Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Pinhead »

ephramko,
práveže to má byť TREST.... to je odvodené od slovíčka "trestať".... väzeň má byť potrestaný, nie chodiť na rekreáciu....
a k tomu či je to účinná prevýchova, no 12 až 16 hodín denne 7x do týždňa ťažkej fyzickej práce v trvaní 5 rokov a viac so zákazom korešpondencie, návštev.... a vlastne všetkého komfortu je podľa mňa veľmi účinná prevýchova.... a ani nehovorím o tom aký by to malo preventívny účinok... Kto by chcel ísť do väzenia, keby to tam vyzerá takto??? Nikto... nie ako teraz, keď to tam vyzerá ako peknej ubytovni.... náplň práce??? Výstavba bytov, diaľnic, protipovodňových hrádzí.... ono by sa už niečo na čo teraz nie sú peniaze vždy našlo....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

nehnevaj sa, ale keby prevychova prebiehala tak ako navrhujes...tak by za malu chvilku boli zase vsetci naspat...
takymto sposobom trestaj ludi, ktori dostali dozivotie...ale nie niekoho kto je schopny prevychovy, takymto sposobom unho akurat len posilnis asocialne sklony...
Pinhead
King
King

Skôr myslím, že výška trestov a vyššie spomenuté podmienky by mali na trestancov taký efekt, že po skončení trestu by sa tam už vrátiť nechceli.... Ty si myslíš pravý opak.... Prečo???? Zaujíma ma to....
A k tej prevýchove.... Ako by si si to predstavoval??? Rozpíš to trochu.... Pretože podľa mňa systém prevýchovy u nás a všeobecne vo väčšine západných krajín je pomerne neefektívny....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

v prvom rade suhlasim s tym, ze na slovensku by sa mali mozno aj zniekolkonasobit sadzby za nasilnu trestnu cinnost...pred chvilou som videl v spravach, ze nejaky chalan rozmlatil xicht svojho kamarata na ulici a pokojne odisiel domov, keby mu aspon zavolal sanitku, tak by mohol zit...trest ? hrozi mu maximalne 8 rokov...ved to je smiesne...niekto ma na zahrade par rastlin pre seba a ide si posediet na 12 rokov do basy...v akom state to zijeme...žitny zabije male detsko a moze dostat maximalne 3 roky...

nebudem ti vysvetlovat, preco je trest (resp. odmena) pomerne velmi neucinnou metodou vychovy, a u vaznov to plati dvojnasobne...a ake ine formy vychovy pozname, ktore su ovela ucinnejsie...tie teorie su velmi dlhe, rovnako aj reprezentativne experimenty ktore sa v tejto oblasti vykonali...

odporucam ti zajst do nejakej specializovanej kniznice, resp. najst knihy na internete...je toho pomerne dost vela popisaneho...vacsinou ale v anglictine...

a ano, vazensky system u nas je pomerne neucinny, pretoze od padu totality sa nereformoval...rovnako ako nase zdravotnictvo a skolstvo...kde sa robili len uradnicke reformy od stola, ktore menili akurat tak byrokraciu, ale nic ine...
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ok tak navrhnime konkrétne zákony :D

moje návrhy:
1) prídavky na deti pre max. 4 deti, kto xe mať viac nech si ich živí
2) prídavky na deti podmieniť nie školskou dochádzkou, ale školským prospechom - pokiaľ cigi "skončí" základnú školu nie ako ôsmak ale napr. výjde z piatej triedy tak už na neho ďalej rodičia nebudú poberať rodičovské príspevky.

...teším sa na vaše návrhy :twisted:
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

nebudem ti vysvetlovat, preco je trest (resp. odmena) pomerne velmi neucinnou metodou vychovy, a u vaznov to plati dvojnasobne...a ake ine formy vychovy pozname, ktore su ovela ucinnejsie...tie teorie su velmi dlhe, rovnako aj reprezentativne experimenty ktore sa v tejto oblasti vykonali...

samozrejmá vec, kedy si ty niečo dokazoval a rozpisoval. Prečo sa radšej nepresvedčíme v praxi...zaberá tento systém? Nie. Tak asi nebude tak celkom dobrý... aj keby jeho vysvetľovanie malo byť na 100 A4iek, nespĺňa úlohu. Práve naopak, určite by to chcelo nejakú reformu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a na co by som mal pisat 100 A4 keby sa potom k tomu aj tak vyjadril 1 vetou taky intelektual ako ty kt michal...keby si si aspon moj prispevok docital, tak by si zistil ze o potrebe reformy tam pisem...

chalan sa chcel dozvediet, preco je trest pomerne neucinnou metodou vychovy...tak som mu odporucil, nech si o tom nieco precita v knihach, je to pomerne siroka tema a je o tom vela napisane...tak nechapem, preco by som tu ja mal pisat nejake slohy, ktore by aj tak obsiahli len minimum z toho co je v odbornej literature... a aj tak by sa tu zase objavili ti isti "intelektuali" ako vzdy, ktori by to hned vysmiali a zhodili, a pritom im nezalezi na tom ci su to moje nazory alebo nazory odbornikov ktori sa danej problematike aktivne venuju...staci ze pani intelektuali maju svoju pravdu a ta je neotrasitelna...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Deafboy napísal:Reagoval som primarne prave na ten clanok. Pise sa tam o vybudovani cisto romskeho mesta / sidliska, vcetne vlastnej samospravy a podnikov zamestnavajucich cisto romov. Mohlo by to vist, no podla mna je velka sanca ze by sa vsetko pouzitelne predalo/spalilo/znicilo a ked by uz nebolo kde pracovat a co jest, ludia by sa zase presunuli kradnut palit a rozpredavat niekam inam - presne tak ako to funguje aj v dnesnej dobe.
Nato tu mame ochranne zlozky policija a armada.

V segregacii je dolezite ich odclenit, urobit zabezpecenia ktore by ich drzali mimo nas.

Osobne radsej im dam peniaze na nove domy ktore su niekde mimo nas bielych ako na nejaku integraciu ktora nas ohrozuje.

Inak segregacia celkom fungovala v USA v podobe indianskych rezervacii (lenze to je o nicom inom).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ephramko - mohol by si mi povedať aspoň v skratke niektoré z tých teórií venujúce sa prevýchove? Len tak z hlavy si spomínam na 4 semestre psychológie a tam do nás tlačili niečo o Pavlovovi (behaviorizmus), Skinnerovi a podobne. A vždy! to zviera pod hrozbou vyššieho trestu zmenilo svoje správanie (viď napríklad Skinnerova skrinka s krysou). Alebo si to zle pamätám - už to sú 2 roky a psychológiu som vždy považoval v porovnaní s tradičnými vedami za takú "menej vedeckú disciplínu, resp. pavedu." (študenti psychológie snáď odpustia)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a co si studoval? nejaky pedagogicky smer ? ...tak psychologiu mnohi povazuju za pavedu, to nie je ako v chemii, ze ked zmiesas silnu kyselinu so silnou zasadou, tak sa ti to zneutralizuje a tak to je proste vzdy a hotovo...ludia su podstatne komplikovanejsi nez nejaka molekula, preto je niekedy komplikovane dojst k nejakym exaktnym zaverom, ktore platia pre kazdeho...lebo ten proces ovplyvnuje milion inych procesov, ktore v danom momente na nas vplyvaju ci uz si to uvedomujeme alebo nie...

behaviorizmus su zaklady psychologie, stary nazor, ze clovek je 100% biologicky determinovany, co je samozrejme absolutna sprostost...pravdepodobne mas na mysli skinerovu skrinku a operacne podmienovanie, to bolo zalozene nie na treste ale na protipole trestu, odmene...jednalo sa o to, ze to co sme chceli aby to zvieratko urobilo, tak ked to urobilo sme mu hned dali odmenu a tak sa posilnovalo to spravanie...to je ale velmi zly sposob vychovy alebo prevychovy, pretoze to zvieratko bez odmeny absolutne nic robit nechcelo...a ked sme mu prestali davat odmenu za ten skutok, tak sa postupom casu to spravanie vytratilo...

snad budes suhlasit, ze ludia nie su zvierata (teda aspon niektori :smt059 )...u ludi je velmi dolezity socialny kontext a socializacia...ja osobne si vychovu (prevychovu) predstavujem tak, ze ten kriminalnik sa ponauci zo svojej chyby, uvedomi si vsetky jej nasledky, nie len pre seba ale aj pre ostatnych ludi a zaroven sa budeme snazit napravit ten jeho pokryveny hodnotovy rebricek a nejake moralne hodnoty, velmi dolezita je aj otazka motivacie...a urcite budes suhlasit, ze to "bičom" teda trestami nikdy nedosiahneme, prave naopak len posilime tie asocialne tendencie a vzbudime v tom kriminalnikovi este vacsiu agresiu, frustraciu, depresie, a nenavist voci spolocnosti....
okrem toho treba odstranit aj ostatne vplyvy ktore ovplyvnili to co urobil, napr. ked je tam za kradeze alebo lupeze, tak odstranit jeho drogovu zavislost...resp. zabezpecit mu lepsie vzdelanie aby sa vedel lepsie uplatnit na pracovnom trhu atd...
to je rovnake ako keby teba niekde zavreli, nutili ta pracovat, bili ta a zaroven by ti hovorili, ze dajme tomu pokial neuveris v takeho boha a nezacnes dodrziavat vsetko to co ta viera prikazuje, tak ta odtial nepustia...je absolutne prirodzene, ze by sa z teba nestal dobry veriaci, ale stal by sa z teba presny opak, pravdepodobne by si tu vieru nenavidel este viac ako predtym...

samozrejme, ze takto sa da pracovat len s kriminalnikmi, ktori nemaju nejake patologie osobnosti a asocialne crty...ti co ich maju, by sa podla mna na slobodu uz dostat nemali nikdy...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ephramko - študoval som 2 roky učiteľstvo biológie-chémie na PRIFUK. Pekne si to napísal, v podstate so všetkým súhlasím. Najmä sa mi páči to zhrutie - "takto sa da pracovat len s kriminalnikmi, ktori nemaju nejake patologie osobnosti a asocialne crty...ti co ich maju, by sa podla mna na slobodu uz dostat nemali nikdy..." Vyjadruje základný problém dnešnej justície - vôbec sa neberie ohľad na psychologický profil odsúdeného.

No na druhej strane ti musím aj trocha oponovať, že samotná prevýchova niekoho, kto vykonal nečo zlé, nie je možná bez istej formy trestu. Už z toho dôvodu, aby sme odradili POTENCIONÁLNYCH páchateľov toho istého alebo podobného skutku. Preto podporujem Pinheadov návrh absolútneho zákazu korešpondencie, posilovní, TV, návštev a pod. vo väzniciach akejkoľvek nápravnej kategórie. Lebo takto si z toho hlavne bezďáci robia na zimu hotel a ostatní lúpežníci a gauneri sa väzenia nemajú prečo báť - veď väznica im často krát poskytne lepšie životné podmienky než ich bydlisko. Preto by mali okrem sedení s psychológom (psychológov v tomto silno uznávam - pomoc človeku) tvrdo a dlho fyzicky makať - odpracovať si svoj pobyt vo väzení a aspoň čiastočne morálne nahradiť škodu, ktorú napáchali verejnoprospešnými prácami - fáranie v bani, stavba dialnic, hrádzí...
Súhlasím, že LEN bičom nič nedosiahneme, no taktiež LEN motiváciou a prevýchovou ich náprava nie je možná a je nebezpečná voči fungovaniu spoločnosti vzhľadom na ostatných kriminálnikov.

p.s. aj v chémii veľa vecí nie je jednoznačných :) príkladom mi budiž kvantovka, kde veci vieme riešiť len približne - aproximatívne. Alebo aj v tvojom príklade silná kyselina + silná báza - na základnej úrovni sa jedná vždy o neutralizáciu. No veľmi záleží od pomeru látkových množstiev, koncentrácií a mnohých iných faktorov. Proste - ani chémia nie je vždy jednoznačná a dokonalá - no je rozhodne viac vedecká ako psychológia - môj názor. Sem to nepatrí, no nedalo mi - dnes sme mali trojhodinovku Teórie chemickej väzby a po troch hodinách riešenia JEDNEJ rovnice pre vlnovú funkciu H2+ iónu a všetkých tých odvodzovačkách mi už trocha celý deň šibe.
Pinhead
King
King

ephramko,
tak som sa dočkal odpovedi.... Odkazovať na knihy je síce pekné, ale spraviť z toho niekoľko vetový výťah mi ušetrí dosť času....
To, čo si napísal, môže fungovať na niekoho, kto náhodou spôsobil autonehodu so smrteľnými následkami.... Teda na normálneho človeka.... Ale ÚMYSELNÉ trestné činy sa takto riešiť nedajú.... Pretože boli páchané s jasným zámerom a cieľom.... a to prezradzuje, že ich páchatelia/osnovatelia sú jasne asociálne typy.... Vždy treba posúdiť motiváciu daného skutku.... Som za to, aby bol prísnejšie potrestaný páchateľ drobnej krádeže ako povedzme vodič auta, ktorý dostal šmyk a spôsobil nehodu (za predpokladu, že išiel predpisovou rýchlosťou)... Prečo??? Pretože ten prvý išiel zámerne kradnúť (teda prisvojiť si niečo, čo nie je jeho), zámerom toho druhého naopak nebolo niekoho zraziť.... Takže tak...
A k tým trestom ako takým.... Aspoň podľa mňa trest má 3 úlohy - ochrániť väčšinovú spoločnosť pred zločincami, pochopiteľne pracovné využitie pre dobro štátu/spoločnosti, a až potom nejakú individuálnu nápravu zločinca... o ktorej dosť nakoniec pochybujem, pretože kriminalita je pre zločincov skôr štýlom života ako ojedinelou činnosťou....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ty ale hovoris o recidivistoch, urobme kompromis, podla mna bola velmi dobra zasada 3krat a dost...ti co spachali 3 trestne ciny, tak s nimi si rob co chces a trestaj ich ako chces...ale tym ostatnym daj sancu...no a potom cas ukaze, ci niekto z tvojich kriminalnikov, ked sa dostanu po 20 rokoch na slobodu, ci nebudu este vacsi asociali ako ked isli do basy...co podla mna budu, vzhladom na tvoje metody...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://krajniak.blog.sme.sk/c/245255/Iv ... enika.html
Cirkus Humberto. Ako to tam poznamenal jeden diskutujúci, takto to bude za pár rokov vďaka humanistom a liberálom vyzerať na slovenskom vidieku a bude to úplne bežné. A potom dôjde k výbuchu a všetko to praskne. A ako tam napísal aj ďalší - dôjde k "harmanizácii" ľudských vzťahov a všetko sa vyrieši.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Dúfam že keď sa tam bol Lipšic pozrieť že sa to niekam pohne.A nie len vyjadrenia do kamery.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Isteže :) Oni sú predsa zákonom chránení, tak kam by sa to malo pohnúť...

//autoeditácia príspevku (26 Okt 2010, 21:46)
No nehovorím? Ak by si môj otec postavil iba tak chalupu na cudzom pozemku a ak by ho vysťahovali a dom by zbúrali, istotne by s tým neotáľali a nikoho by nezaujímalo, či má kde bývať, alebo nie. Tak ako v prípade zosuvov pôdy počas záplav, kde postihnutí bez domov bývajú v PRENAJATÝCH bľašených búdkach od štátu, za ktoré cvakajú slušné prachy mesačne. To je mi len štát...
http://zahorie.sme.sk/c/5611566/romom-i ... emaju.html
Pinhead
King
King

http://korzar.sme.sk/c/5613763/incident ... dcery.html

ja tým ľuďom na východe nezávidím.... a učiteľom už vôbec, nie keď mi jedna moja kamarátka (mladá 24 r. baba - teraz začala učiť) povedala koľko zarobí, tak mi to musela zopakovať, lebo sa mi zdalo, že zle počujem.... A to učí decká na škole v BA, takže na východe to asi nebude lepšie.....
A ešte sa za také prachy nechať otĺkať od Cigánov.... nech mi potom niekto skúsi povedať, že v tejto republike neexistuje cigánsky problém....
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

tá učitelka sa mala zachovať ako policajt v tomto videu
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tá bola. :lol:

Ale tak ženskú by som neudrel.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

http://korzar.sme.sk/c/5617920/lunik-ix ... bober.html
Taaak, toto im bolo treba, zasa ďalšie peniaze, 21 miliónov SKK iba tak. Za to by boli postavené domčeky pre všetkých, ktorým zosuvy pôdy zmangľovali domy, ale nie, treba to investovať do kostola, kde "Pripravený program predĺžili predovšetkým temperamentné rómske piesne a ich svedectvá." - no LOL. A ešte aj komentár toho biskupa ma totálne dojal: "„Samotní Rómovia netúžia po kostole, ale takéto stavby majú svoj zmysel. Rómovia majú radi svoje spoločenstvo." - OMG, no tak čo, postavme im tam aj kúpele, megakasíno, pobočku Harrods - veď oni po tom možno ani netúžia, ale tak majú radi svoje spoločenstvo. Ďalší dobrý dôvod na odlúčenie cirkvi od štátu, nech si za takéto projekty platí sama z vlastného, čo navyberala v kostoloch od svojich ovečiek a nie verbovala cigánov za naše peniaze. Je mi z toho zle.
Napísať odpoveď