Shutter Island SPOILER

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
profik
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Shutter Island SPOILER

Príspevok od používateľa profik »

Vcera som bol na tento skvely film v kine. Ale na konci som mal zmiesane pocity, kedze som sam nevedel ako sa to skoncilo. Bol detektiv a ti doktory ho nadrogovali alebo tam bol uz dva roky ako tvrdia oni a bol psychycky naruseny? Ja sa priklanam skor tej prvej verzii. ZE on na konci zacal hrat ich hru, ked sa prebudil, ale potom pochopil, ze ajtak sa odtial nedostane a chcel sa radsej nechat zabit. Aj to co povedal pred koncom filmu: "Co je horsie, zit ako netvor alebo zomriet ako dobry clovek?".

sory za taku temu, ale neda mi to :roll:

//prepac leko :(
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Shutter Island SPOILER

Príspevok od používateľa mirak2 »

s kamaratom sme nad tym dumali dlho dlho dlho a dosli sme k tomu ze ten film nema jednoznacny koniec a je to tak umyselne...a to robi ten film genialnym
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Jasne ze bol vymeteny z toho, ze mu zena zabila deti a on potom zabil ju...jeho schyzofreniu vyvolala ta udalost a fakt, ze tu zenu miloval.
Nedokazal zit s pocitom, ze zabil svoju zenu a tak tuto "rolu" pripisal svojmu druhemu "ja", ktore potom v svojej hlave prenasledoval.
Proste si vymyslel v svojej hlave sialenu story, ktorej sam nakoniec uveril.

Koniec je len o tom, ze DiCaprio zacal opat vnimat realitu a uvedomil si ze muz, ktoreho prenasleduje v svojich halucinaciach je on sam a spomenul si na vsetko, co sa v skutocnosti stalo s jeho rodinou a uvedomil si, ze v stave v ktorom si uvedomuje realitu (smrt svojich deti a vrazdu svojej maznelky) proste zit nedokaze a tak sa na konci - pri plnom vedomi (tento krat) zahra na blazna (predtym sa na blazna nehral, ale blaznom bol).
Na konci sa na neho zahral preto, aby mu spravili lobotomiu mozgu a tak z neho spravili chodiacu mrtvolu bez spomienok.

Zit ako netvor - Pamatat sa na to, ze zavrazdil cloveka ktoreho miloval
Zomriet ako dobry clovek - Ziadne spomienky (ziadna vina) ... clovek, ktory si na nic nepamata zomrie s pocitom neviny.

Snad som to vysvetlil spravne ;)
profik
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

A co takto:Zit ako netvor - Uznat, ze je blazon a to, ze zabil svoju zenu je pravda a tak by sa pokladal za netvora.
Zomriet ako dobry clovek - Nehrat ich hru a a stat si za svojim, ze on to neurobil, ze oni z neho urobili toho sialenca a umriet.
Ja som to cele pochopil :wink: , ale podla mna tam sa da velmi vela polemizovat.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Jasne ze sa da polemizovat, ale podla mna tam bola jednoznacne pointa v tom, ze ten clovek si to cele v svojich predstavach vymyslel.
Podobny pribeh ako vo filme Cista dusa trailer napr. (ak si nevidel, tak odporucam)
Niekto moze mat zas iny nazor ... proste v tom je ten film genialny.
Mimochodom bol natoceny podla knihy.
V najblizsom case si ju planujem zohnat a precitat.
Film si treba pozriet este raz a od zaciatku si vsimat detaily (vela veci nam uniklo).

Tesim sa na to, ked si ho opat pozriem.
Ten film stoji za to.
sokolik
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sokolik »

neviem no...ja som ešte stále presvedčený, že sú to dva príbehy a záleží len a len na divákovi, ku ktorému sa prikloní. Skutočne mohol prísť ako detektív (jeho partner bol človek z ústavu, ktorý na neho mal dozerať, aby nič dôležité nezistil), alebo to bol pacient ústavu, ktorého prebrali z narkózy práve na tom trajekte, preto aj tá nevoľnosť a žiaden dej pred tým, a jeho partner bol jeho skutočný doktor, ktorý ho len mal sprevádzať a dozerať na jeho "návrat do reality" a konfrontáciu s jeho potlačenou minulosťou. A takto dvojznačne sa dá vysvetliť snáď každá scéna tohto výborného filmu.
A záverečná veta žiť ako netvor alebo zomrieť ako dobrý človek? Opäť minimálne dve možnosti. Žiť ako novovzniknutý pacient ústavu, na ktorého narafičili vraždu "jeho" šialenej manželky (ak raz označíš niekoho za blázna, aj tie najlogickejšie argumenty z jeho úst len dokazujú jeho šialenstvo), čomu by časom mohol sám uveriť, alebo zomrieť ako čestný detektív ešte vo chvíli, keď to on sám o sebe vie. ALEBO Žiť s vedomím, že zavraždil svoju manželku (keďže ho už vrátili z jeho vymysleného sveta, kde bol detektívom a pamätal si na túto udalosť ako na svoj prípad) alebo zomrieť ako "blázon", či detektív, kým si to o sebe ešte myslí a tak definitívne uniknúť realite o svojej mŕtvej manželke.

Každopádne, už len fakt, že tu riešime scenár a príbeh, a nie efekty, pekné herečky a chyby vo filme, dokazuje, že je to film geniálny a zaslúži si našu pozornosť. Určite si ho pozriem ešte niekoľkokrát a budem hltať očami každý okamih :shock:
GnK
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa GnK »

film ma jednoznacny koniec a meffistove vysvetlenie je spravne :wink:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja som tento film po prvom pozretí pochopil nasledovne:

Potom, ako si uvedomil skutočnosť a začal o nej rozprávať, sa mal doktor Sheehan presvedčiť, že si tie vraždy priznal a že to iba nepredstieral vtedy, keď mu o nich hovoril v prítomnosti vedúceho ústavu. Avšak ako mu aj hovorili, do tohto štádia uvedomenia ho dostali už pred 9 mesiacmi, ale potom opäť upadol do nereálneho sveta, ktorý si vytvoril pre akceptovanie reality. Podľa mňa sa na konci filmu v scéne na schodoch s doktorom Sheehanom znova dostal do svojho vytvoreného sveta, čo potvrdzuje aj to, že Sheehana nazval Chuckom a ten následne vedúcemu nesúhlasne kývol hlavou a tým im podľa mňa naznačil, že Andrew sa znova dostal do štádia neakceptovania reality a "premena" sa znova nepodarila...

Takže myslím, že liečba Andrewa spočíva v tom, že sa Sheehan stále snaží donútiť Andrewa uvedomiť si realitu, ale po nejakom čase sa Andrew dostane do toho istého stavu ako predtým. Nezostáva im nič iné, len to stále skúšať dookola...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

profik napísal:A co takto:Zit ako netvor - Uznat, ze je blazon a to, ze zabil svoju zenu je pravda a tak by sa pokladal za netvora.
Zomriet ako dobry clovek - Nehrat ich hru a a stat si za svojim, ze on to neurobil, ze oni z neho urobili toho sialenca a umriet.
Ja som to cele pochopil :wink: , ale podla mna tam sa da velmi vela polemizovat.
Podla mna je zas toto spravny pohlad. Nie je to iba zhltnutie faktov predhodenych psychiatrom. Ta scena s detmi na konci moze vyjadrovat iba predstavu hlavneho hrdinu a nemusi to byt realita. (meffisto iba odprezentoval psychiatrovu verziu, ktora vsak podla mna nemusi byt spravna, no to je ucelom filmu) Taketo neurcite konce sme si uzili uz v casoch X-Files, tam to bolo skoro v kazdom dieli :)
Kazdopadne by som sa rad vyhol oznaceniu genialny film, az tak velmi na mna totiz nezaposobil. Vsetko sa to rozbehlo az v poslednej pol hodine, dovtedy som sa trosku nudil (az som uvazoval nad tym, ci to skutocne reziroval Scorsese) a zacal som ocakavat nejaky zlom aj na zaklade toho, ze to naznacil jeho kolega (Chuck sa tusim volal, povedal mu to priamo ("je to hra vytvorena iba kvoli tebe"), no v tom case som to este bral iba ako narazku na dalsi dej).
Neviem no...mam z toho zvlastne pocity, nesiel som do toho s velkymi ocakavaniami, ale od Scorseseho som cakal nieco ine. Ale technicky to bolo bezchybne a aj atmosfera bola slusna. 4/5
dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

a preco vlastne vyhodil do vzduchu to auto na konci? Mi to nejako uniklo :(
profik
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Aby odputal pozornost dozorcov, lebo ho hladali a mohol ist ku majaku. Aspon ja som to tak pochopil :D
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

Kazdy si koniec filmu vysvetli po svojom, ale priklanam sa k meffistovmu nazoru. Musim uznat, ze v poslednej dobe to bol najlepsi film co som videl.
Mohol by niekto hodit Teddyho originalnu hlasku z konca filmu:Co je horsie, zit ako netvor alebo zomriet ako dobry clovek?
Nejako sa k tomu neviem dostat :roll:
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Witch would be worst? To live as a monster? Or a die as a good man.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

carodejnica bude najhorsia? cool :lol:
http://www.imdb.com/title/tt1130884/quotes?qt1116151
Teddy Daniels: Which would be worse, to live as a monster or to die as a good man?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Priklanam sa k meffistovmu vysvetleniu..Aj ja som to tak zacal potom chapat a tie veci ako mu predkladali davali az moc velky zmysel..I ked stale mam v hlave aj ten druhy scenar, ze z neho urobili psychopata a dane veci nanho nahadzali, ze to zacal brat ako realitu..
Umna plny pocet bodov..Taketo filmy mam rad, ktore cloveku nenechaju spat a vkuse bude premyslat a spominat na dany film, ze ako to vlastne mohlo byt...
Niekedy si to musim pozriet este raz, kedze tento film zato bude stat a povsimat si dane detaily..
lubo28
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa lubo28 »

Aj ja sa skôr prikláňam k tej verzii,že on bol pacientom a žil na ostrove 2 roky a vlastne ako to naňho zahrali,tak sa mu tým snažili pomôcť uvedomiť si realitu.Veď prežil minimálne 2 veľké traumy(tú v koncentračnom tábore a tú pri jazere)a také rozhodne zanechajú na človeku traumu.

No mám s touto verziou určitý problém a mohol by mi to niekto vysvetliť.Keď prišiel na ostrov ako pacient,ktorý tam žil už 2 roky a nechali ho "hrať" sa na maršala,ktorý hľadá stratenú pacientku,ako to že si na nič nespomínal,na dozorcov,ostatných pacientov,ošetrujúci personál,že mu nebolo nič povedomé?
Veď aj keby ho priviezli pred 2 rokmi na ostrov ako pacienta pod sedatívami a hneď by ho zavreli do bloku C,tak aj tam by musel prísť do styku z nejakými ľudmi,dozorcami,lekármi,ošetrovatelmi.

Pokiaľ viem,tak netrpel Alzheimerom alebo nejakou formou amnézie.Ako to,že mu neboli niektoré veci na ostrove povedomé.Veď tam žil 2 roky.Ako to,že si nespomínal na ošetrujúci personál(veď ich vypočúval a nikoho z nich nespoznal),na strážcov(veď niektorých vraj napadol),na lekára(pochybujem,že za tie 2 roky na ostrove prišiel do styku iba s tým doktorom,ktorý sa vydával za jeho partnera).
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Podľa mňa si jednoducho zablokoval spomienky na ústav, takže si nepamätal nič z toho, čo tam predtým prežil. Proste mu to v jeho koncepte reality tak vyhovovalo...
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

treba film pozerat a vnimat od zaciatku a hladat signaly k tomu aby clovek nasiel spravny koniec
mefisto to vysvetlil tak ako som to aj ja pochopil a co si myslim ze film k tomuto koncu aj spel a chcel aby si to divaci takto vysvetlili
jedine co mi tam nesedelo bolo dachau, aj ked tam naznacili traumu no nedali tam uplny suvis s jeho zenou a detmi... to jedine mi neslo do hlavy... a ked uz chceli vykreslit skutocnu situaciu, masaker v dachau co sa aj stal resp... tak tam nepatril sneh...
napriek tomuto bol film vyborny a hodnotim velmi pozitivne
konecne po dlhej dobe nieco na co sa dalo pozerat so zaujmom az do konca
lubo28
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa lubo28 »

Polo-X napísal:... tak tam nepatril sneh...
To s tým snehom si ako myslel?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

lubo28 napísal:Pokiaľ viem,tak netrpel Alzheimerom alebo nejakou formou amnézie.Ako to,že mu neboli niektoré veci na ostrove povedomé.Veď tam žil 2 roky.Ako to,že si nespomínal na ošetrujúci personál(veď ich vypočúval a nikoho z nich nespoznal),na strážcov(veď niektorých vraj napadol),na lekára(pochybujem,že za tie 2 roky na ostrove prišiel do styku iba s tým doktorom,ktorý sa vydával za jeho partnera).
rovnako ako si zablokoval spomienky na vraždu svojej ženy, rovnako si zablokoval aj spomienky na cely ustav? tadá? a premietal si tam vlastny vymysleny scenar, ktory sa mu zrodil v hlave ako obrana, proti krutej realite.
Napísať odpoveď