Ale nákladné auto sa samo od seba nemôže rozbehnúť a prejsť chodca alebo na neho vrčať motorom. A navyše na neho potrebuješ vodičský, ktorý nedostaneš, ak nevieš, ako na ňom jazdiť.Pinhead napísal: Aj nákladné auto je veľmi dobre použiteľná zbraň a verím, že určite účinnejšia ako hocijaký pes..... Začneme vydávať zbrojné preukazy aj na ne???? A či psovi prepne??? Každý pes je vo svojej podstate mierne zdomácnená divá šelma (a už je jedno či je to čivava, či bullmastif), takže prepnúť mu môže.... V takom prípade má plnú zodpovednosť majiteľ.....
StopNezodpovednym majitelom nebezpecnych psov! Zbrojny pas!
Re: StopNezodpovednym majitelom nebezpecnych psov! Zbrojny pas!
ColdRain,
zabránenie zbytočným útokom????
No pokiaľ psov chováme a ako spoločnosť tolerujeme, tak k nejakým tým útokom bude dochádzať vždy, pretože pes je divé zviera, nie človek. Samozrejme situácia sa dá riešiť tak, že prestaneme chovať psy a necháme ich iba v ZOO..... Tým chcem povedať, že je to proste určitá nutná daň, za to, že ľudia a psy ako dva rozdielne druhy žijú pri sebe..... a ako som sa už vyjadril na inom mieste..... irelevantná je sila a možnosti útoku psa na človeka..... za podstatné považujem len samotný útok a následnú zodpovednosť majiteľa..... a tým sa dostávame k tej zodpovednosti....
tuto by som bol za trochu inú právnu úpravu ako je v súčastnosti, a síce, aby v prípade škody spôsobenej psom musel majiteľ prijať sankcie v takom rozsahu, že by bolo jeho primárnym záujmom, aby k takým excesom nedochádzalo.....
Pevne verím, že je to lepšie ako zavádzanie nejakých indexov zakázaných plemien či iná štátna buzerácia.....
jjj,
ľudí ako Ty sa bojím..... Vieš prečo???? Lebo práve kvôli ľuďom ako si Ty sú občianske práva a slobody postupne okliešťované...... Máš zlú skúsenosť s niektorými plemenami psov, a teda generalizuješ a predpokladáš, že všetky tieto psy sú "také"..... bože chráň od toho, aby niekomu je*lo v hlave a postrieľal pár ľudí, lebo potom práve ľudia Tvojho typu budú volať (a rovnako aj písať na rôzne fóra a tak) "zakážme zbrane, lebo sú zlé a majú ich len psychopati"...... takže tak.....
A k tomu Holandsku...... a povedzme isté druhy drog sú tam povolené, je tam silná islamizácia a pomerne veľká násilná kriminalita zo strany rôznych prisťahovaleckých gangov..... a chov "bových psov" je tam zakázaný, rovnako do niektorých miest vjazd off-roadov/SUV s rámom a o držaní zbraní na osobnú ochranu ani nehovorím..... a tým chcem povedať čo???? Že veci, ktoré si vyžadujú zodpovednosť, lebo môžu byť nebezpečné sú tam zakázané, ale napriek tomu to tam nie je žiadna sranda a sú štvrte, kde sa neodporúča po nociach človeku chodiť...... Takže tu nejaké Holandsko len za to, že je tam zakázaný chov niektorých psov, ako veľkú výhru neuvádzaj......
Stále opakujem, že zákazy/buzerácie nie sú riešenie........ riešenie je zodpovednosť a možnosť jej určenia a vyčíslenia......
zabránenie zbytočným útokom????
No pokiaľ psov chováme a ako spoločnosť tolerujeme, tak k nejakým tým útokom bude dochádzať vždy, pretože pes je divé zviera, nie človek. Samozrejme situácia sa dá riešiť tak, že prestaneme chovať psy a necháme ich iba v ZOO..... Tým chcem povedať, že je to proste určitá nutná daň, za to, že ľudia a psy ako dva rozdielne druhy žijú pri sebe..... a ako som sa už vyjadril na inom mieste..... irelevantná je sila a možnosti útoku psa na človeka..... za podstatné považujem len samotný útok a následnú zodpovednosť majiteľa..... a tým sa dostávame k tej zodpovednosti....
tuto by som bol za trochu inú právnu úpravu ako je v súčastnosti, a síce, aby v prípade škody spôsobenej psom musel majiteľ prijať sankcie v takom rozsahu, že by bolo jeho primárnym záujmom, aby k takým excesom nedochádzalo.....
Pevne verím, že je to lepšie ako zavádzanie nejakých indexov zakázaných plemien či iná štátna buzerácia.....
jjj,
ľudí ako Ty sa bojím..... Vieš prečo???? Lebo práve kvôli ľuďom ako si Ty sú občianske práva a slobody postupne okliešťované...... Máš zlú skúsenosť s niektorými plemenami psov, a teda generalizuješ a predpokladáš, že všetky tieto psy sú "také"..... bože chráň od toho, aby niekomu je*lo v hlave a postrieľal pár ľudí, lebo potom práve ľudia Tvojho typu budú volať (a rovnako aj písať na rôzne fóra a tak) "zakážme zbrane, lebo sú zlé a majú ich len psychopati"...... takže tak.....
A k tomu Holandsku...... a povedzme isté druhy drog sú tam povolené, je tam silná islamizácia a pomerne veľká násilná kriminalita zo strany rôznych prisťahovaleckých gangov..... a chov "bových psov" je tam zakázaný, rovnako do niektorých miest vjazd off-roadov/SUV s rámom a o držaní zbraní na osobnú ochranu ani nehovorím..... a tým chcem povedať čo???? Že veci, ktoré si vyžadujú zodpovednosť, lebo môžu byť nebezpečné sú tam zakázané, ale napriek tomu to tam nie je žiadna sranda a sú štvrte, kde sa neodporúča po nociach človeku chodiť...... Takže tu nejaké Holandsko len za to, že je tam zakázaný chov niektorých psov, ako veľkú výhru neuvádzaj......
Stále opakujem, že zákazy/buzerácie nie sú riešenie........ riešenie je zodpovednosť a možnosť jej určenia a vyčíslenia......
pinhead - lenže keby sme tu nemali všetky tie štátne buzerácie a zákony a zákazy a podobne, žili by sme si ako v praveku. Šéf by bol ten s najväčším kyjakom a najhrubším krkom. K zodpovednosti ľudí nijako neprinútiš. Dnes tu máme pravidlá na úplne všetko, čo dokáže snáď len nepatrne ohroziť bezpečnosť človeka. Onedlho budeš musieť chodiť s reflexnou vestou a prilbou aj okopávať záhradku. Preto je zarážajúce, že v stovkách zákonov, ktoré majú dbať na bezpečnosť človeka sa nenachádza žiadny, ktorý by ho ÚČINNE ochraňoval pred nebezpečným psom a jeho aj keď len nedbalým, ale taktiež nebezpečným majiteľom.
A práve tu by som videl úlohu štátu jeho možností..... Ako som už spomínal o kúsok vyššie... chcelo by to len trošku inú právnu úpravu a dať možnosť JASNE určiť, že majiteľ psa má zodpovednosť za akékoľvek jeho excesy a dať také možnosti postihu, že by bolo primárnym cieľom majiteľa týmto problémom zabrániť..... Na to netreba určovať akých psov je dovolené a akých je zakázané chovať a aké povolenia na nich treba..... Totiž ono sloboda nemôže fungovať bez zodpovednosti - sú to skoro synonymá....Muffi napísal:K zodpovednosti ľudí nijako neprinútiš.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
pinhead - práveže sila a možnosti útoku psa na človeka vôbec v tomto prípade nie sú irelevantné! Zamysli sa nad reálnou situáciou: radšej budeš, keď ti na ruke bude visieť rotvajler alebo jazvečík?
Problém agresívnych psov má podľa mňa 3 roviny:
1) zaviesť všeobecný "vodičák" na psa - aby mal majiteľ aspoň akú takú šajnu o tom, ako sa vychováva pes, že nemá v meste behať bez vodítka... na auto sa tiež robí vodičské oprávnenie a nikto nemindžuje že "PREČOOO"
2) obmedziť nákup potenciálne rizikovejších plemien a psov o vyššej hmotnosti (teda váha dogy a viac) na povolenie - majiteľ príde na veterinárny úrad s "vodičákom," tam mu dané plemeno zapíšu a on podpíše reverz, že preberá plnú zodpovednosť za VŠETKY prúsery, ktoré ten pes vyvedie
3) rapídne zvýšenie pokút + rozšírenie ich vymáhateľnosti - dotyčný nemá pri venčení "vodičák" = 50 europeňazí, pes nie je na vodítku = 50 europeňazí, venčiaci je pod vplyvom drog a alkoholu = 100 europeňazí, venčiaci fyzicky nezvládol zabrániť útoku svojho psa na človeka/iného psa = 200 a viac europeňazí. Ďalej je nutné zaviesť zvýšenie kontroly zo strany polície: každý druh polície a posilnenie kontrol
nie, nechcem totalitný policajný štát, no nechcem upokojovať pipinu na ihličákoch či babičku po tom, ako som jej zabil teleskopom psa, keď mi hrýzol dieťa. Ide mi o prevenciu podobných prípadov
1) zaviesť všeobecný "vodičák" na psa - aby mal majiteľ aspoň akú takú šajnu o tom, ako sa vychováva pes, že nemá v meste behať bez vodítka... na auto sa tiež robí vodičské oprávnenie a nikto nemindžuje že "PREČOOO"
2) obmedziť nákup potenciálne rizikovejších plemien a psov o vyššej hmotnosti (teda váha dogy a viac) na povolenie - majiteľ príde na veterinárny úrad s "vodičákom," tam mu dané plemeno zapíšu a on podpíše reverz, že preberá plnú zodpovednosť za VŠETKY prúsery, ktoré ten pes vyvedie
3) rapídne zvýšenie pokút + rozšírenie ich vymáhateľnosti - dotyčný nemá pri venčení "vodičák" = 50 europeňazí, pes nie je na vodítku = 50 europeňazí, venčiaci je pod vplyvom drog a alkoholu = 100 europeňazí, venčiaci fyzicky nezvládol zabrániť útoku svojho psa na človeka/iného psa = 200 a viac europeňazí. Ďalej je nutné zaviesť zvýšenie kontroly zo strany polície: každý druh polície a posilnenie kontrol
nie, nechcem totalitný policajný štát, no nechcem upokojovať pipinu na ihličákoch či babičku po tom, ako som jej zabil teleskopom psa, keď mi hrýzol dieťa. Ide mi o prevenciu podobných prípadov
-
pryja
Darca
Podla mna by nebol od veci aj zo zakona povinny vycvik psa. Nech si s majitelom v buducnosti naozaj nerobi, co chce.Stoporko napísal:pinhead - práveže sila a možnosti útoku psa na človeka vôbec v tomto prípade nie sú irelevantné! Zamysli sa nad reálnou situáciou: radšej budeš, keď ti na ruke bude visieť rotvajler alebo jazvečík?
A jak mozes prebrat plnu zodpovednost za vsetky prusery psa? A co ked ho mas napriklad na dvore a niekto mu pomoze sa dostat von, alebo nieco podobne, s tym ze ty o tom ani nevies a ked sa vratis z prace tak sa dozvies ze tvoj pes zatial zabil nejakeho psa a napadol 2 ludi...Stoporko napísal:tam mu dané plemeno zapíšu a on podpíše reverz, že preberá plnú zodpovednosť za VŠETKY prúsery, ktoré ten pes vyvedie
pinhead: zasadny rozdiel medzi psom a akoukolvek vecou/noz, strelna zbran.../ je prave votm ze pes ma vlastnu hlavu, sice sprostu, primarne zalozenu na instinktoch, ale ma, teda kona svojvolne a to, ze dnes psov chovame je len preto, ze sme zapadli do ich vrodenej "sablony" vodcu svorky(odhliadnuc od preslachtenych a takmer umelo vytvorenych domacich psov a vlemi zjednodusene povedane) to znamena, ze poslusnost toho psa nie je nikdy 100% ista a kto mi potom da zaruku, ze tato z pohladu zakona vec ma nenapadne a prave v tomto pripade je velmi relevantnym kriteriom intenzita a rozsah utoku, takysto ako sa posudzuje rozsah utoku pri napaddnuti clovekom tak je logicke ho rozlisovat aj pri takomto, mne osobne teda nie je jedno ci mi pes len roztrha nohavice alebo zjazvi celu tvar...ked si clovek zaobstara zbran a nieco snou spravi nesie pravnu zodpovednost umernu skodam co spachal, ale clovek nie je zviera, ma moznost rozmyslat, an rozdiel od tvora co reaguje pudovo, resp v mantineloch vyhradenych "panom svorky"...nemozme teraz vsetkym ludom zakazat vsetko co by bolo potencialne POUZITELNE na ohrozenie ineho, ale mozme obmedzit(prave preto, ze sme vyssi druh ako pes, sme jednoducho silnejsi) chov niecoho co samo o sebe moze sposobit zranenie, bez ohladu na nutnost spustenia akcie clovekom(ved tiez nezabije clovek ale naboj...)
tvoj navrh nie je v podstate zly, ma nieco do seba, s realnym pohladom na vec je zrelizovatelnejsi ako zbrojaky na psov, ale nie tak ucinny a ako sa hovori, kde je vola tam je cesta
ad nutnost vycviku vsetkych psov a podobne...sa zobudte to ma niekto cvicit civavu alebo podobne plemena? to rovno mozme behat na cvicak aj s fretkami...zasa vsetkeho s mierou
edit, pryja: mas pravdu, ale vyznelo a napisala si to inak, co uz, nepochopili sme sa, holt deformacia studiom prava...
tvoj navrh nie je v podstate zly, ma nieco do seba, s realnym pohladom na vec je zrelizovatelnejsi ako zbrojaky na psov, ale nie tak ucinny a ako sa hovori, kde je vola tam je cesta
ad nutnost vycviku vsetkych psov a podobne...sa zobudte to ma niekto cvicit civavu alebo podobne plemena? to rovno mozme behat na cvicak aj s fretkami...zasa vsetkeho s mierou
edit, pryja: mas pravdu, ale vyznelo a napisala si to inak, co uz, nepochopili sme sa, holt deformacia studiom prava...
-
pryja
Darca
Predmetom tejto temy nie su civavy 
-
Stoporko
VIP
ak ho máš len tak na dvore a on ti odtiaľ ujde a niekoho zakusne, tak si debil a pako, lebo si si ho riadne nezabezpečil. Keď ti ukradnú zbraň podliehajúcu evidencii (teda aj ten mastif alebo pitbul) a spácha sa s ňou trestný čin, komu pôjdu klopať na dvere? Áno, tebe. Už som zažil ako na mňa spoza plota vykukoval vlčiak, ktorému preplo a doga, ktorá sa nechcela so mnou hrať. A nebolo mi vtedy všetko jedno. Stačí aby taký milý hafanko utiekol a rovno môžme založiť domobranu.A jak mozes prebrat plnu zodpovednost za vsetky prusery psa? A co ked ho mas napriklad na dvore a niekto mu pomoze sa dostat von, alebo nieco podobne, s tym ze ty o tom ani nevies a ked sa vratis z prace tak sa dozvies ze tvoj pes zatial zabil nejakeho psa a napadol 2 ludi...
Citaj poriadne, ja som hovoril o tom ze mu niekto pomoze von
-
Stoporko
VIP
žeby - to je tá istá situácia - nezabezpečil si si poriadne svoj majetok. Keď ti ukradnú zbraň a zabijú ňou niekoho, tak tiež skúmajú, či si si ju dostatočne zabezpečil. Proste ak máš psa na dvore, tak má byť na reťazi (dostatočne dlhej) a pod zámkom, aby ti nemohol ujsť alebo aby ti ho nemohol cigáň vypustiť a následne zjesť 
-
jjj
Guru wannabe
No akurát som si to tu čítal, tú 8- stranovú diskusiu a napadla ma teda ešte iná možnosť, ako to riešiť.
Polovnícka puška s teleobjektívom a toho psa pekne potichu a nenápadne odstrániť.
Keď som googloval pár ľudí už túto možnosť aj stihlo využiť.
Ja osobne to takto riešiť nebudem.
Zodpovedná je majiteľka.
A nie ten chudák pes, úbohé zviera ktoré potrebuje pevnú ruku a vela lásky zároveň.
Tak je mi to ľúto, že ten pes ktorý mojmu psíkovi tak ublížil ma takú smolu na tak blbého pána, teda pani...
Napadá niekoho ako to riešiť ?
To že by jej bol ten pes súdnym rozhodnutím odobratý a umiestený niekam kde sa ho niekto lepší a zodpovedný ujme moc neverím.
Súdy su pomalé, dajú sa naťahovať, v tejto republike veru neverím že by sa to podarilo vyriešiť, tak aby sa vlk nažral aj koza ostala celá...
Tak teda ako ďalej?
Hm...
Polovnícka puška s teleobjektívom a toho psa pekne potichu a nenápadne odstrániť.
Keď som googloval pár ľudí už túto možnosť aj stihlo využiť.
Ja osobne to takto riešiť nebudem.
Zodpovedná je majiteľka.
A nie ten chudák pes, úbohé zviera ktoré potrebuje pevnú ruku a vela lásky zároveň.
Tak je mi to ľúto, že ten pes ktorý mojmu psíkovi tak ublížil ma takú smolu na tak blbého pána, teda pani...
Napadá niekoho ako to riešiť ?
To že by jej bol ten pes súdnym rozhodnutím odobratý a umiestený niekam kde sa ho niekto lepší a zodpovedný ujme moc neverím.
Súdy su pomalé, dajú sa naťahovať, v tejto republike veru neverím že by sa to podarilo vyriešiť, tak aby sa vlk nažral aj koza ostala celá...
Tak teda ako ďalej?
Hm...
jjj s tým teleobjektívom to bol vtip, že ? Zažil som jedného blbca poľovníka a stačilo mi. Venčil som psa na poli za domom široko ďaleko len ja a môj hafan (na tom poli venčí svojich psov cca 20 ďalšíc majiteľov, ale len málokedy tam stretnete dákeho z nich), pes ako vždy pobehoval okolo mňa. Naraz som si všimol chlapíka, ktorý zastavil cca 100 metrov odomňa a dal dole z ramena pušku, pes bol vtedy cca 7 metrov odomňa a hneď som ho zavolal, až keď som ho už mal na vodítku a pri nohe ten blbec prestal zamierovať, čo znamená, že aj v dobe keď už bol pes pri mne a dával som mu vodítko stále mieril na psa a tým pádom aj na mňa. Keby vtedy vystrelí a zraní môjho miláčika asi prídem za ním a zrejme by musel zastreliť aj mňa lebo by som ho dobil do bezvedomia a poskákal mu tej tupej hlave, keby trafí mňa tak by dopadol zrejme ešte horšie. Ďalej si treba uvedomiť, že nie každý má možnosť svojho miláčika nosiť do spoločnosti ďalších psov, ja mám momentálne dvoch nemeckých ovčiakov a aj keď sú na seba zvyknutý občas na seba ceria zuby. Celé tie zbrojáky a hlúposti. Povedz mi keď si kúpim pitbulla a budem ho mať na svojej záhradke, ktorý policajt bude chodiť od domu k domu a kontrolovať, kto má aké plemeno psa. Ďalej k zabezpečeniu len toľko, že jeden z mojich psov má volieru z pletiva (klasické kovové pletivo). Toto pletivo dokázal doslova rozhrýzť, takže neviem čím si chcete oplotiť pozemky (betónovým múrom ?). Koľko prípadov je, že úplne zdravému človeku prepne a dakoho zastrelí ? A tak isto sa to môže stať aj psovi. Si myslíte, že keď bude treba vybaviť si potvrdenie o tom, že áno prešiel som školením o výchove psa atď, že si ho XY ľudí nevybaví ? Poviem to takto, každé auto na slovensku musí mať STK a si myslíte, že ho všetci získali úplne v pohode (úplatkom a známosťou) ďalej XY ľudí jazdí bez STK. Alebo vodičák, viete koľko ľudí ho má po známosti vybavený, ďalej koľko ľudí ho ani nemá a jazdí ? Je to len zdrap papieru, ktorý odradí akurát tak ľudí bez možností ale ľudia, ktorí budú chcieť si ho vybavia ani nebudete vedieť ako a kúpia svojej slečne pitbulla, lebo ona ho chce. Fajn máte psa ? A bol dakedy dakto iný vyvenčiť vášho psa keď ste vy nemohli ? Áno ? Tak aj on musí mať tento "nezmyselný" pas ?
Keby sa radšej staráte o skutočné problémy, každý deň dakto dakde vykradne banku, poštu alebo niekoho zabije a vy tu riešite, že raz za tri mesiace vidíte, že dakde v Čechách alebo na Slovensku pitbull napadol človeka. A to je len špička ľadovca toto.
Keby sa radšej staráte o skutočné problémy, každý deň dakto dakde vykradne banku, poštu alebo niekoho zabije a vy tu riešite, že raz za tri mesiace vidíte, že dakde v Čechách alebo na Slovensku pitbull napadol človeka. A to je len špička ľadovca toto.
-
Stoporko
VIP
COTHW - to, že vykradnú banku alebo prúsery v politike sú mi pomerne ukradnuté, pretože bytostne neohrozujú mňa a zdravie mojich blízkych, narozdiel od agresívnych psov. Áno, súhlasím s tebou, že vybaviť sa dá dnes úplne všetko. No jedná sa mi hlavne o to, že pri autách STK a vodičáky existujú, aj keď to pár chumajov obchádza. Lenže pre psov nie je absolútne žiadna regulácia, resp. zabezpečenie, aby sa nedostali psy do rúk majiteľom, ktorí ich nemajú šancu zvládnuť. Myslíš si ty osobne, že je správne a bezpečné pre okolie, keď ide venčiť pipina alebo babička rotvajlera? Podľa mňa teda nie. Bohate mi stačí, keď si na mňa dovolilo jedno malé psisko (veľkosť beagla) až som naň musel vytiahnuť obušok a pohroziť - stiahol chvost a odcupital k majiteľke, ktorá len zúfalo jojkala... preto musí byť poučenie a znalosti chovu podmienkou vlastnenia psa. Proste sťažiť nadobúdanie psov ľuďom, ktorí o ich výchove a chovaní nemajú ani potuchy. A pokuty za venčenie bez preukazu - keď ťa zastavia policajti bez vodičáku za volantom, tiež ti nepoprajú peknú cestu...
Havkáči sú snami už dlho predlho a robia presne to načo sme ich vyšľachtili resp. vychovali. Mám len jednu otázku, vezmime si príklad z praxe. Získam ten preukaz a teraz kto zaručí, že svojho psa vychovám poriadne hoci som majiteľom tohto preukazu. Je to asi také, že naučiť psa sadnúť, ľahnúť a k nohe vie každý ale kto zaručí, že to skutočne urobí ? Tak čo by riešil takýto preukaz vlastne ? Nič ! Len by sa obmedzil počet ľudí, ktorí chovajú psov istých plemien ale je to dosť chybná teória a skutočne čakám na dobrý nápad ako to vyriešiť. Keď máš 1000 ľudí títo ľudia sú schopný spáchať XY trestných činov zatiaľ, čo len 100 ľudí by bolo schopných spáchať X trestných činov. Toto presne by priniesol ten váš preukaz, proste vplyvom poklesu istého druhu by samozrejme poklesol aj počet útokov, ale to je celé zle. Potom dakto môže povedať, že viete čo polku populácie na svete ak zastrelíme tak sa o polovicu zníži kriminalita. To je riešenie toto ? Určite nie.
-
Stoporko
VIP
cothw - podľa tvojej teórie by tým pádom akékoľvek obmedzenia (od vodičáku cez zbrojný preukaz až po špecializované štúdium na vysokej škole) stratili zmysel - každý nech si robí čo chce, však keď nevieme nájsť efektívny spôsob riešenia problému, dajme hlavu do piesku. Vodičák napríklad rapídne obmedzuje počet ľudí ktorí za ním sedia (napr. pod 18 rokov, psychicky chorí, slepí...), podmieňuje možnosť viesť motorové vozidlo aspoň elementárnymi znalosťami o technike jazdy a podobne... Ukáž mi niečo podobné pre psíčkarov
O zbrojáku radšej ani nevravím - od nutnosti poznať zákon o zbraniach a strelive, ovládať manipuláciu so zbraňou, zložiť relatívne náročné testy...a je rozlíšenie držanie a nosenie zbrane. Ukáž mi niečo podobné u psíčkarov
Zdravotníci, učitelia... nikto nedovolí učiť v škole alebo pustiť na chirurgický sál bez patričného vzdelania a VEDOMOSTÍ. Ukáž mi niečo podobného u psíčkarov.
Nech si ľudia DOMA v interiéri voľne chovajú čo chcú (od andulky po korytnačku), no ak s tým chcú ísť von, nech aj niečo vedia o chove, nech majú aspoň potuchy čo ich miláčik môže spôsobiť a ako sa vtedy zachovať (som zvedavý ktorý psíčkar by dokázal svojho rozbesneného miláčika počas jeho agresie zabiť/zneškodniť, hoci je bežné, že neovládateľným autom radšej narazím do zvodidiel než aby došlo k zraážke s človekom). Ide mi iba o toto.
A ak tomu pomôžu preukazy pre psov, budem len rád, keďže vďaka svojmu rozšíreniu psy patria k najväčšej potenciálnej hrozbe. A ak tie preukazy aspoň trochu pomôžu, bude dobre a až POTOM môžu milovníci psov a ostatní ľudia začať premýšľať nad nejakým efektívnejším riešením...a možno nájdu aj spôsob ako zabrániť opitým sadnúť za volant.
V skratke - pre psov nie je žiadna regulácia ich držania, hoci predstavujú jasný zdroj rizika v nevhodných rukách a akákoľvek regulácia bude lepšia než nič. Až po jej zavedení sa môžme zamýšľať nad niečim efektívnejším
O zbrojáku radšej ani nevravím - od nutnosti poznať zákon o zbraniach a strelive, ovládať manipuláciu so zbraňou, zložiť relatívne náročné testy...a je rozlíšenie držanie a nosenie zbrane. Ukáž mi niečo podobné u psíčkarov
Zdravotníci, učitelia... nikto nedovolí učiť v škole alebo pustiť na chirurgický sál bez patričného vzdelania a VEDOMOSTÍ. Ukáž mi niečo podobného u psíčkarov.
Nech si ľudia DOMA v interiéri voľne chovajú čo chcú (od andulky po korytnačku), no ak s tým chcú ísť von, nech aj niečo vedia o chove, nech majú aspoň potuchy čo ich miláčik môže spôsobiť a ako sa vtedy zachovať (som zvedavý ktorý psíčkar by dokázal svojho rozbesneného miláčika počas jeho agresie zabiť/zneškodniť, hoci je bežné, že neovládateľným autom radšej narazím do zvodidiel než aby došlo k zraážke s človekom). Ide mi iba o toto.
A ak tomu pomôžu preukazy pre psov, budem len rád, keďže vďaka svojmu rozšíreniu psy patria k najväčšej potenciálnej hrozbe. A ak tie preukazy aspoň trochu pomôžu, bude dobre a až POTOM môžu milovníci psov a ostatní ľudia začať premýšľať nad nejakým efektívnejším riešením...a možno nájdu aj spôsob ako zabrániť opitým sadnúť za volant.
V skratke - pre psov nie je žiadna regulácia ich držania, hoci predstavujú jasný zdroj rizika v nevhodných rukách a akákoľvek regulácia bude lepšia než nič. Až po jej zavedení sa môžme zamýšľať nad niečim efektívnejším
Stoporko práve včera som videl jedného " starého známeho " ako si vedie svojho pitbulla mestom a pritom o tom človeku viem, že je to dement najhrubšieho zrna, zakomplexovaný hlupák a nedal by som mu do ruky ani šlajder a nie to ešte pitbulla. Súhlasím, že áno trebalo by to riešiť ale ako ? Ten preukaz to nevyrieši bohužiaľ. Keby som si myslel, že to vyrieši dáky preukaz určite by som povedal ÁNO zaveďme preukaz pre psíčkarov. Ale ten vážne nič nevyriešia a daktorým skupinám ľudí ešte viac skomplikuje život (starý ľudia si budu musieť robiť tieto preukazy aby si mohli kúpiť psa na stráženie obydlia atď). Obrovské množstvo osôb, ktoré by museli plniť skúšky a tuto dakde by sa objavil "podnikateľský" duch a dakto by na tom hneď začal ryžovať, lebo samozrejme preukaz dostaneš za poplatok a samozrejme, keď dáš dvojnásobok tak ťa zapíše do kurzu a chodiť nemusíš a preukaz máš vo vačku. Proste to je najľahšie povedať urobme toto, ale je tu milión faktov, ktoré tu nikto neriešil z diskutujúcich.
-
Stoporko
VIP
cothw - k tomu skomplikovaniu: práve to je pointou, zťažiť nadobúdanie psa/rizikového psa aby si ľudia viac rozmysleli či ho naozaj chcú a sú schopní aj normálne vychovať. Tým ubudne psov v útulkoch a poľovníci nebudú mať na poli čo strieľať. Lebo teraz si dieťa/dôchodca/pipina povie "chcem psa, je pekný, vhodný na hranie/na stráženie/do kabelky" no absolútne nerieši ako sa oňho starať alebo ako ho cvičiť. Takto by ich to papierovanie, školenie a skúšky donútili sa zamyslieť, či toho psa fakt chcú.
Ad korupcia - tá bola, je a aj bude, nemá zmysel ju používať ako relevantný argument, pretože aj pri vodičákoch, zbrojných preukazoch i vysokoškolskom diplome funguje a stále platí, že kto chce a zaplatí, cestu si nájde.
Ad korupcia - tá bola, je a aj bude, nemá zmysel ju používať ako relevantný argument, pretože aj pri vodičákoch, zbrojných preukazoch i vysokoškolskom diplome funguje a stále platí, že kto chce a zaplatí, cestu si nájde.
Ten zákon, myslím, že to bol pán Galbavý stiahol a ako vždy budú zástancovia toho tvojho zákona resp. preukazu tak vždy budú ľudia, ktorí budú stáť na strane absolútnej voľnosti chovu, lebo prečo by som ja mal trpieť za dakoho iného ? Ja ani môj pes nemôžeme za to, že dakto je blbec a žiadne obmedzenia nepríjmam, lebo je to hlúposť. Teraz čo má každý kto má plemeno schopné väčšieho útoku naklusať a robiť si preukaz ? Nemôžem si pomôcť ale koľko ľudí, ktorí sú zástancovia toho preukazu má reálne skúsenosti s pitbullom ? To, že ho videli na ulici, alebo že na nich štekal zúril je prirodzené to robí každý pes. Tak isto ako nemôžeš súdiť človeka, nemôžeš súdiť ani psa a ten tvoj preukaz je vec, ktorá nikdy nebude možná, lebo by to bol obrovský problém to tak zariadiť tak sa stým zmier.