StopNezodpovednym majitelom nebezpecnych psov! Zbrojny pas!

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste za prísnejšiu kontrolu majitelov tzv bojových plemien ?

Áno súhlasím, treba s tým už niečo rkonečne robiť. !!!
59
43%
Mne neprekážajú.
13
9%
Nie, nemám psa.
1
1%
Nezodpovednú majiteľku okamžite ju potrestať a agresívneho psa dať nadobro uspať.
22
16%
Záleží na majiteľlovi, ten pes za to akého ma debilného pána nemôže.
42
31%

Celkom hlasov: 137

ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ColdRain »

Jake, wtf? ked si uz ty neseres do huby tak nikto, hovoris ze mas mileho psa, ale povies, ze ten pes je agresivny na vsetkych dalsich psov, pre psa je prirodzenym druhovym spolocnikom a teda nazvime to rovnym partnerom len pes, teda medzi rovnocennymi je agresivna na ludi si asi len nedovoli, ked chyti amok zautoci aj na cloveka braniaceho svojho psa, ci uz chtiac alebo nechtiac ked bude mat ten clovek proste ruku na zlom mieste...ci si nezodpovedny? ano si! vedel si, ze si kupujes bojove plemeno, pri ktorom ti kazdy chovatel povie, ze bez odborneho vycviku sa ztoho stane nezvladatelna kopa svalov a jedna obrovska celust a aj tak si sa vysral na cvicak, jedine tvoje stastie je vtom, ze mas fenku a nie psa, kedze fenka je prirodzene submisivnejsia ako pes, keby si mal psa zrejme by ti aj sral do postele s takymto pristupom...ked si niekto chce kupit pitbulla/stafforda/dogu/rotweilera prosim, ale nech si da tu namahu a toho pol roka snim chodi raz tyzdenne na cvicak aby sa ten pes naucil co a ako, inak bude pre mna vzdy len nezodpovedny majitel ktory ma tos tastie ze ma bud dost svalov na to aby ho udrzal, alebo dost penazi nato aby postavil branu ktoru nezvali a nepreskoci, pripadne oboje a v mojich ociach si ty a tvoj pes potencialna hrozba pre svoje okolie lebo nemozes ho ustriehnut vzdy a potom budes tyzden highlightom sprav na markize
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Muffi napísal:Absolútne to nie je žiadna buzerácia. Je to proste keď sa človek o svojho psa stará. Alebo aj to, že ho treba ísť občas zaočkovať je buzerácia? Ak človek chce mať psa, nech sa o neho stará. Takto by sa aspoň k takému psovi nedostal nikto lenivý. Lebo ak človek berie ako buzeráciu vybaviť si jeden doklad a už to sa mu nechce, vidím, ako sa bude starať o toho psa :prdel:
Ockovanie ma chranit toho psa pred besnotou resp psinkou a tym padom ludi a inych psov s ktorymi prichazda do kontaktu, preukaz ma chranit koho? Ked tomu psovi drbne v hlave a na niekoho zautoci tak co, hodim po nom preukaz?
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ked chce niekto chovat tigra, tiez to nie je len tak...
A taka doga, rotwajler, alebo pittbul dokaze tak isto zabit, ked to chovatel nezvladne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

kali, ty sa snáď hádaš len pre to, aby si sa hádal :D Stále nevieš/nechceš pochopiť, že spoločnosť sa už musí konečne začať brániť pred agresívnymi psami a ich nezodpovednými pánmi (napr. Jake)? V opačnom prípade by sa malo legalizovať sebeobranné usmrtenie agresívneho psa obrancom.

Či ten preukaz bude len na bojové psy alebo na všetky, ktoré majú hmotnosť nad určitú hranicu, je mi pomerne jedno. Princíp ostáva zachovaný - nebezpečné zviera sa ľahko nedostane do rúk ľuďom, ktorí s ním nebudú vedieť zaobchádzať.

Buzerácia občanov? Kde ťa už dneska nebuzerujú? Prečo potom nejde zaobstarať si legálne strelnú zbraň bez "buzerácie?"

Preukaz vždy pri sebe - keď máš pri sebe strelnú zbraň, máš pri sebe zbrojný preukaz. Keď šoféruješ, máš pri sebe vodičák. Budeš venčiť dobermana, máš u seba "psí preukaz." Keď máš vodičák, môžeš mať áut aj desať. Keď raz dostaneš psí preukaz, môžeš mať rotvajrelov aj sto... chápeš princíp o čo mi ide?
kakajdaaa
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

-

Príspevok od používateľa kakajdaaa »

Ani ja nemám rád takych psov !! Neviem čo by som robil kebyže do môjho Lakiho skočí take hovado ...

Môj Laki :
Prílohy
lakii.JPG
laki.JPG
lagi.JPG
owned
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa owned »

jednoznacne utratit, mam rad zvierata ale pitbul ktory je agresivny voci okoliu bude agresivny aj voci ludom .
Inak mne sa stalo nieco (chybalo by len kusok a mohol by som povedat podobne) ze som vencil psa a zrazu taky bastard z druhej brany co vencil svojho agresivneho psa (neviem co je to za plemeno ale viem ze to patri medzi tie velke psy) bez kosa a bez obojku (jak vzdy) vystartoval po mojom psovi pri com nehorazne vrcal a tak som mojho coklika rychlo zobral na ruky kde potom ten pes po mne skakal az dokym ten blbecek nedosiel.
Ale to je fakt ko*ot , doslova dopismena, jeho pes uz zakusol nejaku macku babke ktora macki venci (coz je podla mna blbost vencit macku) ale nastastie prezila. Vzdy ked ho vidim z okna tak sa mi zviera past a vzdy si radsej pockam az odide. Inak som smrtelne vazne za zbrojny pas na tieto velke psy.
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

kakajdaaa asi by ste obaja velmi laki neboli

suhlasim s Erectom, tiez som bol v detstve napadnuty psom, ktory sa vraj iba branil (8 rocnemu krpcovi, ktori stal vo dvore a zvitaval sa s rodinou, na psa ani nepomyslel). Keby sa nieco podobne udialo dnes dal by som si velmi zalezat na tom, aby takemu psovi uz nemuseli kupovat jedlo.
Preukazy by boli skvele a opodstatnene, pokuty pochopitelne, buzeracia potrebna. Alebo potom beztrestne povolit usmrtenie daneho zvierata vsetkymi dostupnymi prostriedkami a zaviest velke odskodne napadnutym. Avsak preukazy a pokuty by boli prevencia, toto iba zmiernovanie nasledkov.

psy mam rad, to nezodpovednych majitelov cohokolvek (psa, auta, zbrane,...) neznasam
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ono existujú plemená, ktoré boli vyšlachtené čisto na boj. Avšak je tu kopa ďalších plemien, ktoré boli vyšlachtené na niečo iné a vedia tiež pekne ublížiť i keď na to nevyzerajú.
A naopak, sú tu aj také, ktoré vyzerajú desivo a povahovo sú ako med ( napr. Írsky vlkodav).

Podľa mojho názoru by sa nemali vyčleňovať plemená bojové a nebojové (skôr majiteľov na bojových a nebojových). Môžte tu mať malého foxteriéra, v ktorom bude nejaký trtko pestovať agresivitu a tento malý psík škaredo dokúše dieťa. A naopak tu môžte mať rottweilera, ktorý v dobrých rukách bude absolutne neagresívny a bude poslúchať na pol slova.

Ďalšia vec je, že iba náhubok agresívnemu psovi nestačí. S takým košíkom vám rozzúrený pitbull či pes obdobnej velkosti/sily zlomí ruku jedným šmahom.

Tu by sa mali vziať prísne podmienky pre majiteľov a napadnutie psom tvrdo trestať ako útok so zbraňou. Samozrejme sa bez debaty utratiť. A samozrejme nejaký kontrolný orgán (napr. metská/kynologická polícia) ktorí by mohli zasiahnúť v prípade, že očividne majitel svojho psa nezvláda (nariadiť výcvik atestovaným vycvikárom prípadne odobrať zviera) a nečakať, než sa stane nešťastie (čo je aj prípad usera jjj, tomu sa dalo predísť).
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Chudacik aky je krasny :cry: to si nezasluzil
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

No, zakladateľ témy píše veľmi emotívne pod vplyvom svojich zážitkov.... Subjektívny budem aj ja, lebo pitbulla máme už nejaký ten piatok.... Napriek tomu, že ide o rodinného miláčika, človek nesmie zabúdať na jedno..... Každý pes, nie len pitbull je mierne zdomestikovaná divá šelma.... To čo zo psa tú šelmu robí sa úplne potlačiť nedá..... Výcvikom sa to dá akurát usmerniť na správny smer.....
Pitbull má určitú vrodenú agresivitu voči iným zvieratám, ale nikdy nie voči ľuďom..... Túto agresivitu je možné akurát stlmiť a potlačiť, ale úplne vymazať sa nedá....
Už aj ja som zažil situáciu ako sa Tyson (náš pes) pobil a dosť nepríjemne poničil jedného rodézskeho ridgebacka (RR)..... Ale pekne po poriadku..... Minulé leto sme jedného dňa boli na prechádzke v lesoparku u nás..... Psa som mal tak ako vždy - na vôdzke, bez náhubku..... Zrazu pozriem na psa a už za tie roky ho poznám dosť dobre, takže som hneď vedel, že niečo nie je v poriadku..... Tyson niečo vycítil a dal sa do bojového postoja..... a zrazu vidím statného RR ako sa blíži..... Po majiteľovi či vôdzke ani stopa..... RR došiel k nám na dosah a začal mi na psa vyskakovať a útočiť...... Veľmi rýchlo mi došlo, že pokiaľ RR nezastrelím, tak ich od seba oddeliť nedokážem...... Tak som Tysona pustil z vôdzky..... Po chvíľke sa objavila majiteľka RR (blondína, váhovo tak podobná svojmu psovi, cca 50 kg)...... Potom som už nejako Tysona dostal od toho ridgebacka..... a jeho majiteľky som sa pýtal či náhodou neni prije***, že ho púšťa bez vodítka..... Tá najprv začala hystericky bliakať, že Tyson jej doje*** psa (a to sa mu podarilo fakt kvalitne), ale potom bola upozornená na fakt, že môžeme kedykoľvek zavolať políciu, ale potom jej z toho veselo nebude, keď zistia, že jej pes nebol na vodítku, (a priateľka by mi to v pohode dosvedčila) a potom sme sa pobrali preč..... Takže, kto je tu potom ko*ot?????
ko*ot je ten, kto si psa (je jedno či čivavu, či kaukazkého ovčiaka) nezapne na vôdzku..... A ak som sa tým niekoho dotkol, tak je mi to jedno a v mojich očiach to ko*ot je....... v meste to treba kvôli tomu, že sa tam pohybujú ľudia a iní psi a v lese zase preto, lebo človek riskuje, že psa mu úplne legitímne odstrelí nejaký poľovník v domnení, že ide o túlavého psa.... Máte dom, pozemok???? Nech sa páči, tam môže byť pes pustený, ale nech nemá šancu utiecť mimo.....
"Zbrojný preukaz" na psa????? Nezmysel..... teraz zakážeme "bojových psov" a nabudúce sa zakáže čo????? Strelné zbrane, potom motorky a autá s výkonom nad 100 koní????? Alebo snáď predaj horolezeckej či športovej výstroje, lebo aj tá môže byť potenciálne nebezpečná???? Takéto tendencie ma vytáčajú...... sku**** liberálne potrhlé úvahy..... Zakazovať, určovať a prikazovať každému čo má robiť a ako to má robiť - lebo človek je blbý, a sám nevie čo má robiť...... ďakujem pekne..... Mám síce psa, ale pes je zviera, majetok svojho pána, prípadne biomechanická vec pod kontrolou majiteľa, a teda ten nesie za jeho konanie aj zodpovednosť......
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pinhead - zvyčajne zvyknem s tvojimi názormi súhlasiť. No teraz zjavne spravím výnimku :P

Vôbec nejde o to, zakázať akýchkoľvek psov. Ide o to, aby sa psi, u ktorých je väčšia šanca, že ich útok bude agresívnejší a tvrdší (majú väčšiu váhu, genetika... proste bojové plemená a psy nad istú hmotnostnú hranicu všeobecne) nedostali do rúk ľuďom, ktorí ich nemajú šancu ovládať. That´s all.

Prirovnanie - prečo nedáš strelnú zbraň hocikomu do ruky ale predtým si o nich musí niečo naštudovať, spraviť aspoň nejaké skúšky...? Proste byť spôsobilý na jej držanie a narábanie s ňou.

Je pravda, že aj jazvečík vie poraniť, no je sakra rozdiel, či mi stačí na odvrátenie útoku do toho psa kopnúť (pudel) alebo o neho ohnúť teleskop (rotvajler a spol.)
Frikso
Darca
Darca

Stoporko: Seriový krčmový názor. By ma zaujímalo ako chceš toto aplikovať v zákone.
A vysvetli mi, ako do toho zahrnieš napr. stafrodšírskeho bulteriera, ktorý váži v priemere okolo 15kg
Prílohy
190px-Sbt.jpg
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

frikso - nie som právnik, tak len taká laická úvaha: pre nadobudnutie a držanie psa patriaceho do skupiny Bojoví psi alebo vážiaceho xxx kilogramov je nutné vlastniť Psí preukaz.

Pod pojmom Bojový pes sa ďalej rozumie: rotvajler, buldog, pitbul...(tu by odborníci mohli pokračovať).

Psí preukaz - na jeho získanie je potrebné preukázať vedomosti z oblasti chovateľstva plemena, ktoré chce žiadateľ o psí preukaz doň zapísať. Ďalej je nutné aby osoba žiadajúca o vydanie Psieho preukazu bola dostatočnej fyzickej a psychickej konštitúcie, aby zvládla udržať svojho psa na vôdzke za akýchkoľvek okolností - posúdi lekár a odborná komisia + praktická skúška

Pri venčení psa spadajúceho do skupiny Bojoví psi alebo vážiaceho xxx kilogramov je nutné mať pri sebe Psí preukaz a pri kontrole sa ním hliadke preukázať. V prípade, že kontrolovaná osoba pri sebe daný preukaz nemá (nemá ho vôbec alebo ho má na inom mieste než je vykonávaná kontrola), je hliadka povinná jej udeliť pokutu od 500eur vyššie.

Ďalej by som v tomto zákone upresnil povinnosť mať psa na vôdzke všade (mimo obce nie, no pokiaľ voľne pusteného psa niekto zabije, je legálne čistý) a v obci nutnosť mať vždy na sebe náhubok.

Zhruba takto. :wink: vravím, nie som právnik ale chemik, takže nejaké super jednoznačné formulácie odomňa nečakaj...toto bol len náčrt hlavných čŕt.
Frikso
Darca
Darca

Nesúhlasím. Máš tam alebo. Čiže napr. na takého írskeho vlkodava alebo afgánskeho chrta potrebuješ ten tvoj preukaz, čo sú mierumilovné psy.

Ďalšia vec, s ktorou nesúhlasím je tá fyzická stavba. Na netreba mať (najmä) fyzicky, ale mentálne.
A mimochodom takýto "zoznam" bojových plemien už bol raz spísany a neprešiel, pretože ho zostavoval niekto zrejme podľa encyklopédie. Nejde len o to, ako pes vyzerá ale aj o jeho povahové vlastnosti, ktoré sú testované a sú krytériom pre ďalší chov na danom jedincovi. A je to plemeno od plemena individuálne.

A v neposlednom rade tu máme krížencov alebo čistokrvých psov bez PP (ktorý napr. nemohol byť uchovnený práve pre agresivitu).

Tadeto cesta nevedie si myslím. Treba postaviť zákon tak a robiť osvetu tak, aby bolo záujme ľudí mať svojho miláčika zvládnuteho a pociťovali zodpovednosť za neho. Tu je chyba!

Ďalšia blbosť je ten náhubok. O tom som sa vyjadroval už vyššie. A čo sa týka psa VŽDY na vôdzke, tiež nesúhlasím. Toto je v kompetencii mesta a väčšina miest toto rieši vo VZN kde vyhradzuje plochy na volny pohyb psov resp. zakazuje uplne pohyb psov v niektorých častiach (školský dvor, detske ihrisko, ...)

BTW: Mimo obce napr. na poli či v lese je zakázané púšťat na volno psa, pretože je v kompetencii polovníka takého psa bez upozornenia odstreliť v záujme hájenia divej zvere.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

frikso :aasmile10: vravím, nie som právnik, tak si to ťahanie o slovíčka môžeš odpustiť ("alebo" a podobne). Napísal som to behom pár minút, zákony by sa mali chystať trochu dlhšie, na tom sa asi obaja zhodneme. Tak isto tá kategorizácia zvierat - buď zaviesť niektoré výnimky alebo niečo podobné. Tu nech pracujú odborníci - čo ty ani ja nie sme :wink:

No prudko nesúhlasím s tvojim názorom, že náhubok všade netreba - viď príhody, čo sa stali užívateľom fóra, mohlo sa im PREDÍSŤ používaním náhubku. Jediná nevýhoda náhubku je, že si pes nemôže lízať vajcia. A na to má času dosť doma, nemyslíš?

Voľný pohyb psa - zakázal by som. Môj osobný názor. Pes má byť na vôdzke a pod pánovou kontrolou. Pokiaľ psa pochytí amok (jakeova Brita napríklad) a nie je na vôdzke, tak pán môže ísť akurát tak fúkať práškový cukor... akákoľvek kontrola psa je nulová - potom už len obušok alebo 9mm argumentov.
Frikso
Darca
Darca

Práveže ja osobne viem o čom píšem, keďže sa v tejto problematike pohybujem.
A hovorím ti, že na to treba ísť úplne z opačného konca, ako píšeš ty. A tiež ti bezpečne tvrdím to, že pojem bojový pes sa nedá podchytiť slovne v zákone stopercentne. Svoju predstavu riešenia som písal vyššie, tvoje riešenie som dementoval.
Nič viac, nič menej. Argumenty, diskusia.

// Veď na tie som celý čas reagoval :lol:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

svoje argumenty som ti už predsa dal v mojom predošlom príspevku :)
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Ja s pinheadom suhlasim. Ja som maval Rottweilera a stala sa nam velmi podobna situacia. NIektori majitelia su cisto dementi.

Na druhu stranu ja som svojho psa mal vzdy pod kontrolou. Ludia sa ho obcas bali a obchadzali oblukom, ale vychovany bol tak, ze by cloveku neublizil, mozno keby majitel bol v dakom vaznom nebezpeci, ale to sa nikdy nestalo tak neviem posudit. Malych psov ale napriklad totalne ignoroval a asi najviac co spravil malemu psovi, bolo ked do neho skakal dost dlho, ze po nom vystekol ...
maj.kl
Star
Star

Príspevok od používateľa maj.kl »

môj príbeh: sedíme si vpohode na lúke, pijeme pifko a môj čoklík (nemecký špic) sa hrá so psom známeho, ktorý tam už pred tým bol, po čase odišiel a ostal len môj pes. Neskôr príde pani aj s troma malými psíkmi a začnu sa hrať, zrazu dobehne ďaľší pes, bez majiteľa a okamžite sa zahryzne môjmu psovi do krku, a nechce ho pustiť (môj pes má asi tak max. 8kg, ten druhý pes asi tak 2x viac) nechce ho pustiť, chytám psa za krk, a zahadzujem ho do diaľky, keď sa chcel znova vrátiť som naznačil kopanec a zostal stáť...
Po chvíli sa dovalí stará chrochta, ktorá sa ani neunúvala si po toho psa prísť, len sa usmeje, mal som chuť jej ísť nakopať tú jej prdel""

najhoršie na tom je, že môj pes má z toho komplexy a teraz si už drží ostatných psov od teľa
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Ono aj male psy sa niekedy pochytia... Ale nie je to problem dat od seba... Mne aj tak najviac na psickaroch vadi to ze vykaly ich milacikov nechvavaju kade tade...
Napísať odpoveď