Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa MIRV »

stoporko, a čo príbeh o Ónanovi, ktorého metóda prerušovanej súlože tak rozhnevala boha, že ho zabil?
"Ónán však vedel, že potomstvo nebude jeho, preto púšťal semeno na zem, kedykoľvek vošiel k žene svojho brata, len aby nedal potomka svojmu bratovi. 10 Hospodinovi sa nepáčilo, čo urobil, a aj jemu vzal život."
prípadne "milujte sa a množte sa"
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

mirv - čítal si ten príbeh, o čo v ňom vlastne šlo? Prečo Boh Onana zabil? On ho nezabil preto, že by striekal semeno inam, než do manželky. Zabil ho za vzburu proti Hospodinu.

Milujte a množte sa - kde je v tom zákaz antikoncepcie???
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Čítal, ale daj si vyhľadať v googli contraception a bible a toto ti vyhodí, to je použité ako argument proti antikoncepcii. To druhé sa vykladá ako príkaz plodiť, pričom antikoncepcia je proti tomuto príkazu. Ale mne je to v podstate šumafuk, Bibliu si aj tak každý vykladá ako chce, takže nech si tie dve veci znamenajú čokoľvek.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hej, viem že niektorí ľudia si ten príbeh používajú na obhajobu zákazu antiky. No keď sa nad ním človek zamyslí, tak fakt príde k záveru, že je to hlúposť.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

MIRV – takže z USA sa širi bigotne kresťanstvo do celeho sveta? asi si musim ešte raz prečitať katechizmus pre deti, asi mám rezervy
MIRV napísal:ale až narazím na informovaného fundamentalistu, asi otvorím fľašu šampusu, zatiaľ však nehrozí..
No, už nebuď taky frajer, aby ti ten hrebienok z hlavy raz nespadol, ty „informovany“.

Fundamentalizmus:

Pôvodne bol označením pre určitú skupinu protestantského hnutia v USA od prelomu 19. a 20. storočia; v 80. rokoch sa termín rozšíril v médiách a začal sa používať v zmysle „krajné alebo ultrakonzervativné krídlo“ na najrôznejšie hnutia a myšlienkove smery, stále viac ale na islámsky a sionisticky extrémizmus.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Fundamentalizmus

(mimochodom, ti fundamentalisti su na 100% viac informovaní ako ty – inymi slovami velakrat ovplyvňuju aj to, ako budeš informovany ty sám, takže otvaraj šampanské)

MIRV napísal:.ani HIV či jadrové zbrane tu predtým nebývali
je pekne, že si ateizmus zaradil tam, kam patri :lol:
MIRV napísal:, but whataver, nech žijú absurdné argumenty a paranoia, hej hej, ateisti chcú ovládnuť svet, .
Stale sa najde niekto, kto chce ovladnuť svet:
Fantomas bol filmovým úkazom v šesťdesiatych rokoch. Nebolo celkom jasné, o čo sa snaží a prečo časť populácie zrazu vyľakal, všeobecne sa predpokladalo, že by rád ovládol svet.
Prílohy
mějte prosím chvíli strpení, už brzy se stanu pánem světa.jpg
mějte prosím chvíli strpení, už brzy se stanu pánem světa.jpg (10.33 KiB) 1021 zobrazení
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

Stoporko napísal:hughito - vojny z inej príčiny ako "poďme ich vyhladiť, lebo veria v iného boha:" prvá a druhá svetová vojna, prvá a druhá vojna v zálive, Afhganistan, Somálsko. Predpokladám, že ich je viac, toto mi napadlo ako rýchly brainstorming.
a čo mali tieto vojny spoločné s ateizmom ako postojom k (ne)existencii akéhokoľvek boha? chceš vari silou-mocou ateizmus obviniť z nejakého zla?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko:
vojny z inej príčiny ako "poďme ich vyhladiť, lebo veria v iného boha:" prvá a druhá svetová vojna, prvá a druhá vojna v zálive, Afhganistan, Somálsko. Predpokladám, že ich je viac, toto mi napadlo ako rýchly brainstorming.
Dobe, ale ako to súvisí s ateizmom ? :)

Ale inak, ja si myslím, že aj väčšina tých náboženských mala také isté zámery a dôvody ako tie z "iných príčin", ako si ich nazval ty. Náboženstvom sa len manipulujú davy. A to kritizujem.

Ja naozaj nepoznám ale takú vojnu, že: "Sme ateisti, jó, poďte s nami ateisti, ideme zničiť neateistov !!! ".

tehla: Vieš napríklad, že USA je druhá krajina (po Turecku), kde najviac ľudí "neverí" na evolučnú teóriu ?
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Stoporko napísal:Milujte a množte sa - kde je v tom zákaz antikoncepcie???
Kde je v tom dovolené používať antikoncepciu?
hughito napísal:Áno, to je tá diskriminácia. Cirkvi na základe tohto získavajú peniaze od štátu. Na základe čoho ? Ateisti/humanisti majú tiež svoje organizácie (prečo by mali mať svoju "cirkev", veď to je absurdné) a takisto sa snažia o rôzne granty a príspevky od štátu na činnosť.

A to otázka príslušnosti k cirkvám aj tak stojí v podstate na otázke, či veríte alebo neveríte v boha. Čiže je úplne legitímne, aby tam mala svoje zastúpenie aj opačná strana.
diskriminácia?Tak nech si ateisti/humanisti spravia cirkev, keď si myslia, že sú skôr náboženstvo než filozofia. Nech si spravia, a čo?

//autoeditácia príspevku (16 Dec 2010, 20:38)
Stoporko napísal:Milujte a množte sa - kde je v tom zákaz antikoncepcie???
Kde je v tom dovolené používať antikoncepciu?
hughito napísal:Áno, to je tá diskriminácia. Cirkvi na základe tohto získavajú peniaze od štátu. Na základe čoho ? Ateisti/humanisti majú tiež svoje organizácie (prečo by mali mať svoju "cirkev", veď to je absurdné) a takisto sa snažia o rôzne granty a príspevky od štátu na činnosť.

A to otázka príslušnosti k cirkvám aj tak stojí v podstate na otázke, či veríte alebo neveríte v boha. Čiže je úplne legitímne, aby tam mala svoje zastúpenie aj opačná strana.
diskriminácia?Tak nech si ateisti/humanisti spravia cirkev, keď si myslia, že sú skôr náboženstvo než filozofia. Nech si spravia, a čo?
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Z globalneho hladiska ma uz nebavi furt pocuvat vykladanie si biblie po svojom, ospravedlnovania cirkvi a pod. Nebyt nabozenstva :arrow: nie je tu ziadna cirkev :arrow: ludia ako Giordano Bruno nie su upaleny, nezakazuje sa vyskum kmenovych buniek atd :arrow: nasa veda by nebola tam, kde je teraz (pre nechapavych :arrow: bola by dalej) a tak by som mohol pokracovat a pokracovat.

Ludia, nechajte tehlu s jeho komunizmom tak lebo on tomu nechape a hadat sa s nim je boj s veternymi mlynmi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Akú cirkev prosím ťa ? Cirkev je aj tak iba organizácia, ktorá zastrešuje "svojich ľudí."

Takisto nechápem to tvoje poukázanie na náboženstvo a filozofiu. To náboženstvo je niečo viac ? Viac ako "filozofia" ?

Tá otázka z cirkvách je závažná, pretože sa na jej základe rozhoduje o prerozdeľovaní štátnych financií. Prečo by sa malo prerozdelenie len pomedzi cirkvi, keď máme v ústave napísané, že sa neviažeme na žiadnu ideológiu ? Ani kresťanskú, ani katolícku, ani ateistickú.

Tu je vidieť jasne tá diskriminácia a neboj sa, taký spolok Prometheus (ako najväčší zástupca ateistov na SK) sa roky márne snaží získať nejakú podporu, nejaký grant. Zato RKC je financovaná tak (a má také ústupky), ako nikto iný ! To je záhada, že ?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

No keď sa nad ním človek zamyslí, tak fakt príde k záveru, že je to hlúposť.
Celá táto téma zhrnutá v jednej vete.

A na tehlu reagovať skutočne nemá význam, možno iba ak robiť kazuistiku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

na tu vyhovorku, ze "nabozenstvo za nic nemoze, to ludia su zly a oni vrazdili"...hej, ale nabozenstvo predsa vyuzivali ludia, ktori sami seba pokladaju za zodpovednych za interpretaciu bozej vole na zemi...a nabozenstvo v prvom rade sluzilo na zmanipulovanie obycajnych ludi a ako moralne ospravedlnenie vrazdenia a chtici po moci...nespocetne vela ludi bolo prenasledovanych, vaznenych, vrazdenych prave veriacimi...a este dokonca mali tu drzost tvrdit, ze boh to tak chcel...

na druhej strane neviem o jedinej vojne, kde by niekto vyuzil nevieru v boha v manipulaciu ludi a nasledne vyvolal vojnu proti ludom, ktory su veriaci...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko - pekne si to vystihol - je to smutné, bolo a je to stále tak - náboženstvo je jednen zo super prostriedkov na ovládnutie más - pojednáva o tom aj film The Book of Eli.
Teraz už náboženstvo (kresťanstvo) nie je tak in, ako kedysi, tak si "vodcovia" našli inú zámienku - globálny terorizmus, šírenie demokracie... stále tá istá pesnička. To nie je výhovorka - je to suché konštatovanie faktu, ktorý aj ty sám predsa pripúšťaš.

vojny vedené ateistami - kukni sa na chalanov, čo idú do Afghanu! Kamoš mi tam odišiel, vieš prečo? Lebo sa šiel pomstiť tým islámskym psom čo mu v podstate zabili priateľa. Mnohí US chalani tam idú, lebo "muslim terrorists, the pigs..."

eruner - čo nie je zakázané, je dovolené - to je elementárna logika vecí. Veď tá veta "milujte sa a množte sa" = majte sa navzájom radi a majte potomstvo. Znamená používanie antiky snáď to, že dotyční nikdy nechcú mať deti????? Vôbec nie! Používanie antikoncepcie je dokonca, dovolím si povedať, viac "kresťanskejšie" než odopieranie si manželských povinností čo ústi v chlípne myšlienky, je to "kresťanskejšie" než keď má pár 15 detí len pre to, že nesmú používať ochranu...takto by sa dalo ešte dlho pokračovať. Dovoľ mi takú súkromnú otázku - máš dievča? Mal si niekedy sex?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
vojny vedené ateistami - kukni sa na chalanov, čo idú do Afghanu! Kamoš mi tam odišiel, vieš prečo? Lebo sa šiel pomstiť tým islámskym psom čo mu v podstate zabili priateľa. Mnohí US chalani tam idú, lebo "muslim terrorists, the pigs..."
Nehnevaj sa, ale ja stále neviem nikde nájsť to prepojenie s ateizmom. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

zlí muslimskí teroristi - ideme zabiť zlých muslimských teroristov, hoci my sami v žiadneho Boha neveríme, ideme ich zabiť, lebo oni veria v Allaha a ten im káže robiť zlé veci, ktoré sa našim šéfom nepáčia.

Z iného súdka, resp. iný pohľad na vec: pokiaľ nejaká vojna nie je vedená z náboženských pohnútok, musí byť vedená z ateistických pohnútok! Keďže sú len dve cesty: veriť v nejaké náboženstvo alebo byť ateista (filozof, totálny ateista...). A keďže ani WWI ani WWII ani Korea ani Vietnam...neboli vedené preto, že "poďme vyhladiť tých bezvercov!" tak sa vrámci tohto pohľadu jedná o ateistické vojny.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Už tu bola snaha ateistov o zaradenie medzi cirkvi ale nebolo to schválené.Treba poriadneho právnika a širokú podporu verejnosti.Ale lobby RKC je a bude stále silná.Tie slovká v Ústave sú pekné ale neexistuje čisto sekulárny štát. Bol by som rád keby sme sa aspoň trošku k nemu priblížili a bola by tu skutočná sloboda vierovyznania a môžu si potom onanovať nad kresťanstvom, islamom, budhizmom, ... koľko len chcú.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Stoporko napísal:zlí muslimskí teroristi - ideme zabiť zlých muslimských teroristov, hoci my sami v žiadneho Boha neveríme, ideme ich zabiť, lebo oni veria v Allaha a ten im káže robiť zlé veci, ktoré sa našim šéfom nepáčia.

Z iného súdka, resp. iný pohľad na vec: pokiaľ nejaká vojna nie je vedená z náboženských pohnútok, musí byť vedená z ateistických pohnútok! Keďže sú len dve cesty: veriť v nejaké náboženstvo alebo byť ateista (filozof, totálny ateista...). A keďže ani WWI ani WWII ani Korea ani Vietnam...neboli vedené preto, že "poďme vyhladiť tých bezvercov!" tak sa vrámci tohto pohľadu jedná o ateistické vojny.
stale nevidim kde sa zabija v mene ateizmu? ked uz iny dovod, tak moc, a tam nezalezi ci je clovek teista alebo ateista
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth - však o tom tu stále točím :) Že je jedno, aká zámienka sa vezme - viera v boha, terorizmus alebo krajšie ženy. Ide o človeka, ktorý to robí, o to hovado, čo vojnu rozpúta.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Stoporko napísal:stealth - však o tom tu stále točím :) Že je jedno, aká zámienka sa vezme - viera v boha, terorizmus alebo krajšie ženy. Ide o človeka, ktorý to robí, o to hovado, čo vojnu rozpúta.
:D toto bude znacne OT, .... ale s tym islamom moslimmi a podobne by ste mali tuna prestat, lebo kdesi som vycital ze moc homoskov nemusia, tak aby ked nas uz ovladnu aby ephramko a jemu podobni neskoncili na sibenici, ako kedsi v arabii som tiez cital ze tam ich vesaju . . . .

ja osobne som za nieco takehoto co som videl v zeitgeiste, a pacilo sa mi to celkom, ale dneska nic nie je košér, cize podla mna aj v tom bude hacik.
http://www.thevenusproject.com/
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
stealth - však o tom tu stále točím :) Že je jedno, aká zámienka sa vezme - viera v boha, terorizmus alebo krajšie ženy. Ide o človeka, ktorý to robí, o to hovado, čo vojnu rozpúta
Toto je pravda, ale stále som tým tvojim príkladom neporozumel. :) Podľa mňa to boli blbosti. :twisted:
Napísať odpoveď