axXis napísal:teraz tak obsirnejsie
Adulko: nie som si uplne isty ci aj telesa dostatocne vzdialene od centra galaxie sa k nemu priblizuju alebo len obiehaju dookola tak ako Zem okolo Slnka (tiez sa k Slnku nepriblizujeme aj ked nas jeho gravitacia drzi). Mylsim, ze pravdepodobnejsia je prave moznost, ze nie uplne vsetko skonci v strede, ale je to naozaj len dohad
co sa tyka toho odparovania tak to nejde len tak do prazna, odparuje sa myslim na poloch vo forme nejakeho konretneho ziarenia (
Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hawkingovo_žiarenie
)
Hugito: s tmavou hmotou pozor

je to pomerne komplexny fenomen, ktory nedrzi pokope galaxiu ako taku, ale skor zarucuje existenciu vesmiru ako takeho
prisiel s tym uz kedysi Einstein, ale neskor vyhlasil, ze to bol najvacsi omyl jeho zivota, najnovsie vypocty vsak ukazali, ze to co vidime musi byt skutocne len 4% hmotnosti vesmiru inac by podla platnych vztahov (teorie relativity) ako taky nemohol existovat. ako si vsak povedal da sa pozorovat iba z vplyvu na okolie. Boli urcite pokusy na jej dokazanie (napr. kov uvedeny do supravodiveho stavu hlboko pod zemou, ktoremu staci akakolvek mala interakcia s casticou aby ho zo supravodiveho stavu vyviedla a kedze je tak nizko nemoze s nim reagovat ziadna zatulana "vesmirna" castica ale len tmava hmota) ziadny z tychto pokusov vsak doteraz jej existenciu nedokazal.
Model je vsak taky, ze ak si galaxiu predstavis ako elipsu tak tmava hmota okolo nej tovri gulu s tym, ze pozorovatelna hmota je na priereze stredom tejto gule.
A teraz pozor, aby rovnice sedeli vstupuje do hry este vacsi hrac - tmava energia, ktorej je ten zvysok hmotnosti vesmiru (viac ako 70%!) a nevieme o nej ani len to malo ako o tmavej hmote
3PO: rychlost svetla nie je prekrocitelna v ziadnom pripade ani s ohladom na dve rozne sa pohybujuce inercialne sustavy. ak proti sebe idu 2 auta rychlostou 100km/h zda sa, ze sa k sebe priblizuju rychlostou 200km/h. V skutocnosti je tato rychlost nieco malo mensia (rychlosti sa nescitaju!) ale pri takejto malickej rychlosti sa ten rozdiel strati. Ak vsak proti sebe posles 2 auta, ktore sa hybu rychlostou svetla tak sa k sebe priblizuju stale iba rychlostou svetla
(vozer dodam neskor, z hlavy ho nenapisem)
Dakujem za fundovanu interpretaciu

Plne s tebou suhlasim
JV: ako, ze my tu prd vieme??

A ty snad nieco vies viacej nez my? Zver sa nam.
K tej ciernej hmote, tak je to velmi zaujimavy "objekt", nie je rukolapny, okom je "viditelny", nemozeme nan dosiahnut a je vsade okolo nas ..

Mne skor ako scifi pripada to, ze proste v tej ciernote "lietaju" vsetky velke telesa. Je jasne, ziadna gravitacia, ale aj tak si zoberme, ako je to mozne? : To mi pripomina z avatara tie lietajuce hory ..

Kazda hmota ma urcitu "farbu" a tato cierna hmota ma tiez. Nikto nevie, ci nieco za nou este je, ci konci a co je za tym podom .. Niekde som videl teoriu, ze "nas vesmir", je iba malicke zrnko vo velkom vesmire.
// sorry, ze je to tu 2x, ale nejako zblblo forum, zaseklo sa a vzapati nabehlo a uz tu vidim moje 2 posty
poprosim jeden zmazat.