medicina vs. pravo
-
Vigor
King
- Kontaktovať používateľa:
Re: medicina vs. pravo
Gothar
Racius: privelmi zovseobecnujes, pravnikov je vela "druhov" a aj ja mam nulovy respekt voci takym, co idu obhajovat seriovych vrahov a podobne, ale pravnik ti tiez moze pomoct, nemusi to byt nutne clovek kur*a co ide iba po peniazoch.
Aj ten seriovy vrah ma pravo na pravnika, na riadny sudny proces. Ten co ho obhajuje si robi svoju pracu, nie je svina.
Racius: privelmi zovseobecnujes, pravnikov je vela "druhov" a aj ja mam nulovy respekt voci takym, co idu obhajovat seriovych vrahov a podobne, ale pravnik ti tiez moze pomoct, nemusi to byt nutne clovek kur*a co ide iba po peniazoch.
Aj ten seriovy vrah ma pravo na pravnika, na riadny sudny proces. Ten co ho obhajuje si robi svoju pracu, nie je svina.
No ja by som to nedokazal, ked viem, ze umyselne zabil 4-5 ludi, tak podla mna patri do basy na dozivotie. Ale je to vec toho pravnika, ja by som nieco take nedokazal. Chapem, ked chce niekto nizsi trest pre cloveka, ktory neumyselne sposobil nejaku nehodu a podobne, ale za umyselne trestne ciny by som daval dozivotia rad radom 
-
audiotrack
VIP
ale ak vie že ide o seriového vraha, nemusí jeho prípad prevziať. Obhajuje ho dobrovolne, a vedome sa snaží zachrániť niekoho vinného (pokiaľ nie je štátny advokát či ako sa to vola, tých tuším prideluje súd ale myslím že aj oni majú nejakú možnosť nezobrať prípad. Ak nie, minimálne majú možnosť nepracovať v štátnej ale súkromnej sfére)Vigor napísal:Aj ten seriovy vrah ma pravo na pravnika, na riadny sudny proces. Ten co ho obhajuje si robi svoju pracu, nie je svina.
toto je ale už dosť mimo témy, podstatou témy je porovnávanie štúdií na daných odboroch
-
seth82
Darca
Super, takže mňa sa to zjavne netýka, keďže neštudujem na Slovensku. A aj keby som študoval, tak by som sa za "nikoho" istotne nepovažoval, ani v porovnaní s chemikom, fyzikom, alebo medikom. Alebo existuje na to nejaký všeobecný rebríček, ktorý ma podľa vás po dokončení právničiny automaticky zaradí na spodok spoločnosti iba preto, lebo vaše predstavy o štúdiu práva sú absolútne škatuľkové? Mal by som hneď po prebratí titulu zvesiť hlavu, lebo som oproti ostatným nikto? Je vcelku zaujímavé, čo sa tu všetko človek o sebe na tomto fóre nedozvie...
-
Vigor
King
No vidis, lenze pravo nie je iba cierno-biele. Kazdy jeden pripad je jedinecny, vzdy mas ine okolnosti.
A ako som spominal, ma pravo na riadny proces. Mozno to neznie tak dolezito, ale je to rovnake zakladne pravo ako pravo na zivot, zakaz mucenia a pod., su v te istej kategorii.
Ak by sme zacali tieto ludske prava odoberat len (toto znie cynicky ale nie je to tak myslene) preto, ze je to seriovy vrah, tak potom nedoprajme riadny sudny proces aj inym. Chapes co chcem povedat?
A pravnik si robi svoju pracu, ked ho obhajuje, aby ma riadny proces, riadne dokazovanie atd. To, ze si takehoto cloveka nevazis je pre mna uplne nepochopitelne.
Celkovo ale nechapem, to hlupe skatulkovanie spolocnosti, ze pravnik=svina bez chrbtovej kosti, co chce len oj*bavat, podvadzat a klamat.
A ako som spominal, ma pravo na riadny proces. Mozno to neznie tak dolezito, ale je to rovnake zakladne pravo ako pravo na zivot, zakaz mucenia a pod., su v te istej kategorii.
Ak by sme zacali tieto ludske prava odoberat len (toto znie cynicky ale nie je to tak myslene) preto, ze je to seriovy vrah, tak potom nedoprajme riadny sudny proces aj inym. Chapes co chcem povedat?
A pravnik si robi svoju pracu, ked ho obhajuje, aby ma riadny proces, riadne dokazovanie atd. To, ze si takehoto cloveka nevazis je pre mna uplne nepochopitelne.
Celkovo ale nechapem, to hlupe skatulkovanie spolocnosti, ze pravnik=svina bez chrbtovej kosti, co chce len oj*bavat, podvadzat a klamat.
audiotrack: potom mozes povedat, ze kazdy je oproti medikom nikto, lebo len medina je na 6rokov, ostatni to mame vsetci na 5 a cele studium je o pristupe, tak isto su ludia co prechlascu semester na technike, tak isto su na filozofii a tak isto na informatike, takze, tento postoj je pomerne od veci podla mna, dovolim si tvrdit, ze priemerne(berme priemer ako minimum nutne na studium vysokej skoly) inteligentny clovek by si vychodil aj techniku aj informatiku a zrejme aj matfyz, sam to vidim na mojom okoli, skola ani z daleka nezarucuje nejake intelektualne minimum jej posluchacov a uz vobec nie uchadzacov...a na margo toho prijimania, technicka univerzita v BA brala kazdeho kto zmaturoval z matiky, viac menej bez ohladu na znamku a zmaturovat z matiky zvladne kazdy imbecil, obzvlast s prihladnutim na podmienky v akych sa maturuje, takze ziadna skola vazne nie je meritkom inteligencie
a co sa tyka lekarov, po mojich skusenostiach so zdravotnickymi zariadeniami v SR za posledne dva roky sa mi vytratili vsetky romanticke iluzie o lekaroch plniacich svoj sen o pomahani ludom a ich poslani a podobnych bullshitoch...
a co sa tyka lekarov, po mojich skusenostiach so zdravotnickymi zariadeniami v SR za posledne dva roky sa mi vytratili vsetky romanticke iluzie o lekaroch plniacich svoj sen o pomahani ludom a ich poslani a podobnych bullshitoch...
-
bolek
Guru
Mám podobné skúsenosti a ver že väčšina z nás tak nechce dopadnúť. Neviem, čím to je, že taká väčšina lekárov v reále je.ColdRain napísal:
-
audiotrack
VIP
a koľko z nich prešlo do druhého ročníka? Na muni čo viem, tak veľa ľudí neprešlo ani do druhého semestra, nie ešte do ročníka. A my nepíšeme o tom, kde je ťažké a kde ľahké sa dostať, ale čo je aké náročné doštudovať. Pre zaujímavosť:ColdRain napísal:...technicka univerzita v BA brala kazdeho kto zmaturoval z matiky, viac menej bez ohladu na znamku a zmaturovat z matiky zvladne kazdy imbecil...
právo tam vôbec nie je. Ide o bakalárske štúdium. Na magisterskom/inžinierskom (teda druhý stupeň) síce právo vystupuje už na druhej priečke, no stále je pod medicínouScience, math and engineering programs offer high-paying, entry-level jobs after graduation, as well as good job prospects and difficult coursework. Engineering programs are usually highly competitive, as are pre-med and pre-veterinary programs. Some of the majors thought to be most difficult are as follows:
* Engineering, especially electrical and computer engineering or bioengineering
* Mathematics
* Physics
* Chemistry
* Biology
Neviem prečo právo takto radikálne stúpne, vedeli by právnici čo všetko im pribudne (možno písanie veľa prác?) ale stále je pod medicínou (a práve právo a medicína sa tu porovnáva). Dobre, nie je možno právo to najlahšie (vo svete, na slovensku si stále myslím že právo zvláda každý /viď. Judr. Rober Fico/) ako som napísal, no stále si stojím za tým čo napísal racius a s čím súhlasím - oproti medikom sú nikto (čo sa náročnosti štúdia týka)* Medicine, including dentistry and veterinary medicine
* Law
* Mathematics
* Theoretical Physics
* Engineering specialties
(zdroj rebríčkov: http://degreedirectory.org/articles/Wha ... ajors.html)
ja som nikdy nepovedal, ze dostudovar pravo je tazsie ako medinu, ale reagoval som na tvrdenie ze pravnici su nikto a medici niekto, resp, ked niekto napise takto agresivne A nech dopise v rovnakom duchu aj B, ze oproti medikom su potom nikto vsetci, lebo ziadna skola sa na narocnost mediciny nedotahuje(ak teda berieme aj veterinu v jednom)
co sa tyka narocnosti prava v magisterskom studiu stupne prave preto, ze az vtedy sa studenti dostanu do kontaktu s tym skutocnym "pravym" pravom, konkretne trestne a obcianske pravo
druha vec je, ze za sociku pravo vystudoval naozaj kazdy, kedze iny rezim predstavoval ine podmienky pre studium
co sa tyka narocnosti prava v magisterskom studiu stupne prave preto, ze az vtedy sa studenti dostanu do kontaktu s tym skutocnym "pravym" pravom, konkretne trestne a obcianske pravo
druha vec je, ze za sociku pravo vystudoval naozaj kazdy, kedze iny rezim predstavoval ine podmienky pre studium
-
audiotrack
VIP
ColdRain: sorry, tebe patril iba začiatok mojej odpovede, mohol som to výraznejšie oddeliť. Zvyšok bol skôr mierený sethovi, konkrétne jeho otázke "...Alebo existuje na to nejaký všeobecný rebríček..."
-
seth82
Darca
Ten rebríček je platný iba tak na Slovensku (fakt som netušil, že ten príspevok je pre mňa)...S medicínou ale súhlasím a v tejto diskusii som nikdy netvrdil opak, celý čas som narážal na tvoje tvrdenie, že je to snáď najľahšie, čo sa dá študovať (ok, možno si to myslel lokálne iba pre Slovensko) a na tvrdenie toho srandistu, ktorý vypustil správu, že právnici sú pre neho "Nikto", alebo niečo v takom zmysle. OK, chápem, že u nás je to možno skorumpované (absolútne netuším, ako to chodí, na Slovensku nebývam 5 rokov), ale tu je to iné kafe. Nič nám tu zadarmo do ruky nepadá a právo možem praxovať až po 7 rokoch štúdia. A zameranie nie je iba na Britské právo, patrí sem aj právo Európskej Únie a Cyber-Law a všetko, čo k tomu patrí. Ináč ten prvý rebríček je o tom, kto koľko zarába a môžem ti zaručiť, že napríklad tu v UK právnici zarábajú (v závislosti od firmy, ja som pracoval napríklad pre Wrigleys Solicitors a tam to bolo pekne hodnotené) nepomerne viac ako lekári (to viem aj z vlastných zdrojov a známostí). Ja si ale prácu lekárov vážim (a to nadovšetko), pretože viem, čo to obnáša. Celý čas mi šlo iba o to, zaviesť tunajšie definície právnikov do nejakých rozumných hraníc...
-
Peter_Retep
VIP
jak hovoril jeden profesor...chudobny pravnik nie je pravnik 
-
Fabo
Hardcore addict
Inak som tu este videl niekde ze jak pravnik tak lekar automaticky Dr., co nemusi byt tak celkom pravda. Jeden kamarat je celkom uspedny pravnik tu v Cechach, a je magister a na doktorat momentalne nepomysla.
-
Peter_Retep
VIP
pravnik koncis ako mgr...pak mozes ist na rigorozne konanie aby si ziskla titul JUDr....doktorat znamena titul Phd za menom a v podstate znamena ze mozes vyucovat na fakulte
no neviem, keby som sa rozhodoval medzi pravnikom ktory je Mgr a JUDr tak urcite si vyberiem toho s JUDr, ved preboha magister prav? sak to samo o sebe znie divne a svedci akurat o lenivosti konkretneho cloveka, ze nie je schopny zbuchat jednu pracu navyse, na JUDr netreba mat za sebou publikacnu cinnost ani nic podobne ako pri akademickych tituloch, staci dat rozum do hrsti a nebyt lenivy...a lenivy pravnik je zly pravnik
-
Fabo
Hardcore addict
ColdRain ako pisem, je uspesny, nie lenivy, ako perlicku spomeniem, ze mi raz len tak pri viac-menej nahodnom stretnuti dal kubansku cigaru za cca 2000 korun, ze ich niesol klientovi do basy, jednu mu klient dal a on ze nema co s tym, lebo nefajci
Robi aj niekolko dost medializovanych pripadov a pod.
Este k tym doktoratom, JUDr a MUDr (pripadne MVDr) su tzv. "male" doktoraty - ako vravis, publikacnu cinnost netreba, PhD je "velky" doktorat, tam treba publikacnu cinnost, nejake ucenie (preto ucia mnohe cvika doktoranti) atd. Avsak aby si ucil na VS ho (vseobecne) nepotrebujes. Ucili ma uz viaceri nedoktoranti inzinieri a magistri. Co sa tyka vedeckej cinnosti, garancie predmetov a podobne, to uz je ine.
Este k tym doktoratom, JUDr a MUDr (pripadne MVDr) su tzv. "male" doktoraty - ako vravis, publikacnu cinnost netreba, PhD je "velky" doktorat, tam treba publikacnu cinnost, nejake ucenie (preto ucia mnohe cvika doktoranti) atd. Avsak aby si ucil na VS ho (vseobecne) nepotrebujes. Ucili ma uz viaceri nedoktoranti inzinieri a magistri. Co sa tyka vedeckej cinnosti, garancie predmetov a podobne, to uz je ine.
-
D4vid
Medium Star
Ja tak dlhsiu dobu zvazujem ze by som siel na pravo...
Osobne by som lekar byt nemohol... Krv... Vypadavajuce organy
Pripadne nejaky ten pobyt v marnici nie je pre mna...
Pravo je nieco co sa neda len tak naucit... Musis to mat v sebe... Je to hlavne o filozofii... Ide o to ako vies s tymi zakonmi pracovat... Neide o to ich len vediet... Niekto moze vediet aj vsetky zakony a dobry pravnik z neho nebude... Ked chce byt niekto excelentnym pravnikom tak skor zahranicne skoly kde maju trochu ine priority pri uceni prava... Ak chce niekto niekoho obhajovat nemusi ovladat vsetky zakony... Staci zaklad.. Potrobne si ich potom vyhlada... Ide o to ako ich pouzije...
Osobne by som lekar byt nemohol... Krv... Vypadavajuce organy
Pravo je nieco co sa neda len tak naucit... Musis to mat v sebe... Je to hlavne o filozofii... Ide o to ako vies s tymi zakonmi pracovat... Neide o to ich len vediet... Niekto moze vediet aj vsetky zakony a dobry pravnik z neho nebude... Ked chce byt niekto excelentnym pravnikom tak skor zahranicne skoly kde maju trochu ine priority pri uceni prava... Ak chce niekto niekoho obhajovat nemusi ovladat vsetky zakony... Staci zaklad.. Potrobne si ich potom vyhlada... Ide o to ako ich pouzije...
fabo: no ved nehovorim ze nie je sikovny, ale skor by som to nazval stastim, ze sa uchytil a mal moznost sa predviest, lebo ten maly doktorat je prave o image-i, proste to lepsie vyzera ked to niekto ma, MaGoRov je vela a je to neurcite ale ked je niekto JUDr hned to lepsie posobi, ale tak isto to na druhu stranu nemusi garantovat sikovnost
-
seth82
Darca
ColdRain: to nie je celkom pravda, aj ja mám známych právnikov MGR a sú zamestnaní v celkom dobrých pozíciách (v BA)...Magorov síce veľa je, ale nie právnikov, istotne je viac učiteľov, psychológov, mediamatikov a bohviečohoešte...Samozrejme, aj v tomto prípade platí priebojnosť a to, či daná osoba študovala iba pre titul, alebo aj s cieľom niečo dokázať...Ale to je charakteristické pre štúdium na každej škole (okrem medicíny, tam idú fakt ľudia, ktorí svoj životný cieľ poznajú už vopred a tam sa flákať nedá)...
-
Peter_Retep
VIP
sefa mam v robote Mgr. - pravnik a ti tvoji lepsi JUDr za nim behaju a pytaju rady. pre info titul JUDr. na BVSP kupis za 500€.