Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
levron
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok

Re: Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa levron »

Ano s tym suhlasim..urcite to musi byt velka zodpovednost a urcite nepatrim medzi magorov ktory by zbran vytahoval hocikde na hocikoho.Veci ktore si spominal ohladom vycviku,tak to su veci ktorym by som sa urcite rad venoval.Strelnica je viacmenej ten hlavnejsi dovod preco vlastne ZP chcem.Ostatne veci ako ta technika nosenia a vytiahnutia zbrane, psychológia konfliktu atd. by mi tiez urcite dala vela.Rad by som sa na to pozrel.A ešte co sa tyka alkoholu tak skoro vobec nepijem,len vazne prilezitostne..takze s tym by nemal byt tiez problem.Praveze ako sa poznam tak si myslim ze keby mam Acko tak by som aj tak zbran von zo sebou nezobral pokial by som si nebol sebou isty...
A inak moc vam dakujem za rady vsetkym :)
SWK
Novice
Novice

Príspevok od používateľa SWK »

zdravim,

tiez som sa rozhodol o ziskanie ZP. Chcem sa pokusit o A, ak mi ho nedaju, tak aspon B. Uprimne, nemozem povedat, ze by som ho naozaj nutne potreboval, ale ziskanie ZP bude podla mna uz len zlozitejsie, tak si ho radsej chcem spravit este kym to vlada + unia neskomplikuju.

Chcel som sa ale spytat na zopar detailov, co sa tyka skusky:

a) to, ci mi umoznia A alebo B budem vediet uz pri podavani prihlasky alebo podam ziadost, pozvu ma na skusku a az tam mi povedia?

b) do akej miery je potrebne ovladat Zakon o zbraniach a strelive? Vzhladom na to, ze tento zakon je plny definicii a deleni, treba ho vediet naspamat, alebo staci vediet zhruba?

c) pri praktickej casti skusky, manipulacia so zbranou, sa pouzivaju normalne ostre naboje alebo len prazdny zasobnik?

vdaka :-)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

myslim, ze by si mal ten zbrojak nechat tak, nevies o tom ani holy ***** len si ublizis ...
a) podavas ziadost o konkretnu skupinu
b) cely, to uz fakt niekto nie je schopny naucit sa par stran na spamat? co si opica?
c) koli takym ako ty tam ostre naboje nedavaju...
SWK
Novice
Novice

prvu vetu a invektivy budem ignorovat, za ostatne info vdaka ;-)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

SWK - na čo ti ten zbroják (nebodaj Ačko) bude? To sa pýtam seriózne. Ako ho chceš využívať? Plánuješ si aj zakúpiť strelnú zbraň a nosiť ju v polohe umožňujúcej okamžitú streľbu (prípad Ačka)? Nebolo by z hľadiska taktiky rozumnejšie zadovážiť si nesmrtiaci obranný prostriedok? Alebo ťa láka streľba na strelnici - stačí ti Bčko (Ačko ti aj tak nedajú, pokiaľ...to je na inú tému, zjavne máš o tom málo naštudované a toto nie je fórum, kde by sa dávali takéto informácie), prípadne ani to - na strelnici ti za poplatok požičajú zbraň i "dozor" aby si mohol strieľať. Streľba nie je lacný špás! Najlacnejšie vychádza streľba z praku alebo luku :)

Z časti rozumiem tvojej snahe získať ZP, lebo plne súhlasím, jeho neskoršie zadováženie bude len a len zložitejšie. No stále nerozumiem, NAČO ti bude potrebný, keď ho podľa svojich slov nepotrebuješ a obrana strelnou zbraňou v našej krajine nie je až také terno (to je na inú diskusiu). Pohybuješ sa nočným mestom plným kriminálnych živlov? Chceš zbraň na obranu pred divou zverou? Keď ťa v noci prebudí macko, tak ti ani 357magnum nemusí byť moc platný (spali sme v zime na Muráni, jeden od nás mal so sebou legálnu 357mag. a nebolo nám všetko jedno).
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Chlapi, to je jeho vec, na čo to chce.... Pokiaľ bude to používanie zbrane v rámci zákonov a všeobecnej morálky, tak nevidím problém...... A či ho potrebuje alebo len chce, to je každého prísne osobná vec....
Nevidím dôvod na rozoberanie toho prečo to chce.... Možno len pre dobrý pocit.... lebo čo je doma, to sa počíta, a človek nikdy nevie na čo sa to môže zísť :).....
Ale samozrejme pokiaľ človek chce aj zbraň nosiť, tak v jeho vlastnom záujme by malo byť, aby sa naučil ovládať zbraň a rovnako aj sám seba....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pinhead - zo spôsobu položenia jeho otázky som nadobudol pocit, že ide o človeka, ktorý chce mať doma zbroják, "lebo ho proste chce mať." Zo spôsobu formulácií viet v jeho príspevku mi vyplynulo, že sa jedná o človeka s minimom informácií o strelných zbraniach, ich použití, o informovanosti ohľadom zákona o zbraniach a strelive ani nehovoriac. Súhlasím, dôvod, prečo chce mať zbroják, nebodaj strelnú zbaň, sú jeho súkromná vec. No tak isto je moje právo sa ho na to spýtať - či mi odpovie je len na ňom. Asi vieš o čo mi šlo - aby si dotyčný dostatočne ujasnil, či ten zbroják skutočne chce a či by pre jeho konkrétnu situáciu nebolo vhodnejšie nosiť/vlastniť niečo iné než strelnú zbraň.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Stoporko napísal:SWK - na čo ti ten zbroják (nebodaj Ačko) bude? To sa pýtam seriózne. Ako ho chceš využívať? Plánuješ si aj zakúpiť strelnú zbraň a nosiť ju v polohe umožňujúcej okamžitú streľbu (prípad Ačka)? Nebolo by z hľadiska taktiky rozumnejšie zadovážiť si nesmrtiaci obranný prostriedok? Alebo ťa láka streľba na strelnici - stačí ti Bčko (Ačko ti aj tak nedajú, pokiaľ...to je na inú tému, zjavne máš o tom málo naštudované a toto nie je fórum, kde by sa dávali takéto informácie), prípadne ani to - na strelnici ti za poplatok požičajú zbraň i "dozor" aby si mohol strieľať. Streľba nie je lacný špás! Najlacnejšie vychádza streľba z praku alebo luku :)

Z časti rozumiem tvojej snahe získať ZP, lebo plne súhlasím, jeho neskoršie zadováženie bude len a len zložitejšie. No stále nerozumiem, NAČO ti bude potrebný, keď ho podľa svojich slov nepotrebuješ a obrana strelnou zbraňou v našej krajine nie je až také terno (to je na inú diskusiu). Pohybuješ sa nočným mestom plným kriminálnych živlov? Chceš zbraň na obranu pred divou zverou? Keď ťa v noci prebudí macko, tak ti ani 357magnum nemusí byť moc platný (spali sme v zime na Muráni, jeden od nás mal so sebou legálnu 357mag. a nebolo nám všetko jedno).
stoporko, ked sa zacneme vsetci pytat naco ti je to a hento tak to by sme inak dopadli. :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

qwerty, no ták... schválne sa ma to ty môžeš spýtať :)
Schvaľujem nakupovanie vecí "pre radosť," no zbroják sa pre radosť nekupuje. Slúži na legalizáciu držania strelnej zbrane. Možno je SWK fetišista na zbrane a bude doma onanovať nad čerstvým zbrojákom, v tom prípade nech moje otázky považuje za bezpredmetné :oops: - toto prosím berte s nadhľadom.
qwerty-xyz

Stoporko napísal:qwerty, no ták... schválne sa ma to ty môžeš spýtať :)
Schvaľujem nakupovanie vecí "pre radosť," no zbroják sa pre radosť nekupuje. Slúži na legalizáciu držania strelnej zbrane. Možno je SWK fetišista na zbrane a bude doma onanovať nad čerstvým zbrojákom, v tom prípade nech moje otázky považuje za bezpredmetné :oops: - toto prosím berte s nadhľadom.
:D no, s nadhladom, niektori ludia su celi vzruseni z karticky zbrojny pas, nebudem to bliezsie komentovat, na kvér nemaju, ale radi sa s tym chvalia. (to som si nevymyslel to je blba skusenost)
:) Ostatne ako inak to zdovodnis? naco ho mas ty stoporko? no nie ale vazne (ked mozes napis), a nieze sa tu zacnu pisat blbinky typu ochrana mojho zdravia a majetku. (bezne so sebou kazdy nosi 50 000 e v zadnom vrecku nohavic, a chce ho zabit polka republiky .....) Priznaj sa ako chlap ze si chcel mat pri sebe pistol ..... a ze z toho mas dobry pocit ju pri sebe mat. Lepsie ju mat ako nemat.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja ho nemám, pretože ho nepotrebujem :) Pre pocit bezpečia v nočnej Bratislave mi stačí teleskop na opasku, prípadne kaser v rukáve. O tom, že sa snažím dodržiavať aspoň základy pohybu v potenciálne nebezpečnom prostredí (fuj, ako drsne to znie :D ) asi nemusím písať.
SWK
Novice
Novice

co spravi par otazok v dobrej viere :-)

aby som uviedol veci na spravnu mieru: nemam ani 15, dokonca uz ani 25, ani nie som testosteronom napumpovany typek, ktory videl Matrix a teraz sa chce v krcme ohanat dvoma devinami. A nebudem sa pustat ani do pissing contestu, hoci si myslim, ze som v zivote videl a drzal viac zbrani, ako mnohi z vas tu.

Co sa tyka dovodov pre A, myslim ze mam taky, ktory by mi mohli uznat (ak nie, tak to prezijem). Mimochodom, kolki z vas, ktori mate ten naozaj opravneny dovod nosit zbran, ste ju aj realne pouzili, pripadne aspon vytiahli? A ak nie, bol vas dovod skutocne opravneny?

Ale nebudem klamat, hlavny (nie jediny) dovod, preco si chcem ZP robit teraz je naozaj to, ze si myslim, ze v buducnosti to bude uz len tazsie.

Co sa tyka mojej slabej informovanosti atd: preto som si precital toto forum, mnozstvo dalsich, preto kladiem take naivne a hlupe otazky, aby som sa poucil.

Ked som sa pytal na hlbku znalosti Zakona o zbraniach a strelive, ktory som mimochodom precital a na to aby som dostal ZP, sa ho budem musiet naucit, nebolo to preto, ze by som bol neschopna opica ucit sa naspamat. Skor ma zaujimalo ci odo mna skusajuci bude vyzadovat s trochou nadsazky odpoved typu:
Policajný útvar zoberie do úschovy zbraň a strelivo predloženú podľa §10 ods. 3, § 11 ods. 6, § 12 ods. 2, § 28 ods. 1 pism. g), §35ods. 1 písm. o), §37ods. 5, §42ods. 3, § 54ods. 3a§59písm. a), o čom vydá potvrdenie.
alebo ci staci veci popisat vlastnymi slovami.

aj co sa tyka mojej prvej otazky, viem, ze ziadam o konkretnu skupinu, ostatne je to na ziadosti. Islo mi skor o to, ze ak ziadam o A, ci mi prihlasku zoberu, zavolaju ma na skusku a tam urobia vsetko preto, aby mi ju nemuseli dat, alebo mi uz pri podavani prihlasky povedia, ze moje dovody su ok / nedostatocne.
Pinhead
King
King

Ak máš dôvod, ktorý Ti policajti uznajú, kľudne si sprav sk. A..... Keď neuznajú, tak nech sa spraví ZP sk. B.... A po čase nie je problém rozšíriť ho na skupinu A (nakoľko de iure sú si tieto skupiny úplne rovnocenné, už som to na inom mieste spomínal)....

čo sa týka dôvodov čo, ako a prečo..... Mám oprávnenie nosiť zbraň (už som písal na inom mieste tejto témy ako som k tomu prišiel), zbraň aj nosím.... ale jej použitiu sa chcem podľa možnosti vyhnúť.... Skôr sa snažím používať mozog.... a zatiaľ sa mi to aspoň dúfam ako tak darí.... pracujem v oblasti bezpečnosti, ale práve tam je potrebné veci riešiť predvídavo, s rozvahou a chladnokrvnosťou.... Prípadné použitie zbrane je super poslednou možnosťou, keď už je jasné, že pôjde o život/škodu veľkého rozsahu, ale v podstate je to zlyhanie - ako moje, tak aj mojich spolupracovníkov, že sme situáciu nedokázali zvládnuť inak.... Našťastie som zatiaľ nemusel nikdy na nikoho strieľať, ale zažil som už pár situácií, keď veľa nechýbalo a rozdávali by sa lístky na cestu, odkiaľ už nie je návratu......

A k tomu spraveniu si ZP teraz.... čím skôr tým lepšie.... lebo trend je žiaľ sprísnovať čoraz viac a viac.... a popravde som zvedavý, či sa do toho začne montovať aj politbyro z Bruselu.... ale v každom prípade, situácia dobrá nie je....

K tým otázkam..... Opýtať sa treba.... lebo neni debil ten čo sa opýta, ale ten, čo sa neopýta, lebo ten ostane blbý navždy.....

K tej znalosti zákona..... Presné čísla vyhlášok a predpisov nie je treba vedieť.... dôležité je ten zákon poznať a dokázať ho aplikovať v praxi... pretože na skúške (aspoň u mňa to tak bolo) boli modelové situácie a mojou úlohou ich bolo vysvetliť z pohľadu zákona.....

A k tomu uznaniu žiadosti.... Väčšinou policajti konštatujú svoje úvahy už pri jej podávaní....... a je len na žiadateľovi ako sa k tomu postaví..... ale ak už budeš pozvaný na skúšku.... tak policajti pri žiadosti na sk. A budú trochu zvedavejší ako napr. pri poľovníkoch .......
SWK
Novice
Novice

dakujem
Dash
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Dash »

Podla predoslych prispevkov vidim, ze sa tu nachadza zopar ludi s celkom dobrymi znalostami vo viacerych veciach, resp. odvetviach, tak by som rad vyuzil tieto vase znalosti a spytal sa nieco. Snad budete vediet odpovede aj na moje (mozno podla niekoho divne) otazky :)

Napisem ich zatial len zopar:

1) Je mozne pri ZP sk. B pouzit strelnu zbran (ktora ako som niekde predtym cital nemoze byt pripravena k okamzitemu pouzitiu) na sebaobranu (nemam na mysli v miesta bydliska, i.e. v byte) s tym, ze by som nebol nasledne trestne stihany za neprimerane pouzitie (alebo ako sa to nazyva), kedze by sa to mohlo brat tak, ze pokial som mal cas na uvedenie zbrane do stavu na okamzite pouzitie [co by zahrnalo minimalne vytiahnutie zbrane z niekolkych moznych veci na jej prepravu (napr. vytiahnutie kufrika so zbranou z ruksaku na chrbte, nasledne vybratie zbrane zo samotneho prepravneho kufrika, vybratie zasobnika {ktory ani neviem, ci sa moze prenasat naplneny municiou} odniekadial, napr. zo spominaneho ruksaku a nasledne nabitie zbrane], tak som mal dostatok casu na nejake ine opatrenie proti napadnutiu? Pozn.: Pred polozenim tejto otazky som si nenastudoval ziadne zakony ohladom tohto (aj ked by som mal), ak si pamatam, tusim sa spominali paragrafy 12 a 13 v tomto pripade.

2) Moze byt adekvatny dovod na ziskanie ZP sk. A to, ze v pripade potreby sa nemam ako branit, pripadne vyhnut utocnikovi pri pripadnom prepadnuti? Neovladam ziadny sposob boja bez zbrane (inak povedane vobec sa neviem bit) ani zo zbranami nablizko (tie by skor utocnik mohol lahko pouzit proti mne) a ani na dialku (vrhacie) a pokus o utek by tiez nemusel dopadnut najlepsie (nizka rychlost behu a nizka vydrz/kondicia), nehovoriac o tom, ze nie vzdy sa da utiect.

3) Rad by som poznal vas nazor na kaliber .22LR na ucel sebaobrany.

4) Ake su podla vas alternativne prostriedky na sebaobranu, ktore nevyzaduju dobru schopnost ich pouzitia k tomu, aby boli ucinne? Tym samozrejme nechcem povedat, ze strelne zbrane nevyzaduju dobru schopnost na ich ucinne vyuzitie.

Dufam, ze dlzka mojho prispevku nikoho neodradi a vopred dakujem za odpovede.
Pinhead
King
King

No jo no,

tak skúsim nejako odpovedať.....

1. Pokiaľ nie je vydaný ZP sk.A, držiteľ zbrane ju nemá čo nosiť mimo cesty na strelnicu, do opravy či k policajtom.... Toľko reč zákona.... Osobne to neodporučujem nakoľko, ako je známe.... toľko sa chodí s džbánom po vodu, až sa džbán nakoniec rozbije.... Ale je to na rozhodnutí každého čo a ako..... Pokiaľ bude zbraň použitá v rámci NO alebo KN, tak aj keď samotná streľba môže byť označená za oprávnenú.... ale človek bude mať nakoniec aj tak problémy z dôvodu, že obrana síce mohla byť primeraná, ALE dotyčný nemal oprávnenie zbraň nosiť a v danej chvíli ju pri sebe mal..... Že je to nelogické je jedna vec, ale také už sú zákony.... Celkovo si myslím, že súčasná skupina zbrojného preukazu "B" je úplne zbytočná a mala by byť zrušená.....
Aj keď je mi záhadou, ako by niekto behom prepadnutia stihol vytiahnuť zbraň z ruksaka a nabiť ju (ono to predsa len nejakú chvíľu trvať bude a útočník zrejme na žiadosť typu "no počkaj, vytiahnem kvér" reagovať pozitívne nebude)..... Ale možno to bude tým, že už starnem a niektoré veci mi trvajú dosť dlho :D......

2. Skúsiť to môžeš, ale toto Ti asi žiadny policajt neuzná.... a popravde tam ani ja žiadny logický dôvod nevidím..... Treba to trochu rozviesť.... respektíve či nosíš pri sebe veľké hotovosti, alebo či si už bol niekedy napadnutý..... kde a medzi akými ľuďmi sa pohybuješ a tak.... proste niečo, na čom sa dá stavať a oprieť sa o to....

3. Záludná otázka.... Ako sa to vezme.... Na jednej strane pomerne nízky výkon a malá hmotnosť strely, ale na strane druhej nulový spätný ráz a vysoká presnosť..... Totiž .22-kou bežiaceho nasratého (a najlepšie ešte aj opitého či sfetovaného) chlapa okamžite nezložíš (ak nepočítam zásah niekde do CNS).... má proste nízky okamžitý zastavovací efekt.... Toľko objektívne fakty.... V každom prípade skúsený strelec ale vie oceniť ako presnosť, tak aj nízky zvukový efekt a hlavne správanie sa olovenej strely po zásahu kostí..... Takže záver.... ideálne na úkladnú vraždu (agenti Mossadu by vedeli rozprávať), na bežnú "pouličnú" sebaobranu trochu slabé ale stále lepšie ako nič.... Proste povestná z núdze cnosť.....

4. Každý sebaobranný prostriedok vyžaduje istú mieru zručností a schopností.... To nie je o to, že si niečo kúpim a ono ma to automaticky ochráni od všetkého zla..... Takto to nefunguje.... V prvom rade je to o tom, že rozhodnutie "brániť sa" je myšlienkou a odhodlaním človeka prevziať za seba zodpovednosť.... Nejaká obranná pomôcka je až druhoradá záležitosť..... A súčasťou tej zodpovednosti musí byť aj to, že človek investuje čas a úsilie do toho, aby sa nejaký prostriedok naučil aspoň základným spôsobom používať a rovnako aby pochopil aj základy fungovania konfliktných situácii a ľudských reakcií.....
qwerty-xyz

:wink:

PRVY BOD. Nie, so skupinou B nemozes ani hovno. Minule som o tom kecal s jednou dost vysokou sarzou a s druhou este vyssou. nebudem blizie komentovat. Asi tolko, sme si spravili taky maly testik ako by to vyzeralo. Zacnu sa ti davat otazky typu, a kde si mal zbran ked si z nej bol pripraveny okamzite strielat? mal si ju v sufliku? a preco nebola zamknuta v trezore? a preco bola hned nabita? ako to ze nebola zaistena? a ako si sa hned tak ku nej dostal? a tolko otazok podobnych zeby si si z toho nasral do gati, len ja sam co sme sa na taku situaciu hrali som bol ne tak bombardovany otazkami.

DRUHY BOD. Nie, ani to radsej neskusaj, policajti ti to bez vazneho dovodu nevydaju a ked im tam zacnes robit sceny ze sa nemas ako branit a bojis sa OZNACIA TA ZA PARANOIDNEHO ..... pretoze policajti a zvlast ohladne zbrani si myslia ze su majstri sveta a vsetko maju pod kontrolou, ale pravdou je presny opak, este aj harman sa musel chudak sam zastrelit, lebo ti experti by netrafili ani stodolu keby pred nou stali.
(tym nechcem podcenovat policajne zbory, je vzdy frajerinou vyvalit sa v 30 clennom komande so zastaralymi samopalmi, a v rifliach [hlavne ze kukla je a napis policia] na niekoho kto sa v trenkach prechadza po byte, ale ECHO bolo ze je ozbrojeny a vysoko nebezpecny, keby bol vysoko nebezpecny da smerovu naloz [plus horlavinka, nech to ma graaady] na dvere a 30 clenne KOMANDO slov. kuklacov je na kasu . . . ale o tom niekedy inokedy, ...alebo stat s dragunovom v obleku hejkal v zastavanej oblasti a hrat sa na desne maskovaneho odstrelovaca --- proste fajnšmejkri . . . . by som vedel perlicky vypisovat . . . . )

TRETI BOD. Kaliber 22LR je tzv PĽUVÁTKO (u pistole urcite).... s veeeeeelmi malou energiou a malou strelou. Pinhead to vystihol dost dobre, na sebaobranu nula bodov, na ukladnu vrazdu, idealne.(tak z metra zozadu do hlavy..... )

STVRTY BOD. :wink: ked chces nieco na obranu, nauc sa pouzivat teleskop. A kludne ked nosis opasok a mas financie, nos pri sebe vzdy tri veci ked sa da. Baterku, slzak, a teleskop. Baterku si mozes dat aj na teleskop. Rozne firmy to predavaju v kombinaciach a da sa to dat na opasok tak skvelo ze to ani nevidno(fakt ze nevidno, nemusis to ma t ako SBS ze to vidno), proste to tam pasuje. Ked sa naucis pouzivat tieto veci, ubranis sa aj proti skupine piatich utocnikov. NAJLEPSIE je vsak utekat. Ja tu skomrem stoporka a pinheada aby sme uz spravili modelove situacie, a dali ich niekde do temy dolezite, aby ludia a v podstate my vsetci sme vedeli co a ako, lebo je rozdiel ked si sam, ked si s priatelkou, ked ste dvaja a taak.
:wink: zalezi dost na tvojej povahe a toho co chces. Kludne moze prist situacia ze ta piati zastavia ze chcu peniaze a ked si pohotovy tak okamzite na jedneho a druheho slzak, v momente ked su ostatni otraseni co sa stalo tasis teleskop, prask jednemu po hlave druhemu, ostava ti piaty sam, pecka do ruky, do nohy, po chrbte, kopacka do tvare, nasledne kopacky do tych dvoch po slzaku. vsetci lezia. ...... :twisted:
vacsinou ked sa taketo nieco spravi v rychlosti tak sa z druhej strany ani neda ocakavat odpor, pretoze ludia na to nie su cviceni. a ono to da psychike zabrat ked su piati a po 6 sekundach ostal dotycny sam.
A ked teleskop alebo ine srandy a prislusenstvo, tak firmu ESP, .... oni si daju zalezat na tom aby mali vyrobky kvalitne a nesklamali tak ked je to treba.
Ale najlepsie je to uhravat do autu pokial sa daaa, branit sa mozes vseliako. slzak, a utekat. Alebo len utekat. Ale Ja OSOBNE odporucam dve veci, BUD UTIECT alebo ked akcia tak poriadna, lebo ked nespravis poriadnu tak ich len viac naseries, a co vies mozno do teba nejaky aj nozik pichne .... ale ked niekto dostane preventivnu kalenym po hlave, tak ono ho to vacsinou na hodnu chvilu prejde vsetko . . . :smt049

Davat pozor kade chodis, ja sa tulam kade tade, .... najradsej by som nosil aj nieco podobneho alebo samotnu P1(policajna baterka, mala sikovna a silno svieti), a slzak, ale tak to este potrva kym si to objednam aby som takto chodil vystrojeny, koniec koncov preco aj nie, ....

A kto mi chce oponovat prosim, ale dneska je svina doba..... policia ta nezachrani, kebyze mam peniazky, nosim si aj vesticku engarde, v raaamci takeho akoze normalneho nosenia, ako tielko, ..... ono to nozik v bruchu je svina riadna, .....
tychto chlapcov mam vsak rad
Dash
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Dash »

Dakujem obidvom za odpovede.

RE bod 1: Priklad, ktory som uviedol, bol v pripade prepadnutia pri prenose zbrane na strelnicu/zo strelnice. Z vasich reakcii mi vyplyva, ze kedze ju ja za ziadnych okolnosti pouzit nemozem, v tomto pripade by som mal zbran prenasat asi najlepsie rozlozenu na co najmensie casti, aby ju utocnik po tom, co ma premoze, nemohol uviest do funkcneho stavu hned na mieste a aby ju nepouzil proti mne (alebo k spachaniu dalsieho trestneho cinu). A kazdu cast zbrane mat schovanu v inej casti oblecenia, aby v lepsom pripade nenasiel vsetky a nemal tym padom funkcnu zbran. Sice by som o nu aj tak prisiel, ale aspon by ju nemohol zneuzit. Da sa to povazovat za mensie zlo (teda pokial by som take prepadnutie prezil) :)

RE bod 2: V tomto pripade som mal najma na mysli ochranu cennejsich (pre mna cennejsich, pre mnohych ludi moze byt celkova cena veci, ktore obcas nosim, smiesna) veci, ktore mam pri sebe za urcitych okolnosti. Teraz mi pride na um napr. nocne fotenie. Pre niektore pochybne zivly moze byt dobry ciel jeden clovek s ocividnou fotografickou vybavou [velka brasna na vybavu + v ruke alebo na chrbte stativ a ani nespominam pripad, ked to je vsetko rozlozene a ja sa zaoberam nastavenim fotaku (ktory navyse moze vyzerat drahsi nez v skutocnosti je, kedze to je zrkadlovka)], ked v okoli nie je nikto, kto by mohol byt svedkom (a na take miesta je niekedy treba ist, pokial ma byt fotka dobra/ina nez tisice inych). Zatial to riesim tak, ze zavolam niekoho, aby isiel so mnou. Na dvoch ludi si nie kazdy (jeden) trufne a skupinku by sme si skor vsimli a stihli sa presunut vcas inde. Tato moznost je ale malokedy dostupna. Poslednou alternativou by bolo nefotit v noci, to by som ale prisiel o mnoho potencialne dobrych fotiek.

RE bod 3: .22LR ma laka predovsetkym nizsou cenou municie, kedze by som chcel strielat na strelnici a sebaobrana by v pripade ZP sk. A by bola nieco navyse, nie primarny ucel (mojej potencialnej) zbrane na .22LR, ale dojst by k takej situacii mohlo, preto ma zaujimaju aj sebaobranne vlastnosti tejto municie. Vravite, ze by to utocnika nezastavilo...nezastavilo by ho to ani keby som vyprazdnil cely zasobnik (10 nabojov high velocity) na oblast noh? Je ista sanca, ze by z toho bol aspon jeden alebo mozno aj dva zasahy noh a to by hadam stacilo na polozenie utocnika na zem, ci nie? Potom by som mohol utiect aj s mojim pomalym behom.

RE bod 4: Tak to vyzera asi tak, ze ziadne obranne pomocky by neboli pre mna alternativou. Pri jednom kvazi pokuse o prepadnutie, ktory som zazil, bolo pre mna vyhodou iba to, ze som momentalne nemal pri sebe (takmer) ziadne cenne veci, ten clovek bol trochu nevsimavy a podcenil ma (teda myslel si, ze som blby). To bolo ale davno a teraz pri sebe mam takmer vzdy nieco, co sa da ukradnut, takze ani to nie je pre mna alternativa.

2 qwerty-xyz: Keby som bol schopny sa take nieco naucit, ako je v tom videu a ako ty opisujes, tak by som sa vzdal strielana na strelnici (co je asi hlavny dovod, preco by som chcel vlastnit strelnu zbran) a nemal by som ziadnu strelnu zbran. Aspon by som usetril :) Ale ako som pisal v mojom predoslom prispevku, to u mna nie je mozne...asi som prilis velke nemehlo na take nieco :) S trochou snahy a v pripade, ze by som nebol napadnuty zo zalohy, by som sa dokazal uhybat zasahom, ale ani to by som nemohol robit donekonecna a skor ci neskor by ma trafil/chytil a potom by som skoncil.

Nova otazka [bod 5]: V pripade, ze by ma napr. utocnik docasne vyradil (prepad zo zalohy, omracenie na niekolko sekund) a za ten cas mi ukradol napr. fotak a utekal s nim prec a ja by som mal ZP sk. A, zbran pri sebe, co mozem podniknut k zastaveniu pachatela, aby neutiekol s mojimi vecami?
Mozem:
a) vystrelit varovny vystrel do vzduchu, aby sa zastavil?
b) mozem po nom vystrelit? (napr. keby sa po varovnom vystrele nezastavil)
c) alebo mozem za nim len utekat a dufat, ze ho dobehnem? (co nie je velmi pravdepodobne)
c1) v pripade, ze by som ho dobehol, mohol by som pouzit zbran (ci uz bez vystrelu alebo iba na zastrasenie) k tomu, aby mi moje ukradnute veci vratil?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pokiaľ už uteká, tak by si strieľať nemal - strela do chrbta - nešlo by o obranu - prúser - pokus o vraždu, blablabla...poďakuj sa dnešným pseudohumanistom, kedy má gauner rovnaké práva ako slušný človek, niekedy aj väčšie.

Pokiaľ by si mal pri sebe strelnú zbraň a došlo by k napadnutiu, kedy by ti mohlo ísť o život a nemal by si šancu utiecť... už by ti ostávala len streľba, tak v prvom rade zabiť útočníka. Potom varovný výstrel (dať pozor na odrazené guľky). Toľko vraví teória. Mŕtvola svedčiť proti tebe nebude, ty žiješ a som zvedavý, ako by ti bez svedkov dokazovali, že prvý výstrel nebol varovný, pokiaľ boli oba vystrelené behom pár sekúnd. (predpokladám situáciu v temnej uličke, na kraji dediny apod - žiadni okoloidúci svedkovia. Na plnej ulici pri množstve svedkov sa prepadnutia ani nerobia - teda aspoň nik súdny by ich nerobil a na feťákov stačí teleskop/sprej, hrozba zbraňou).
Pinhead
King
King

No,

1. ako keď na krízovú situáciu príde, vtedy nemá zmysel riešiť, kto má akú skupinu, vtedy treba jednať.... Pokiaľ bude samotná streľba oprávnená, tak stíhaný nebude, potom ale čakájú držiteľa zbrane otázky, prečo mal so sebou v tej chvíli zbraň (za predpokladu, že nemá ZP sk.A).... A potom je to už len na jeho šikovnosti a výrečnosti ako si to obháji.... V každom prípade menšie zlo je vysvetľovať niečo policajtom, ako nerobiť nič a potom skončiť dobitý, popr. mŕtvy.... Predsa len, lúpežník si môže behom lúpeže zmyslieť, že svedkovia sú nežiaduci a podľa toho bude aj postupovať.....

2. konečne je to lepšie rozvedené.... V takomto prípade sa dá operovať s tým, že máš pri sebe hodnotné veci (ktorých prípadná krádež by pre Teba predstavovala škodu veľkého rozsahu) a pohybuješ sa na miestach, kde je vyššia pravdepodobnosť, že k niečomu môže prísť.... Toto už by na žiadosti o ZP sk.A vyzeralo podstatne lepšie ako to predtým nič konkrétne nehovoriace vyjadrenie..... Plus pokiaľ si už prepadnutý bol, tak to do tej žiadosti napíš.... a pokiaľ narazíš na policajta, čo neni úplný čurák, hneď Tvoje šance na A-čko výrazne stúpajú....

3. No jo, no.... .22-ka má najnižšiu cenu munície, ale pokiaľ niekto chce mať opicu, musí mať na banány.... Rozumieme sa???? Proste strelná zbraň a strelectvo ako také je finančne náročná záležitosť a s tým by mal každý, kto sa tomu chce venovať aj počítať.... Keď už lacnú muníciu, tak radšej 9mm Luger, ktorá je bez debaty pomerne účinná a oproti iným druhom streliva je cenovo úplne inde.....

4. to už spomínal čo a ako....

5. ako sa to vezme.... práve preto stále opakujem, že človek by sa mal, čo sa týka problematiky obrany učiť a spoznávať čo najviac, aby vedel ako má kedy reagovať a rovnako aj to, aby si výklad aj takejto situácie vedel potom vhodným spôsobom prispôsobiť..... Takže tak, za istých okolností by sa to dalo obhájiť, ale bude to chcieť správny výklad situácie a šikovného právnika..... Ale návody na to, ako treba vraždiť ľudí a potom to uhrať na NO/KN tu dávať nebudem......
Napísať odpoveď