bojove umenie vhodne na sebaobranu

O športe...
johnnycage
Amateur
Amateur

bojove umenie vhodne na sebaobranu

Príspevok od používateľa johnnycage »

Zdravim.

Potreboval by som poradit od ludi, co maju s bojovymi umeniami skusenosti, ktore bojove umenie je dobre na sebaobranu. Samozrejme, ze kazde bojove umenie sa zaobera aj sebaobranou, lenze kazde ma iny stupen, inu uroven, do akej miery sa sebaobranou zaobera. Chodil som asi rok na Aikido a co sa tyka sebaobrany, zda sa mi to mozno najlepsie, lenze je to asi aj najnarocnejsie, aspon co sa tyka casu. Tym chcem povedat, aspon podla mojho nazoru, ze keby som sa chcel s Aikidom ubranit hocikde na ulici, musel by som sa to ucit pri kvalitnych podmienkach a pri kvalitnom treningu minimalne 5 rokov. Co sa tyka fyzickej narocnosti hladam nieco medi Aikidom a napr. Thajskym boxom, teda nieco tvrdsie ako Aikido, ale zase nieco jemnejsie a nie tak tvrde, ako napr. spominany Thajsky box. Chodim do posilnovne, obcas na plavaren, doma cvicim s vlastnou vahou, takze si dovolim povedat, ze som na tom fyzicky dobre a nemam ziadne problemy s vytrvalostou a silou.
Celkom ma zaujimaju techniky noh, resp. viac ma zaujimaju techniky noh, nez ruk, preto rozmyslam nad Taekwondom, ktore sa tak isto urcite zaobera aj sebaobranou, lenze zase, neviem, ci sa vobec s tymto bojovym umenim da ubranit hocikde na ulici aj po nejakych dvoch rokoch treningu, alebo ci to je fakt orientovane len ako sport.
Takze, ake mate skusenosti s "bitkou na ulici", resp. pouzitim bojovych umeni v realnom zivote?
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: bojove umenie vhodne na sebaobranu

Príspevok od používateľa vendo »

no je to zla tema, modi to mozu presunut do prislusnej kde to patri

a k veci, hovoris ze sa chces naucit nejaku sebaobranu, pricom nechces aby to bolo moc tvrde? :| to proste nejde dokopy, pretoze kazdy utok na teba pri ktorom pouzijes sebaobranu bude velmi tvrdy, a teda "jemne" bojove umenia ta nato nepripravia
osobne, ak mas moznost tak vyskusaj nejaky vale-tudo klub, kde sa v podstate naucis ako co najskor a efektivne zneskodnit protivnika (ci uz v ringu alebo na ulici), to ze treningy budu tvrde ti nemusim pripominat ale zalezi na konkretnom klube, a to ze si myslis ze mas nejaku kondicku a silu, to ta tiez rychlo prejde (to som si myslel aj ja a aj ini, kym nezazili poriadny trening)
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

vale-tudo, systema, krav maga
igorovic
Expert
Expert

Príspevok od používateľa igorovic »

Skus RSBD ,ale ja si myslim ze na ulicu ta pripravi, len ulica. :twisted: :twisted:
Mma/vale tudo/,muay alebo iny fullkontaktny bojovy sport, ti moze dat nejake zaklady,ale skutocnemu street fightu sa naucis len na ulici.
Co hovoris napr. na toto?
johnnycage
Amateur
Amateur

No, video som si pozrel, ale neviem, z mojho pohladu sa mi to zda take moc amaterske, nic v zlom .. aj ked mozno ucinne :) Nejako ma to nezaujalo. Napr. mne nejde ciste len o tu sebaobranu. Ide mi aj o to nejakemu bojovemu umeniu sa venovat. Lenze nie takemu, ze po piatich rokoch zistim, ze mi to k nicomu neni v realnom zivote. Nechcem mat potom pocit, ze to je len akesi hopsanie bez ucinku ...
To ako hovoris, ze poulicnym bitkam ma nauci len ulica, to je jasne, ale nejake zaklady od niekial musim ziskat. Ako hovorim, nejde mi len o tu sebaobranu, idem i o bojove umenie ako o celok, s tym, aby mi to po nejakom case, nie vsak 10-15 rokov bolo k niecomu aj v realnom zivote ... Taekwondo ma napadlo z toho dovodu, lebo dost ma zaujima technika noh, viac ako ruky, takze uz len z vlastneho potesenia by som to chcel skusit, aby som sa nejake zakladne tahy naucil. Ale ako som spomenul, nie s tym, ze to nikdy nikde nevyuzijem ..
igorovic
Expert
Expert

Tkd je pekny sport ,ale pre baletakov podobne ako aikido. :twisted: Pouzivat kopy na ulici ,je blbost.Neviem kolko bitiek si na ulici zazil ,ale pri kopoch sa celkom dobre odkryvas/riziko kontry na hlavu/ ,znizujes svoju stabilitu.Kopy si na ulici prakticky nepouzitelne a tym myslim pre ozaj bitku proti nejakemu magorovy, ktory ti chce naozaj ublizit
johnnycage
Amateur
Amateur

Praveze moc bitiek som na ulici nezazil. Hovoris sice, ze kopy na ulici nepripadaju do uvahy, lenze proti fakt nejakemu vytretemu magorovi preco nie :D ... napr. Taekwondo sa mi zda celkovo take "rychlostne" a dost obratne bojove umenie ... a podla mna rychlost a obratnost je dost dolezita pri bitkach, neviem ...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ano to je, lenze pri tom adrenaline ktory ti naskoci pri bitke/napadnuti zabudnes na dokonale technicke kopy, maximalne spravis nejaky biedny pricom sa ti lahko stane ze super ta zvali na zem a tam ti tkd pomoze len s tym ze rychlejsie prejdes do bezvedomia :wink:
johnnycage
Amateur
Amateur

vendo napísal:ano to je, lenze pri tom adrenaline ktory ti naskoci pri bitke/napadnuti zabudnes na dokonale technicke kopy, maximalne spravis nejaky biedny pricom sa ti lahko stane ze super ta zvali na zem a tam ti tkd pomoze len s tym ze rychlejsie prejdes do bezvedomia :wink:
Tak v podstate toto by sa dalo povedat o kazdom bojovom umeni, ze ak to nevies pouzit v praxi, tak ti to je nanic. Resp. opacne to poviem, ze mozno je jedno, akemu bojovemu umeniu sa venujes, dolezite, ci ho naozaj vies aj pouzit v realnom zivote ... ale verim, ze z kazdeho bojoveho umenia sa da pouzit nieco aj v praxi, akurat to musis vediet
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

samozrejme ze sa da, len som si 1000% isty ze niektore typy boj. umeni ta na realny konflikt dokazu pripravit lepsie ako ine a myslim ze tkd je jedno z tych co ta "menej" pripravi :wink:
igorovic
Expert
Expert

Da sa ,ale ci to naozaj pouzijes ?To uz je o psychike :)
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Bojové umenie vhodné na sabaobranu ??? ... no zaujímavá otázka. Vieš strašne moc záleží, kto to trénuje a ako sa k tomu stavia. Treba sa ísť pozrieť na tréning a tam uvidíš ako sa trénuje, či ti to na dačo bude. Neznamená, keď ti dakto povie, že rob toto a toto, lebo toto a toto je dobré, že to tak bude. Techniky nohami sú pekné na druhej strane ti poviem, že veľa ti to asi do tej ulice nedá. Jasné po riadkom kope do hlavy asi bude stačiť tvojmu súperovi ale ľudia nie sú sprostí, tiež sa vedia uhýbať, tiež vedia blokovať a to nikde nemuseli ani chodiť na tréning.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ziadne bojove UMENIE nie je vhodne na sebaobranu, hovadiny ako taekwondo ti na ulici pomozu akurat v tom, ze pri pade na zem efektne rozhodis nohami, aikido detto, v kratkom konflikte na ulici nemas cas na milion typov pak a hodov, ide o to prezit a vyhrat za akukolvek cenu a pokial nemas cely zivot aby si sa to efektne naucil tak na akekolvek UMENIE zabudni, je to lens trata casu...na poulicny boj treba nieco uplne ine, odporucam Krav Maga, Sambo, Systema...takysto kazdy full contact bude uzitocny kedze ta nauci ake je to dostat po hube a nezosypat sa pri prvej rane ale v nasledujucich chyba obranna zlozka(ak nepocitame s tvrdenim, ze najlepsia borana je utok) takze sa takysto mozes pozret po thajskom boxe a MMA, ked sa chces vediet branit, musis vediet ake je to dostat ranu a v takom pripade reci typu jemnejsie ako...nemaju zmysel, bud to robis tak ako sa to ma, ale stebou niekto vytre chodnik...zhrnute podtrhnute: Krav Maga
Maki
Darca
Darca

coldrain: si este asi nevidel aidkido po par rokoch cvicenia, skratene techniky, viacero superov atd... ono je to uplne uzasne umenie, len ho treba cvicit dlho dlho a drilovat... zakladatel chcel nieco rychlejsie naucitelne a kontaktnejsie...
johnnycage
Amateur
Amateur

ColdRain: Povedal si v podstate pravdu ako to je a mozno mas aj pravdu, co sa tyka bojovych umeni ... ale suhlasim s Maki, ze Aikido je uzasne umenie, lenze to chce dlho a dlho trenovat. A ako aj spomenul, ja hladam nieco rychlejsie naucitelne a kontaktnejsie

//autoeditácia príspevku (09 Feb 2010, 19:53)
Alebo dobre, skusim sa opytat inak. Ake bojove umenie by ste mi doporucili, ktore by ma naucilo, ako jednat v poulicnych bitkach, ako zachovat v takychto necakanych situaciach chladnu hlavu, ktore by mi dalo aspon zaklad sebaobrany, ale zaroven kedze mam rad viac techniky noh, aby to splnalo aj toto kriterium. Ale nie take, pri ktorom sa mlatime hlava-nehlava (predsa nech tam nejaka ta technika je), a nie take pri ktorom by som dostal na ulici od hocijakeho amatera, aj keby mam ja neviem, cierny pas, alebo Dan ...
ColdRain
Addict
Addict

maki: si este asi nevidel krav magu po par rokoch...neviem ako ty, alebo zakladatel, ale ja sa chcem branit tu a teraz nie za desat rokov...teraz hovorim samozrejme z cisto pragmatickeho pohladu na vec, ak sa niekto nasiel v aikide aj po inych strankach ako napr duchovne alebo filozofii a telesnej kulture, prosim, za par rokov mu to poskytne ako bonus schopnost sa branit, no aj tak si myslim ze v znacne obmedzenej miere, kedze kto sa chce vediet bit, inak ako bitkou sa to nenauci a tu bitku mu poskytne bud full contact alebo skutocne konflikty, kedze skutocnym konfliktom sa z bezpecnostneho hladiska snazime prave vyvarovat ostava nam full contact, kedze sa chcem branit nie utocit a chceme sa branit na ulici vylucime vsetko co ma pravidla, cim odpadava box, thajsky box a MMA, ostava nam velmi malo veci a to krav maga, systema a nejaky hybrid s nazvom modern combat s ktorym nemam ziadne skusenosti tak sa jeho hodnoteniu vyhnem cim sa dostavame k zaveru a odpovedi pre autora temy a tou je Krav maga, zahrnajuca obranne techniky proti napadnutiu, drzaniu, strelnym a chladnym zbraniam, no zaroven prakticke techniky vychadzajuce z(z pohladu technickeho nie historickeho kedze v case vyvoja KM knim pochopitelne nebol pristup) thajskeho boxu, klasickeho zapasenia, juda a jiu-jitsu v takej forme a kombinacii aby plne vyhovovala poulicnym bojom, pre ktore bola vytvorena samozrejme so zaclenenim sparingu aby bolo jasne co to znamena dostat po hube...
johnnycage
Amateur
Amateur

Presne tak, chcem sa branit tu a teraz, nie o 10 rokov. Preto som aj povedal, ze Aikido je sice dobre, ale na to, aby si sa ubranil, resp. aby si z toho nieco pouzil v reale fakt treba vela casu na trenovanie.
Maki
Darca
Darca

coldrain: ja nevravim nic... kazde bojove umenie ma nieco do seba, kazde ti nieco da do zivota, do telesnej kondicie, do schopnosti.... len nemam rad ked niekto tvrdi ze je nieco "nanic" ... osobne si davam v ramci telesnej na vyske dalsi semester systemu, planujem zacat chodit na aikido zasa alebo krav magu - moja vyskocena platnicka to hadam prezije...
ColdRain
Addict
Addict

johnycage: tak potom je pre teba jasna volba krav maga...
ano nieco da, preto som aj inde pisal, ze osem rokov karate nepovazujem za premarnene, lebo som si pekne rozvijal telo, ale tam prinos karate pre mna skoncil, za prvych par mesiacov kram magy som sa citil bezpecnejsie ako po tych osmych rokoch karate...ja som nehovoril, ze aikido je nanic, ale ze je nanic pre bezneho smrtelnika so zivotom existujucim mimo telocvicne v pripade snahy o obranu...
ako ti zavidim moznost dat si na vyske telesnu a este ktomu so systemou... :P
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ColdRain napísal: ostava nam velmi malo veci a to krav maga, systema a nejaky hybrid s nazvom modern combat
+ vale tudo :wink: (mma bez pravidiel)

inac s krav magou si myslim ze bude najtazsie najst miesto kde sa trenuje a kde su aspon aky taky treneri :(
Napísať odpoveď