Rybarstvo

O športe...
Baciiik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Baciiik »

Kedisy som chytal ryby ked som bol mladsi od 10 do 13 ? celkom mam to aj bavilo no potom prisli ine zaujmy ked si prectavim ze teraz by som tam stal pri udici a cakal kym sa mi zdvihne policajt :lol: radcej neee alebo na staniovacke ked zacne prsaat fuuuuuj necel by som FISHING IS DEATH :twisted: :lol:
aughostino
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa aughostino »

no takze trochu obnovim tuto temu

Ja som tiez rybar uz 12 rokov a stale ma to bavi. Nic nie je lepsie ked sa zide pri vode partia rybarov a chytaju sa ryby. Nemam rad tie partie ktori pridu k vode pit a robit bordel. Rybarcina je o ucte k prirode. Pri rybacke ide hlavne o ten adrenalin ktory sa v tele zhromazduje od samotneho zaberu cez zdolavanie ryby az po jej odmeranie a nasledne pustenie.
Najkrajsie je chytit peknu rybu a darovat jej zivot. Som zastancom Chyť a pusť ale občas si rybu zoberiem, ked je v plane daka grilovačka (mne ryby nechutia neviem preco).
Za minulu sezonu som si zobral 2 ryby a to som ich nachytal myslim ze dosť.
Ja osobne uz chytavam dravce a sem tam aj amury. Ale mojou top prioritou su sumce.
Je tu este daky sumciar mohli by sme vymenit skusenosti.

toť vše ;)
19Riddick91
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 19Riddick91 »

Ked som bol mladsi tak ma to este bavilo ale teraz uz ani nie.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

ano ano dobra vec u starkeho kde je taka nuda ze ryby su zures :lol: najvacsi ulovok 25 cm karas :lol: holt vacsie nechytm zlamal by som udicu :D
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Rybarstvo

Príspevok od používateľa vendo »

obnovim to tu na chvilu, kedysi ako maly som bol "rybarom" ale to len takym prilezitostnym a ako maly sme nemuseli robit skusky no dnes ked pozeram na nete ako sa dostat k povoleniu tak vzdy sa spominaju "vedomostne skusky" vie niekto o co v nich ide? ci je to tazke ci len formalita? a ak tu niekto rybarci mohol by mi nacrtnut kolko by ma vysla taka zakladna vybava pre prilezitostne chytanie? (ale zase nech to za nieco stoji nechcem aby sa mi udice v ruke rozpadli)
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Posledný úlovok. Cez 4 kg :)
Prílohy
30042010(005).jpg
Fogas11
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Fogas11 »

Trochu neskoro ale nevadi
Chcem sa opytat co potrebujem spravit ked sa chcem stat rybarom. Cital som o nejakych testoch a brigadach a pod. ale ja chcem ist chytat ryby nie ich niekde nakladat na Aviu.
Mam 17 a som z PB
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Potrebuješ členský preukaz do rybárskeho zväzu.
Fogas11
Amateur
Amateur

a co to obnasa ziskanie takeho preukazu a ci sa mi to oplati robit ci este pockaj pol roka do 18 tky ?
jarabi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jarabi »

V každom prípade sa povolenky na určité vody (kaprové,pstuhové) dajú zakúpiť iba začiatkom roka, sa mi zdá :)
Fogas11
Amateur
Amateur

takze asi este pockat ze :(
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

Fogas11 napísal:takze asi este pockat ze :(
urcite nie , kaprarska sezona sa este len zacne, takze ak sa chces stat rybarom, tak teraz je ten najlepsi cas, len pocitaj ze mozno ta to vyjde vela, ak len zacinas, tak len samotne rybarske nacinie stoji dost a nehovorim o listku, ktore na niektorych vodach stoji dost vela, ako priklad u nas na jzere sa plati rocne clenske 330€ a plati len rok, co je si myslim, dost velka palka, prave pre toto som nechal rybarcenia, ale bola ja moznost to nejak skompenzovat s brigadami, za kazdu odrobenu brigadu bolo minus 10€ z clenskeho
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Raz za rok v lete si chodim zapytliacit na potok u starkej s 20 rocnou udicou... nikdy nic nechytim ale aspon si dam dake pivko a posedim vonku :lol:
Fogas11
Amateur
Amateur

PAuLi3 napísal:
urcite nie , kaprarska sezona sa este len zacne, takze ak sa chces stat rybarom, tak teraz je ten najlepsi cas, len pocitaj ze mozno ta to vyjde vela, ak len zacinas, tak len samotne rybarske nacinie stoji dost a nehovorim o listku, ktore na niektorych vodach stoji dost vela, ako priklad u nas na jzere sa plati rocne clenske 330€ a plati len rok, co je si myslim, dost velka palka, prave pre toto som nechal rybarcenia, ale bola ja moznost to nejak skompenzovat s brigadami, za kazdu odrobenu brigadu bolo minus 10€ z clenskeho
Tak to nacinie to by nebol az taky problem ciastocne by ma zalozil bratranec ktory je v tom dost rozbehnuty :D ale 300 € :o :o to je dost myslis ze tu na Vah a okoliete rieky by to bolo lacnejsie?
blitzkrieg
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa blitzkrieg »

na ryby chodím poctivo už 7 rok
taktiež pridávam niečo z mojich úlovkov

//autoeditácia príspevku (04 Júl 2011, 11:47)
toto sa nám podarilo chytiť 1.7. na VN Kráľová, dokopy 3 sumci a 3 sa nám odtrhli
Prílohy
Bez názvu-1.jpg
Bez názvu-2.jpg
Bez názvu-4.jpg
Ryba3.jpg
263435_1815401512668_1468993682_31461564_2010464_n.jpg
170cm
170cm
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Fogas11 napísal: Tak to nacinie to by nebol az taky problem ciastocne by ma zalozil bratranec ktory je v tom dost rozbehnuty :D ale 300 € :o :o to je dost myslis ze tu na Vah a okoliete rieky by to bolo lacnejsie?
Presnú cenu ti povedia v miestnej rybárskej organizácii. Skús pogoogliť dačo o rybárskom zväze atď. Cena je dosť vysoká cca spomínaných 300 eur. Ale mám pocit, že to celých 300 eur nie je. Je tam ale započítaný aj poplatok, ktorý je len pre nových rybárov, v ďalších rokoch by sa cena mala vrátiť na únosnú mieru dákych 130 eur+členské+rybársky lístok, ktorý zakúpiš na miestnom úrade dokopy odhadnem (keďže už pár rokov nerybárčim) 150 - 160 eur. Čo sa týka brigád, buď sa na dáku prihlásiš alebo zaplatíš, sumu presne neviem ale nemala by presiahnuť 20 eur. Ak si chceš len príležitostne zachytať, zvol radšej súkromnú vodu, kde si za 5-15 eur môžeš odchytať väčšinou jeden deň, ale pozor, ak si chceš privlastniť rybu musíš si ju kúpiť (cena kapra býva cca 3,5-5 eur/kg) ale ak ti mám pravdu povedať kapra si nekupuj, mäso nič moc.

Pokiaľ si dobre spomínam, čo sa týka povolení na kaprové vody. Delenie bolo len na miestne povolenie (vrámci miestneho rybárskeho zväzu), alebo celoslovenský lístok. Rozdiel v cene tak 20-30 eur. Bližšie si to treba zistiť. Skutočne si to už nepamätám presne.

//autoeditácia 11:06 - 02.09.2011

No aby som veci uviedol na prvú mieru, tie info, čo som poskytol sa týkajú len jednej organizácie. Peňazí je to dosť, lebo ak majú organizácie veľa členov nemajú záujem o zväčšovanie členskej základne, riešia to tak, že dávajú výsoké "zápisné" až do 250 eur len za zápis + rybárske povolenie atď, ale sú organizácie kde to je menej cca 60 eur, možno dakde ešte menej. Mnohé organizácie ale majú ceny nižšie. Nevýhoda je to, že pokiaľ sa rozhodneš napr. pre organizáciu v BA tak nemôžeš ísť len tak loviť na mimozväzovú vodu do Topoľčian. Tak isto sa povolenia delia na miestne a zväzové. Výhoda zväzových povolení je v tom, že snimi môžeš loviť, aj na tzv. zväzových vodách, čo sú väčšinou rieky a vodné nádrže po celom Slovensku. Výšku zápisného určujú samotné organizácie, dakedy poskytujú zľavy pre študentov resp. pre mládež. Tak isto sa riešia aj "povinné" brigády, myslím, že všade je to cca 10 hodín za rok, ak nemáš odpracovanú brigádu musíš skrátka zaplatiť. Neodpracovaná brigáda sa vypočítava ako suma/hodina a tiež to má každá organizácia rozdielne cca od 1 po 5 eur/h. Takže za 10 neodpracovaných hodín je to 10-50 eur.
peter1803
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peter1803 »

Chcel som sa popýtať čo vravíte na techniku lovu feeder ???
majo254
Novice
Novice

Príspevok od používateľa majo254 »

čauko chcel by som sa spytať ma niekto skusenosti z rybolovom v chorvatsku idem na rogoznicu a chcel by som sa spytať či sa tam daju ryby chytať ako najlepšie a všetko okolo toho rybar som už 4. rok ale z hentym nemam skusenosti ďakujem :)
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

peter1803 napísal:Chcel som sa popýtať čo vravíte na techniku lovu feeder ???
Treba skúsiť, ale veľa záleží od okolností. Na feeder som chytil vyše 50 cm kaprov (medium feeder) ale aj kopec bielej ryby (hlavne preskáč). Určite je to výborný spôsobo lovu oveľa citlivejší ako klasická položená. Presnejšie zábery som pozoroval už iba pri plávanej s presne vyváženým plavákom. Treba do toho lovu na feeder prísť. Nevýhoda je hlavne v tom, že nástrahy atakuje hlavne biela ryba. Ak si chceš zachytať určite odporúčam. Pokiaľ chceš väčšiu rybu budeš musieť ako ja pristúpiť k väčšej nástrahe, aby si sa vyhol malým rybám ale bohužiaľ sa ukazuje že ani 12mm pelety neodradia bielu rybu. Treba riešiť veľa drobností a veľa drobností rozhoduje. Treba si taktiež zvyknúť kedy rybu zaseknúť (vo väčšine prípadov sa ryba chytí doslova sama a malý ostrý háčik sa prisekne o olovo/feedrový košík).

Feeder ma široké uplatnenie, stretol som sa s článkami kedy ľudia používali feedrový prút aj na jemnú prívlač. Ja osobne mám skúsenosť kedy som použil svoj feedrový prút s najtvrdšou špičkou miesto matchového prútu. Medzi feedrovým prútom cca s trojuncovou špičkou a matchovým prútom tam až tak veľa rozdieľov nebude. Stretol som sa s využívaním feedrového prútu týmto spôsobom aj na jednom menšom lokálnom jazere, takže určite je kúpa feedrového prútu dobrá voľba.
evilbanana
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa evilbanana »

Chcel by som sa troska poinformovat a urobit si aky taky prehlad. Prosim Vas chcem zacat s rybolovom samozrejme kupit si rybarsky a tak dalej.. Vedeli by ste mi poradit na zaciatok nejaky prut s vecami s tym spojenymi. Samozrejme ide o techniku a tak dalej.. Kedze som zaciatocnik chytal by som skor klasika na plavak nejake mensie rybky a mozno skusil neskôr na tazko kaprarinu. odmenim sa k+
Napísať odpoveď