Nadprirodzene javy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

stretli ste sa s nadprirodzenym javom

ano
112
33%
nie
228
67%

Celkom hlasov: 340

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Nadprirodzene javy

Príspevok od používateľa hughito »

axXis - Jasné, ale kde si nabral tú čiernu hmotu, ktorá drží pokope galaxie ?

JV - Ako môžeš tvrdiť, že niečo nikdy nechápeme ? Už teraz vieme celkom dosť a stále vieme viac.

To, že s niektoré názory dnes inak interpretujú, resp. sa vylepšujú neznamená, že ich pôvodca sa mýlil úplne (ale aj to sa môže stať - a čo ? ).

Určite je lepšie sa o poznanie snažiť, ako mávnuť rukou s konštatovaním, že aj tak to nikdy vedieť nebudeme.

No a tá tvoja posledná veta hovorí za všetko. :roll:
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

co som slubil to dodvam
http://www.dvorniky.com/Fyzika/doc_gV/T ... STR_02.pdf
na strane 4 je relativisticke skladanie rychlosti (nie je to ziadna velka matika, kludne kuknite)
axXis - Jasné, ale kde si nabral tú čiernu hmotu, ktorá drží pokope galaxie ?
ciernu dieru, nie ciernu hmotu! (to su dve rozdielne veci, cierna diera patri do tych 4%, ktore pozname)

Kód: Vybrať všetko

http://sk.wikipedia.org/wiki/Jadro_Galaxie
JV napísal:hlupost vsetky tie uzasne mozgy sa mylili podla mojho nazoru sme stale len ludia a žijeme stale len na zemi ono rozsirovat si svoje obzory o veciach naokolo je zakladna vec pri rozvoji človeka ale takto dopodrobna rozoberat a dokonca priradzovat zakony veciam ktore sme mali šancu skumat mozno tak cez teleskop mi pride predpojate.Ako možte hovorit o ciernych dierach temnej hmote atd toto su veci ktore clovek nikdy nepochopi a nase znalosti o nich pramenia len z dohadov resp z javov ktore sme svojou primitivnou technikov schopny pozorovat.Preto mi pride velmi prvoplanove sa tu hadat o veciach o ktorych viete prd resp viete o nich to co vam povedala sudružka odžita 60 rocna fyzikarka ktora si to precitala s knizky "ako by to asi mohlo byt "
hoj hoj brzdi
poznatky co tu pisem sa sice tvaria trochu sci-fi ale teoria relativity a s nou kvantova mechanika boli mnohokrat dokazane a cudoval by si sa do akych beznych veci aj z Tvojho zivota sa premietaju! to, ze sa na zaklade nich vysvetluju je akoby "side efekt"
nebyt tych blbosti co Ti tu pisme by si nemal napr. GPS
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

3PO: rychlost svetla nie je prekrocitelna v ziadnom pripade ani s ohladom na dve rozne sa pohybujuce inercialne sustavy. ak proti sebe idu 2 auta rychlostou 100km/h zda sa, ze sa k sebe priblizuju rychlostou 200km/h. V skutocnosti je tato rychlost nieco malo mensia (rychlosti sa nescitaju!) ale pri takejto malickej rychlosti sa ten rozdiel strati. Ak vsak proti sebe posles 2 auta, ktore sa hybu rychlostou svetla tak sa k sebe priblizuju stale iba rychlostou svetla
(vozer dodam neskor, z hlavy ho nenapisem)
viem ktory vzorec myslis :) moja chyba: vyjadril som sa az prilis strucne.
samozrejme, ze sa ich rychlost nescita. lenze existuju merania, ktore ukazuju, ze sa napriklad niektore kvazary pohybuju rychlejsie ako svetlo. samozrejme, ze ide o iluziu. neviem ci existuje slovensky ekvivalent (snad neporusim jazykovy zakon :) ) ale po anglicky sa to vola superluminal motion. plus ked si vezmes niektore javy z kvantovky o ktorych nemam ja osobne skoro ziadne tusenie tak je to vcelku zaujimave :) preto mam radsej ked sa vravi, ze informacia sa nemoze sirit rychlejsie ako je rychlost svetla. mne sa to zda lepsie stravitelne
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

ono kvantova mechanika sa s teoriou relativity moc nelubi
do kvantovej sa nerozumiem (niezeby som sa do relativity rozumel :D ), ale viem, ze su javy (kvantova pena), ktore sa navzajom vyvracaju a pri tom je dokazane, ze oba platia. akurat, ze jedno pre velmi male rozmery a druhe pre velmi velke rychlosti

inak vzorec este raz ak si prehliadol (na strane 4):
http://www.dvorniky.com/Fyzika/doc_gV/T ... STR_02.pdf
3PO
Medium Professional
Medium Professional

suhlasim :) od kvantovy ruky prec. je to neskutocne krasne a tajomne ale nerozumiem jej ani za mak :) mne k stastiu postacuju dosledky STR a OTR. aspon mozem pokojne spavat
ten vzorec poznam.
hughito
Redeemer
Redeemer

axXis: Mal som na mysli samozrejme čiernu dieru, preklep. :wink:
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adulko1 »

axXis napísal:teraz tak obsirnejsie :)

Adulko: nie som si uplne isty ci aj telesa dostatocne vzdialene od centra galaxie sa k nemu priblizuju alebo len obiehaju dookola tak ako Zem okolo Slnka (tiez sa k Slnku nepriblizujeme aj ked nas jeho gravitacia drzi). Mylsim, ze pravdepodobnejsia je prave moznost, ze nie uplne vsetko skonci v strede, ale je to naozaj len dohad

co sa tyka toho odparovania tak to nejde len tak do prazna, odparuje sa myslim na poloch vo forme nejakeho konretneho ziarenia (

http://sk.wikipedia.org/wiki/Hawkingovo_žiarenie
)

Hugito: s tmavou hmotou pozor :) je to pomerne komplexny fenomen, ktory nedrzi pokope galaxiu ako taku, ale skor zarucuje existenciu vesmiru ako takeho :)
prisiel s tym uz kedysi Einstein, ale neskor vyhlasil, ze to bol najvacsi omyl jeho zivota, najnovsie vypocty vsak ukazali, ze to co vidime musi byt skutocne len 4% hmotnosti vesmiru inac by podla platnych vztahov (teorie relativity) ako taky nemohol existovat. ako si vsak povedal da sa pozorovat iba z vplyvu na okolie. Boli urcite pokusy na jej dokazanie (napr. kov uvedeny do supravodiveho stavu hlboko pod zemou, ktoremu staci akakolvek mala interakcia s casticou aby ho zo supravodiveho stavu vyviedla a kedze je tak nizko nemoze s nim reagovat ziadna zatulana "vesmirna" castica ale len tmava hmota) ziadny z tychto pokusov vsak doteraz jej existenciu nedokazal.
Model je vsak taky, ze ak si galaxiu predstavis ako elipsu tak tmava hmota okolo nej tovri gulu s tym, ze pozorovatelna hmota je na priereze stredom tejto gule.
A teraz pozor, aby rovnice sedeli vstupuje do hry este vacsi hrac - tmava energia, ktorej je ten zvysok hmotnosti vesmiru (viac ako 70%!) a nevieme o nej ani len to malo ako o tmavej hmote :)

3PO: rychlost svetla nie je prekrocitelna v ziadnom pripade ani s ohladom na dve rozne sa pohybujuce inercialne sustavy. ak proti sebe idu 2 auta rychlostou 100km/h zda sa, ze sa k sebe priblizuju rychlostou 200km/h. V skutocnosti je tato rychlost nieco malo mensia (rychlosti sa nescitaju!) ale pri takejto malickej rychlosti sa ten rozdiel strati. Ak vsak proti sebe posles 2 auta, ktore sa hybu rychlostou svetla tak sa k sebe priblizuju stale iba rychlostou svetla
Dakujem za fundovanu interpretaciu :) Plne s tebou suhlasim :smt006

JV: ako, ze my tu prd vieme?? :D A ty snad nieco vies viacej nez my? Zver sa nam. :)

K tej ciernej hmote, tak je to velmi zaujimavy "objekt", nie je rukolapny, okom je "viditelny", nemozeme nan dosiahnut a je vsade okolo nas .. :smt081 Mne skor ako scifi pripada to, ze proste v tej ciernote "lietaju" vsetky velke telesa. Je jasne, ziadna gravitacia, ale aj tak si zoberme, ako je to mozne? : To mi pripomina z avatara tie lietajuce hory .. :)
Kazda hmota ma urcitu "farbu" a tato cierna hmota ma tiez. Nikto nevie, ci nieco za nou este je, ci konci a co je za tym podom .. Niekde som videl teoriu, ze "nas vesmir", je iba malicke zrnko vo velkom vesmire. :? 8)
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

axXis napísal:teraz tak obsirnejsie :)

Adulko: nie som si uplne isty ci aj telesa dostatocne vzdialene od centra galaxie sa k nemu priblizuju alebo len obiehaju dookola tak ako Zem okolo Slnka (tiez sa k Slnku nepriblizujeme aj ked nas jeho gravitacia drzi). Mylsim, ze pravdepodobnejsia je prave moznost, ze nie uplne vsetko skonci v strede, ale je to naozaj len dohad

co sa tyka toho odparovania tak to nejde len tak do prazna, odparuje sa myslim na poloch vo forme nejakeho konretneho ziarenia (

http://sk.wikipedia.org/wiki/Hawkingovo_žiarenie
)

Hugito: s tmavou hmotou pozor :) je to pomerne komplexny fenomen, ktory nedrzi pokope galaxiu ako taku, ale skor zarucuje existenciu vesmiru ako takeho :)
prisiel s tym uz kedysi Einstein, ale neskor vyhlasil, ze to bol najvacsi omyl jeho zivota, najnovsie vypocty vsak ukazali, ze to co vidime musi byt skutocne len 4% hmotnosti vesmiru inac by podla platnych vztahov (teorie relativity) ako taky nemohol existovat. ako si vsak povedal da sa pozorovat iba z vplyvu na okolie. Boli urcite pokusy na jej dokazanie (napr. kov uvedeny do supravodiveho stavu hlboko pod zemou, ktoremu staci akakolvek mala interakcia s casticou aby ho zo supravodiveho stavu vyviedla a kedze je tak nizko nemoze s nim reagovat ziadna zatulana "vesmirna" castica ale len tmava hmota) ziadny z tychto pokusov vsak doteraz jej existenciu nedokazal.
Model je vsak taky, ze ak si galaxiu predstavis ako elipsu tak tmava hmota okolo nej tovri gulu s tym, ze pozorovatelna hmota je na priereze stredom tejto gule.
A teraz pozor, aby rovnice sedeli vstupuje do hry este vacsi hrac - tmava energia, ktorej je ten zvysok hmotnosti vesmiru (viac ako 70%!) a nevieme o nej ani len to malo ako o tmavej hmote :)

Dakujem za fundovanu interpretaciu :) Plne s tebou suhlasim :smt006

JV: ako, ze my tu prd vieme?? :D A ty snad nieco vies viacej nez my? Zver sa nam. :)

K tej ciernej hmote, tak je to velmi zaujimavy "objekt", nie je rukolapny, okom je "viditelny", nemozeme nan dosiahnut a je vsade okolo nas .. :smt081 Mne skor ako scifi pripada to, ze proste v tej ciernote "lietaju" vsetky velke telesa. Je jasne, ziadna gravitacia, ale aj tak si zoberme, ako je to mozne? : To mi pripomina z avatara tie lietajuce hory .. :)
Kazda hmota ma urcitu "farbu" a tato cierna hmota ma tiez. Nikto nevie, ci nieco za nou este je, ci konci a co je za tym podom .. Niekde som videl teoriu, ze "nas vesmir", je iba malicke zrnko vo velkom vesmire. :? 8)

// sorry, ze je to tu 2x, ale nejako zblblo forum, zaseklo sa a vzapati nabehlo a uz tu vidim moje 2 posty :D poprosim jeden zmazat.
boborko
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boborko »

Fabo napísal:Mam taky navrh na nejakeho moderatora, co tak oddelit astrofyzikalnu debatu do noveho threadu? Pride mi ovela naplnajucejsia nez tliachanie o duchoch :)

súhlasím(až na to , že tliachanie o duchoch ma viac baví)...sa to tu uberá nejakým iným smerom čo môže mať za následok , že sa aj chce podeliť o nejaké svoje skúsenosti a tak-o čo v tomto threade ide - ale prečíta si že sa tu riešia astrofyzikalne veci tak ho to odradí...
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Boborko, ve hod nejaký prípad a môžme diskutovať. Ja som tu hodil veľa toho, ale tak keď niektorí neviedia o tom diskutovať, tak je to zbytočne. :(
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

Tak dam ja
mozte teraz dumat, trik alebo nadprirozena schopnost? Ten kec na zaciatku je dlhy 1:30 potom show zacina. A na mna najviac zaposobilo v 4:00. Ak je to trik, tak dost dobry, ale verim ze clovek moze mat aj taku schopnost :) aj keby toto bol trik.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je síce pekné, že ty tomu veríš, ale nad tým naozaj nie je čo dumať.

Je úplne jasné, že je to trik, veď na to tí kúzelníci sú, aby robili triky, ktoré vyzerajú čo najdôveryhodnejšie a zabávali ľudí.

Vidno, že im to ide až moc dobre, viď ty.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Member Coperfielda by som nedávali do nadprirodzenych javov. ;) Videl som veľa jeho vystúpení a rad som ich pozeral, ale on je proste psychológ. A veľmi dobrý. A najlepšie je na tom, že má okolo seba veľmi veľký štáb a technikov, ktorí dôkazu jeho iluzie vytvoriť. On je vlastne iluzionista, nie kuzelnik. A z časti aj mag. Najradšej som mal jeho hry s kartami. Držal som cely čas prst na karte, ktorú som si mal vybrať (v Tv) a skutočne to vyšlo. Ale je to len psychologický postup, žiaľ. :/ a iluzionista potrebuje mat špeciálne upravené svetlo. Preto tie kúzla. A kuzelnikov by som nedaval do kategórii nadprirodzenych javov. :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

TheMEMBER napísal:Tak dam ja
mozte teraz dumat, trik alebo nadprirozena schopnost? Ten kec na zaciatku je dlhy 1:30 potom show zacina. A na mna najviac zaposobilo v 4:00. Ak je to trik, tak dost dobry, ale verim ze clovek moze mat aj taku schopnost :) aj keby toto bol trik.
Toto bolo uz davno spolahlivo vysvetlene :) Ale suhlasim s ostatnymi - Copperfield je iluzionista, nemam pocit, ze by o sebe tvrdil, ze je kuzelnik a ma nejaku magicku silu.
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

hughito napísal:To je síce pekné, že ty tomu veríš, ale nad tým naozaj nie je čo dumať.

Je úplne jasné, že je to trik, veď na to tí kúzelníci sú, aby robili triky, ktoré vyzerajú čo najdôveryhodnejšie a zabávali ľudí.

Vidno, že im to ide až moc dobre, viď ty.
Ak si myslis ze na zaklade tohto triku, alebo kuzelnikov ktory sa predvazdaju, verim ze maju naozaj take schopnosti alebo ze mozu mat, tak to tak nie je.

Tak ako to spravil ked je to uz vysvetlene? Ma to zaujima, lebo je dost dobre spraveny trik.

Adulko: sam si povedal ze je z casti mag, tak preco sem nepatri? Magovia maju nadprirozene schopnosti nie? :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Prvy odkaz z Google: http://www.dailymotion.com/video/x28d4i ... led_family
+este niekde bolo video, kde amateri pouzili rovnake "neviditelne" lana.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Member: :) áno z casti len je mag. Ono skôr by som sa priklonil k iluzionistovi. Ale podľa mna práve tento človek, ktorý má za sebou neuveriteľne veľký a dobre zaplatených štáb a technikov, by sa nedal zaradiť medzi ľudí, čo disponujú nadprirodzenymi javmi. ;) skôr média a podobný ľudia sa dajú za takýchto ľudí považovať.
JV
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JV »

s tym coperfieldom som čital ze existuju spečialne lana priesvitne prierezu 1-2 milimetre co udrzia 120 kg abo tak nejak to bolo nwm ale videl som vysvetlenie aj toho ako sa obtočil ze to by nemohol s lanami
3PO
Medium Professional
Medium Professional

velka cast trikov sa da najst vysvetlena na internete. naprikald i jeho zmiznutie sochy slobody je trivialne :) len to chelo relativne vela penazi a genialny napad.
hughito
Redeemer
Redeemer

Koprfílda by som tu už neriešil, už je nám hádam všetkým jasné, že je to proste kúzelník - teda podvodník, ktorý zabáva divákov.

:smt006
Napísať odpoveď