iné nešťastia z pokolenia na pokolenie a zvolávajú tresty Boha na celý svet, je nešťastný a robí nešťastnými aj iných.“ (Za kostrbatosť tejto formulácie nesie zodpovednosť jej autor, nie ja.) „Otec“ Záň teda nehanebne tvrdí, že zločiny, ba aj vojny spôsobujú len neveriaci!

Mimochodom tým tvrdí aj o mne, že mám nešťastné manželstvo, rozsobášil som sa, mám zničený rodinný život, nemanželské dietky, vraždil som nenarodených, dopúšťal sa opilstva, krádeží a zbojstiev, zločinov, pohoršoval mládež, dokonca som zosnoval aj útočné vojny! Zodpovedne prehlasujem, že nič z toho nie je pravda! Ostro protestujem proti takému nehanebnému ohováraniu! Vediem v každom ohľade príkladný život poctivo pracujúceho inteligentného človeka, vzorného manžela a otca, a neviem o najmenšom náznaku ani len jediného zo spomínaných nešťastí! Ako poznám veriacich v svojom okolí, mohol by som pre nich byť preveľmi jasne svietiacim vzorom skutočného kresťana. Jediné, čo mi ku kresťanskej dokonalosti chýba, je viera v boha. Ako si môže akýsi samozvaný „otec“ dovoliť tak sebaisto trúfalo a paušálne obviňovať významnú časť populácie len na základe svojich fikcií? Vie vôbec o tom, že sa tým dopúšťa trestného činu hanobenia presvedčenia?? Ak by som ho predsa len chcel ospravedlniť (neviem však prečo), musel by som pripustiť, že ide o človeka so značne chudobným duchom.

Ja mám však, na rozdiel od „otca“ Záňa, na posudzovanie pravdy trocha náročnejšie kritériá, než mocné, sebavedomé a ničím nepodložené prehlásenia. Všetky slabomyseľné reči o spásonosnom účinku viery by boli pravdivé len za jedného prísneho predpokladu: ak by zlo konali iba neveriaci a dobro iba veriaci. Položíte si ruku na srdce a bez začervenania poviete, že je to naozaj tak?! Viem, že nie. Tak načo a o čom potom toľko tárate??

Pokročme však ďalej v našich úvahách o sebadeklarácii veriacich. Ako sa možno presvedčiť, že ten, kto o sebe tvrdí, že je veriaci, je naskutku veriaci? Čo ak klame, alebo sa mýli? Je to nejak vylúčené? Veď ľudia sa vo svojich „vierach“ celkom bežne mýlia. Iste viete o nejednom mládencovi, ktorý si pred sobášom bol celkom istý, že svoju snúbenicu naozaj ľúbi, ale čoskoro po svadbe sa rozviedli. Cigánom sa zasa s obľubou raz zdá, že sú Slováci, inokedy Maďari, len to, že sú Cigáni sa im akosi nechce zdať. Alebo si zoberme moje osobné „svedectvo“ (všimol som si, že tento pojem je dnes v kresťanských kruhoch rovnakým „hitom“, ako „hľadanie boha“). Za komunizmu som sa vyhlasoval za veriaceho, pretože ma rozčuľovali veriaci, ktorí sa hlásili za ateistov a tak hnali vodu na mlyn komunistickej propagande. Ešte aj deti som si dal natruc verejne pokrstiť (ale mnohí dnešní horliví veriaci behali s chúďatkami nedochôdčatami po zapadlých vidieckych farách). Nikto si nemohol nijak overiť, či som veriaci, alebo nie. Samozrejme, že som nebol veriaci, a toto moje „svedectvo“ ukazuje, že sebadeklarácia „som veriaci“ o pravde vôbec nič nehovorí.

Ale nepomôže ani Kristova rada: „Po ovocí poznáte ich“ (Mt 7, 16), potvrdzovaná ešte aj na iných miestach: „Čo je platné, bratia moji, keď niekto povie, že má vieru, ale nemá skutkov? Či ho takáto viera môže spasiť?“ (Jak 2, 14). Alebo: „… viera, ak nemá skutkov, je sama osebe mŕtva.“ (Jak 2, 17). Veru, veru, všetky kázne sa týkajú len toho jediného: nabádania ku skutkom dosvedčujúcim kresťanskú vieru. Lenže dvetisíc rokov nabádania svedčí rovnako aj o tom, že tých skutkov tu ani po takej dlhej dobe niet! Kresťanov skazilo preľahké odpúšťanie hriechov, lebo môžu stále páchať zlé skutky a tie sa im hneď odpustia. Môžu sa teda považovať za veriacich aj keď sa správajú oveľa horšie než pohani. Kto ich potom má poznať po ovocí, ako definovať kresťana, či bársakého veriaceho? Neviem, a nie je to môj problém. Isto však viem, že nie iba podľa toho, čo on sám o sebe tvrdí!

V tejto súvislosti mi nedá, aby som sa s čitateľom už tu nepodelil o jedno svoje tajné podozrenie, o ktorom chcem hovoriť podrobnejšie na inom mieste. Čo keď sú mnohí farári, biskupi, kardináli, v skutočnosti neveriaci? Čo ak vieru iba predstierajú? Skutky mnohých z nich ani v najmenšom nepotvrdzujú hlbokú vieru. Z dejín cirkvi vieme, že pápež Ján XII bol „hrubý, nemorálny muž, ktorého život bol taký, že o [pápežskom paláci] Lateráne sa hovorilo ako o bordeli“ (citát z Katolíckej encyklopédie). Keď mohol byť pápežom smilník (a takých bolo viac), je hádam už možné všetko, aj neveriaci arcibiskup. Všimnite si u dnešného kléru láskyplný vzťah k mamonu, drahým autám, odevom, vyberaným jedlám a spupnosť voči drobným ovečkám – všetko vlastnosti na hony vzdialené apoštolskej prostote. Myslíte si, že nie je pre neveriaceho silným pokušením ambícia stať sa biskupom a pohodlne a bezstarostne si pritom užívať? Videl som ani nie 40-ročného vypaseného farárika, ako mu na jeho súkromnej roli robotovali zhrbené prababky – ako za čias nevoľníctva – a on si pekne hovel v chládku s pivečkom a dozeral na ne. Čo si myslíte, „mal skutkov“? Uvažujte, kedy študovali teológiu dnešní (arci)biskupi1. Mne to vychádza na roky 1950-1965, na dobu hlbokej náboženskej neslobody, kedy sa na štúdia dostávali len tí, čo boli „oddaní veci socializmu“. Veru, veru, poznám osobne pár biskupov, o ktorých viem, že boli agentmi ŠtB2. Čo poviete, aj oni „majú skutkov“, ktoré dosvedčujú ich hlbokú vieru?
komplet : :arrow: http://adam.humanisti.sk/?p=61
starosta nesmie mat v kancelarii kriz?
Zas to nezavádzaj do krajností, ak je starosta veriaci tak nech to v kancelárii kľudne má, tu ide hlavne o tie školy a nejaké veľké štátne orgáne zastupiteľstvá.

Stoporko : Podľa mňa sa tú vôbec nerozprávame o štátnej vlajke, tú nikto meniť určite nebude a je to úplne iná vec ako napríklad kríž na škole.
Samozrejme, že tieto veci sú pretlačené aj do takýchto oficialít, keď tu celý stredovek vládla cirkev a na SK má stále silné postavenie.

tehla :
Á, to sme tu už dlho nemali
Ty si o toto označenie vždycky sám požiadaš, to musí každý súdny človek uznať, že tvoja viera sa vymyká z normálu.
Nebezpečny nezmysel je učiť, že predstavuje.
Zdôvodni prečo.
Nebezpečny nezmysel je učiť, že predstavuje.
Zato RKC má. :lol: :lol: :lol:
Typické, platí hore uvedený citát : Vieme všetko z ničoho.
ty si nejaky upir? Bojiš sa križa? Veď je to naša tradicia, prečo proti tomu tak bojuješ?
Pre mňa je to symbol dogmatického náboženstva.
Spýtam sa ťa ja : Tebe by nevadilo, keby boli po školách umiestnené preškrtnuté kríže ? Alebo nejaké moslimské znaky ?

Prečo nechcete uznať, že najlepšia cesta je neutrálna cesta a obmedziť tieto veci na súkromie.
Len taka menšia ukažka.
Zjavne si nepochopil, načo som vtedy narážal.

A inak, tieto antisemitistické hovadiny ma naozaj nezaujímajú.
Tvoji morálni kresťania majú na svedomí počas ich krutovlády v stredoveku mnoho židovských obetí.
Napísať odpoveď