Zákon o cestnej premávke
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zákon o cestnej premávke
RATZINGER666: Zial to, ze si niekto v piatok ci v sobotu vecer sadne za volant opity nie je vecou autoskoly. Je to skor vec vodica a policajtov, ze nerobia cez vikendy kontroly na alkohol. Keby bolo na mne, tak v piatok a sobotu vecer su v kazdom meste a dedine v blizskosti diskotek a hlavnych tahov hliadky, ktore by davali len fukat, nic ine. To, ze niekto nema kartu prvej pomoci, to je buzeracia, preto by som na vecer a noc pocas vikendu rozmiestnil len hliadky za ucelom zistenia alkoholu, pripadne drog.
To ze bude (mala by byt)v autoskolach v ramci pripravy na skusky jazda v noci, dialnica a zvladnutie smyku sa mi teda nechce verit. Uz vidim toho instruktora co bude v noci sediet vo fabii a driimat, zatial co buduci sober bude v pohode jazdit.
a tym smykom tiez neverim, pochybujem ze nejaka autoskola z maleho mestecka bude chodit niekde velke kilometre do najblizsej skoly smyku.... Myslienka je to pekna, pomohlo by to skvalitnit zrucnosti a skusenosti novych vodicov, len v praxi neviem ci to bude take uspesne.
a tym smykom tiez neverim, pochybujem ze nejaka autoskola z maleho mestecka bude chodit niekde velke kilometre do najblizsej skoly smyku.... Myslienka je to pekna, pomohlo by to skvalitnit zrucnosti a skusenosti novych vodicov, len v praxi neviem ci to bude take uspesne.
-
RATZINGER666
Darca
hojko: ... no ved to je jasne, ze to nie je vecou autoskoly, preto som to ani s autoskolou nespajal... v druhej casti som narazal som na odsek o "ponahlajucich sa" vodicoch a na odsek o alkohole za volantom...
Header: ja som v autoskole jazdil aj za tmy, ked prsalo, snezilo a bola aj hmla, bol som aj mimo mesta, akurat na dialnici som nebol
markus.. lebo si robil autoškolu v zime, keď sú krátke dni... vďaka sneženiu si mal aj takú miniškolu šmyku. Ale čo tí, čo robia autoškolu v lete? Jazda po diaľnici... ako to vyrieši autoškola v takom Humennom?
Nie som proti, len som zvedavý, ako sa s tým vysporiadajú autoškoly..
No na smyky nepotrebujes nejake zvlastne zariadenia. Existuju skoly smyku, kde maju akurat mokry asfalt, ide tam skor o to, ze ta naucia ako auto do smyku dostat a ako to potom zrovnat. Je skvele ak ma skola aj posuvnu dosku, ktora ti hodi zadok auta na jednu stranu, ale nemusi to byt podmienka. V autoskole by mohla stacit teoreticka priprava, ukazka instruktorom a nasledne by si to ziak skusil. Pritom staci nejake mokre parkovisko bez stlpov (vacsina autoskol na take chodi jazdit kuzelky, takze to by nemusel byt problem).Header napísal:To ze bude (mala by byt)v autoskolach v ramci pripravy na skusky jazda v noci, dialnica a zvladnutie smyku sa mi teda nechce verit. Uz vidim toho instruktora co bude v noci sediet vo fabii a driimat, zatial co buduci sober bude v pohode jazdit.
Hlavne je naucit mladych vodicov, ze pri nedotacavom smyku je zbytocne stat na brzde a tocit volantom do smeru zakruty a ze viac pomoze spojka+mierne vyrovnanie kolies alebo ze pri pretacavom smyku staci na predokolke poriadne pridat plyn a auto sa same zrovna.
V zime sa to uci lepsie, ale v lete sa to tiez da, len treba viac miesta a vyssiu rychlost
Ale inak to s tou dialnicou je dost blbe ked sa pozrieme na mapu dialnic.
vies to je prave ten problem kazdy chce robit autoskolu v lete a najlepsie za 2 tyzdne, ked by sa robila autoskola aspon pol roka tak by nemal byt problem si vyskusat aj jazdu za tmy, aj ked ono je ine za tmy v meste a mimo mestabrm napísal:markus.. lebo si robil autoškolu v zime, keď sú krátke dni... vďaka sneženiu si mal aj takú miniškolu šmyku. Ale čo tí, čo robia autoškolu v lete? Jazda po diaľnici... ako to vyrieši autoškola v takom Humennom?
jazsu po dialnici by podla mna autoskoly skusat nemuseli, staci opustit mesto a skusit trochu vyssiu rychlost, ono po dialnici mozes ist aj 100 nemusis hned 130(aj ked mne sa s tyzdnovym vodicakom na urcitych usekoch podarilo aj 150)
edit: niekto mi dal k- ze som s tyzdnovym vodicakom siel 150, na moju obranu to nebolo 150 nejak kontinualne, ale len pri predbiehani na dialnici, kde som siel normalne 130(a tak chodim stale)
-
aughostino
Medium Professional
markus: zas zalezi aj od autoskoly, napriklad ja som mal v autoskole dane prikazom nejazdit v meste rychlejsie ako 45km/h a to sa vtedy mohlo jazdit este 60tkou v meste a mimo mesta ak som isiel viac ako 70 tak ma instruktor zdr... ehm, zvozil za to, ze preco idem tak rychlo nech okamzite spomalim a zacal mi pribrzdovat auto. nebudem sa vyjadrovat k tej autoskole a ani k instruktorovi, poviem len tolko, ked si budem robit dalsiu skupinu (C+E) tak tuto autoskolu zdaleka obidem, aj ked maju dobru cenu
skola smyku, podla mna je to uz vecou kazdeho sofera, ci to necha na ten prekvapivy moment na ceste, alebo si na prazdnej ploche sam vyskusa, ako sa mu jeho vlastne auto sprava v smyku a co robit, aby sa stalo zvladnutelne, verim tomu, ze by v takych momentoch instruktori nemohli sediet v aute, lebo by infarktovali jedna radost
priznam sa, skor ako som sadol v autoskole do auta, mal som asi 2 hodiny na trenazeri kde bola simulacia jazdy v hmle, hustom dazdi, za poladovice, kde som mal moznost si vyskusat aj ucinok brzd na lade... sice nic moc, ale aspon nieco, ked som dostal vodicak, tak som si vo vlastnom zaujme vyskusal, ako sa auto sprava v smyku nazivo (v opustenom areali, kde nebol nikto), neda sa predpokladat ze by som vedel, co robit keby ma smykne na ceste, lebo cesta je predsalen uzsia, ale myslim, ze by som az tak nepanikaril, nedupol by som na brzdu a nepustil by som volant aby som si oboma rukami mohol zakryt oci 
taka otazocka pomimo: ako je to s prejazdom cez chranene a nechranene (jednokolajove) zeleznicne priecestie? viem ze sa rychlost prejazdu sa urcuje podla bieleho svetla (blika, svieti, nesvieti), ale podla noveho sa to menilo (?) tak sa mi zda, ze sa tie rychlosti znizovali
//autoeditácia príspevku (23 Jan 2011, 15:23)
dalsia negativna skusenost s policajnou hliadkou na nasich cestach
pred chvilou ma zastavila hliadka, cestna kontrola, prezerali na aute vsetko mozne, v dokladoch tiez, ale nic nenasli
ked neuspel, zacal sa vypytovat na auto, kedze videl ze prepis je iba z minuleho tyzdna tak daval otazky tipu ci som s nim spokojny, aku ma spotrebu a pod... dalej nasledovali otazky na mna, ze kde pracujem, skadial idem, kam mam namierene, co tu robim (isiel som z prace), ako casto tadialto chodim a pod. stale som mu opakoval ze na taketo otazky nie som povinny odpovedat, ak chce pokecat o praci, ze sa mozeme stretnut ked sa mu skonci sluzba niekde pri pive a pokecat. vypytal som si cislo odznaku, ktore mi s neochotou nakoniec dal a pustil ma prec. myslel som si ze niekoho alebo nieco hladaju, ale to by mi snad oznamil co je pricina jeho otazok a nepredstavil sa ako "bezna cestna kontrola"
kto bol v tomto pripade v prave? riesil tu uz niekto staznost na policajnu hliadku? na koho sa obratit?
skola smyku, podla mna je to uz vecou kazdeho sofera, ci to necha na ten prekvapivy moment na ceste, alebo si na prazdnej ploche sam vyskusa, ako sa mu jeho vlastne auto sprava v smyku a co robit, aby sa stalo zvladnutelne, verim tomu, ze by v takych momentoch instruktori nemohli sediet v aute, lebo by infarktovali jedna radost
taka otazocka pomimo: ako je to s prejazdom cez chranene a nechranene (jednokolajove) zeleznicne priecestie? viem ze sa rychlost prejazdu sa urcuje podla bieleho svetla (blika, svieti, nesvieti), ale podla noveho sa to menilo (?) tak sa mi zda, ze sa tie rychlosti znizovali
//autoeditácia príspevku (23 Jan 2011, 15:23)
dalsia negativna skusenost s policajnou hliadkou na nasich cestach
pred chvilou ma zastavila hliadka, cestna kontrola, prezerali na aute vsetko mozne, v dokladoch tiez, ale nic nenasli
ked neuspel, zacal sa vypytovat na auto, kedze videl ze prepis je iba z minuleho tyzdna tak daval otazky tipu ci som s nim spokojny, aku ma spotrebu a pod... dalej nasledovali otazky na mna, ze kde pracujem, skadial idem, kam mam namierene, co tu robim (isiel som z prace), ako casto tadialto chodim a pod. stale som mu opakoval ze na taketo otazky nie som povinny odpovedat, ak chce pokecat o praci, ze sa mozeme stretnut ked sa mu skonci sluzba niekde pri pive a pokecat. vypytal som si cislo odznaku, ktore mi s neochotou nakoniec dal a pustil ma prec. myslel som si ze niekoho alebo nieco hladaju, ale to by mi snad oznamil co je pricina jeho otazok a nepredstavil sa ako "bezna cestna kontrola"
kto bol v tomto pripade v prave? riesil tu uz niekto staznost na policajnu hliadku? na koho sa obratit?
robil som vodicak len nedavno tak snad sa to nemenilo
ak blika biele svetlo tak 50m pred prejazdom ides 50km/h
ak nesvieti ziadne svetlo ides 30m pred prejazom 30km/h
ak blika biele svetlo tak 50m pred prejazdom ides 50km/h
ak nesvieti ziadne svetlo ides 30m pred prejazom 30km/h
-
Fabo
Hardcore addict
markus: praveze menilo. Biele svetlo uz ani nie je.
stav k 1. 6. 2010
(3) Vo vzdialenosti 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní vodič je povinný jazdiť rýchlosťou najviac 30 km.h-1; ak na priecestnom zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km.h-1. Vodič pritom nesmie zbytočne predlžovať čas prechádzania železničného priecestia.
nic novsie som nenasiel
(3) Vo vzdialenosti 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní vodič je povinný jazdiť rýchlosťou najviac 30 km.h-1; ak na priecestnom zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km.h-1. Vodič pritom nesmie zbytočne predlžovať čas prechádzania železničného priecestia.
nic novsie som nenasiel
Ono sa to vlastne ešte len má zmeniť... do konca roka, či ako...
http://korzar.sme.sk/c/5694999/zeleznic ... tiach.html
http://korzar.sme.sk/c/5694999/zeleznic ... tiach.html
-
Martinekk
Light Professional
S tým učením ako zvládnuť šmyk v autoškole je to blbosť podľa mňa. Nie všetky autá sa rovnako správajú. Nie každý jazdí na aute ktoré má motor vpredu a poháňané predné kolesá. Takže školu šmyku nech si radšej vyskúša každý sám na opustenom parkovisku, podľa mňa.
Ziak moze byt rad, ze sa ako tak nauci ovladat konkretne auto v autoskole, casto sa stava, ze po skonceni kurzu clovek sadne do ineho auta a vyzera to tak ako keby prvy krat sedel za volantom. Za ten kratky cas sa treba sustredit na uplne zaklady jazdy, zvysok uz len prax.
Syfon.. njn.. to som si akurát spomenul na moju autoškolu. Celú dobu som mal jazdy na Favorite a zrazu na skúškach nám dali novú Feliciu a Favorit. Väčšina jazdila tiež na Favorite, tak všetci utekali k nemu.. a ja som sa zmestil iba do Felicie... prvá moja jazda vo Felícii boli kuželky naostro.. druhá jazda bola jazda po meste s policajtom za chrbtom. Prebehlo všetko ok, akurát pri rozjazde na kuželkách mi zdochol motor, ale.... 
Keď už tu navrhujú diaľnice, školy šmyku, jazda za tmy, navrhoval by som aj meniť autá počas kurzu.. od nejakej základnej Fabie až po........ Samozrejme nech majú na striedačku aj manuálnu prevodovku a automat.

Keď už tu navrhujú diaľnice, školy šmyku, jazda za tmy, navrhoval by som aj meniť autá počas kurzu.. od nejakej základnej Fabie až po........ Samozrejme nech majú na striedačku aj manuálnu prevodovku a automat.
ja som si v autoskole vyskusal 2 auta, fabiu a berlingo(prvy krat ked som na nom siel tak na strane instruktora nefungovala spojka, som sa s tym ucil rozbiehat asi 15minut a aj si intruktor pokrical ale nakoniec som to zvladol
)
a to ze v novom aute sa clovek musi porozhliadnut je podla mna normalne, ved snad jedina vec co je vsade rovnaka je blinker, vo firemnom aute(fabka2) som parkrat siel a ani neviem kde sa zapinaju svetla, nastastie sa zapnu same po nastartovani
a to ze v novom aute sa clovek musi porozhliadnut je podla mna normalne, ved snad jedina vec co je vsade rovnaka je blinker, vo firemnom aute(fabka2) som parkrat siel a ani neviem kde sa zapinaju svetla, nastastie sa zapnu same po nastartovani
Svetla nie su problem, to vzdy nejako najdes
Ostatne zakladne veci su rovnake, obcas sa meni akurat styl radenia spiatocky. Samozrejme aj spojka s brzdou reaguju inak, ale na vsetko sa da zvyknut po 2-3 krizovatkach kde treba brzdit a rozbiehat sa.
Ale nemyslim si, ze by sa v autoskole mali nejak casto menit auta, ved ziaci potom aj tak vacsinou jazdia iba na rodinnom aute. Stacilo by absolvovat polovicu jazd na jednom aute a druhu na druhom, nech si ziaci uvedomia, ze rozdiely mozu byt vacsie ako si myslia.
Ale nemyslim si, ze by sa v autoskole mali nejak casto menit auta, ved ziaci potom aj tak vacsinou jazdia iba na rodinnom aute. Stacilo by absolvovat polovicu jazd na jednom aute a druhu na druhom, nech si ziaci uvedomia, ze rozdiely mozu byt vacsie ako si myslia.
GothaR.. áno, jazdia iba na jednom aute, ale každý na inom. Jeden jazdí na starej favoritke, iný dostane od tatíka X5ku....... určite pamätáš ako dopadol mladej Smerekovej prvý deň s vodičákom....
Inak ja nevedel nájsť svetlá v ázijskom aute.. hehe..
Inak ja nevedel nájsť svetlá v ázijskom aute.. hehe..
To je samozrejme pravda a je to vec majitela auta, aby novacika zaucil. A kvoli niekolkym detom bohatsich rodicov teraz nemozu autoskoly nakupovat vykonne auta a SUVcka. A v podstate aj medzi dnesnymi hatcbackmi a sedanmi s prednym nahonom nie su velke rozdiely v style jazdy, cize by to chcelo nieco jedno auto s prednym a druhe so zadnym nahonom, aby si ziaci uvedomili rozdiely. Nedavno mi kamos hovoril, ze bol na skole smyku a ze jeden clovek tam s favoritom isiel stale do hodin...pritom s predokolkou sa pretacavy smyk zvlada uplne najlahsie. Idealne by bolo, keby si ziak vyberal autoskolu podla toho, na akom aute sa tam jazdi a tak, aby sa to auto co najviac podobalo tomu, na ktorom bude jazdit neskor. Teda ak maju niekde doma iba BMW, tak je lepsie ucit sa hned na zadokolke ako na Fabii 1.2 HTP. Len to sme zas pri nakladoch, atd.
Preto je zatial asi najlepsie presadenie toho, ze cerstvi vodici by museli jazdit s doprovodom.
Preto je zatial asi najlepsie presadenie toho, ze cerstvi vodici by museli jazdit s doprovodom.
toto povazujem za hlupost, pretoze to nikto nedokaze kontrolovat ze niekto jazdi s niekym skusenym, takze by to dopadlo ako s vodicakmi na skusobnu dobu, ludia si porobili vodicaky v 18tke a do 20tky nejazdili aby nahodou nieco nevyparatili a nevzali im vodicak a po dvoch rokoch nejazenia uz bol zrazu clovek dobry sofer a mal vodicak na stalo, trochu na hlavu nie?GothaR napísal: cerstvi vodici by museli jazdit s doprovodom.