tehla :
Koho ma zaujimať o čom si ty pisal alebo nepisal? Ty si mysliš, že to rozhodnutie je len tak? Že sa nebude nijak vymahať? Človeče preber sa už zo svojho sna. Zaujimave, že furt reagujete, ale zistiť si ako to naozaj je sa vam už nechce...
Ty si tú otázku položil do osobnej roviny, ako keby som ja niekde tlieskal tomu, že sa bude zákaz krížov finančne či inak vymáhať, niečo takéto tu nenájdeš.
Ja s tým súdnym rozhodnutím len súhlasím, nesledujem to nejak dopodrobna a tu prezentujem viac-menej svoje vlastné pohľady na vec.
„V 20. storočí ho nahradili hákovým krížom a červenou hviezdou. Sily, ktoré by chceli návrat sú stále prítomné!“
Hah, sa čudujem, že si tu ešte niekde nenapísal, že v 21. storočí ho nahradí Dávidova hviezda.
Predpokladam, že nevieš ani to, že prvym a najväčšim zriadovateľom škôl, nemocnic, kulturnych a inych zariadeni v Europe bola prave cirkev.
V dobe, kde v Európe vládla cirkev neobmedzene je logické, že zriaďovateľom týchto zariadení bola cirkev. Nenadarmo sa však hovorí o temnom stredoveku, školský systém v tej dobre musel byť náramne slobodný, jediná pravda bola scholastická a iné názory sa neprijímali, viď. začiatok vedy a zásahy cirkvi. Pripisovať nejaké zásluhy cirkvi v oblasti školstva je naozaj smiešne.
A ako si správne napísal, tak
bola, a to je dôležité, dnes nie je. Dnes máš rôzne kresťanské školy akéhokoľvek typu, tam sa môže vaša viera preukazovať naplno, ale v štátnych školách kríže nemajú čo hľadať.
Napríklad v našej triede je nás 26 a náboženstvo chodia 3 ľudia, ale stavím sa, že keby sa týchto ľudí niekto pýtal, čí sú veriaci, tak tento počet vzrastie. Tak čo je potom faktorom určovania viery ? Ich nejaké oficiálne zapísanie do tej danej cirkvi, ktoré sami ani neovplyvnili, alebo ich duchovný život, ktorý praktizujú ?
Koľké šťastie! Gratulujem! Predpokladam, že keby niekto náhodou zavesil kríž nad tabuľu, už sediš na Europskom sude pre ľudske prava a sťažuješ sa na svoj kruty osud vo vnútri kresťanskej Europy. Aj keby väčšina tvojich spolužiakov a vedenie školy ho tam chcelo mať. Tvoje ľudske prava a city by boli predsa poškodene a ty si dôležitejši ako city nejakych kresťanov, hoci by boli aj vo väčšine.
Neustále boľševické uvažovania o väčšine....
dudo02 ti dobre vysvetlil, prečo je dobré zachovávať neutralitu v takýchto veciach, ľudia sa vyhýbajú zbytočným konfliktom.
Iracionálny – rozumom nepochopiteľny, nadzmyslový.
Ok, rozumnych dôvody pre tuto nadzmyslovu vieru tu bolo uvedenych už mnoho, pre mňa je to hlavne spása a rozvoj duše človeka a ľudskej spoločnosti ako takej.
Stále sa odvolávaš na to,že to už tu bolo, ale kde, prosím ťa ? Rozumové dôvody, ktoré by obhajovali náboženstvo, kde sú ?
Pre teba je to spása. Takže sa bojíš, čo bude po smrti, nie si si istý a náboženstvo ti ako jediné dokáže garantovať takú vec, čo ti nikto ani žiadna iná inštitúcia, ani veda negarantuje a to spásu.
Toto je jeden z najväčších dôvodov, potreba ľudí upínať sa niečo vyššie a veriť (aj keď bez racionálnych dôvodov) na nejaký život po smrti. Je to obyčajný strach a neschopnosť vyrovnať sa týmto svetom, vesmírom a jeho zákonmi.
Rozvoj duše človeka ? Čo je to duša a ký rozvoj máš na mysli ?
Rozvoj spoločenstva v dobe vlády cirkvi sme tu už raz mali a myslím, že všetci krásne videli, aký rozvoj to bol. Ďakujem, neprosím.