Fotografia - novinky, technika, diskusia
-
klm16
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Fotite?
fotená oredvolebná kampaň v Prešove...
fotené na cloven 1,8 zdá sa mi to neostré....
+ bonus nejaký môj prvý modeling
fotené na cloven 1,8 zdá sa mi to neostré....
+ bonus nejaký môj prvý modeling
-
chlapec10
Addict
nemas tam EXIF, takze s tym neostrenim ti neporadim
-
klm16
Medium Professional
vsetky tie fotky boli fotene canom eos 1000 + canon 50/f1,8 II
clona 1,8
cas na tych koncertovych 1/90 - 1/200
tie modelingove su fotene s studiu tiez pevnou 50,
cas 1/125
clona -f4 -f9
\\eidt moja chyba cize este raz....
kezde som omylom, zmazal exif tak prikadam exif z jednej z koncertovych a jednu z sutdiovych fotiek
koncertova :
studiova:
dik dik za upozornenie
clona 1,8
cas na tych koncertovych 1/90 - 1/200
tie modelingove su fotene s studiu tiez pevnou 50,
cas 1/125
clona -f4 -f9
\\eidt moja chyba cize este raz....
kezde som omylom, zmazal exif tak prikadam exif z jednej z koncertovych a jednu z sutdiovych fotiek
koncertova :
Kód: Vybrať všetko
---- Informace o obrázku -------------------------------------------------------
Jméno souboru: IMG_5082.JPG
Velikost souboru: 1 MB (1 058 301 bajtů)
Rozměry: 1866 x 2799
Bitová hloubka: 24
Vytvořeno: 23. novembra 2010 17:37:46
Změněno: 23. novembra 2010 18:50:58
---- Popis ---------------------------------------------------------------------
---- Fotografické informace ----------------------------------------------------
Zvuková poznámka Ne
Fotografické informace Ano
Textové informace Ne
Vytvořeno 23. novembra 2010 17:37:46
Digitalizováno 23. novembra 2010 17:37:46
Změněno 23. novembra 2010 18:50:57
Blesk Ne
Doba expozice 1/250 s
Clona 1.8
Ohnisková vzdálenost 50.00 mm
Ohnisková vzdálenost (EQ35mm) 80 mm
ISO 400
Kompenzace expozice 0
Režim měření expozice Vzorek
Režim expozice Ruční expozice
Vyrovnání bílé Automatické
Program expozice Ruční
Orientace Normální
Kontrast Normální
Sytost Normální
Typ snímané scény Běžná
Výrobce Canon
Model Canon EOS 1000D
Komprese Komprese JFIF
Reprezentace barev YCbCR
Rozlišení DPI 72.00
Verze EXIF 2.21
Verze Flashpix 1.00
Barevný prostor sRGB
Blesk podrobně Ne, Vypnutý blesk
Ohniskové rozlišení X 4438.36
Ohniskové rozlišení Y 4445.97
Jednotka ohniskového rozlišení Palce
Uživatelské zpracování Normální
Režim vzdálenosti Vzdálené
Kvalita komprese Jemný
Firmware Firmware Version 1.0.6
Sériové číslo zařízení 2150420184
Režim ostření Snímek
Rozsah objektivu 50.00 mm
Klíčová slova Ne
Digitální podpis Nestudiova:
Kód: Vybrať všetko
---- Informace o obrázku -------------------------------------------------------
Jméno souboru: IMG_5135.jpg
Velikost souboru: 178 KB (182 097 bajtů)
Rozměry: 800 x 533
Bitová hloubka: 24
Vytvořeno: 25. novembra 2010 14:38:13
Změněno: 25. novembra 2010 19:10:11
---- Popis ---------------------------------------------------------------------
---- Fotografické informace ----------------------------------------------------
Zvuková poznámka Ne
Fotografické informace Ano
Textové informace Ne
Vytvořeno 25. novembra 2010 14:38:13
Digitalizováno 25. novembra 2010 14:38:13
Změněno 25. novembra 2010 19:10:11
Blesk Ne
Doba expozice 1/125 s
Clona 9.5
Ohnisková vzdálenost 50.00 mm
Ohnisková vzdálenost (EQ35mm) 80 mm
ISO 100
Kompenzace expozice 0
Režim měření expozice Vzorek
Režim expozice Ruční expozice
Vyrovnání bílé Automatické
Program expozice Ruční
Typ snímané scény Běžná
Výrobce Canon
Model Canon EOS 1000D
Software Zoner Photo Studio
Komprese Komprese JFIF
Reprezentace barev YCbCR
Rozlišení DPI 72.00
Verze EXIF 2.21
Barevný prostor Nekalibrovaný
Blesk podrobně Ne
Ohniskové rozlišení X 4438.36
Ohniskové rozlišení Y 4445.97
Jednotka ohniskového rozlišení Palce
Uživatelské zpracování Normální
Firmware Firmware Version 1.0.6
Rozsah objektivu 50.00 mm
Vylepšení obrazu Barevný profil
Klíčová slova Ne
Barevný profil sRGB IEC61966-2.1
Digitální podpis Ne
dik dik za upozornenie
-
chlapec10
Addict
a zvysok?
tieto info ostrenie moc neovplyvnia
//autoeditácia príspevku (30 Nov 2010, 16:08)
teraz pre zmenu zas nemame fotky
Stacilo nahrat fotku, exif si odtial clovek vycita....
Neviem tam ale najst AF rezim(je mi jasne ze auto, ale ktore auto).... aky si mal?
//autoeditácia príspevku (30 Nov 2010, 16:08)
teraz pre zmenu zas nemame fotky
Stacilo nahrat fotku, exif si odtial clovek vycita....
Neviem tam ale najst AF rezim(je mi jasne ze auto, ale ktore auto).... aky si mal?
koncert v takej tme fot kludne na najvyssom ise. aspon si priclonis a trafis sa :p
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
zajtra a pozajtra ma caka prve fotenie za peniaze tak drzat palce 
Ak to je za peniaze tak urcite sa budes snazit urobit co najlepsie fotky... 
zelo: nemysli nato ze to je za peniaze a fot si svoje....
bude fajn
ale murphyho zakony funguju, takze cim viac sa snazis, tym viac sa ti veci seru, tak radsej drz tie palce 
-
chlapec10
Addict
neviem co konkretne ides fotit....
Ale moja rada je: Netvar sa ze vies nafotit vsetko dokonale, ak nieco nevies alebo to nejde(vela klientov ma neralne poziadavky) tak to hned a na rovinu povedz a navrhni alternativu, lebo to je stale lepsie ako hovorit ano ano vsetko nafotim.... a nebude to tak
Ale moja rada je: Netvar sa ze vies nafotit vsetko dokonale, ak nieco nevies alebo to nejde(vela klientov ma neralne poziadavky) tak to hned a na rovinu povedz a navrhni alternativu, lebo to je stale lepsie ako hovorit ano ano vsetko nafotim.... a nebude to tak
-
klm16
Medium Professional
Mam otazku co sa tyka fotografovania zrkadlovkou 
urcite sa vam stalo ze sme svoj fotoaparat mali pri nejakej udalosti. povedzme idete na nejaku akciu s kamaratmi fotak vezmete pre nacvakanie par zaberov. Kedze svoje fotky verejne propagujete vsetci kamarati vedia ze fotografovanie je vas konicek a vase fotky su fajn.
Ste v bare na oslave, kedze je tam malo svetla volite objektiv s velkou sveelnostou, prisvetlujete si bleskom nacvakate par portretovych momentiek...
zrazu vas kamarati oslovia ze chcu skupinovu foto. No vas pevny objektiv (napr 85/f1,8) nedokaze zachytit vsetkych kamaratov.... Nasleduje fiasko...
Laik nepochopi ze fotak nema zoom, resp ze si z neho nerobite srandu ked im vysvetlujete ze jednoducho nevojdu do zaberu...
Druhy pripad.
fotografujete mocne mesto. zrazu vam kamarat s kockou povie odfot ma pri tej fonate(soche,budove, atd)
zase mate zalozeny objektiv napr 50-150, alebo nieco podobne a je jasne ze do zaberu nedate vsetko, resp nedokazee urobit nocnu fotku s portretom (hlavne ked pouzivate cas od 10s viac)
Mate nejake finty ako vysvetlit ludom ze toto neodfotografujete ?? Alebo jednoducho pre laika mate fotak mozno aj za niekolko tisic € no nedokazete odfotit partiu 10 ludi baviacich sa pri stole ....
(hoci hocikto iny to dokaze odfotit aj s lepsim telefonom)
urcite sa vam stalo ze sme svoj fotoaparat mali pri nejakej udalosti. povedzme idete na nejaku akciu s kamaratmi fotak vezmete pre nacvakanie par zaberov. Kedze svoje fotky verejne propagujete vsetci kamarati vedia ze fotografovanie je vas konicek a vase fotky su fajn.
Ste v bare na oslave, kedze je tam malo svetla volite objektiv s velkou sveelnostou, prisvetlujete si bleskom nacvakate par portretovych momentiek...
zrazu vas kamarati oslovia ze chcu skupinovu foto. No vas pevny objektiv (napr 85/f1,8) nedokaze zachytit vsetkych kamaratov.... Nasleduje fiasko...
Laik nepochopi ze fotak nema zoom, resp ze si z neho nerobite srandu ked im vysvetlujete ze jednoducho nevojdu do zaberu...
Druhy pripad.
fotografujete mocne mesto. zrazu vam kamarat s kockou povie odfot ma pri tej fonate(soche,budove, atd)
zase mate zalozeny objektiv napr 50-150, alebo nieco podobne a je jasne ze do zaberu nedate vsetko, resp nedokazee urobit nocnu fotku s portretom (hlavne ked pouzivate cas od 10s viac)
Mate nejake finty ako vysvetlit ludom ze toto neodfotografujete ?? Alebo jednoducho pre laika mate fotak mozno aj za niekolko tisic € no nedokazete odfotit partiu 10 ludi baviacich sa pri stole ....
ked sa idem bavit niekam do baru, alebo pod, neberiem si nic nad 50mm
(trd tss... ale dlhsie sklo ako 50 este nemam). najprv si rozmysli, ked niekam ides, ake sklo vyuzijes v danom prostredi.
ak nastane taka situacia, ze vsetkych nezmestim, tak si ich rozdelim na skupinky, alebo jednoducho poviem, ze sorry, ale nemam kam odstupit...
ak fotis nocne mesto a nemas svetelny obejtkiv, tak skus dat nastavenia, aby ti vysiel cas, co odfotis z ruky. ak nie, tak sorry, ale nemam svetlo, neodfotim vas (ale to sa mi este nestalo, vzdy sa da, aj ked trochu rozmazane)
) preco by si pouzival cas 10 sekund mi povedz?
ak nastane taka situacia, ze vsetkych nezmestim, tak si ich rozdelim na skupinky, alebo jednoducho poviem, ze sorry, ale nemam kam odstupit...
ak fotis nocne mesto a nemas svetelny obejtkiv, tak skus dat nastavenia, aby ti vysiel cas, co odfotis z ruky. ak nie, tak sorry, ale nemam svetlo, neodfotim vas (ale to sa mi este nestalo, vzdy sa da, aj ked trochu rozmazane)
-
klm16
Medium Professional
tak pri zaberoch v tme pri pouzivani stativu na vyssom clonovom cisle a nizsom ISO, je 10s uplne bezne nie ?
Potom pride par, ktory chce fotku, napr pri fontane kedze chcete zachovat svetlo z fotaty idealne by bolo fotit bez blesku samozrejme to rozmare ludi na fotke....
Musim sa naucit pouzivat kompromisy....
Potom pride par, ktory chce fotku, napr pri fontane kedze chcete zachovat svetlo z fotaty idealne by bolo fotit bez blesku samozrejme to rozmare ludi na fotke....
daj iso na max, 1600 alebo 3200, najnizsiu clonu, alebo o 1-2 priclonit, podexponovat minimalne o 1/3, mozes pouzit slaby blesk, stabilizaciu.. neverim, ze toto neodfotis z ruky
nemozes chciet od ludi, aby stali 10 sekund bez pohnutia
uplne bezne to nie je... moja foto: iso 200, 50mm, f/20, 3sekundy
tu hnusnu upravu si nevsimaj, to sa nepodarilo : D
//autoeditácia príspevku (01 Dec 2010, 0:19)
// alebo paintball, foteny v totalnej tme, iba hento jedno svetlo tam svietilo a cas som 1/4 sekundy
ale to uz je extrem, tam sa nedalo normalne fotit
nemozes chciet od ludi, aby stali 10 sekund bez pohnutia
uplne bezne to nie je... moja foto: iso 200, 50mm, f/20, 3sekundy
tu hnusnu upravu si nevsimaj, to sa nepodarilo : D
//autoeditácia príspevku (01 Dec 2010, 0:19)
// alebo paintball, foteny v totalnej tme, iba hento jedno svetlo tam svietilo a cas som 1/4 sekundy
ale to uz je extrem, tam sa nedalo normalne fotit
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
ak mas odfotit viac ludi v bare, zaloz setak, zapni blesk a cvakni, vacsinou je to o tom ze ludia chcu byt na fotke a kvalita je absolutne nepodstatna.
ak daky nocny portret pri osvetlenej fontane, tak asi by som najprv odfotil na nejaky dlhsi cas fontanu a potom by som do sceny zakomponoval aj ten par a prisvietil bleskom zo strany. ale nesom isty, nikdy som to nerobil.
ak daky nocny portret pri osvetlenej fontane, tak asi by som najprv odfotil na nejaky dlhsi cas fontanu a potom by som do sceny zakomponoval aj ten par a prisvietil bleskom zo strany. ale nesom isty, nikdy som to nerobil.
-
chlapec10
Addict
Do baru zasadne nechodim s tele sklom, poviem ti tak, ze vsetko nad 24mm(pri crope) uz moze byt vela, 50mm je uz dost nerealne.klm16 napísal:Mam otazku co sa tyka fotografovania zrkadlovkou
Skratka vysvetelis ze sa neda(predsalen fotak neni zazracna krabicka), ze odfotis pred barom napr... a ked nechape tak mu ukazes fotku a snad pochopi...Laik nepochopi ze fotak nema zoom, resp ze si z neho nerobite srandu ked im vysvetlujete ze jednoducho nevojdu do zaberu...![]()
Druhy pripad.
Takzefotografujete mocne mesto. zrazu vam kamarat s kockou povie odfot ma pri tej fonate(soche,budove, atd)
Mate nejake finty ako vysvetlit ludom ze toto neodfotografujete ?? Alebo jednoducho pre laika mate fotak mozno aj za niekolko tisic € no nedokazete odfotit partiu 10 ludi baviacich sa pri stole ....(hoci hocikto iny to dokaze odfotit aj s lepsim telefonom)
Ja nemam potrebu pravdu povediac nikomu nic vysvetlovat, ked sa neda tak sa neda..... maximlane im ukazem aka fotka odtial vyjde a ze maju smolu
Co sa tyka konkretne tvojho prikladu 50-150mm, tak by som urobil priblizenie, s tym ze by som vtlacil tak od pasa vyssie, a tele sklom tym padom pekne rozostril pozadie (nieco na styl http://www.123rf.com/photo_5397623_nigh ... londe.html)
Ludi v noci fot tak cca od 1/10, fotak si poloz na nejaky murik alebo nieco ak nemas stativ, prinajhorsiom na zem, samozrejme s bleskom.
preco nizsie ISO? V pohode do cca 1600klm16 napísal:tak pri zaberoch v tme pri pouzivani stativu na vyssom clonovom cisle a nizsom ISO, je 10s uplne bezne nie ?
zelovoc napísal:acsinou je to o tom ze ludia chcu byt na fotke a kvalita je absolutne nepodstatna.
jednoduchsie je pouzit funkciu multiple exposure(na filme to fungovalo tak ze sa urobila fotka, film sa nepretocil, a nan dalsia), je na to potrebny stativ(ak top chcem dobre) a na prvu fotku urobim ich s bleskom, podexponujem aby boli na nej len oni a tmave pozadie, a na dalsej urobim pozadie dlhou expo, dolezite je fotakom nepohnut....ak daky nocny portret pri osvetlenej fontane, tak asi by som najprv odfotil na nejaky dlhsi cas fontanu a potom by som do sceny zakomponoval aj ten par a prisvietil bleskom zo strany. ale nesom isty, nikdy som to nerobil.
-
triple
Guru wannabe
v prvrom rade potrebuješ skúsenosti - tie ťa naučia všetko.. do uzavretých priestorov s 50-tkou je blbosť.. nad tým musíš uvažovať skôr.. a ostatné veci čo sa si sa pýtal máš vysvetlené 
jááj a k tomu vysvetľovaniu laikovi- proste kývneš plecom. Ja som takto pohorel pri mojom bratovi pred dvoma dnami - kúpil som si novú 15-85-tku a brat sa pýta aký to má zoom.. ja na to 5,6x a vysmial ma, že prečo som vrazil toľko prachov (690€) do takej sračky ked jeho foťáky čo predáva v obchode (robí v elektre) majú 12x a viac
tam som pri vysvetľovaní skončil
jedna foto zo včera ked som sa hral s mojím hafanom .. celkom zaujímavé bolo, že jednou rukou som ho zabával a druhou nastavoval foťák, ostril, a cvakal
jááj a k tomu vysvetľovaniu laikovi- proste kývneš plecom. Ja som takto pohorel pri mojom bratovi pred dvoma dnami - kúpil som si novú 15-85-tku a brat sa pýta aký to má zoom.. ja na to 5,6x a vysmial ma, že prečo som vrazil toľko prachov (690€) do takej sračky ked jeho foťáky čo predáva v obchode (robí v elektre) majú 12x a viac
tam som pri vysvetľovaní skončil
jedna foto zo včera ked som sa hral s mojím hafanom .. celkom zaujímavé bolo, že jednou rukou som ho zabával a druhou nastavoval foťák, ostril, a cvakal
nadeo: nedavno som to sem daval...