medicina vs. pravo

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Alex481991
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

medicina vs. pravo

Príspevok od používateľa Alex481991 »

Zdravím mam mali problém momentálne som v menšej dileme keďže sa neviem rozhodnúť ohľadom vysokej. Samozrejme počítam stým že som respektíve budem prijatý aj na medinu aj na pravo... čo by ste odporúčali. Ja som už fakt bezradný a nevem čo mam robiť... samozrejme veľmi dobre viem že ide o dva rozdielne smery a dva rozdielne zamerania ale i tak. Viem že nikto mi nemôže povedať kam isť keďže každého baví niečo iné ale avšak aspoň poradiť nejake :plus: / :minus: . Ďakujem za každú reakciu
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: medicina vs. pravo

Príspevok od používateľa audiotrack »

medicína:
:minus: asi najťažšie čo sa dá študovať

právo:
:plus: asi najľahšie čo sa dá študovať
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

a tak ako najlahsie asi nie - vzdy tu je filda... ale inak ano, medina - 6 rokov studia, potom prax, budes nadavat, plakat a od nervozity sa spijat raz za semester, inak nebude casu... ale zasa uplatnit sa da vzdy - lekarov treba vzdy..

kdezto pravnikov je plna rit a dake zakony sa tam naucit raz na skusku a 2x na statnicu zvladne kazdy, ale vyuzit ich v praxi vedia iba ti co sa tomu naozaj venovali... ja osobne by som sa priklonil k medine, ale celkovo z tychto 2 oborov by ma nehlo ani na jeden
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

no myslim ze aj lekarov nie je malo, ale s prehladom je to naozaj najtazsia skola, ale pravo urcite nie je najlahsia, je tu kopa novovzniknutych pseudo-oborov ...
maki: to mozes povedat o kazdom humanitnom obore ze sa to staci nabiflit, ako pravnik treba vediet pravnicky mysliet a to sa da naucit len velmi tazko a dobry pravnik musi splnat minimalne tolko kriterii ako dobry doktor ak nie viac, pravo sa sice da na skole odbiflit ale na vykon profesie to je podla mna najtazsie co sa da najst, kedze v prave ako takom nie su ziadne istoty, zatial co v medine je vzdy sa o co opriet, ludske telo sa nezmeni za dva roky, ale pravny system kludne hej a srotit sa na skusku tisice stran informacii je urcite "no problem" pre kazdeho kto to neskusil...
+ medina: o pracu asi nebude nudza, relativna stabilita nauceneho, raz to zvladnes a si za vodou, prirastky su tam len velmi male
-medina: budes horsie plateny ako upratovacka v sukromnej firme, dlho studujes, tazko studujes

+pravo: perspektivne financne ohodnotenie, studium lahsie ako medicina, pravnikov bude vzdy treba
-pravo: tazke na vykon, vecne sa meniace, nutnost neustaleho vzdelavania sa, ak nie si dobry budes "one in a milion" a budes mat plat ako priemerny lekar
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ColdRain to pekne zhrnul, plne sa stotožňujem, ja osobne som kedysi chcel ísť na právo, našťastie som zanedlho prišiel na to že...som...proste...tupý...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ďakujem odborníkom za názor, že právo je to najľahšie, čo sa dá študovať (máš s tým nejaké praktické skúsenosti, alebo to len tak - jedna babka povedala?). Skúsme si najprv overiť, či počas štúdia práva ide len o "bifľovanie zákonov" a ich recitovanie na skúškach. ColdRain podstatu celkom vystihol, akurát podotknem, že v práve istoty sú, až na to, že je obtiažne ich hľadať, vďaka kvantám možností...Napísať, že právo je to najľahšie, je také isté škatuľkovanie, ako keď niekto napíše, že EUBA je električková škola a že známky skáču samé do indexov...

K tej medicíne - má jednu obrovskú výhodu, že ju po vyštudovaní akceptujú aj v zahraničí. Poznám istú osobu, ktorá tu v UK zarába ako lekárka mesačne toľko, čo traja programátori na Slovensku dokopy, takže až sa niekomu nebude páčiť situácia v lekárstve u nás (čo je veľmi pravdepodobné), vždy sa môže presunúť so znalosťou jazyka niekam inam. So slovenským právom to možné nie je (teda aspoň o tom neviem, praktizovanie práva v inej krajine vyžaduje zapísanie do právnickej komory, tak je to aspoň tu v UK)...Takže medicína má viac možností budúceho využitia...
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

:plus: medicina - budes doktor
:plus: pravo - budes doktor

:minus: medicina - ludia budu na teba nadavat, ze sa u teba dlho caka
:minus: pravo - ludia budu nadavat, ze si moc drahy (v pripade advokacie)

:plus: medicina - budes chodit v bielom tricku, plasti a gatiach.
:minus: pravo - budes chodit v obleku.

Je to jasne! Chod na strojarinu. :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

kinjeril napísal::plus: medicina - budes chodit v bielom tricku, plasti a gatiach.
:minus: pravo - budes chodit v obleku.
...niektorí radi chodia v obleku...napríklad ja...mne je protivný ten biely plášť...
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

chod nato co ta bavi. Alebo ti vari ide len o tie pismenka s bodkou pred menom?
Rastaman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Rastaman »

ak je tvoj zivotny styl ucenie sa, tak jednoznacne medicina. ale ked som, ako student prava, videl tie knizky co sa kamosky musia ucit, a este k tomu po cesky (skoro som nerozumel ani jednemu slovu, kvoli odbornym nazvom), tak som si povedal, ze medicina je jednina skola na ktorej sa treba vazne ucit, aj ked boli pripady ked im dali skusku len za to, ze idu vianoce. cize ak si si isty, ze dokazes nad knihami prelezat a presediet hodiny a dni a mesiace, tak veselo na medicinu. avsak nie je pravda, ze medici sa nezabavaju! niekedy to s nami poriadne roztocia az sa "pravnici" cudujeme :) ale ak chces mat zo zivota flakaren, poriadne nechodit do skoly, skoro nic cez semester nerobit a uzivat si, tak pravo je na to ako stvorene, samozrejme ak nie si uplny genius, tak sa to prejavi aj na znamkach, ktore nebudu najlepsie. ani na prave nedostanes dobru znamku zadarmo. ja odporucam studium prava kazdemu, v podstate to nie je narocna skola, v poslocnosti to ma celkom kredit a letia na to baby :D a nezabudaj, ze v lekarstve ide o zivoty, ak sa nieco zle naucis tak niekedy nie je v praxi cesty spat, ale pravo je len o peniazoch a mozno par rokoch za mrezami, hehe. ak nieco popytaj sa, chodim na UK BA a mam ludi aj na medine, tak viem porovnat "ich" a nas zivot, mier
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

ja osobne chodim na pravo na trnavsku a ze pravo je lahka skola? :D mozno prve tri roky na bc studiu ale v stvrtaku a piataku zacina peklo....trestne pravo - vediet naspamat zakon, obcianske - detto. Pravo je fest lahka skola ale len prve tri roky a momentalne je aj nedostatok pravnikov, takze o zamestnanie nebude nudza. Poviem to takto: ked sa snazis ucit, rozumies tomu a nie si uplny debil tak mas sancu pravo vystudovat. K medine sa nevyjadrujem to je ina liga. A najtazsia nie je medina ale veterina....kamos studuje v KE veterinu a tolko kvantum informacii co musi vediet sa neda zapamatat. Osobne by som volil na tvojom mieste pravo....jednak lepsie financne ohodnotenie(ci uz ako advokat, sudca, exekutor, notar, podnikovy pravnik), ppoistenie pre pripad ze spravis pruser a jednak preto ze pravnicky su najkrajsie baby :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tiez sa pridam k vacsine - medicina je neskutocna makacka, ked sa v piatok pocas semestra len tak opytas: Ideme dnes von? Tak ti medik povie, ze nie, lebo o mesiac ma skusku a musi sa ucit :) Proste medicina ta musi skusotcne bavit, pretoze inak to podla mna nevydrzis, to je to iste ako ked ide niekto za ucitela na ZS alebo SS, to je proste poslanie, ktore u nas nie je dostatocne ohodnotene vzhladom na potrebnu namahu.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Nechcem ťa odhovárať, ale zváž si to, lebo medicína, to je také peklo: nejaké mínusy z vlastnej skúsenosti: škola nemá žiadny medzistupeň ako Bc, čo vidím ako nevýhodu. Všetci spolužiaci zo strednej ako tretiaci majú v rukách aspoň niečo, nejakú poistku, my nič. Štúdium trvá neskutočne dlho, 6rokov, ďalšie tri roky atestácia. Si myslíš, že po tých 6rokoch niečo vedieť, tak to je len ilúzia. Memorovať sa budeš každý deň a po skončení budeš nič. Budeš sa báť niečo spraviť, aby si niekomu neublížil. Plat predpokladám, že tiež bude stáť tu na Slovensku za nič (v zahraničí to bude možno o niečo lepšie). Učenie je kapitola sama o sebe. Ak ti to dobre páli, tak to budeš mať celkom v pohode. Ak si priemer, tak je to skoro každý deň nad knihami, počas skúškového (jedna priemerná skúška 3 týždne 12-14 hodín denne). Kým prejdeš tých vyše 200 otázok, zabudneš, čo si sa naučil. Budeš tak trochu za asociála, predsa len, každému hovoriť, že nemôžeš ísť von, lebo sa učíš, nie je nič príjemné a po čase si ľudia začnú myslieť, že sa vyhováraš alebo, ešte horšie, že si myslíš o sebe niečo viac len preto, že si na medine. V konečnom dôsledku si o sebe aj tak myslíme, že sme nuly, lebo všetci sa tak k nám správajú. Vypestuješ si nejaký žalúdočný vriedok, nervy v háji, ale po čase ťa aspoň skoro nič neprekvapí- výborná škola do života! Píšem to už v takom skúškovom rozpoložení, preto toľko negativity, ale u mňa je každé jedno skúškové strašný boj, nervy, plač a neistota, či prejdem do ďalšieho semestra. Výhody: ak si odhodlaný, prípadne naivný (ako som bola ja od 14tich, že bude zo mňa lekárka), tak odignoruješ všetky vyššie spomínané negatíva. Myslím, že je to veľmi pekné povolanie, aj keď očakávam, že všetci budú na mňa nadávať, ako sa na lekárov nadáva. Určite si nájdeš miesto, v zahraničí aj lepšie platené.
Právo zo skúseností kamarátov: treba sa učiť, treba sa učiť najmä cez skúškové, ale dá sa to zvládnuť. Dosť veľa memorovačky. Uplatnenie- ako kto sa uchytí. Obleky sú pre ženy zväčša sexi, ale to by nebol asi jediný dôvod, prečo tam ísť. :)
Celkovo by si mal mať nejaký ten impulz, čo ťa láka viac, lebo na každej škole dospeješ v istom momente do okamihu, že si budeš hovoriť, na čo si tam išiel (ja počas skúškového každý deň) a vtedy sa ti hodí mať pred sebou svoj cieľ, aby si to zvládol.
Ešte raz sorry za emotívnejší a dlhší príspevok, z ktorého by mohlo vyplývať, že ma medicína nebaví. To vôbec nie, kolektív je super, starší ti poriadia a pomôžu, je to zaujímavé, v nemocnici s pacientami zažiješ veľa úsmevného, aj veľa príbehov zo života, či už pozitívnych alebo negatívnych, časom ťa to tak poznačí, že si budeš pripadať ako totálny magor. Ale je to drina.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Byť lekárom nie je povolanie. Je to poslanie. Veľká zodpovednosť za ľudské životy.

Právnik pre mňa nie je NIKTO.
Lekár je pre mňa NIEKTO !

Ak nie je tvojím cieľom venovať svoj život staraním sa o iné životy, na medicínu ani nemysli.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Myslim si, ze o medicine toho napisala bolek dost a z osobnej skusenosti k tomu nemam moc co napisat.

Takze pravo. Musis sa ucit, musis sa ucit dost aj ked vacsina toho ucenia je koncentrovana na obdobie skuskove resp. tesne pred nim pocas predterminov. Tu je to vsak aj o pristupe, ak Ta pravo naozaj bavi a chces nieco dosiahnut, mal by si makat aj cez semester. Ono dnes je absolventov prava velmi vela a ak sa chces odlisit a prevysit ich, musis makat viac. Pretoze...ano pravo sa da spravit aj tak, ze semester prechlasces a potom zamakas ces skuskove. To uz je o Tvojom pristupe a vztahu k danemu oboru, ktory chces studovat. Je to vela memorovania, no dobry pravnik z Teba nikdy nebude, ak nebude schopny dane kvanta informacii spravne pouzit, dat si veci dokopy a zistit spravny zaver (aj ked spravny nespravny moze byt v prave niekedy relativny pojem :) ). Ako niekto spominal, dolezite je neustale vzdelavanie sa, pravo sa meni kazdym dnom, zvlast niektore odvetvia ( napr. financne pravo, aj 4-5 novelizacii za jeden kalendarny rok). Co mna napr. na prave bavi, je jeho obrovsky rozhlad, pri studiu prava ziskavas prehlad o dejinach, medzinarodnych vztahoch, o roznych sferach spolocnosti...ozaj ten zaber je velmi velky co mne vyhovuje.

Ja osobne som na prave, na medicinu som nesiel, lebo som skratka zamerany uplne inym smerom a nebavila by ma ta skola. Byt lekarom je vsak ozaj poslanie, ako niektori spominali, pomahat ludom je uzasna vec, aj ked na druhu stranu, to mozes robit aj z pozicie pravnika, aj ked ludia to tak casto nevnimaju a beru ich ako bezcitne svine bez chrbtovej kosti, co je inak hlupe skatulkovanie.

P.S. Racius...preber sa :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Racius: privelmi zovseobecnujes, pravnikov je vela "druhov" a aj ja mam nulovy respekt voci takym, co idu obhajovat seriovych vrahov a podobne, ale pravnik ti tiez moze pomoct, nemusi to byt nutne clovek kur*a co ide iba po peniazoch.
Takisto lekarov najdes velmi zlych, ktorym je jedno co sa deje s pacientom (dost ich je v Roznavskej nemocnici, ale aj v dalsich statnych), poznam pripad, ked pacientovi s urazom oka v statnej nemocnici povedali, ze sa nic neda robit a ze na to oko oslepne, tak isiel do sukromnej a tam mu ho dali dokopy. To je presne dane apatiou niektorych lekarov, ktorym sa za ten plat nechce robit nic navyse, neviem kolko ich je, zatial som mal skor stastie na lepsich, ale je fakt, ze chodim skor k sukromnikom.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Racius: touché...Som zvedavý, kde by bola dnešná spoločnosť bez právnikov, politické systémy, zákony a nariadenia, štátoprávne usporiadania. Najpravdepodobnejšie by si dnes sral do jám, riť by si si vytieral lopúchom na papečku a tvojim najdômyselnejším nástrojom by bol maximálne trebuchet. Ak si si nevšimol, systém sa vyvíjal odjakživa spoločne, niektoré vedy / zamestnania by bez vzájomnej spolupráce nedokázali existovať. Bez práva a jeho dopadov by teda lekári mali istotne miliónkrát viac práce na obetiach násilia a jeho derivátov a tým pádom by jednoznačne mali čas na výskumy, pokrok v medicíne a denno-dennú starostlivosť o pacientov. Častovať právnikov prívlastkom "nikto" je dosť odvážne, gratulujem ti k tvojej obmedzenosti, dúfam, že v budúcnosti právnika nikdy nebudeš potrebovať...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Racius napísal: Právnik pre mňa nie je NIKTO.
Lekár je pre mňa NIEKTO !
Tak s týmto by som nesúhlasila. Každý je niekto, nech už robí čokoľvek a každá profesia je dôležitá. Ta ako lekár môže liečiť právnika, tak môže právnik pomôcť lekárovi.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Ja sa ho musím zastať, lebo "nikto" sa dá myslieť aj inač ako sa toho chytáte. Beriete to absolútne, ale ak to myslel relatívne k medikom, tak to dáva diametrálne odlišný význam. Tiež poznám dosť právnikov, a vidím ako ich štúdium prebieha. Príde mi to ako odbor ktorý dokáže vychodiť každý. Jednoducho kto chce dnes titul, ide na ekonomiku alebo právo. Samozrejme právnikov treba, tak ako aj hrobárov, murárov, smetiarov... Ale ak to bolo myslené tak ako píšem, tak všetci títo sú nikto oproti medikom, chemikom, fyzikom...

//a aby zase nevzniklo nedorozumenie: nie sú "nikto" kvôli ich práci, ale kvôli tomu čo museli vynaložiť k tomu aby nimi boli. Veď vlastne o tom je táto téma
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

audiotrack napísal:Ja sa ho musím zastať, lebo "nikto" sa dá myslieť aj inač ako sa toho chytáte. Beriete to absolútne, ale ak to myslel relatívne k medikom, tak to dáva diametrálne odlišný význam. Tiež poznám dosť právnikov, a vidím ako ich štúdium prebieha. Príde mi to ako odbor ktorý dokáže vychodiť každý. Jednoducho kto chce dnes titul, ide na ekonomiku alebo právo. Samozrejme právnikov treba, tak ako aj hrobárov, murárov, smetiarov... Ale ak to bolo myslené tak ako píšem, tak všetci títo sú nikto oproti medikom, chemikom, fyzikom...
Presne takto som to myslel, ale včil mi je neskoro vravieť. :|
Napísať odpoveď