FILOZOFIA, FILOZOFICKÉ ÚVAHY...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: FILOZOFIA, FILOZOFICKÉ ÚVAHY...

Príspevok od používateľa hughito »

Ufóni neriešia nič, takisto ako rôzne panspermické teórie. Ale toto sa týka vzniku života, ja že riešime vznik vesmíru ako takého.

Mne osobne je sympatická predstava, že tzv. hyperpriestor tu bol vždy, je stály, nekonečný. A v ňom existujú naše vesmíry, ktoré tu vznikajú, zanikajú, atď.

Odporúčam dokument Tajomstvá vesmíru, časť Paralelné svety. :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa javatar »

vzhladom na temu a tieto dva posty
hughito napísal:Vidíš, ja si myslím, že pokojne na začiatku nemuselo byť nič, teda v tom zmysle, že nejaká vyššia entita-inteligencia-sila = boh. Takáto predstava podľa mňa všetko len komplikuje a dostáva do pozícií či sfér, ktoré sú už naozaj nedosiahnuteľné.
hughito napísal:Mne osobne je sympatická predstava, že tzv. hyperpriestor tu bol vždy, je stály, nekonečný. A v ňom existujú naše vesmíry, ktoré tu vznikajú, zanikajú, atď.
si dovolim otazku:
Nie su teorie o hyperpriestoroch rovnako nedosiahnutelne sfery ako nabozenske teorie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Nevidím nijaký dôvod, na to treba len seriózny vedecký výskum. Buď sa to potvrdí, alebo nie. Ale už máme čoraz viac podnetov na to, že tento náš Vesmír nie je jediný. Dávam tomu tak 10-20 rokov a podľa mňa za takú dobu už budeme mať iné predstavy o kozme.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

netvrdil si v inej teme (nechce sa mi teraz hladat) ze uz koniec nasho vesmiru je nedosiahnutelny? tak ak je uz pre nas nas priator neohranicneny (prakticky) tak ako sa chceme hybat po hyperprietore?
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:netvrdil si v inej teme (nechce sa mi teraz hladat) ze uz koniec nasho vesmiru je nedosiahnutelny? tak ak je uz pre nas nas priator neohranicneny (prakticky) tak ako sa chceme hybat po hyperprietore?
Podľa mňa sa to vzájomne nevylučuje. Náš vesmír sa stále zväčšuje a všetko to sú pre nás nepredstaviteľné mierky a vzdialenosti, čiže nejaký koniec pre nás zrejme nedosiahnuteľný je. A v podstate sa na nejaký koniec nášho vesmíru ani prísť nedá, priestor je zakrivený, atď., my proste nemôžeme prísť na nejaký koniec, kde bude múr či brána.

A takýchto vesmírov - bublín, ktoré poletujú v hyperpriestore a vzájomne sa samostatne vyvíhňjajú-zanikajú môže byť nekonečno - v nekonečnom hyperpriestore.

Toto všetko sú však len ťažké hypotézy, treba si počkať na nové zistenia.

Pozri si ten dokument, čo som sem poslal, tam to je lepšie vysvetlené (táto hypotéza).
apo87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa apo87 »

jn trebalo by pozrieť nejaký dokument o vesmíre:))
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

pozriem si, len toto je nieco na co treba byt psychicky oddychnuty a to mi momentalna praca neumoznuje - nasledne sa vyjadrim
apo87
Expert
Expert

a čo hovoríte teda o nekonečnosti vesmíru?? :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Nevieme, či je konečný alebo nie. Každopádne, rozpína sa tak či tak a to rýchlosťou ďaleko väčšou ako je rýchlosť svetla a tak či tak nebudeme schopný zájsť na koniec vesmíru (teda, ak by bol konečný).
apo87
Expert
Expert

no ja si myslím že je nekonečný my si to nevieme predstaviť čo je to nekonečnosť...ale veď aký by bol koniec vesmíru narazili by sme na nejaký múr ktorý by nás nepustil ďalej??... čo by potom bolo za tým múrom...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

preco by sme si nevedeli predstavit nekonecnost?
Svarog
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Svarog »

Ja si myslím, že je to tým, že si nekonečne nemôžeme ohmatať, preskúmať ho, vidieť. Nemáme s tým skúsenosť. Ono sa pekne povie, že je niečo nekonečné, máš aj určitú predstavu v hlave, že to proste nemá koniec, ale ak by si mal predstavovať, že niečo jednoducho stále ide, že by si mohol ísť milión rokov rýchlosťou svetla a stále by pred tebou bola väčšia vzdialenosť, ako si prešiel... To už si jednoducho niektorí nevedia predstaviť. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak nekonečnosť sa predstaviť dá, to nie je až také terno. :)

apo87:
ja si myslím že je nekonečný my si to nevieme predstaviť čo je to nekonečnosť...ale veď aký by bol koniec vesmíru narazili by sme na nejaký múr ktorý by nás nepustil ďalej??... čo by potom bolo za tým múrom...
Nie, aj keby bol vesmír konečný, jeho "koniec" by sme nikdy nedosiahli. Ak by si vyrazil z miesta A rovno, tak by si sa po čase vrátil opäť na to miesto A. Priestor je zakrivený.
apo87
Expert
Expert

aha myslíš že je to guľaté ako zem napr.?...už chápem... :)
Svarog
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Svarog »

hughito napísal:Tak nekonečnosť sa predstaviť dá, to nie je až také terno. :)
Tak zase ako komu. ;) Nie no, sú ľudia, ktorí si musia veci "omakať", aby im lepšie porozumeli. Preto majú problém so slovom nekonečne, pre nich je jednoducho príliš abstraktné.
okovanec
Expert
Expert

Príspevok od používateľa okovanec »

Tak ale ak sa vesmir rozpina vacsou rychlostou ako je svetlo, a na zaklade toho ze podla nasej fyziky nemoze nijaka castica dosahovat vacsiu rychlost ako svetlo, je pre nas vesmir vlastne nekonecny aj ked by naozaj realne koniec alebo okraj mohol mat... Len mi ho nemozeme za ziadnych okolnosti dosiahnut. Vesmir ako taky by sa mohol rozpinat rychlejsie ako svetlo lebo pre ten celok nemusia platit fyzikalne zakony ako pre nas ktory sme vnutri neho, respektive ak ma okraj tak pre neho platia zakony nejakeho "priestoru" v ktorom sa pohybuje/rozpina vesmir :) Takto to aspom pripada mne, mozno je to z vedeckeho hladiska blbost :)
apo87
Expert
Expert

tak vo vesmire mozno platia ine fyzikalne zakony...ved uz len to ze na mesiace je ina gravitacia ako na zemi...

no mozno to je blost ale ja nesm fyzik :D
okovanec
Expert
Expert

apo87 napísal:tak vo vesmire mozno platia ine fyzikalne zakony...ved uz len to ze na mesiace je ina gravitacia ako na zemi...

no mozno to je blost ale ja nesm fyzik :D
to ze je tam mensia gravitacia neznamena ze je tam ina fyzika :D :D :D len potvrdzuje zavislost gravitacie od mnozstva hmoty :D
hughito
Redeemer
Redeemer

apo87:
aha myslíš že je to guľaté ako zem napr.?...už chápem...
Aj tak sa to dá predstaviť, ale my sme akože "vnútri".

okovanec:
Tak ale ak sa vesmir rozpina vacsou rychlostou ako je svetlo, a na zaklade toho ze podla nasej fyziky nemoze nijaka castica dosahovat vacsiu rychlost ako svetlo, je pre nas vesmir vlastne nekonecny aj ked by naozaj realne koniec alebo okraj mohol mat... Len mi ho nemozeme za ziadnych okolnosti dosiahnut. Vesmir ako taky by sa mohol rozpinat rychlejsie ako svetlo lebo pre ten celok nemusia platit fyzikalne zakony ako pre nas ktory sme vnutri neho, respektive ak ma okraj tak pre neho platia zakony nejakeho "priestoru" v ktorom sa pohybuje/rozpina vesmir :) Takto to aspom pripada mne, mozno je to z vedeckeho hladiska blbost
Tá rýchlosť, akou sa vesmír rozpína je v podstate nemerateľná, to v podstate naše chápanie rýchlosti úplne presahuje. A opakujem, vesmír by žiadny okraj nemal, ak by aj bol konečný. To by znamenalo, že sa jeho rozpínanie zastaví a začne spätný proces - big crunch. Ale táto hypotéza už dnes nie je moc očakávaná. Skôr sa vesmír bude rozpínať až úplne vychladne, hmota sa "rozpustí", zostane len nudný, obrovský a skoro prázdny priestor.
A vesmír sa nerozpína do žiadneho priestoru, on ten priestor sám vytvára. Aj keď tie dnešné hypotézy o multiuniverze to vidia inak.
okovanec
Expert
Expert

to ze okolo vesmiru uz neni ziadny priestor do ktoreho sa rozpina nevie nikto :D V podstate mi ako pozorovatelia z "vnutra" nemame sancu zistit ci existuje nieco mimo vesmiru :) Co ak nas vesmir je len jeden atom z miliona a okolo neho je proste len pre nas nepochopitelny priestor? Napriklad tak ako vidime atomy my?
Napísať odpoveď