Akvárium

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Akvárium

Príspevok od používateľa Janio »

Správia mi aj ten kryt ? + Koľko to tak môže stáť ? (Viem, že to záleži od veľkosti, ale približne...)Keďže financie veľmi nie sú... Poprípade link na ich stránku...
mulatt
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mulatt »

ak myslis obycajne sklo navrch podla tvojich rozmerov tak mne to urobili za 1€ aj dake centy a druhy krat zadarmo.to mi robili v sklenarstve co mame v meste, nemaju www
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

aky kryt mas na mysli? krycie sklo alebo plastovy (dreveny) kryt so zabudovanym osvetlenim?

http://zvierata.bazos.sk/inzerat/6357611/Akvarium.php
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/6274352/Akvarium.php
doudi
Novice
Novice

Príspevok od používateľa doudi »

cawte mal som priblizne 70 litrove akvarko...jeden vecer som ho naplnil a druhy den ked som prisiel domov zo skoly tak pomali vytekalo...prasklyna bola cez cely spodok...tak by som sa vas chcel opytat ze prečo to mohlo prasknut a ci akvarko mozem naplnit naraz alebo musim postupne po paru hodinach dolievat vodu...dakujem :)
paradajka
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paradajka »

ked si osadzal skaly nesmykla sa ti nahodou ?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

aughosito normálne plastový poprípade ak nebude drahý hliník... No teraz mám väčší problém: V piatok mi priniesli akvárium, chcel som ho prve vidieť a až potom prevziať, ale povedali, že to tak nie je možné, že sa ponáhľa etc. Tak som ho prebral a vrch je trošku puknutý, hneď som mu volal naspať a aj, ale príde poňho až v pondelok. Tých donáškových služieb ma už drbne...

doudi, toto sa stalo mne, ale 3 mesiace v ňom bola voda, rybky etc. Proste nevydržal ten tlak... Ale ja som mal už 20 ročné akvárium...
Ak ho máš v záruke daj ho reklamovať. Vodu môžeš liať ako chceš, je to úplne jedno. No pod akvárium si dal podložku. Aby vyrovnalo povrch a nepuklo pod tlakom. Bežne to predávajú a ak sa ti nechce míňať peniaze postačí aj polystyrén
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Janio: hlinik bude drahy, ak chces zakryt cele akva, tak to vyjde na dost, ja mam homemade zo zvyskov plavajcej podlahy a som spokojny (vid foto) casom pribudnu dalsie 2 trubice

doudi: prasklo na spoji, alebo sklo? mohlo byt pricinou, ze si ho mal polozene na nejakej nerovnosti, alebo nejake zrnko piesku pod akva, lepsie je polozit ho na karimatku alebo polystyren
Prílohy
DSC0 001.jpg
DSC0 002.jpg
DSC0 003.jpg
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

aughstino veď preto rozmýšľam o plastovom... Mal som tiež po domácky vyrobený kryt, ale keďže malo nejaké to kilo tak je možné, že aj kvôli tomu mi puklo akvárium, preto nechcem aby sa to stalo zase (úplne zničená podlaha etc...)

Inak pozerám, že si si to pekne spravil :) Nie je to ťažké ? + Ja som nesmel púšťať veľa vodý, pretože bublinky mi vždy oprskali svetlo, a bál som sa, žeby sa niečo stalo... Máš na svetla aj nejaký kryt ?
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

ma to nejakych 5 maximalne 10 kg, vahu som pri stavbe neriesil, sklo, ak nan posobi sila zhora, ked je vo zvislej polohe, tak vydrzi velmi vela,

ake akva si mal predtym? teraz na predoslej strane pises, ze by si chcel okolo 120-130l to ma o dost hrubsie sklo ako nejake 30l takze to, ze kryt bude tazky, by som sa nebal,

vodu lievam na korene (na predoslej strane mam foto) aby som nerozviril dno a aby voda nespliechala

pozri stranku polit.sk, maju aj rozvoz lepia akvaria na mieru a aj vyrabaju plastove kryty na mieru, mozno sa ti nieco zapaci, len si daj pozor, lebo tieto plastove kryty, zvyknu mat dost poddimenzovane svetlo, cize este budes musiet dorabat nejake W navyse
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pár otázok, lebo asi po pár rokoch sa k tomu chcem vážnejšie vrátiť:
a) guľové akvárium ako vo filmoch s jedným koi-kaprom - čo k tomu treba a aká je údržba?
b) klasické tropické sladkovodné akvárko: vidím, že sa dajú kúpiť aj mnohé plastové akvárka s oblými stenami.. Je vhodný plast? Čo tie oblé steny?
c) Videl som také vyslovene ozdobné akvárko, možno dva litre, ale je fakt pekné. V tom sa dá chovať čo? Akože jedna gupka tam má plávať? Navyše to akvárko nie je uspôsobené ani na nejaký filter ani nič...

Díky za rady.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Ja som v juni tohto roku kvoli stahovaniu zrusil 300-ku (135/50/50), co som zakladal v septembri 2010. Dost ma to mrzi, bolo tam este zopar veci nedotiahnutych, no na moj prvy pokus to vyslo celkom fajn. Teraz mam len 30 L mini s krevetkami, no nie je to to prave orechove.

S priatelkou sme sa zhodli, ze nam chyba, tak uz zacinam rozmyslat nad druhym pokusom. Tento krat to bude pravdepodobne rozmer 120/60/55 (d/s/v). Vysnivana dlzka 150cm musi pockat na vacsi byt/dom, teraz sa musim "uskromnit", kvoli priestorovym obmedzeniam.

Osobne preferujem rastlinne nadrze, preto su priority kvalitne osvetlenie, dobra filtracia, CO2 system a pravidelna vymena vody. Nevyhodou je vyssia investicia na zaciatku a tiez prevadzkove naklady (el. energia), no vysledny efekt podla mna stoji za to.

Z ryb ma najviac ocarili Apistogramy. Mal som len jeden parik modrych Ramireziek a uplne si ma podmanili, ci uz vyzorom, alebo spravanim. Skvele rybky, urcite im ostanem verny

Kazdemu odporucam pre zalozenim prvej nadrze istu davku trpezlivosti na studium, myslim, ze nie je nic horsie ako vrhnut sa do toho bez zakladnych vedomosti. Pre rybky to casto konci tragicky a pre penazenku v konecnom dosledku zbytocnymi nakladmi.

Prikladam foto 300-ky z aprila tohto roku
Prílohy
DSC00494.JPG
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Mohol by si prosím ťa stručn opísať, ako si ho zakladal?
Skúsenosti s CO2? Pokiaľ viem nie je nutné, ale je to teraz "móda"..
Ako často si čistil? Lebo buď často alebo máš fakt skvelý ekosystém..

Ináč pecka, strašne sa mi páči.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Zaciatky som spisoval na akva.sk, tu je moja tema

http://www.akva.sk/holubnik-330-l-t11422.html

Udrzba 1x tyzdenne - vymena 30 - 50% vody, vycistenie predneho skla a 1 az 2x do mesiaca prestrihanie rastlin. Hlavne rotala, co je vzadu vlavo isla ako diva a tazko sa udrziavala. Na fotke je uz akvarium v zabehnutom stave, drzalo a to same bez rias, sem tam mi vyskocila Cladophora, ale nic strasne. U mna bol nedostatok, ze som nehnojil, pocas tyzdna tak rastliny spotrebovali NO3 z vody a na skle isla GSA (zeleny povlak), to je vsak bezne a pri vikendovom cisteni sa da lahko odstranit napr. starou kreditkou.

Poriadok v akva udrziavala aj tzv upratovacia cata - SAE, otocinclus + krevetky red cherry.

S CO2 mam len dobre skusenosti. Ked som rusil akva, vypol som CO2 a nechal bezat osvetlenie, do 3 dni nastupili 2 druhy rias. Narocnejsie druhy bez CO2 nejdu a havne na zaciatku, ked este nie je vytvorena rovnovaha a rastliny nie su poriadne uchytene je velky problem udrzat bez rias.

Prve dva mesiace som si tiez presiel svojim, najprv hneda riasa, potom zabi vlas a cladophora, no ked sa to ustalilo, tak uz to cele fungovalo same. Velke akvaria maju vyhodu v tom, ze sa tam lahsie udrziavaju parametre a pre zaciatocnika je to urcite velke plus. Nevyhoda je vsak pomerne velka prva investicia, pokial chce clovek nakupit kvalitne zariadenie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

:slap: Veď toto tie investície...

Ja som rušil po strednej škole, keď už na to prestal byť čas jedno 60 L; Veci z toho sú už passé, ale čo najviac serie, tak som akurát pred 2 týždňami pozeral to akvárko v garáži a už je puknuté :(

Chcel by som cez zimu niečo založiť v novom dome a keďže ako správne hovoríš, veľká nádrž sa udržuje ľahšie tak by to malo byť minimálne 100 L. Budem asi riešiť niečo cez bazár.

Normálne sa toho začínam báť, toľko vecí treba spraviť a ako som pozeral veci, tak ceny išli riadne hore. :D
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Trochu to tu oživím. Podobne ako begbeee zaujímalo by ma čo všetko treba pre správnu údržbu mini akvária. Plánujem to ako darček pre priateľku, čiže max 15-20 l. Nemusí byť nutne gulovitý tvar. Stačí keď tam dám na spodok nejaký štrk, rastlinu (radšej umelú) a jednu gupku alebo bojovnicu ? Proste niečo čo sa nadýcha aj vzdušného kyslíka a nebude to sr*ť po celom dne.

Treba pri takomto mini akváriu riešiť aj veci ako okysličovanie ? Alebo iba jednoduchá výmena vody v určitých intervaloch ?
Tiež ma zaujíma čistota vody. Filter by bol pri takomto malom objeme zrejme nie moc dobrá voľba, hlavne finančne vzhľadom na cenu samotného akvária.
Mohol by som rátať s celkovou investíciou tak okolo 20-30 € ?
Za odpovede ďakujem! :wink:
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Mali sme bojovnicu, pri nich netreba ziadny filter nic, ak si este dobre pamatam tak normalne ziju v stojatych vodach. Hlavne nekupuj gulove akvarko. Vodu sme menili nejak 1x do tyzdna. Ktomu nejake zrkadlo nech sa vidi.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Header neviem odkial si, ale ja sa akurat snazim predat cca 70l akvarium s kompletnym prislusenstvom (svetlo, filter, ohrievac, tapeta,...) a za 40 sa mi to nepodarilo. Takze za 30 by som ti ho mohol dat, len neviem odkial si :)
Podla mna je lepsie zacinat s takymto objemom, pretoze pravidelna starostlivost je jednoduchsia a zaciatocnika to teda tak lahko neodradi. Mal som male akvarium, ale bez normalnych rastlin a filtra ho bolo treba casto cistit. Potom som zobral tu 70ku, spravil som poriadne dno, nasadil rastliny, zapol filter a fungovalo to same, stacilo raz za 2-3 tyzdne vycistit dno od hovienok ( :D ) a vymenit cast vody.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Máš SS :mrgreen:
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Svetluška »

Ahojte, ja mam tiez akva. Posielam fotky, jedna je z leta 2010 a druha z leta 2011. Odvtedy som vymenial pozadie, rastlinky sa rozrastli, a aj filter je uz iny - externy.

Inak, ked robite CO2 z burciaku, co s nim potom urobite na noc aby nezadusil plavajuce osadenstvo? Vraj sa to dava do nejakej inej flase, ale ked budem davat hadicku z akva do flase, nestratim vsetko CO2 co tam bolo nahromadene? Predsalen, vo vode sa to horse derie cez pory nez vo vzduchu, nie?
Prílohy
akva_2_jun_2010.jpg
akva_23_jun_2011.jpg
GIGABYTE
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

S burčiakom by som to riešil takto, neviem ako ho máš spravený či ti ide hadička z fľaše v ktorej je burčiak priamo do akva alebo to ešte filtruješ cez ďalšiu fľašu s vodou. V podstate to je jedno. Dá sa to riešiť úplne jednoducho a to jedným Tčkom. Použijem elektrotechnickú terminológiu, na vstup Tčka pripojíš fľašu s burčiakom, na jeden výstup Tčka pripojíš akvárium, na druhý výstup dáš hadičku ktorú nejako uškrtíš, buď drôtom alebo sťahovacím pásikom ale tieto dva spôsoby sú dosť nepraktické. Odporúčam skôr použiť "škrtič" na hadičky mali by ho mať v každej akvaristike. Fungovalo by to nasledovne počas dňa by bola hadička "uškrtená" a na noc, alebo hocikedy kedy by si chcel prerušiť dodávku CO2 do akva by si jednoducho ten "škrtič" povolil tým by si vlastne CO2 púšťal mimo akvária tj. do miestnosti. Ráno hadičku uškrtíš a funguješ ďalej. Táto metóda má jednu nevýhodu. Tým, že ty vypustíš okruh, resp. otvoríš jeden z výstupov stratíš tlak (alebo pretlak?) v celom okruhu, po opätovnom uzavretí potom chvíľku trvá kým sa okruh znovu natlakuje do takej miery aby sa dostalo CO2 do akva. :) Dúfam, že rozumieš tomu čo som napísal, snažil som sa písať čo najzrozumiteľnejšie. :)

Takto by som to riešil ja, príde mi omnoho viac nepraktické každý deň vyťahovať hadičku von z akvária nehovoriac o tom, že tú hadičku treba utrieť a ešte keby si mal na akva kryt.. Dá sa to riešiť hocijako ak logicky nad tým pouvažuješ možno prídeš ešte na niečo rozumnejšie.
Napísať odpoveď