Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

tehla:
Napríklad čím?Ateista, komunista, marxista-leninista, satanista, anarcho-boľševik?
Ó, aké nádherné príklady, ale myslím, že by sa našlo aj niečo lepšie.

Jednoducho, ľudia akoby mali potrebu niekam patriť, do nejakej skupiny, niečim sa onálepkovať - to je fakt. A hentam máš tisíc možností rôznych smiešnych mini cirkvičiek a na konci (prečo na konci ?) je tam akési nejasné "bez vyznania". To evokuje skôr negatívnu vec, niečo, ako keby ten človek bol "prázdny".

Ja by som tam pridal určite "humanistické vyznanie/svetonázor", alebo ešte lepšie by bol "nenáboženský svetonázor". Nepôsobí to tak prázdno a človek sa s tým skôr stotožní.
Vplyv rozširujúceho sa ateizmu medzi ľudmi:
O progrese v degenerácii ľudstva svedčia i nasledovné údaje z USA:
Tak to si si pekne nakakal do papuľky, lebo USA je z našej západnej civilizácie určite najbigotnejšia kresťanská krajina. :wink:

Tu aspoň vidíš, ako funguje v praxi tá kresťanská morálka. Som rád, že si konečne poskytol nejaké štatistiky, ktoré to dokazujú, aj ty, lebo moje tu boli dávnejšie označované (ľuďmi ako ty) za nedôveryhodné.

//autoeditácia príspevku (11 Dec 2010, 12:16)
Áno, silmarill to vystihol. Toto sčítanie je veľmi dôležité, rozhoduje o veľa veciach. Najviac dôležité je pre RKC, čo sa iste dozvieš aj ty sám, tehla (ak teda chodíš do kostola).

Tie pastierske listy a výzvy sa opäť budú ovečkám vo veľkom čítať. Mám doma kópie tohoto listu z roku 2001, takisto ako poďakovanie, ktoré opäť bolo čítané v kostoloch (jednoducho je vidno, že je to pre RKC veľmi dôležité). Potom totižto môžu operovať s tým, že na Slovensku je 80% katolíkov a robia si veľké nároky. Pritom podľa ich vlastných štatistík, pravidelných návštevníkov kostola je len 10 % !!!

//autoeditácia príspevku (14 Dec 2010, 19:29)
Wikileaks: Vatikán odmítal spolupráci při vyšetřování sexuálních skandálů :arrow:

http://www.ct24.cz/svet/109692-wikileak ... -skandalu/ :arrow:

No to snáď nie ! To určite nemôže byť pravda, veď to si nikto ani len nemyslel..
Eruner
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

mňa sčítavanie ľudu a zaškrtávanie políčka vôbec netrápy, veď to nič také strašné/ťažké/náročné nie je.
A to, že políčko "bez vyznania" je na konci zoznamu je úplne logické, veď v každom zozname (možností) máš políčko (možnosť) "iné" alebo "žiadne" na konci.
Akože hľadáte problém, tam kde nie je?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja som to napísal úplne jasne.

A ešte dodám: to políčko "bez vyznania" je druhá najväčšia skupina, po katolíkoch. Zaujímavé, že katolíci sú prví, ale druhá najsilnejšia skupina je posledná.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

tu je jedno, že ľudí "bez vyznania" je toľko veľa.
to je proste zoznam, a ten má tiež svoje pravidlá. Príde mi úplne zbytočné/odveci, že sa nad tým rozhorčuješ, lebo to nie je žiadna diskriminácia

dám ti príklad:
Vyber si svoju najobľúbenejšiu čokoládu:
1. Horká
2. Mliečna
3. Oriešková
4. Vanilková
5. Jahodová
6. Iná (napíš aká: )
7. Žiadna

Tu je zase úplne jedno, či väčšina ľudí nemá rado ani jednu čokoládu, je tiež nezmysel frflať, prečo jahodová nie je pred horkou,
Proste zoznam má svoju logiku, pravidlá, usporiadanie. A možnosti "Iná" a "Žiadna" sú vždy na konci, tak to už je.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak si si nevšimol, ja som tu napadol to samotné označenie "bez vyznania", ktoré je nezmyselné a negativistické.

Úplne ideálne by bolo, keby tam pribudli možnosti ako ateista, agnostik, humanista, atď. Keď tam môže byť tisíc zaprdených minicirkvičiek, prečo nie toto ?

Ale kľudne by som sa uspokojil aj s tým, čo som sem písal:
Ja by som tam pridal určite "humanistické vyznanie/svetonázor", alebo ešte lepšie by bol "nenáboženský svetonázor". Nepôsobí to tak prázdno a človek sa s tým skôr stotožní.
Čo ti na tomto vadí, resp. čomu nechápeš ? Zober si to opačne: bolo by tam vypísaných tisíc nenáboženských foriem a na konci že: "vyznávač náboženstva".

Je to jasná diskriminácia.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

mne je to sice uplne jedno co tam je, ale hughita chapem a stotoznujem sa s vyjadrenim, ze vyraz "bez vyznania" je negativisticky
osobne by som ho nahradil slovkom ateizmus, "nenabozensky svetonazor" tiez neznie zle, "humanistické vyznanie/svetonázor" urcite nie
a na poradi nezalezi
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

take hovadiny riesite :D uz radsej rieste Cirkev to ma viac zaujima
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty si hovadina. :)

Aj takéto veci s tým majú súvis.
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

ja v tom nevidim ziadnu diskriminaciu :) uplna banalita ktoru tu len zbytocne rozpitvavate, ziadny negativizmus v tom nevidim, ved prakticky bez vyznania ste tak neviem co tu riesite to ze verite vo 'svet' ?? to mozme zaviest podkolonku aku filozofiu uznavate, tam by ste sa uz mohli presadit
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

chápem vás, ale pri "sčítavaní ľudu" ich nebude zaujímať váš svetonázor, ale príslušnosť k cirkvi. To je to!
namiesto "bez vyznania" tam môže byť "ani jedna" (z tej hromady cirkví) a bude to rovnaké. Opäť, pýtajú sa na príslušnosť k cirkvi (konfesiu/vierovyznanie) a nie na svetonázor, to znamená, že keby ste "bez vyznania" vymenili za "ateizmus" tak nezahrniete tých zvyšných ľudí (napr. ľudia, čo nie sú ateisti a zároveň nie sú súčasťou hociktorej cirkvi)

no dobre, vadí vám, že "bez vyznania" znie tak negativisticky, tak si to pomenujte synonymom, ktoré sa vám páči, mne je to jedno, mne to nevadí. Kuriatka... :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

jozefitko - jadro pudla je v tom, že "bez vyznania" je pre hughita nie celkom správne pomenovanie a výraz, keďže on niečomu verí, no nejedná sa z bežného pohľadu o náboženstvo. A ak som správne pochopil zmysel toho dotazníku, tak je tam tak veľa cirkví uvedených preto, aby štát vedel, ako ktorej rozdeliť dotácie. A keďže neviem či vôbec existuje organizácia, ktorá by zastrešovala humanistov, platónistov... tak tam zjavne nie je - lebo ten dotazník sa pýta na inklináciu k nejakej viere (svetonázoru) reprezentovanej konkrétnou inštitúciou (cirkvou, spoločnosťou, firmou...).

Súhlasím s Hughitom, že "nenáboženský svetonázor" by bolo lepšie pomenovanie. Možno by mohli Hughito, Silmarill a iní ateisti tu z fóra spísať petíciu, napísať list Sulíkovi....rád ju podporím svojim podpisom. :) No príde mi to zbytočné, lebo ateisti (veriaci humanizmu, stúpenci Platóna...) nemajú vlastnú "cirkev" - a ten dotazník sa opiera o inklináciu k nejakej inštitúcii reprezentujúcej danú vieru/názor.
Ak som zmysel toho dotazníka pochopil zle, rád sa nechám poučiť.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ináč nedávno som rozmýšľal o tom, že by sa mal ateizmus v nejakej forme vytvoriť vlastnú cirkev. okrem peniažkov (teda ich časti) ktoré by sme takto stopli RKC a iným veriacim by sme si do vierovyznania mohli dať určité veci, na ktorých by sme mohli trvať aby neutrpela naša "náboženská sloboda". napríklad dať si tam klauzulu o tom že sa snažím zodpovedne priniesť dieťa do tohto sveta a jeden z nástrojov môže byť aj antikoncepcia -> kresťania by potom nemohli vykladať deťom v škole či rozdávať letáčiky o tom, že antikoncepcia je zlo atď lebo by ubližovali mojej náboženskej slobode. taktiež by som tam dal klauzulu o tom že zvieratá sú plnohodnotnou súčasťou ekosystému a nikto ich nemôže považovať za podradné -> žiadny arabáč sa nemôže ohradzovať proti psovi v autobuse lebo by porušil mojunáboženskú slobodu... proste oficiálne zabrať rôzne veci ktorými by sme mohli iným náboženstvám zasadiť formálny protiúder- teraz môžu hovoriť že trpí ich náboženská sloboda a my môžme len pokrčiť plecami, takto môžme oponovať že oni porušujú našu náboženskú slobodu...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

silmarill napísal:nedávno som rozmýšľal o tom, že by sa mal ateizmus v nejakej forme vytvoriť vlastnú cirkev..
prave to som ti chcel stoporko odpisať, že mam pocit, že oni už zakladaju nejaku novu cirkev, ale nie tú, čo založil Kristus, ale takú, ktorú založili komunisti – boľševici, keďže ateizmus sa predtým v ľudskej spoločnosti v podstate nevyskytoval a o tom, akym nasilnym spôsobom sa tento svetonázor presadzoval snaď netreba hovoriť . Takže nechapem potom tie obvinenia ateistov z nasilneho širenia viery, nech si pozametaju pred vlastnym prahom

Hughito - k tomu, že USA je najbigotnejšia kresťanska krajina - ty si sa zasekol niekde vo Viktoriánskom období? Podla mna je usa skôr novodoba Sodoma Gomora...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

tehla to si asi este nepocul o francuzskej revolucii...

vedecky ateizmus je nieco absolutne ine ako ten ateizmus, ktori vyznavali francuzski a europski vzdelanci...vedecky ateizmus vychadza z marxizmu-leninizmu a vznikol len kvoli tomu, aby odstranil nepriatelov v ramci robotnickej triedy...komunisti stale operovali s pojmom triedny boj, triedny nepriatel...lenze co ked bol nepriatel v robotnickej triede? prave preto vymysleli vedecky ateizmus, aby ospravedlnili tie ich nechutne cistky...
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

keďže ateizmus sa predtým v ľudskej spoločnosti v podstate nevyskytoval
ani HIV či jadrové zbrane tu predtým nebývali, but whataver, nech žijú absurdné argumenty a paranoia, hej hej, ateisti chcú ovládnuť svet, tras sa, aby ste nemali nejakých nepriateľov imaginárnych, to by bol zázrak.
Hughito - k tomu, že USA je najbigotnejšia kresťanska krajina - ty si sa zasekol niekde vo Viktoriánskom období?
Bible Belt ti asi nič nehovorí...ani štatistiky. ale až narazím na informovaného fundamentalistu, asi otvorím fľašu šampusu, zatiaľ však nehrozí.
silmarill
King
King

tehla napísal:prave to som ti chcel stoporko odpisať, že mam pocit, že oni už zakladaju nejaku novu cirkev, ale nie tú, čo založil Kristus, ale takú, ktorú založili komunisti – boľševici
ako môžu ateisti zakladať novú cirkev ktorá by mala mať niečo spoločné s kristom? to by už asi nebol ateizmus.
tehla napísal:keďže ateizmus sa predtým v ľudskej spoločnosti v podstate nevyskytoval
áno, nevyskytoval. pretože stačilo povedať že neveríš v boha a hneď si (v lepšom prípade) horel na hranici, v tom horšom prípade sa s človekom pohrala "svätá" inkvizícia.
tehla napísal:akym nasilnym spôsobom sa tento svetonázor presadzoval snaď netreba hovoriť . Takže nechapem potom tie obvinenia ateistov z nasilneho širenia viery, nech si pozametaju pred vlastnym prahom
to bolo šírenie komunizmu, ktoré odstraňovalo akékoľvek iné ideológie, nebolo to na želanie ateistov ale komunistov.

jediné, čo ateisti chcú, je mať pokoj od všetkých tých iracionálnych ideológií a z nich plynúcich dôsledkov, ktoré sa veriaci snažia presadiť v celej spoločnosti bez ohľadu na názor ateistov. žiadne náboženstvo by som absolútne neriešil a ani by som nemal dôvod diskutovať takto o ňom, keby to bola súkromná vec veriacich. nanešťastie väčšina veriacich (pre mňa z nepochopiteľných dôvodov) túži po tom, aby mohli svoju ideológiu a jej princípy aplikovať plošne na všetkých ľudí a dať jej akýsi nespochybniteľný punc "patentu na pravdu a dobro". oproti všetkým náboženstvám, ateizmus nebol nikdy militantný ani násilný.

ničíte si život klamstvom.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

"ateizmus nebol nikdy militantný ani násilný." toto rozprávaj mŕtvolám vo vojnách - nie len náboženstvo rozdúchavalo vojny :(

"ničíte si život klamstvom." - vďaka za tvoj názor

"kresťania by potom nemohli vykladať deťom v škole či rozdávať letáčiky o tom, že antikoncepcia je zlo " - tu máš fatálnu chybu - kresťanstvo nie je proti antikoncepcii - možno tak katolíci. Prečo sa potom kresťania zúčastňujú pochodov proti HIV kde rozdávajú kondómy (moja vlastná skúsenosť), sami antikoncepciu používajú, Biblia antikoncepciu nezakazuje...?
silmarill
King
King

Stoporko napísal:"ateizmus nebol nikdy militantný ani násilný." toto rozprávaj mŕtvolám vo vojnách - nie len náboženstvo rozdúchavalo vojny :(
áno? ktorá konkrétna vojna bola vyvolaná ateistami za účelom zničenia veriacich?

"ničíte si život klamstvom." - vďaka za tvoj názor
Stoporko napísal:"kresťania by potom nemohli vykladať deťom v škole či rozdávať letáčiky o tom, že antikoncepcia je zlo " - tu máš fatálnu chybu - kresťanstvo nie je proti antikoncepcii - možno tak katolíci. Prečo sa potom kresťania zúčastňujú pochodov proti HIV kde rozdávajú kondómy (moja vlastná skúsenosť), sami antikoncepciu používajú, Biblia antikoncepciu nezakazuje...?
fíha, takže bránenie počatiu z pohľadu viery už nie je nič zlé?
hughito
Redeemer
Redeemer

Eruner:
chápem vás, ale pri "sčítavaní ľudu" ich nebude zaujímať váš svetonázor, ale príslušnosť k cirkvi. To je to!
Áno, to je tá diskriminácia. Cirkvi na základe tohto získavajú peniaze od štátu. Na základe čoho ? Ateisti/humanisti majú tiež svoje organizácie (prečo by mali mať svoju "cirkev", veď to je absurdné) a takisto sa snažia o rôzne granty a príspevky od štátu na činnosť.

A to otázka príslušnosti k cirkvám aj tak stojí v podstate na otázke, či veríte alebo neveríte v boha. Čiže je úplne legitímne, aby tam mala svoje zastúpenie aj opačná strana.

Stoporko: V podstate súhlasím čo si napísal. Na SK práveže taká organizácia existuje (Spoločnosť Prometheus).

tehla:
Hughito - k tomu, že USA je najbigotnejšia kresťanska krajina - ty si sa zasekol niekde vo Viktoriánskom období? Podla mna je usa skôr novodoba Sodoma Gomora...
Čo dodať, MIRV to vystihol dokonale.

Stoporko2:
"ateizmus nebol nikdy militantný ani násilný." toto rozprávaj mŕtvolám vo vojnách - nie len náboženstvo rozdúchavalo vojny
To by ma zaujímalo, čo presne máš na mysli.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - prečo by malo kresťanstvo antikoncepciu zakazovať? Však by to bola sprostosť hrubého kalibru! Viem, že katolíci niečo také kedysi splietali, no je to postavené na hlavu a choré - v Biblii som to už dávnejšie hľadal a pýtal sa farárov a v Biblii nič takého nie je.

//autoeditácia príspevku (16 Dec 2010, 19:54)
hughito - vojny z inej príčiny ako "poďme ich vyhladiť, lebo veria v iného boha:" prvá a druhá svetová vojna, prvá a druhá vojna v zálive, Afhganistan, Somálsko. Predpokladám, že ich je viac, toto mi napadlo ako rýchly brainstorming.

lebo stále tu počúvam o tom, ako sa v mene náboženstva viedli vojny - s tým súhlasím, hlavne keď bola len jedna cirkev, ktorá sa montovala do politiky, čo je totálny fail. To ma privádza k záveru, keďže napr. kresťanstvo nesúhlasí s útočnými vojnami, že vojny v mene náboženstva (kresťanstva) boli vedené ľuďmi, ktorí mali od kresťanstva zmýšľanie na míle ďaleko - hľadal by som za tým ľudí a nie vieru. To isté platí o druhej stránke mince - vojny ateistické - honba za mamonom, mocou, územím, vplyvom, krajšími ženami, lepším pivom...samotný ateizmus nič také neprikazuje (ak sa ovšem vôbec dá vravieť o ateizme ako o komplexnom systéme vraviacom o tom, čo je správne a čo nie - na to sú tu experti z oblasti filozofie, sa ja k nim neradím a ani radiť nechcem), aspoň o tom neviem. A teda znova: za vojnami treba hľadať ľudí, čo sú, ľudovo povedané, debili. Treba za tým hľadať ľudí, čo majú veľa a chcú ešte viac, hľadajú peniaze, vplyv, moc, územie...a majú hlboko v paži, či zmanipulujú dav pomocou nejakého náboženstva alebo hrozbou globálneho terorizmu, propagandou že susedia majú lepšie pivo a krajšie ženy alebo úplatkárstvom. Sú to beštie, lebo nazvať ich človekom by bola urážka aj toho posledného masového vraha v base.
Už vieš, čo mám na mysli?
Napísať odpoveď