Araby ho neuznali lebo mali dovody ho neuznat.
prepac ale toto je co za blud? to, preco arabi neuznavaju stat izrael je kvoli extraradikalnemu postoju ich nabozenstva k "neveriacim" a nemaju ho len k zidom ale vo vseobecnosti ku komukolvek... ale konieckoncou nemozme im to mat za zle... oni maju podla svojho kalendara asi 14. stor. a to bolo napr. v europe plne nabozenskych bojov a pod... to ci sa prisposobia zapadu a oddelia nabozenstvo od statu/statnej moci je dufajme otazka casu... a tvoja otazka je: "co je OSN" atd. ja osobne nepoznam lepsiu vymozenost doby ako OSN... v dnesnej dobe si dovolim tvrdit ze OSN ti niekolkokrat mozno mesacne/rocne zachrani svojimi rozhodnutiami zivot resp. zabezpeci bezpecnost...
k pristahovalectvu sa nebudem vyjadrovat... z diaspory bol pre zidov unik len smer, ich zem tam kde mali bohom zaslubenu zem... aspekty resp dovody pristahovalectva snad nemusim rozoberat...
Balfourova deklaracia je v podstate nic, je to len byrokraticke rozhodnutie nejakych jednotlivcov,
ked som cital tuto vetu tak z tvojich predchadzajucich vyjadreni som cakal ze vetu ukoncis "rozhodnutie nejakych pajacov..." to slovo nejakych uz len niecim zavanalo ale predsa... no... k balfourovej deklaracii ti poviem len tolko... v tej dobe to bol dokument kt. bol pre dane uzemie niecim dolezitym bolo to ako zakon kt. sa bytostne dotykal ludi kt. na nom zili... konieckoncou bolo to rozhodnutie angl. kabinetu kt mal nad tymto uzemim patronat a hlavne slovo... napriek tomu ze to vnimas ako zdrap papiera ja to vnimam ako prvy stupienok pre zidov k vlastnemu statu...
co sa tyka prirodzeneho procesu vytvorenia statu izrael... od 19. stor. boli tendecie kt. vsak museli k niecomu dojst... dosli... podla mojho nazoru viac ako polstorocie procesu tvorenia statu je viac ako dost... izrael nevznikol byrokrat. procesom... byrokraticky preces im iba k vzniku pomohol... prirodzene vznikal a to z iniciativy zidov v diaspore... tak sa totizto riesia veci sucasnosti... nemyslim si ze je potrebne preliat hektolitre krvi len preto, aby si niekto vydobil vlastny stat... napokon je to urcity prejav kulturnej a politickej vyspelosti ludi kt. neriesia vsetko zbranami...
historicky svoje pravo na stat mal... potvrdili mu to aj mocnosti... konieckoncou... (mozno stupim niektorim ludom ako sa vravi na otlak touto otazkou) ale SLOVENSKO si svoju statnost vydobilo zelezom a krvou? len z moci ktoru mali vitazne staty malo cesko a slovensko moznost vzniknut...
co sa tyka vsak "potvrdenia" prava existencie statu izrael tak si treba uvedomit ze bezprostredne po vyhlaseni statu doslo k utoku na izrael preto ak to potesi "krvilacnu dusicku" tvoju a mozno aj inych ludi tak aj krv tiekla tesne po vzniku... tam sa ukazalo ci ma napr. po bojovej stranke izrael pravo na existenciu
ano ale takisto ako po tom ako padli statne zvazky slovanov a slovensko obsadili madari tak starocia sa nic nerobilo... doslo k asimilacii povodnych obyvatelov tak ako i tam... ale roky sli a slovaci chceli vlastnu statnost... a podla tvojho vyjadrenia sa mali svetove mocnosti opytat... "a preco si vy vobec robite naroky na podu ktora uz starocia patri inym a zili ste s nimi spolu a ake pravo mate ziadat svoju zem naspat ved vy uz ste sa asimilovali a mate len malo spolocne so slovanmi tak preco chcete ich pravlast?" len prirovnavam... vydis tu paralelu na to aby sme si nasli priklad nemusime ani daleko ist...
co sa talmudu tyka... tak ako talmud tak aj koran tak aj biblia ma svoje texty ktore pri nespravnom vyklade zneju pre radikalne skupiny ako bozia vola... ja sa drzim svojho nazoru "nabozenstvo je dobre na mier, ale nie na vojnu"... staci nespravna interpretacia a ktokolvek moze zomriet, len preto lebo si nekto mysli ze je to Bozia vola. takze talmud by som z oficialnych textov ktore su pre nase pouzitie resp. ucely politickej debaty vynechal.
ako k povacsine clankov je pridany link na spravodajske spolocnosti a aj to su povacsine blogy a fora a to podla mojho nazoru nieje regularny zdroj informacii
nezaujimaju Izraelsko palestinske vojny kto je v prave a kto nie.
ale to je prave problem... riesis konflikt na blizkom vychode z pohladu nezavisleho pozorovatela, nezaujimaju tafakt ani skutocne hist. poznatky, ale tieto veci riesis svojim "sedliackym rozumom" a tak ako ti to "nadiktuju v blogu iny ludia... s ktorych nazormi sa stotoznujes a obhajujes ich, podla nich si vytvaras aj svoje nazory ale bez vnutornej potreby hladat pravdive informacie a nezaujate stanoviska a historiu... pravdu povediac vyrok typu
zidia stavany do role obeti a europania do role vinikou cleho zidovskeho utrepnia mne osobne tato veta pride tak ako keby si smeroval k holokaustu a podobne... v tomto smere su zidia obete... ak ti smiem pripomenut tak jeden z najvacsich genocidnych systematickych masakrov v novodobej historii je spojeny prave s holokaustom a zidmi... tak preco ze europania su stavany do role vinnikov? preco tuto vetu davas do podla mojho nazoru velmi ironickeho podtonu, tak to nechapem...
ja mam velmi dlhy cas pocit ze postoj niektorych ludi k zidom je negativny a casto nenavistny preto, lebo zidia maju peniaze, vplyv, atd. ale tento hnev/nenavist/nevrazivost neviem nazvat inak ako rasizmus, antisemitizmus... a ZAVIST. Koniec koncou, to bola jedna z veci preco boli zidia v tisichoch vyvrazdovany za 2 sv. vojny a takisto preco fungovala nenavist k nim vtedy tak to iste je to i dnes... LUDSKA ZAVIST... vzdy sa najde niekto kto bude ovplyvnovat a najdu sa aj ovplyvnitelny a pokial budu reci ovplyvnovatela dost plamenne a krvave prebudia zavist a nenavist v ovplyvnenych... tak ako je ludska tuzba zit, rozmnozovat sa, A AJ MAT VIAC AKO TI DRUHI tak je dalsia ludska tuzba zabit... a moze byt dost silna aby sa tato tuzba naplnila pokial nieco nieje presne ako si to clovek zela...
jo, a co sa tyka toho slobodomurarstva, iluminatov a podobne je sila ich existencie podla mojho nazoru len v tom, aka silna je viera resp. strach ludi pred nimi...