Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Jungle »

Osobne by som tiež volil náboženskú neutrálnosť verejných priestranstiev, ale treba si uvedomiť, že celá Európa žila dlhé storočia kresťanstvom a preto sa náboženským symbolom vyhnúť nedá... Samozrejme to neznamená, že by mi mali v škole vyvesiť kríž - to nie. Ale ak už niekde niečo bolo, tak to nezbúram len preto, že mám inú vieru ako tí, ktorí to tam postavili. Je to otázka tolerancie pre obe strany - veriaci by nemuseli obťažovať ateistov a ateisti by mali mať hranicu, po ktorú sa im chcú starať do náboženstva. Inak mne napríklad tiež vadí, že mi tu pomaly každé ráno robia hurhaj s kostolnými zvonmi (a to prosím pekne bývam v Bratislave - Petržalke). Ale asi mi neostáva nič iné, ako sa s takouto formou budíčka zmieriť...

Niečo na odľahčenie "hutnej atmosféry" vymieňania názorov :)

1: http://tv.sme.sk/v/12058/uplne-pre-atei ... smrti.html

2: http://tv.sme.sk/v/12168/uplne-pre-atei ... tolik.html

3: http://tv.sme.sk/v/12302/uplne-pre-atei ... islam.html

4: http://tv.sme.sk/v/12411/uplne-pre-atei ... alame.html
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla :
Koho ma zaujimať o čom si ty pisal alebo nepisal? Ty si mysliš, že to rozhodnutie je len tak? Že sa nebude nijak vymahať? Človeče preber sa už zo svojho sna. Zaujimave, že furt reagujete, ale zistiť si ako to naozaj je sa vam už nechce...
Ty si tú otázku položil do osobnej roviny, ako keby som ja niekde tlieskal tomu, že sa bude zákaz krížov finančne či inak vymáhať, niečo takéto tu nenájdeš.
Ja s tým súdnym rozhodnutím len súhlasím, nesledujem to nejak dopodrobna a tu prezentujem viac-menej svoje vlastné pohľady na vec.
„V 20. storočí ho nahradili hákovým krížom a červenou hviezdou. Sily, ktoré by chceli návrat sú stále prítomné!“
Hah, sa čudujem, že si tu ešte niekde nenapísal, že v 21. storočí ho nahradí Dávidova hviezda.
Predpokladam, že nevieš ani to, že prvym a najväčšim zriadovateľom škôl, nemocnic, kulturnych a inych zariadeni v Europe bola prave cirkev.
V dobe, kde v Európe vládla cirkev neobmedzene je logické, že zriaďovateľom týchto zariadení bola cirkev. Nenadarmo sa však hovorí o temnom stredoveku, školský systém v tej dobre musel byť náramne slobodný, jediná pravda bola scholastická a iné názory sa neprijímali, viď. začiatok vedy a zásahy cirkvi. Pripisovať nejaké zásluhy cirkvi v oblasti školstva je naozaj smiešne.
A ako si správne napísal, tak bola, a to je dôležité, dnes nie je. Dnes máš rôzne kresťanské školy akéhokoľvek typu, tam sa môže vaša viera preukazovať naplno, ale v štátnych školách kríže nemajú čo hľadať.

Napríklad v našej triede je nás 26 a náboženstvo chodia 3 ľudia, ale stavím sa, že keby sa týchto ľudí niekto pýtal, čí sú veriaci, tak tento počet vzrastie. Tak čo je potom faktorom určovania viery ? Ich nejaké oficiálne zapísanie do tej danej cirkvi, ktoré sami ani neovplyvnili, alebo ich duchovný život, ktorý praktizujú ?

Koľké šťastie! Gratulujem! Predpokladam, že keby niekto náhodou zavesil kríž nad tabuľu, už sediš na Europskom sude pre ľudske prava a sťažuješ sa na svoj kruty osud vo vnútri kresťanskej Europy. Aj keby väčšina tvojich spolužiakov a vedenie školy ho tam chcelo mať. Tvoje ľudske prava a city by boli predsa poškodene a ty si dôležitejši ako city nejakych kresťanov, hoci by boli aj vo väčšine.
Neustále boľševické uvažovania o väčšine....
dudo02 ti dobre vysvetlil, prečo je dobré zachovávať neutralitu v takýchto veciach, ľudia sa vyhýbajú zbytočným konfliktom.
Iracionálny – rozumom nepochopiteľny, nadzmyslový.

Ok, rozumnych dôvody pre tuto nadzmyslovu vieru tu bolo uvedenych už mnoho, pre mňa je to hlavne spása a rozvoj duše človeka a ľudskej spoločnosti ako takej.
Stále sa odvolávaš na to,že to už tu bolo, ale kde, prosím ťa ? Rozumové dôvody, ktoré by obhajovali náboženstvo, kde sú ?

Pre teba je to spása. Takže sa bojíš, čo bude po smrti, nie si si istý a náboženstvo ti ako jediné dokáže garantovať takú vec, čo ti nikto ani žiadna iná inštitúcia, ani veda negarantuje a to spásu.
Toto je jeden z najväčších dôvodov, potreba ľudí upínať sa niečo vyššie a veriť (aj keď bez racionálnych dôvodov) na nejaký život po smrti. Je to obyčajný strach a neschopnosť vyrovnať sa týmto svetom, vesmírom a jeho zákonmi.

Rozvoj duše človeka ? Čo je to duša a ký rozvoj máš na mysli ?
Rozvoj spoločenstva v dobe vlády cirkvi sme tu už raz mali a myslím, že všetci krásne videli, aký rozvoj to bol. Ďakujem, neprosím.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

dudo02 napísal:To je pravda.Este stastie(???),ze priroda cloveka obdarila inteligenciou.A jeden by cakal,ze sa clovek bude od zvierat prave touto vyhodou odlisovat...
Nikdy sa nebude odlisovat, lebo jak zvieratam tak aj ludom ide v prvom rade o prezitie.

Pisal som o tom uz tu http://www.hojko.com/post1310942.html?h ... t=#1310942
hughito
Redeemer
Redeemer

kali, síce nám ide o prežitie ale človek, ako jediný začal jednať proti prírode, protidarwinovsky.

Napríklad už len antikoncepciou, to je proste niečo proti prírode.
Ďalej tým, že sa staráme o sociálne slabších, alebo ešte lepšie o postihnutých. To je tiež v podstate proti prírode. A dalo by sa nájsť plno ďalších príkladov. Ty tvrdíš, že je to zlé, ja tvrdím, že je to to, čo nás odlišuje od zvierat a posúva niekam inam, vyššie, do ľudských sfér.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

prečo by sa kresťania mali uchyľovať do exilu, ked su vo väčšine? Keď su cirkevne školy, tak by mali byť aj ateisticke školy a na ostatnych nech rozhoduju rodičia, vedenie školy, väčšina, ako môže byť právoplatný rozsudok o zakaze križov vo všetkych školach v Taliansku, ak vedenie školy aj väčšina rodičov sa zhodla, že tie križe tam chcu mať zavesene? Vy nechapete, že je to branenie osobnym slobodam? A tu už nejde len o križe. Komunizmus začina.Historia sa opakuje.
hughito napísal:V dobe, kde v Európe vládla cirkev neobmedzene je logické, že zriaďovateľom týchto zariadení bola cirkev.
Keby si čital aj niečo ine ako tu ubohu antikresťansku propagandu, oproti ktorej komunisticka bola ešte len slaby odvar, tak by si pochopil, že pozitiva cirkvi pre našu civilizaciu mnohonasobne prevyšuju negativa.
hughito napísal:Nenadarmo sa však hovorí o temnom stredoveku
Temne čierne cirkevne legendy, to je tvoje, čo? Cirkev môže ešte aj za to, že sa rano dobre nevyse...
hughito napísal:Neustále boľševické uvažovania o väčšine....
Neustale boľševicke uvažovanie o menšinach
hughito napísal:Stále sa odvolávaš na to,že to už tu bolo, ale kde, prosím ťa ? Rozumové dôvody, ktoré by obhajovali náboženstvo, kde sú ?
Prečitaj si tuto temu ešte raz, prípadne použi google a nájdi si, nemam na teba zas toľko času.
hughito napísal:Takže sa bojíš, čo bude po smrti,
Každy sa trocha boji, čo bude, ale ja sa aj tešim. Na Boha.
hughito napísal:nie si si istý a náboženstvo ti ako jediné dokáže garantovať takú vec, čo ti nikto ani žiadna iná inštitúcia, ani veda negarantuje a to spásu
Nie, žiadna veda ani inštitucia mi to negarantuje. Je to moje rozhodnutie.
hughito napísal:Je to obyčajný strach a neschopnosť vyrovnať sa týmto svetom, vesmírom a jeho zákonmi.
Nie, nie je to obyčajny strach, je to veľka radosť. Keby si poznal Boha, tak by si to vedel.
hughito napísal:Čo je to duša a ký rozvoj máš na mysli ?
Duša je duša a mam na mysli duševny rozvoj.
hughito napísal:Rozvoj spoločenstva v dobe vlády cirkvi sme tu už raz mali a myslím, že všetci krásne videli, aký rozvoj to bol. Ďakujem, neprosím.
Rozvoj spoločenstva v dobe vlády židoboľševikov sme tu už tiež raz mali a myslím, že sme všetci krásne videli, aký rozvoj to bol. Ďakujem, neprosím.

Všetci sme videli, kam doviedla tuto civilizaciu cirkev. A všetci sme videli, kam ju doviedli tí, čo vládnu dnes. No nechajme sa prekvapiť. Vám sa to ale zrejme páči a už sa neviete dočkať.
hughito napísal:Hah, sa čudujem, že si tu ešte niekde nenapísal, že v 21. storočí ho nahradí Dávidova hviezda.
Dam ti jeden pre teba veľmi ťažky hlavolam. Nájdi jeden spoločný znak: (dam ti pomôcku, aby si to nemal take ťažke a nestravil nad tym cely deň: ide o pentagram)
Prílohy
USA.gif
(31.45 KiB) 148 stiahnutí
EU.jpg
ZSSR.gif
(7.54 KiB) 149 stiahnutí
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Tehla-zacinas urazat a preto tuto diskusiu s tebou koncim.Tvoje argumenty su presne take slepe ako kon,ktory ma na ociach klapky-vidia iba jednym smerom.Ty nevidis,resp.nechces vidiet iny postoj a respektovat ho-jedine co uznavas je tvoj nazor a tvoja pravda.

Ps-namiesto"protiutokov","ci zahravania do autu",skus na argumenty co ti tu pisu ludia reagovat vecne a priamo.To by vsak znamenalo priznat oponentovi,ze nemas tak uplne pravdu a to je nemyslitelne,vsak?
hughito
Redeemer
Redeemer

Keby si čital aj niečo ine ako tu ubohu antikresťansku propagandu, oproti ktorej komunisticka bola ešte len slaby odvar, tak by si pochopil, že pozitiva cirkvi pre našu civilizaciu mnohonasobne prevyšuju negativa.
Ale však vypichni aj niečo konkrétne, toto je len tliachanie do vetra.
Temne čierne cirkevne legendy, to je tvoje, čo? Cirkev môže ešte aj za to, že sa rano dobre nevyse...
Pojem temný stredovek som si nevymyslel ja, to je proste fakt a dôvody na toto označenie sú jasné.
Neustale boľševicke uvažovanie o menšinach
Ja o takých neviem, to sú zase len tvoje predstavy.
Boľševici v strane fungovali na princípe "možnosti slobodného názoru", ale každý sa nakoniec musel podriadiť väčšine, takže to bola totálna fraška. Z toho vyplývali aj následné "jednohlasné" hlasovania.

Prečitaj si tuto temu ešte raz, prípadne použi google a nájdi si, nemam na teba zas toľko času.
Ty ich proste nevieš a zahrávaš do outu.
Každy sa trocha boji, čo bude, ale ja sa aj tešim. Na Boha.
Prečo sa trochu bojíš ? Veď to bude paráda, raj na "zemi", no nie ? Alebo že by predsa len tá iskierka pochybnosti ?
Nie, žiadna veda ani inštitucia mi to negarantuje. Je to moje rozhodnutie.
Cirkev to garantuje všetkým veriacim.
Nie, nie je to obyčajny strach, je to veľka radosť. Keby si poznal Boha, tak by si to vedel.
Takže ty sa so smrti raduješ, čo trocha vyvracia tvoj názor vyššie.
Takže ty poznáš Boha ? To je sranda, nikto ho ani nevie definovať, ale ty ho poznáš.
Duša je duša a mam na mysli duševny rozvoj.
No tak duša neviem čo je, jedine, ak by si myslel na vedomie, myslenie.
V čom ten duševný rozvoj spočíva ? Čím ťa obohacuje ? Čo ti dáva ?
Rozvoj spoločenstva v dobe vlády židoboľševikov sme tu už tiež raz mali a myslím, že sme všetci krásne videli, aký rozvoj to bol. Ďakujem, neprosím.
Neviem čo to má spoločné s ateizmom ako takým, to je absolútne neopodstatnené spojenie. Humanistické organizácie sa jasne dištancujú od marxistického "vedeckého ateizmu", ale to tebe darmo vysvetľovať. Ty vidíš len to svoje. Jednoducho ma hneď spájaš s nejakým boľševizmom len preto, lebo som neveriaci.
Dam ti jeden pre teba veľmi ťažky hlavolam.
Áno, gratulujem ti tehla, práve si odhalil sionistické sprisahanie. :lol:

Ešte pridávam jeden dôkaz do zbierky, ktorý to potvrdzuje.
Prílohy
hviezdička.jpg
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:kali, síce nám ide o prežitie ale človek, ako jediný začal jednať proti prírode, protidarwinovsky.

Napríklad už len antikoncepciou, to je proste niečo proti prírode.
Ďalej tým, že sa staráme o sociálne slabších, alebo ešte lepšie o postihnutých. To je tiež v podstate proti prírode. A dalo by sa nájsť plno ďalších príkladov. Ty tvrdíš, že je to zlé, ja tvrdím, že je to to, čo nás odlišuje od zvierat a posúva niekam inam, vyššie, do ľudských sfér.
Inymi slovami je to uz tu mnohkrat omielana sloboda rozhodovania alebo vyzsi stupen vyspelosti, inteligencia a podobne, ktore nam dovolia sa odklanat od prirodnych zakonov. Druha vec je ci to ma spravny a dobry dopad na danu skupinu a spolocnestvo.

Toto vyzsie rozodovanie moze potlacit nase pudy dane prirodou ale nevie ich vymazat komplexne. Ludia sa ale stale budu rozmnozovat a stale budu prezivat a viest zapas.
hughito
Redeemer
Redeemer

kali520 napísal:Inymi slovami je to uz tu mnohkrat omielana sloboda rozhodovania alebo vyzsi stupen vyspelosti, inteligencia a podobne, ktore nam dovolia sa odklanat od prirodnych zakonov. Druha vec je ci to ma spravny a dobry dopad na danu skupinu a spolocnestvo.

Toto vyzsie rozodovanie moze potlacit nase pudy dane prirodou ale nevie ich vymazat komplexne. Ludia sa ale stale budu rozmnozovat a stale budu prezivat a viest zapas.
No tak hádam si nemyslíš, že to tieto veci majú zlý dopad na spoločenstvo ? Či bolo by lepšie keby sme žili ako zvieratá (aj keď niektorí jedinci od toho nemajú ďaleko).

Samozrejme, že tieto pudy tu vždy budú, je to podmienené tou prírodou, ale na nás je, aby sme ich (tie zvieracie) potlačili v záujmu dobra všetkých.

Neviem ako ty, ale ja budúcnosť v nejakom neustálom animálnom boji určite nevidím, podľa mňa by mali ľudia skôr dochádzať k nejakej spoločnej spoločnej forme života na báze mieru a spolunažívania.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Neviem ako ty, ale ja budúcnosť v nejakom neustálom animálnom boji určite nevidím, podľa mňa by mali ľudia skôr dochádzať k nejakej spoločnej spoločnej forme života na báze mieru a spolunažívania.
Pokial budu existovat tie pudy (a tie existovat budu) tak k tomu nikdy nedojde.
hughito
Redeemer
Redeemer

kali520 napísal:Pokial budu existovat tie pudy (a tie existovat budu) tak k tomu nikdy nedojde.
No ale na druhú stranu sú vidieť veľké pokroky, čo sa napríklad sociálneho cítenie týka, ale aj celkovo prístupu k človeku, veď sa pozrime len pár storočí spať a porovnajme si to.
Niečo na tom tvojom tvrdení bude, že tieto pudy nikdy nezmiznú úplne, ale cieľom je, aby sa prejavovali do budúcnosti čo najmenej.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

hughito napísal:SRneC : A keď nejaký radový občan zaškrtne, že je veriaci len tak, lebo mu nič zlého nespraví a môže z toho byť len dobré, to je už v poriadku ?

Áno, aj to väzenie je krásny príklad "praktizovania" kresťanstva.

Som zmrd, okrádam, vraždím ľudí, chytia ma, dajú do basy. Som zúfalý, začínam si uvedomovať svoju samotu, potrebujem sa na niečo upnúť, na niečo vyššie, nájsť nejakú nádej = a je to tu. Začnem "byť" kresťanom, budem sa kajať, modliť a zaručene skončím v nebi, ktoré, aj keď si neviem predstaviť, bude zaručene dobré.

To je naozaj krásna morálka a aplikácia cnostnej viery v praxi.[/i]...
prave o tomto hovorim, ze je total hovadina na nieco take ako je viera robit dotazniky vobec plus este davat to vaznom, ktori si to svone ne-svedomie tym krizikom utisia... crap
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:No ale na druhú stranu sú vidieť veľké pokroky, čo sa napríklad sociálneho cítenie týka, ale aj celkovo prístupu k človeku, veď sa pozrime len pár storočí spať a porovnajme si to.
Nevidim absolutne ziaden rozdiel. Ludia sa stale zabijaju.
hughito napísal:Niečo na tom tvojom tvrdení bude, že tieto pudy nikdy nezmiznú úplne, ale cieľom je, aby sa prejavovali do budúcnosti čo najmenej.
Cielom koho?

Inak tu skor ide o to o ake pudy sa chces zbavit a ze ci je mozne sa ich zbavit skupinovo?

Lebo stale plati to iste, ludia sa rozmnozovat budu stale a podla mna aj zabijat sa budu stale, ked to robili az doteraz
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

SRneC napísal:prave o tomto hovorim, ze je total hovadina na nieco take ako je viera robit dotazniky vobec plus este davat to vaznom, ktori si to svone ne-svedomie tym krizikom utisia... crap
nemyslím si, že pri určovaní vierovyznania je podstatné rozlišovať aj podľa toho, akú u tých ľudí (napr. väzňov) ich viera zohráva funkciu...pretože zaraďovať do výberu len svätuškárov je ešte väčšia hovadina, znamená to ingorovať nepríjemné fakty...no a to nie je vedecké
hughito
Redeemer
Redeemer

kali : Ale konkrétne o zabíjaní som nič nehovoril, aj keď si myslím, že v porovnaní s minulosťou je znamená dnes zabiť oveľa väčšie TABU.
Ja som mal ale na mysli skôr to sociálne cítenie a väčšiu humánnosť, neviem ako ty, ale ja som vcelku rád, že sa dnes neupaľuje na hraniciach a nerobia verejné popravy a mučenie pre zábavu + x ďalších príkladov (dúfam, že mi tu nezaargumentuješ s tým, že kdesi v Afrike niekoho upálili či ukameňovali).

V tomto je pokrok podľa mňa jasný.
Cielom koho?
No podľa mňa je to cieľom zdravo a rozumne uvažujúcich ľudí, neviem ako ty, ale ja nemám potrebuje s niekým stále "bojovať o prežitie" ako zviera. Oveľa radšej by som privítal, aj keď to je klišé, jednoduchý mier a vzájomne spolužitie všetkých so všetkými a s tým spojené rešpektovanie všetkého.
Inak tu skor ide o to o ake pudy sa chces zbavit a ze ci je mozne sa ich zbavit skupinovo?
Skupinovo určite nie, už som to tu písal. Tu ide skôr o nejaký pomer a keď sa pozriem na minulosť, tak vidím jasný pokrok.
Lebo stale plati to iste, ludia sa rozmnozovat budu stale a podla mna aj zabijat sa budu stale, ked to robili az doteraz
Áno, máš pravdu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

hughito
Redeemer
Redeemer

To je také isté slovo (rúhanie) ako extrémizmus alebo terorizmus.

Nie je jasne definované, nikto nevie, čo si pod ním predstaviť, bude sa s ním manipulovať.
Niekto napíše v Írsku nejakú kritiku náboženstva či cirkvi a dostane krásnu pokutu, lebo sa rúhal = vyslovil hanlivý obsah (čo môže byť kľudne pravda) na niečo, čo považuje niektoré náboženstvo za sväté.

A je to.

Paradoxne, práve v Írsku má cirkev za sebou (a možno aj pred) obrovské škandály.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal: Ale konkrétne o zabíjaní som nič nehovoril, aj keď si myslím, že v porovnaní s minulosťou je znamená dnes zabiť oveľa väčšie TABU.
Ja som mal ale na mysli skôr to sociálne cítenie a väčšiu humánnosť, neviem ako ty, ale ja som vcelku rád, že sa dnes neupaľuje na hraniciach a nerobia verejné popravy a mučenie pre zábavu + x ďalších príkladov (dúfam, že mi tu nezaargumentuješ s tým, že kdesi v Afrike niekoho upálili či ukameňovali).
Vytahujes extremi z minulosti a konkretne z dost temnej minulosti a to zo stredoveku.

Co take anticke Grecko a Rim? Neboli to prave tieto civilizacie ktore povazovali za vzor prvi humanisti?
hughito napísal:No podľa mňa je to cieľom zdravo a rozumne uvažujúcich ľudí, neviem ako ty, ale ja nemám potrebuje s niekým stále "bojovať o prežitie" ako zviera. Oveľa radšej by som privítal, aj keď to je klišé, jednoduchý mier a vzájomne spolužitie všetkých so všetkými a s tým spojené rešpektovanie všetkého.
Mozes to chciet, mozes tomu verit ale realita je taka ze je to nonsens.
hughito
Redeemer
Redeemer

Extrémy z minulosti ? Podľa mňa bolo minulosť celá extrémna, aj keď kresťanský stredovek sa týči v prvých priečkach týchto extrémov, to máš pravdu.

Niektoré antické princípy sa považujú za základ humanizmu, pôsobilo tu veľa filozof, mysliteľov, bol rozvoj vedy a umenia, objavila sa demokracia. Ale celkovo to až také dokonalé nebolo, prirovnal by som to ku : sám vojak v poli (Grékov).
Túto krásu ukončila peloponézska vojna a ružové časy skončili.
Mozes to chciet, mozes tomu verit ale realita je taka ze je to nonsens.
Určitý pokrok v tomto smere nonsens určite nie je.
kali520
Darca
Darca

Ale aky pokrok? O tom ci uvazovanie nejakeho jednotlivca so sucanosti je humannejsie a socialnejsie ako jednotlivca povedzme z obdobia antiky je velmi relativne a mozme otom polemizovat. Fakt ze vojny sa viedli vtedy a vedu sa aj dnes ukazuje ze nejaky pokrok tam nenastal.

Osobne si myslim ze humanost a socialne citenie je vysledkom dlhtorvajuceho procesu suvisiaceho so vznikom danej civilizacii alebo urcitej skupiny ludi do istej formy. Vysledna forma danej civilizacie suvisi s jej vynaliezvaostou, tvorivostou a inteligenciou od toho sa potom odzrkadli jej humannost a socialne citenie, pridava sa vacsi vyznam ludskemu zivotu.

Z hitorie vieme ze Europania aj napriek temnemu stredoveku su stale nahumannejsimi bytostami na tejto planete. Mozme porovnavat napr s cernoskymi kmenami v afrike kde sa niektory uchyluju dokonca ku kanibalizmu a inym zverstvam, alebo araby ktory aj dnes brutalne popravuju.

Kazdopadne plati aj to ze humanne citenie je znacne ovplivnitelne rezimom.
Napísať odpoveď