Potraty
Re: Potraty
Este som zabudol dodat na temu kondomov a tabletiek, zije mv UK, a kondomy davaju mladezi zadarmo v jednom 'shope' v meste, tak isto ked treba tabletku, ta je v neiktorych lekarnach zdarma, s tym, ze si ta teta zoberie 'do zadu' a vyplni s tebou formular...to je podmienka na dostanie tabletky zdarma, no aj napriek tomu tu vidno dost vela tehotnych deti...a sam viem ako to riesia ponikektory, uz byvali spoluziaci, nabuchaju holku a bud ju poslu na potrat alebo proste od nej odijdu...a padia kade lahsie...ko*ot tomu hovorim. Neviem preco sa proste nedaju sterilizovat ked maju taky problem zdrazt pudy.
A ano ked ideo znasilnenie, nechal by som dievca rozhodnut sa...tam by som ju podporil hoc co by si vybrala, keby si vybrala potrat, tak by som sa ju snazil podrzat psychicky a keby si potrat nevybrala tiez by som sa ju snazil podporit a pomoct ako by som mohol. Nie kazde dievca ci zena vydrzi a respektive znesie potrat, kape na mozog potom, citia sa za to zodpovedne, citia sa vinne, zruti sa im nasledne cley svet, a vycitaju si to do konca zivota, ale poznam aj take, ktore potrat absolvovali 2 krat a idu dalej...
A ano ked ideo znasilnenie, nechal by som dievca rozhodnut sa...tam by som ju podporil hoc co by si vybrala, keby si vybrala potrat, tak by som sa ju snazil podrzat psychicky a keby si potrat nevybrala tiez by som sa ju snazil podporit a pomoct ako by som mohol. Nie kazde dievca ci zena vydrzi a respektive znesie potrat, kape na mozog potom, citia sa za to zodpovedne, citia sa vinne, zruti sa im nasledne cley svet, a vycitaju si to do konca zivota, ale poznam aj take, ktore potrat absolvovali 2 krat a idu dalej...
cenou tej tabletky som nenarazal na to, ze by mne bolo luto dat za nu 30E, kludne aj 50E a povazoval by som to za jednu z najlepsich investicii v zivote, ale narazal som nato, ze niekto proste fakt nato nemusi mat peniaze, ked sa mozu predavat coop/lidl/tesco kondomy, nerobim si iluzie o tom, ze by nato niekto kto pouziva takuto antikoncepciu mal, ja som bol napriklad prekvapeny, ze cca 80km za bratislavou v nejakej malej dedinke nemali durexy, proste by to nikto nekupil lebo stoja 5krat tolko ako coop "panska ochrana", takze naozaj nie kazdy na to ma...potom uz je samozrejme otazne ci by mala dotycna(dotycny par) 10litrov na potrat, ale ked nic ine maju na zhananie tri mesiace...
Lubos: pocul som, ze britania vedie v pocte tehotnych nastorcnych a myslim, ze podobny pristup by vobec nebol odveci ani na Slovensku, ale furt to nevidim ako dovod na zakazanie potratov, lebo potom by tie mlade baby fakt chodili na potrat ku strykovy do pivnice ihlicou od bicykla...
Lubos: pocul som, ze britania vedie v pocte tehotnych nastorcnych a myslim, ze podobny pristup by vobec nebol odveci ani na Slovensku, ale furt to nevidim ako dovod na zakazanie potratov, lebo potom by tie mlade baby fakt chodili na potrat ku strykovy do pivnice ihlicou od bicykla...
Za prve: nikde som neobhajoval zakazanie potratov ani nic podobne, len diskutujem k teme a vyjadrujem nazor.
Za druhe: ano UK vedie v tomto smere. A k tym pivnicnym sadistickym potratom len tolko, ze keby boli potrety nelegalne, mladi by si davali sto pro vacsi pozor...a ten koho by mrzel zivot tak by si ten pozor nedal...a keby dievca bola fakt krava tak pojde aj na pivnicny potrat, bola by hlupa, problem by si vytvorila velky sama...jej problem...
Rozumny a zdravy clovek by si dal pozor, alebo by proste netr*kal na kazdom rohu s kazdou ktora mu roztiahne nohy, respektive s kazdym kto jej ho tam vsunie...to je len ludsky debilizmus, nic viac, sorry...do postele chodim iba s holkou ktoru lubim, a pripadne si viem predstavit spolocny zivot...to znamena, z ekeby som ju nahodou nejakou nehodou oplodnil, tak asi budem neist nasledky, a zoberiem si ju, a dieta si necham...
Za druhe: ano UK vedie v tomto smere. A k tym pivnicnym sadistickym potratom len tolko, ze keby boli potrety nelegalne, mladi by si davali sto pro vacsi pozor...a ten koho by mrzel zivot tak by si ten pozor nedal...a keby dievca bola fakt krava tak pojde aj na pivnicny potrat, bola by hlupa, problem by si vytvorila velky sama...jej problem...
Rozumny a zdravy clovek by si dal pozor, alebo by proste netr*kal na kazdom rohu s kazdou ktora mu roztiahne nohy, respektive s kazdym kto jej ho tam vsunie...to je len ludsky debilizmus, nic viac, sorry...do postele chodim iba s holkou ktoru lubim, a pripadne si viem predstavit spolocny zivot...to znamena, z ekeby som ju nahodou nejakou nehodou oplodnil, tak asi budem neist nasledky, a zoberiem si ju, a dieta si necham...
podla mna by si praveze pozor nedavali, alebo by sa praktizovala potratova turistika, krajiny kde sa k zakonnemu zakazu potratov pristupilo su toho zivim dokazom, ked je niekto blby/a tak to jeden zakon nezmeni, ide len o to ako sa stym vysporiada spolocnost, ci ho/ju necha nech si to vyzere alebo mu poskytne moznost ako pre nu(resp ich) nezelanu situaciu riesit, vzdy je to len moznost volby tam to konci tam to zacina...cele je to komplexny problem ktory sa da riesit jedine dlhodobo, sexualnou vychovou atp ale aj tak nevidim dovod na zobratie niekomu moznosti volby
ja ti tvoj nazor neberiem, tiez len diskutujem
bindo, tvoj prispevok som vcera prehliadol, takze, zareagujem az teraz, pre prehladnost s citaciou
ja ti tvoj nazor neberiem, tiez len diskutujem
bindo, tvoj prispevok som vcera prehliadol, takze, zareagujem az teraz, pre prehladnost s citaciou
ked si hovoril o tych pravach, ustava sice hovori, ze "ludsky zivot je hodny ochrany aj pred narodenim" no nijak to nespecifikuje a ustavny sud potraty nezakazal...tvaris sa akoby som teraz isiel vrazdit jedno decko za druhym, jedine co tvrdim, ze je to pravo, ktore ma zena, kazda zena a mala by byt zachovana moznost volby, to ze tu to pravo je, neznamena ze kazda tehotna zena ide na potrat, ako do wellnes... pre jednoduchost, si odpustim reakciu ako na moje emotivne casti tak aj na tvojebindo011 napísal: ColdRain trepeš, navyše ani nevieš čítať/chápať zároveň a vkladáš do toho zbytočné emócie.... Za prvé: Neviem odkiaľ si vzal, že presadzujem súlož jedine za účelom splodenia dieťaťa - tvoja prvá hlúposť čo si napísal. Za druhé: Základným právom každého stvorenia je právo na život, tu sa mu to právo odoberá
. Vlastne sa ani veľmi nedá hovoriť o právach toho dieťaťa ako takého, pretože ešte nieje úplne vyvinuté, ale je to "niečo" z čoho bude človek a nedalo mi to spomenúť keď sa už oháňaš "právami". To, že žena je mašina na vypľúvanie deciek taktiež neviem odkiaľ máš?! Pripadám ti ako puritán, len kvôli tomu že nesúhlasím s vraždením nenarodených detí?!
Je zarážajúce, s akou ľahkosťou hovoríš, ako žena môže meniť svoje životné plány... Ty si neuvedomuješ, že zabíja živého tvora pre vlastné blaho?! Ako môžeš byť taký sebec?! Jasné, žena má plné právo rozhodovať o svojom tele a "procesoch" v ňom, ale treba si uvedomiť, kde je HRANICA!...a niesť zodpovednosť
Áno zatváril som sa tak, neviem či si bol naštvaný počas písania alebo podobne ale vyznelo to tak, že je ti ich život ľahostajný. Voľba medzi tým či ísť na potrat by tu ostať mala aj podľa mňa, pretože žijeme v demokratickej krajine. Len je smutné ako často sá táto voľba využíva, aj keď by sa nemusela, preto ma to zaráža!ColdRain napísal:
ked si hovoril o tych pravach, ustava sice hovori, ze "ludsky zivot je hodny ochrany aj pred narodenim" no nijak to nespecifikuje a ustavny sud potraty nezakazal...tvaris sa akoby som teraz isiel vrazdit jedno decko za druhym, jedine co tvrdim, ze je to pravo, ktore ma zena, kazda zena a mala by byt zachovana moznost volby, to ze tu to pravo je, neznamena ze kazda tehotna zena ide na potrat, ako do wellnes... pre jednoduchost, si odpustim reakciu ako na moje emotivne casti tak aj na tvoje
uznavam, ze som vcera reagoval prudsie ako zvyknem a ako bolo nutne, no som rad, ze sme si to vysvetlili, a ze sa v konecnom dosluedku aj v niecom zhodneme, peace 
-
erytrocyt
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Noarkaone, Gaštan. Prečo mám pocit, že toto sú príspevky nejakých záujmových skupín, napísané vyslovene "na objednávku".
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
whatsoever, aspon niekto napisal nieco zodpovedne.erytrocyt napísal:Noarkaone, Gaštan. Prečo mám pocit, že toto sú príspevky nejakých záujmových skupín, napísané vyslovene "na objednávku".
Zaujímalo by ma aký máte na to názor. Nečítal som to od začiatku , takže neviem či sa tu už o tom písalo.
Existuje veľa doktorov to je jedno či muži alebo ženy, ktorý odporúčajú tehotným ženám potrat zo zdravotných dôvodov. Dokonca poznám aj prípad keď sa pani doktorka urazila keď budúca mamička odmietla po jej odporúčaní potrat. Strašila ju , že sa jej narodí znetvorené dieťa , ktoré ani nebude vyzerať ako človek. A čuduj sa svete dieťa sa narodilo úplne zdravé. Má už dva roky a rastie a vyvíja sa úplne prirodzene.
Neberú vôbec ohľad na psychiku tej ženy a to , že takýto potrat by ju mohol psychicky úplne odrovnať , keď sa teší na to dieťa.
Pripomína mi to trochu film Gattaca. Snahu vybudovať svet kde majú miesto len 100%-ný ľudia.
Existuje veľa doktorov to je jedno či muži alebo ženy, ktorý odporúčajú tehotným ženám potrat zo zdravotných dôvodov. Dokonca poznám aj prípad keď sa pani doktorka urazila keď budúca mamička odmietla po jej odporúčaní potrat. Strašila ju , že sa jej narodí znetvorené dieťa , ktoré ani nebude vyzerať ako človek. A čuduj sa svete dieťa sa narodilo úplne zdravé. Má už dva roky a rastie a vyvíja sa úplne prirodzene.
Neberú vôbec ohľad na psychiku tej ženy a to , že takýto potrat by ju mohol psychicky úplne odrovnať , keď sa teší na to dieťa.
Pripomína mi to trochu film Gattaca. Snahu vybudovať svet kde majú miesto len 100%-ný ľudia.
co k tomu dodat, dokial tu budu potraty,
budu aj taky lekari a lekarky ktory to budu povazovat za bezny zakrok (operacia slepeho creva)
To ze je niekto vystudovany lekar neznamena ze je aj psycholog.
Ked uz lekar odporuci zene potrat mal by jej pred tym odporucit psychologa ktory sa tejto teme venuje.
budu aj taky lekari a lekarky ktory to budu povazovat za bezny zakrok (operacia slepeho creva)
To ze je niekto vystudovany lekar neznamena ze je aj psycholog.
Ked uz lekar odporuci zene potrat mal by jej pred tym odporucit psychologa ktory sa tejto teme venuje.
Ale je celkom bezne, ze to gynekolog odmieta robit...poznam takych, bud su to veriaci ludia, ktory to proste nespravia z nabozenskych dovodov, alebo proste su to citlicy ludia, ktory to nespravia, lebo by si to vycitali asi tak silno ako ta matka.
Inac moja babka, ked mala porodit posledne dieta, mala uz po 40tke, ohodnotili ju ako rizkove tehotenstvo, doktor jej odporucal potrat, ze dieta sa pravdepodobne narodi postihnute a podobne. Babka povedala, ze na potrat nepojde, ani nesla, urobila dobre, dieta sa narodilo sice predcasne, muselo byt este v inkubatore, ale ziadny postih ci fyzicky ci psychicky nebol, chvala Bohu...
Inac moja babka, ked mala porodit posledne dieta, mala uz po 40tke, ohodnotili ju ako rizkove tehotenstvo, doktor jej odporucal potrat, ze dieta sa pravdepodobne narodi postihnute a podobne. Babka povedala, ze na potrat nepojde, ani nesla, urobila dobre, dieta sa narodilo sice predcasne, muselo byt este v inkubatore, ale ziadny postih ci fyzicky ci psychicky nebol, chvala Bohu...
-
pageup-pagedown
Light Expert
k teme potratov patri aj otazka, ze kedy vlastne zacina zivot. nevedel by mi neikto poradit nejaku literaturu kde sa tejto otazke venuju(z akehokolvek hladiska)?? diks
ono na chvilu ich zrušili, potom ale znovu povolili. ten človek nemal ani šancu sa narodiť a už ho zavraždili.
//autoeditácia príspevku (01 Feb 2011, 15:29)
z kresťanského hľadiska sa začína hňeď po oplodnení, už je v ňom duša.
//autoeditácia príspevku (01 Feb 2011, 15:29)
z kresťanského hľadiska sa začína hňeď po oplodnení, už je v ňom duša.
Spolužiačka bola na potrate, mala prachatého priateľa v Anglicku, s ktorým sa jej " zadarilo" ...
Vždy všetko jej platil, tak aj teraz jej pomohol s potratom.. Sama naň chcela ísť..
Mala už 19, tak to ani rodičom nepovedala, sami rodičia jej našli v izbe v niektorom šuflíku papiere od lekára, že bola na potrate.. Mala doma veľké problémy...
O tom, či to znášala dobre alebo zle vám neviem presne povedať, je síce menej veselá, ale s daným chalanom chodila 4 roky, no počas vzťahu sa vláčila aj s inými.. Otázne je, či to bolo jeho dieťa, ktovie, či nevyužila len situáciu, aby jej to zaplatil..A taký mesaic po všetkom sa rozišli..
Ja osobne som nebola nikdy na potrate, dávam si pozor, ale čokoľvek sa môže prihodiť..
Nikdy nechcem zažiť pocit, keď otehotniem skôr , než to budem sama naozaj chcieť.. Ak by sa mi to "zadarilo" asi by som si to nedokázala vziať, ale tiež by som nechcela bývať s našimi..
Vždy všetko jej platil, tak aj teraz jej pomohol s potratom.. Sama naň chcela ísť..
Mala už 19, tak to ani rodičom nepovedala, sami rodičia jej našli v izbe v niektorom šuflíku papiere od lekára, že bola na potrate.. Mala doma veľké problémy...
O tom, či to znášala dobre alebo zle vám neviem presne povedať, je síce menej veselá, ale s daným chalanom chodila 4 roky, no počas vzťahu sa vláčila aj s inými.. Otázne je, či to bolo jeho dieťa, ktovie, či nevyužila len situáciu, aby jej to zaplatil..A taký mesaic po všetkom sa rozišli..
Ja osobne som nebola nikdy na potrate, dávam si pozor, ale čokoľvek sa môže prihodiť..
Nikdy nechcem zažiť pocit, keď otehotniem skôr , než to budem sama naozaj chcieť.. Ak by sa mi to "zadarilo" asi by som si to nedokázala vziať, ale tiež by som nechcela bývať s našimi..
pageup-pagedown - život sa začína vtedy , keď to schváli parlament. V každej krajine je to iné. Možno smiešny argument , ale je to realita
Trochu obsiahlejšie diskusie na túto tému z obidvoch táborov :
http://sites.google.com/site/tvojoponen ... -je-vrazda
http://blog.sme.sk/diskusie/1465480/1/I ... ivota.html
-
javatar
Hardcore addict
OT: zivot sa zacina vzdy v piatok ukoncenim prace
K teme: vzhladom na roziashle psychicke dosledky a potencionalne dosledky na fyzickom zdravi by som minimalne sprisnil podmienky potratu, ak nie celkom zakazat
K teme: vzhladom na roziashle psychicke dosledky a potencionalne dosledky na fyzickom zdravi by som minimalne sprisnil podmienky potratu, ak nie celkom zakazat
srdcova rura zacina tepat 22 den po oplodneni teda priblizne ked tyzden meska menzes, v 8 tyzdni su uz zalozene vsetky organy a dalej uz len dorastaju a specializuju, zdokonaluju ... neviem preco je to ako zhluk buniek povazovane do 13 tyzdna a nie do toho 1-2 tyzdna (kedy je to fakt len zhluk) 
-
pageup-pagedown
Light Expert
diksramaya napísal:pageup-pagedown - život sa začína vtedy , keď to schváli parlament. V každej krajine je to iné. Možno smiešny argument , ale je to realita![]()
modelová situácia: "predpokladajme, že potrat je vražda. potom v tom prípade, ... "
- ak sa tehotná žena nedostatočne oblečie, prudko ochorie z podchladenia a potratí...
- ak to tehotná žena preženie s alkoholom na nejakej párty a potratí...
- ak tehotná žena zaviní nepozornosťou dopravnú nehodu pri ktorej potratí...
- ak tehotná žena neodborne manipuluje s nejakým prístrojom, spôsobí si úraz a potratí...
... dá sa to klasifikovať ako "vražda z nedbanlivosti"?
- ak sa tehotná žena nedostatočne oblečie, prudko ochorie z podchladenia a potratí...
- ak to tehotná žena preženie s alkoholom na nejakej párty a potratí...
- ak tehotná žena zaviní nepozornosťou dopravnú nehodu pri ktorej potratí...
- ak tehotná žena neodborne manipuluje s nejakým prístrojom, spôsobí si úraz a potratí...
... dá sa to klasifikovať ako "vražda z nedbanlivosti"?
-
javatar
Hardcore addict
bod 1. zalezi na podmienkach (ak sa nemohla poriadne obliect tak ani nie)
bod 2. ano
bod 3. ano (aj keby nepotratila tak nesie nasledky za nehodu a ak by nehoda bola smrtelna pre inych ucastnikov ako jej dieta tak sa to ako vrazda z nedbanlivosti hodnoti - tymto som si nie isty, pravnici prosim potrvdte/opravte)//edit: vola sa to zabitie z nedbanlivosti
bod 4. ano - bez prislisneho skolenia nema co robit s pristrojom na ktoreho prevadzku treba odbornost
ako mam chapat ustavu sr clankok 15 bod 4?
bod 2. ano
bod 3. ano (aj keby nepotratila tak nesie nasledky za nehodu a ak by nehoda bola smrtelna pre inych ucastnikov ako jej dieta tak sa to ako vrazda z nedbanlivosti hodnoti - tymto som si nie isty, pravnici prosim potrvdte/opravte)//edit: vola sa to zabitie z nedbanlivosti
bod 4. ano - bez prislisneho skolenia nema co robit s pristrojom na ktoreho prevadzku treba odbornost
ako mam chapat ustavu sr clankok 15 bod 4?
lebo podla toho bodu je napadnutelna aj vrazda z nedbanlivosti...Čl.15
(1) Každý má právo na život. Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením.
(2) Nikto nesmie byť pozbavený života.
(3) Trest smrti sa nepripúšťa.
(4) Podľa tohto článku nie je porušením práv, ak bol niekto pozbavený života v súvislosti s konaním, ktoré podľa zákona nie je trestné.