Mne osobne je sympatická predstava, že tzv. hyperpriestor tu bol vždy, je stály, nekonečný. A v ňom existujú naše vesmíry, ktoré tu vznikajú, zanikajú, atď.
Odporúčam dokument Tajomstvá vesmíru, časť Paralelné svety.
hughito napísal:Vidíš, ja si myslím, že pokojne na začiatku nemuselo byť nič, teda v tom zmysle, že nejaká vyššia entita-inteligencia-sila = boh. Takáto predstava podľa mňa všetko len komplikuje a dostáva do pozícií či sfér, ktoré sú už naozaj nedosiahnuteľné.
si dovolim otazku:hughito napísal:Mne osobne je sympatická predstava, že tzv. hyperpriestor tu bol vždy, je stály, nekonečný. A v ňom existujú naše vesmíry, ktoré tu vznikajú, zanikajú, atď.
Podľa mňa sa to vzájomne nevylučuje. Náš vesmír sa stále zväčšuje a všetko to sú pre nás nepredstaviteľné mierky a vzdialenosti, čiže nejaký koniec pre nás zrejme nedosiahnuteľný je. A v podstate sa na nejaký koniec nášho vesmíru ani prísť nedá, priestor je zakrivený, atď., my proste nemôžeme prísť na nejaký koniec, kde bude múr či brána.javatar napísal:netvrdil si v inej teme (nechce sa mi teraz hladat) ze uz koniec nasho vesmiru je nedosiahnutelny? tak ak je uz pre nas nas priator neohranicneny (prakticky) tak ako sa chceme hybat po hyperprietore?
Nie, aj keby bol vesmír konečný, jeho "koniec" by sme nikdy nedosiahli. Ak by si vyrazil z miesta A rovno, tak by si sa po čase vrátil opäť na to miesto A. Priestor je zakrivený.ja si myslím že je nekonečný my si to nevieme predstaviť čo je to nekonečnosť...ale veď aký by bol koniec vesmíru narazili by sme na nejaký múr ktorý by nás nepustil ďalej??... čo by potom bolo za tým múrom...
Tak zase ako komu.hughito napísal:Tak nekonečnosť sa predstaviť dá, to nie je až také terno.![]()
to ze je tam mensia gravitacia neznamena ze je tam ina fyzikaapo87 napísal:tak vo vesmire mozno platia ine fyzikalne zakony...ved uz len to ze na mesiace je ina gravitacia ako na zemi...
no mozno to je blost ale ja nesm fyzik
Aj tak sa to dá predstaviť, ale my sme akože "vnútri".aha myslíš že je to guľaté ako zem napr.?...už chápem...
Tá rýchlosť, akou sa vesmír rozpína je v podstate nemerateľná, to v podstate naše chápanie rýchlosti úplne presahuje. A opakujem, vesmír by žiadny okraj nemal, ak by aj bol konečný. To by znamenalo, že sa jeho rozpínanie zastaví a začne spätný proces - big crunch. Ale táto hypotéza už dnes nie je moc očakávaná. Skôr sa vesmír bude rozpínať až úplne vychladne, hmota sa "rozpustí", zostane len nudný, obrovský a skoro prázdny priestor.Tak ale ak sa vesmir rozpina vacsou rychlostou ako je svetlo, a na zaklade toho ze podla nasej fyziky nemoze nijaka castica dosahovat vacsiu rychlost ako svetlo, je pre nas vesmir vlastne nekonecny aj ked by naozaj realne koniec alebo okraj mohol mat... Len mi ho nemozeme za ziadnych okolnosti dosiahnut. Vesmir ako taky by sa mohol rozpinat rychlejsie ako svetlo lebo pre ten celok nemusia platit fyzikalne zakony ako pre nas ktory sme vnutri neho, respektive ak ma okraj tak pre neho platia zakony nejakeho "priestoru" v ktorom sa pohybuje/rozpina vesmirTakto to aspom pripada mne, mozno je to z vedeckeho hladiska blbost