Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.
ja sa pridam kaktus: ked chces saty tak jednoznacne na takuto slavnost dlhe. Kratke po kolena su proti etikete na ples a odporucal by som ti ak budes mat saty ktore ti nezakryvaju ramena tak treba siahnut po nejakej vhodnej kozusine, bolero, alebo nieco take... minimalne na zaciatocne casti to treba a pri prochode mat na sebe potom pocas plesu pocas tanca atd. atd. si to kludne mozes dat dole
-
KaptMichal
King
Mam otazku, ak tu nieco take bolo sry ale necital som celu temu takze rovno k veci : Pri vyprevadzani navstevy z domu plati ze ide prvy majitel domu alebo navsteva? Toto je prva otazka, druha je : pokial vzdy ide prvy majitel a navsteva za nim tak ak je majitel zena a navsteva muz a v ramci vzprevadzania treba zist dolu schodmi ide muz prvy?
Re: Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.
Navsteva ide prva.
Keby si siel von prvy Ty, hostitel, navsteva by si mohla pomysliet, ze ich uz vyhanas a nevies sa dockat kedy vypadnu.
Druha otazka - muz ma ist po schodoch tak, aby bol nizsie ako dama. (Dole schodmi ide prvy, hore schodmi druhy.) Ulohou gentlemana je damu v pripade nehody (zlomeny opatok, posmyknutie...) damu zachytit, zachranit ju, aby si nerozflakala drzku o zabradlie (ludovo povedane). Cestou dole nic nepokazis tym, ked dame poskytnes rameno, aby sa mohla pridrzat.
Keby si siel von prvy Ty, hostitel, navsteva by si mohla pomysliet, ze ich uz vyhanas a nevies sa dockat kedy vypadnu.
Druha otazka - muz ma ist po schodoch tak, aby bol nizsie ako dama. (Dole schodmi ide prvy, hore schodmi druhy.) Ulohou gentlemana je damu v pripade nehody (zlomeny opatok, posmyknutie...) damu zachytit, zachranit ju, aby si nerozflakala drzku o zabradlie (ludovo povedane). Cestou dole nic nepokazis tym, ked dame poskytnes rameno, aby sa mohla pridrzat.
-
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Ja mam tiež otázky :
1. Keď idem po ulici s partnerkou ,leje, mam dáždnik po ktorej strane by mala byť partnerka ?
2. A keď je nečekana prekážka (napr. auto na chodniku) idem ja prvy s daždnikom alebo ho mam nechať partnerke ?
//dík
1. Keď idem po ulici s partnerkou ,leje, mam dáždnik po ktorej strane by mala byť partnerka ?
2. A keď je nečekana prekážka (napr. auto na chodniku) idem ja prvy s daždnikom alebo ho mam nechať partnerke ?
//dík
-
KaptMichal
King
Mastros prvá odpoveď úplne stačila pretože ak ide prvá návšteva tak mi je všetko jasné, len toto som nevedel. Tie schody ovládam - práve tam bol problém keby to náhodou s tou návštevou bolo opačne. Káždopádne ďakujem. 
-
Mateq
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
1. nemyslím si, že je tam nejaký rozpor zo štandardom, takže na pravo.cuteSTYLE69 napísal:Ja mam tiež otázky :
2. Nechať partnerke.
-
quancej
Expert
nedavno som mal na skuske dilemu. pani Ing. Patvarosova PhD. sa oslovuje inzinierka, alebo doktorka? na nete som nasiel aj jedno aj druhe...dakujem
podla toho co ja viem tak sa vzdy oslovuje najvyssim titulom takze v tomto pripade "doktorka"
-
last_knight
Light Professional
tak to mas smolu lebo PhD je v podstate CSc cize kandidat vied a je to vedecka hodnost a nie akademicka. Oslovuje sa podla najvyssie dosiahnutej akademickej hodnosti v tomto pripade titulom pred menom cize Ing.tomPD napísal:podla toho co ja viem tak sa vzdy oslovuje najvyssim titulom takze v tomto pripade "doktorka"
Teraz mám otázku ja 
Ked stretnem s frajerkou jej mamu, ako mám pozdraviť aby to bolo aspoň kus slušné ? Bude to viacmenej také dopredu plánované stretnutie, tak neviem či bude vhodné pozdraviť ,,dobrý deň,, a podať jej mame ruku. Tiež neviem, či je slušné podávať ruku ako prvý kedže ,,žena,, by sa mala rozhodnúť sama komu podá ruku alebo ako to vlastne je ? Vyzná sa tu niekto ?
Za každú odpoveď budem vďačný, aj za osobné skúsenosti.
Ked stretnem s frajerkou jej mamu, ako mám pozdraviť aby to bolo aspoň kus slušné ? Bude to viacmenej také dopredu plánované stretnutie, tak neviem či bude vhodné pozdraviť ,,dobrý deň,, a podať jej mame ruku. Tiež neviem, či je slušné podávať ruku ako prvý kedže ,,žena,, by sa mala rozhodnúť sama komu podá ruku alebo ako to vlastne je ? Vyzná sa tu niekto ?
Ako inak by si ju chcel pozdravit? Cest praci?
Normalne ju pozdrav, s nicim sa neser.
Zaujem o podanie ruky by mala prva prejavit ona.
Normalne ju pozdrav, s nicim sa neser.
Zaujem o podanie ruky by mala prva prejavit ona.
-
KaptMichal
King
Otazka : Na aku vzdialenost je slusne vonku pozdravit napr. suseda? Modelova situacia - idem domov pomerne neskoro vecer a chrbtom ku mne je sused (tak 10metrov), odrazu sa otoci koli niecomu... mam ho pozdravit alebo nie?
-
RATZINGER666
Darca
vzdialenost nehra rolu, pozdrav ho pri prvom ocnom kontakte, je jedno, ci je to 5 alebo 10 metrov...
-
KaptMichal
King
Len ci je to slusne kricat na neho pokial by normalna rec nebola pocutelna 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak mu iba kyvnes ... nie vzdy musi byt pozdrav aj slovny predsa 
Ja to robím tak, že keď je niekto, koho chcem pozdraviť ďalej odo mňa ( tak, že by som musel kričať ) tak zdvihnem ruku do úrovne pŕs a pozdravím trošku zvýšeným hlasom, aby som nekričal. Keď sa neodzdraví, tak asi neregistroval. Myslím, že to nieje také náročné
Ešte podotknem, že rukou kývam len na ľudí, ku ktorým si to môžem dovoliť (50 ročný sused, vlastne všetci susedia, popri ktorých som vyrastal, známi atď )
Ešte podotknem, že rukou kývam len na ľudí, ku ktorým si to môžem dovoliť (50 ročný sused, vlastne všetci susedia, popri ktorých som vyrastal, známi atď )
-
KaptMichal
King
nordkapp_pb napísal:tak mu iba kyvnes ... nie vzdy musi byt pozdrav aj slovny predsa
Práve preto som napísal neskoro večer, že sa dobre nevidíme
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak ked sa poriadne ani nevidite tak sa na to vykasli - to potom nema zmysel ziadny pozdrav, ked jeden nevie kto ho zdravi
... uvedies ho akurat do rozpaku, kto to bol a vahavo ta odzdravi spatky
... ked sa ti zda ze sa vidite, tak ho pozdrav, ked nie tak naco ?
Mna by zaujimalo koho pozdravit prvu? Priatelku ci jej mamu?DejmiJohn napísal:Teraz mám otázku ja
Ked stretnem s frajerkou jej mamu, ako mám pozdraviť aby to bolo aspoň kus slušné ? Bude to viacmenej také dopredu plánované stretnutie, tak neviem či bude vhodné pozdraviť ,,dobrý deň,, a podať jej mame ruku. Tiež neviem, či je slušné podávať ruku ako prvý kedže ,,žena,, by sa mala rozhodnúť sama komu podá ruku alebo ako to vlastne je ? Vyzná sa tu niekto ?Za každú odpoveď budem vďačný, aj za osobné skúsenosti.