Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Príspevok pre koraga (snáď sa sem pozrie) - vychádzam z agnosticizmu. To znamená, že existenciu (akéhokoľvek) boha pripúšťam. Rovnako pripúšťam aj existenciu (ostatného) nadprirodzena a posmrtného života. Ale neverím na nič konkrétne a nič/nikoho neuctievam.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

od noveho roku The church of Jesus Christ of latter-day saints (mormoni) vynali homosexualitu zo zoznamu hriechov...takze sa chlapci mozu hrat bez toho, aby za to zhoreli v pekle :D
Prílohy
mormonsky kalendar na tento rok :D
mormonsky kalendar na tento rok :D
6a00e552e19fa38833010535eaf641970c-800wi.jpg
6a00e552e19fa38833010535eaf641970c-800wi.jpg (46.08 KiB) 1724 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To je moc toto. :D

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2011, 23:49)
Natrafil som na to náhodou, neviem, kam to dať, hodím to sem, veď túto tému sleduje veľa ľudí.

Absolútne legendárna diskusia, doslova SHOW: Vedci vs šarlatáni, nech sa páči.

//autoeditácia príspevku (13 Jan 2011, 13:19)
Po pedofilných škandáloch je cirkev v USA v kríze, diecézy bankrotujú :arrow: http://spravy.pravda.sk/po-pedofilnych- ... k_svet_p23
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

hlavne v USA ma vatikan obrovsku konkurenciu v inych krestanskych cirkvach, ktore ale vatikan neuznava a oznacuje ich za kacirske :D ...a tiez je tu podstatny fakt, ze kazdy american neodvadza cast svojich dani do vatikanu, u nas to zial je tak, ze tuckom v ciernom platime vsetci bez rozdielu...
Yogi19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Yogi19 »

Ja nechodím v škole na náboženstvo, nie som pokrstený, nemám žiadne príjimanie, nikdy som nebol v kostole... Ale nie som neveriaci ! Len si myslím že veriaci ľudia by bez cirkvi boli šťastnejší. Veď načo je dobrá ? Pokrstia ma, polejú ma vodou nad ktorou preniesol nejaký vyštudovaný ujo zaklínadlá a ja mám byť ochránený ? Chodím do kostola. Načo, dávať cirkvi peniaze, načo ? Keby boli normálni tak si idú na brigádu lopatu do rúk chytiť, nie knihy... Ja si myslím že nebo, peklo, boh, existujú, ale do neba idú ľudia podľa toho čo spravili, komu pomohli, a nie podľa toho koľko rozali peňazí cirkvi, koľko druhov biblií prečítali, koľko krát sa modlili. Veď radšej neveriť na boha a na nadprirodzené moci, a nevraždiť v škole spolužiakov...
hughito
Redeemer
Redeemer

No aspoň že máš takýto postoj k tým darmožráčom a samozvaným zástupcom Krista na Zemi.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Yogi celkom dobrý prístup... no myslím, že keď veríš v nebo a peklo a boha tak ako vraví cirkev. Tak vlastne to je to isté ako ostatní s tým rozdielom, že nesi pokrstený. Z modlidby: "Verím v svätu cirkev katolickú" Takže keď veríš v boha, ale nie v cirkev tak to je to isté (môj názor) Buď veríš, alebo neveríš. Žiadne len v to a to...
Ja neverím v boha ani v cirkev a nikto na svete nemá nadprirodzenú moc... Ale inak súhlasím cirkev je nám úplne zbytočná :)

BTW - Teraz, čo budú počítať veriacich. To prídu nejaké letáky kde každý bude môcť vybrať vierovyznanie, alebo len zrátajú pokrstených ? A od koľkých rokov to je ? Od 18 ? Pretože rád by som im znížil percentá (platy) len nemám 18...
A keď počítajú pokrstených tak to je pekný blud, pretože napr. mňa rodičia pokrstiť dali, ale veriaci nesom...
hughito
Redeemer
Redeemer

Janio: Ohľadne tohto sleduj túto tému, zaručujem ti, že sa všetko dozvieš.
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

Yogi19 napísal:Ja nechodím v škole na náboženstvo, nie som pokrstený, nemám žiadne príjimanie, nikdy som nebol v kostole... Ale nie som neveriaci ! Len si myslím že veriaci ľudia by bez cirkvi boli šťastnejší. Veď načo je dobrá ? Pokrstia ma, polejú ma vodou nad ktorou preniesol nejaký vyštudovaný ujo zaklínadlá a ja mám byť ochránený ? Chodím do kostola. Načo, dávať cirkvi peniaze, načo ? Keby boli normálni tak si idú na brigádu lopatu do rúk chytiť, nie knihy... Ja si myslím že nebo, peklo, boh, existujú, ale do neba idú ľudia podľa toho čo spravili, komu pomohli, a nie podľa toho koľko rozali peňazí cirkvi, koľko druhov biblií prečítali, koľko krát sa modlili. Veď radšej neveriť na boha a na nadprirodzené moci, a nevraždiť v škole spolužiakov...
takze ty v boha neveris ale v podstate ano ked veris niecomu takemu ako to ze boh peklo a nebo existuju tak si v podstate veriaci nie ? ja som presny opak teba mam nastastie za sebou vsetky tieto paksamenty ako je prijmanie krstenie ale neviem ako ale ako som dospelejsi doplo mi ze to nema ziadny vyznam a je to zbytocne takze teraz som uplny ateista ja dufam len v to ze po smrti bude aspon pokoj na co sa este zatazovat s nebom a peklom.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ani mne sa slovo neveriaci moc nepaci, ma to taky negativny podton...takze ja som tiez veriaci, verim v ludske schopnosti, v sikovnost a inteligenciu ludi, v dobrych ludi, v spravodlivost...a to je asi tak vsetko...
Yogi19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Yogi19 »

kostak napísal: takze ty v boha neveris ale v podstate ano ked veris niecomu takemu ako to ze boh peklo a nebo existuju tak si v podstate veriaci nie ? ja som presny opak teba mam nastastie za sebou vsetky tieto paksamenty ako je prijmanie krstenie ale neviem ako ale ako som dospelejsi doplo mi ze to nema ziadny vyznam a je to zbytocne takze teraz som uplny ateista ja dufam len v to ze po smrti bude aspon pokoj na co sa este zatazovat s nebom a peklom.
Veď ja som tiež napísal že som veriaci. Napísal som že nie som neveriaci, dva zápory vo vete dávajú kladný význam, som teraz niekedy pozeral správy v telke a pajkovia v parlamente mali odsúhlasiť zvýšenie pokút za parkovanie na miestach pre invalidov a dali tam dva zápory takže z toho nejako vzniklo že pokutu znížili...
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Takže keď veríš v boha, ale nie v cirkev tak to je to isté (môj názor) Buď veríš, alebo neveríš. Žiadne len v to a to...
Nesúhlasím, viera v boha má viac zložiek ako len "verím v boha" alebo "neverím v boha"...ak niekto verí v RKC, tak verí, že RKC sú zástupcami Boha na zemi. Lenže v boha veria aj protestanti a tí by s tým nesúhlasili. Ak je niekto kresťan, verí, že Ježiš je bohom. Ak je niekto hinduista, tak verí v bohov/boha, ale neverí, že by Ježiš ním bol...sú tam obrovské rozdiely v presvedčeniach aj výsledkoch. Nemožno ani členov jednej cirkvi hádzať do jedného vreca, lebo ani všetci jej členovia nemusia plne súhlasiť s tým čo sa v nej deje.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

dnes som narazil na zjednodušenú verziu Biblie = The Bible for dummies
Prílohy
biblia v skratke.jpg
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Dodatok k zjednodušenej verzii Biblie
Prílohy
rape laws
rape laws
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mirv - to nie je dodatok, pretože konkretizovanie "trestu" ohľadom znásilnenia v zjednodušenej verzii NIE JE! Si ju nečítal, upáliť ťa, kacíra! :D

Proste, základná myšlienka Biblie = nebyť cocot. Plne súhlasím.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

to neni základná myšlienka práve biblie, ale úplne normálna prirodzená vec. ten kto si to potrebuje prečítať v biblii lebo by to bez nej nevedel je na mentálnej úrovni asi ako človek, ktorý si musí v návode na použitie prečítať že nemá strihať kábel spotrebiču ktorý je pod prúdom, v mikrovlnke nesmie sušiť mačku a nastreľovačku na klince nesmie používať na ľudí.

myslím si že pokiaľ má niekto nízku morálku či slabé sociálne cítenie tak z neho biblia lepšieho človeka nespraví. agresívny človek sa z nej nestane milý a nejaký sebecký egoista zrazu nezačne nezištne pomáhať ľuďom. neprisudzujem jej preto žiadnu výchovnú hodnotu.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

odpoveď pre silmarilla ohľadom blahoslavenstiev: ide v nich zhruba o toto: ak ste chudobní, nezúfajte! Ak vás bijú, nebojte sa! Rozmýšľajte "jednoducho" = nemudrujte ako filozofi, ktorí sa snažia nájsť v hovne skrytú múdrosť sveta. Nie sú výzvou na to, aby sa človek stal skľúčenou, ubitou troskou! Skús sa na to kuknúť ako na súčasť Ježišovho učenia.

Dedičný hriech - dá sa to vyložiť všelijako, no určite so mnou budeš súhlasiť, že človek sa ako "tabula rasa" naozaj nerodí. Rodíme sa s predispozíciou konať egoisticky, animálne a iba výchova a vzor našich rodičov (a neskôr aj iné faktory, medzi nimi aj viera/svetonázor) z nás spravia človeka schopného žiť v spoločnosti. Ja osobne v tom "dedičnom hriechu" vidím toto. V tom žiadny úbohý a bitý človek nie je. Existujú aj interpretácie, ktoré tvrdia niečo iné (človek sa narodí ako tvor s dedičným hriechom - doslovne hriechom, a musí sa ho zbaviť krstom...) - otázka je, na koľko je moja/iné interpretácie správne. To bude súdiť niekto iný - naše svedomie a Boh (ak v neho veríme).
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko, tvoje náboženstvom je pekné, ale obávam sa, že 98% ostatných kresťanov to berú tak, ako to to sem posielal sillmaril.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Raz tu jeden uzivatel tvrdil, ze "pravy krestan cloveka nikdy neodsudi len preto, ze je inak orientovany"...od toho odvazneho tvrdenia ubehlo asi pol roka a pravidelne mi od toho uzivatela pribudaju urazlive prispevky do karmy, pripadne do prispevkov na fore a to len a len vdaka mojej inej sexualite...tak mal ten clovek pravdu? cize asi on nebude pravy krestan...alebo nemal pravdu a pravy krestan ma odsudzovat ludi, len podla ich sexualnej orientacie ??? a vobec ma pravo krestan niekoho ineho sudit alebo odsudzovat??? je v novom zakone, zakladnom kameni krestanska vobec zmienka o odsudeni homosexuality? zaoberal sa tym niekedy jezis ?

zaujal ma tento prieskum z USA:
Na otázku: "Ako vnímate dnešné kresťanstvo, ako na vás pôsobí dnešné kresťanstvo?", mladí ľudia vo veku 16-29 rokov odpovedali nasledovne:
91% mladých ľudí vníma ako základný a najvýraznejší znak súčasných kresťanov ich "anti-gay" zameranie - boj, odpor, nepriateľstvo voči homosexuálom...
87% vníma kresťanov, ako tých, čo súdia a odsudzujú druhých...
85% uviedlo, že kresťania na nich pôsobia ako farizeji a pokrytci...
78% má z kresťanov dojem, že sú neschopní spontánne komunikovať so súčasným svetom...
75% vníma kresťanov ako príliš zapojených do politiky...
72% má z kresťanov dojem, že sú mimo reality...
70% uviedlo, že kresťania na nich pôsobia ako necitliví k druhým...
68% vníma kresťanstvo ako - nudné...

Aj také sú výsledky iného výskumu, realizovaného v roku 2007 v USA kresťanskou spoločnosťou "Barna Group" (http://www.barna.org), ktorej cieľom je napomáhať kresťanským cirkvám, spoločenstvám, médiám, neziskovým a charitatívnym organizáciám účinnejšie napĺnať ich službu a ciele. Výskum prebiehal počas 3 rokov a bolo do neho zapojených takmer 1000 mladých ľudí, z ktorých časť boli aktívni mladí kresťania a viac ako polovica nekresťania. Aj tí však mali za sebou osobnú skúsenosť s kresťanskou vierou v dobe, kedy sa pokúšali, aspoň v priebehu polroka, aktívne zapájať do života nejakého kresťanského spoločenstva. 84% z nich naviac malo niekoľko dobrých priateľov kresťanov, a 50% uvažovalo nad tým, že sa stanú kresťanmi (http://www.ucc.org/news/study-young-people-see.html). Neboli to teda mladí ľudia nepoznajúci kresťanstvo, a už vôbec nie nepriateľskí voči kresťanstvu.

Pritom aj aktívni kresťania sa v danom výskume v mnohom vyjadrili podobne (http://www.ucc.org/news/study-young-people-see.html):
80% mladých kresťanov sa vyslovilo, že ako základný a najvýraznejší znak súčasných cirkví vnímajú kresťanské "anti-gay" zameranie - boj, odpor, nepriateľstvo voči homosexuálom....
52% mladých kresťanov vníma kresťanstvo ako súdiace a odsudzujúce druhých...
47% mladých kresťanov uviedlo, že ľudia z kresťanských cirkví pôsobia ako farizeji a pokrytci...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - vidíš, ja mám zase s nimi opačnú skúsenosť. Či už viaceré decká z našej mládeže, katolíci ktorých poznám i tých niekoľko adventistov s ktorými som mal tú česť viesť detské tábory :)

ephramko - ten prieskmu je veľmi smutný. Či už to antigay zameranie (neviem o tom, že by Ježiš brojil proti homosexuálom) alebo to o odsudzovaní, pokrytectve... Ako jedno z možných vysvetlení mi napadá: v USA je veľa "charizmatických" cirkví a zborov (Kresťanské zbory, už pomaly začínajú aj u nás) a ide o pomerne dosť radikalizovanú (v tom zlom zmysle slova) formu kresťanstva. Tam pasuje ten obrázkový vtip, čo tu niekto dávnejšie dal: kresťan bije iných krížom po hlave a pri odvete vraví o tolerancii. Na druhej strane - tie zbory a cirkvi v USA vytiahli kopu ľudí (feťákov, gansgstrov, prostitútok) z totálneho bahna a sračiek a spravili z nich opäť normálnych ľudí. Kukni si napr. knižku Utíkej malý, utíkej alebo Dýka a kříž. Autentické príbehy z cca 80. rokov o gangstroch. Lenže toto už verejnosť nevidí, lebo je to práca skrytá. A možno to ani vidieť nechce.
Takže - áno, kresťanské cirkvi v mnohom zlyhávajú (či už v Emerike alebo aj tu u nás), no zároveň konajú kopu dobrej práce, o ktorej ľudia nevedia.
Napísať odpoveď