Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Stoporko »

ešte raz (a verím, že už naposledy) "kto neuverí, bude odsúdený" nerovná sa bude hniť v pekle. Skús to akceptovať. Tvoj výklad je totižto založený na Ján 3, 18. Skús čítať ten text aj ďalej. Nikde sa tam nedozvedáme, k čomu sú neveriaci odsúdení. Píše sa tam o tom, že ľudia činiaci dobro sa za svoj život hanbiť nemusia. Zlí ľudia sa hanbia a svoje skutky skrývajú.
Možno ťa zaujme Ján 3, 36 "Kto verí v Syna má večný život, kto však NEPOSLÚCHA Syna, neuvidí život ale hnev Boží zostáva na ňom." Inak povedané: kto verí, má isté nebo. Kto neposlúcha (o viere sa tam nepíše!) = kto je zlý, žije skazene, nežije láskou. Takí ľudia v nebi pravdepodobne nebudú (dôraz na slovo pravdepodobne, s istotou to povedať nevieme).

Toto je aj čiastočne reakcia na tvoj pohľad na konvertovaný vrah vs. dobrý ateista. Keďže sme si už ujasnili, že ateistov bude súdiť Boh a bude ich súdiť na základe ich života a svojej milosti, tak ateista má šancu dostať sa do neba. A že obrátený vrah má isté nebo - je to závisť? Však Boh stanovil jasné pravidlá, kto do neba pôjde - tí, ktorí v Neho uveria. A opäť, poukážem na podobenstvo o pracovníkoch na vinici - ten príbeh má pointu presne o tom: Ockovi je jedno, či v neho uveríš sekundu pred smrťou alebo ako 6ročné dieťa. On je rád, že si v neho uveril a nezáleží na tom kedy.

ohľadom tvojej pýchy a tvojho názoru - plne súhlasím, že je správne považovať svoj názor za pravdivý. No podľa môjho názoru nie je správne biť sa do pŕs "nemusím byť pokorný voči názoru druhého človeka." A ešte raz - pod pokorou nemyslím sklonenie hlavy a nechať sa biť palicou, ale v prvom rade "nerob to, čo nechceš aby druhý robil tebe."

K tomu vývoju - mám mamu historičku/archivárku a veľa krát spomínala na svoje štúdium. Ich profáci im do hláv stále vtĺkali, že historické dokumenty treba vždy chápať v kontexte. A zároveň sama bola svedkom ako sa menil pohľad na mnohé "fakty" v našich dejinách. Holt, sme ľudia.
Koexistencia vedy a náboženstva - vidíš, to si napísal pokorne = nie ofenzívne a oveľa lepšie sa to číta a aj na to reaguje. :) Síce s tebou nesúhlasím, ale akceptujem tvoj názor.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

...kto neuverí, bude odsúdený - je tam azda napísané, čo bude rozsudok? Proste bude odsúdený - nevieme aký bude verdikt.
Rozsudky v poslednom sude su podla mojej logiky len dva. Raj alebo peklo. Hold, odsudeny si myslim zrovna v raji nepobudne :).
Ešte by ma zaujimalo, čo vlastne čaká, keď Boha odmietne? Že sa mu Boh bude nasilu vtierať? Alebo ho nutiť? Ak odmietne Boha, tak podla normalnej logiky pôjde na miesto kde Boh nie je – človek bol stvoreny slobodny a slobodne sa rozhoduje. To plati pre ľudi, ktorí VEDOME a DOBROVOLNE odmietnu Boha, nie pre všetkych, ktori sa napr. s Bibliou nikdy nestretli. Boh je spravodlivy.
Podstatu mojej myslienky, ktora je skryta v uvodnych otazkach uz nacal hughito. Islo mi presne o to, co pise tu:
V podstate áno, je to veľmi zvrátené a úchylné. Ak vrah prijme boha ale oľutuje, bude v nebi, ak ateista nerobí nič zlé a neuverí, bude odsúdený.
Ak je boh taky spravodlivy a ak je toto vsetko podla teba spravne, tak si predstav, ze niekto zabije tvoju mamu, olutuje to a cisto hypoteticky sa dvaja stretnete v nebicku, lebo on to uprimne olutoval, uveril a prijal boha. Ked je to podla teba v pohode a hlavne spravodlive, tak "gratulujem" a hlavne ta lutujem.

Osobne mi neslo o to, kde by som skoncil keby ze nejaky boh naozaj je. Ja viem, ze skoncim tak maximalne "120 cisel pod zemou v teple pod statnou parcelou", islo mi o tu zvratenost BOH-a, nabozenstva...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth - ok, tvoj názor, beriem. Čítal si ten odsek z Jána aj ďalej? Čítal si čo som o ňom písal?

Vidíš - v tom je práve Božia láska - má rovnako rád človeka ktorý sa obrátil a dovtedy bol vrah tak ako človeka, ktorý žil celý život slušne. Chápem, že pre teba ako nekresťana je to ťažké akceptovať a ešte ťažšie pochopiť. No práve o tom je Božia láska a kresťanská láska - ja toho človeka nemusím mať rád. No odpustím mu a viem, že on ako obrátený svoje viny silno ľutuje a musí s nimi žiť. A v nebi bude času dosť na vyjasnenie si toho, prečo to spravil a čo teraz. Kresťan nemusí milovať každého, no nemá nenávidieť. Môže sa hnevať, no nie natrvalo. Má sa naučiť odpúšťať. Chápem, že je to pre mnohých ľudí nepochopiteľné. Holt, čo už s nami :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

ešte raz (a verím, že už naposledy) "kto neuverí, bude odsúdený" nerovná sa bude hniť v pekle. Skús to akceptovať. Tvoj výklad je totižto založený na Ján 3, 18.
Počkaj, počkaj. Môj výklad je založený na Marekovi 16-16. Je to tam napísané jasne.

Čo sa týka toho odsúdený - stealth to vyjadril jasne:

Kód: Vybrať všetko

Rozsudky v poslednom sude su podla mojej logiky len dva. Raj alebo peklo. Hold, odsudeny si myslim zrovna v raji nepobudne 
Toto je aj čiastočne reakcia na tvoj pohľad na konvertovaný vrah vs. dobrý ateista. Keďže sme si už ujasnili, že ateistov bude súdiť Boh a bude ich súdiť na základe ich života a svojej milosti, tak ateista má šancu dostať sa do neba. A že obrátený vrah má isté nebo - je to závisť?
Heh, určite nie závisť, ale je to podľa teba morálne ? Toto je ten spravodlivý, morálny a dobročinný boh ?
No podľa môjho názoru nie je správne biť sa do pŕs "nemusím byť pokorný voči názoru druhého človeka." A ešte raz - pod pokorou nemyslím sklonenie hlavy a nechať sa biť palicou, ale v prvom rade "nerob to, čo nechceš aby druhý robil tebe."
Tak keď si inak vysvetľujeme tú pokornosť, prirodzene dochádza k nezhode.
K tomu vývoju - mám mamu historičku/archivárku a veľa krát spomínala na svoje štúdium. Ich profáci im do hláv stále vtĺkali, že historické dokumenty treba vždy chápať v kontexte. A zároveň sama bola svedkom ako sa menil pohľad na mnohé "fakty" v našich dejinách. Holt, sme ľudia.
V podstate áno, a ?
Koexistencia vedy a náboženstva - vidíš, to si napísal pokorne = nie ofenzívne a oveľa lepšie sa to číta a aj na to reaguje. :) Síce s tebou nesúhlasím, ale akceptujem tvoj názor.
Ja tiež akceptujem všetky vaše názory tu - dajú sa vôbec neakceptovať ? :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ok, kukni Jána, je tam to isté + pokračovanie. Takže si moje tvrdenie nevyvrátil.

Áno, podľa mňa je to plne legitímne a správne - Boh si určil pravidlá, koho do neba vezme. Je to aj morálne - človek dostane druhú šancu. Prečo by si mu ju ty nechcel dať?

"v podstate áno, a?" - "historické dokumenty treba vždy chápať v kontexte. A zároveň sama bola svedkom ako sa menil pohľad na mnohé "fakty" v našich dejinách" stále ti to nič nevraví? Narážal som na to, že Bibliu treba chápať v kontexte a nie doslovne a že tak ako sa mení chápanie našej histórie, tak sa mení aj naše chápanie Biblie.

Či sa dá napr. môj názor neakceptovať? Samozrejme :) Stačí napísať "stoporko, ty cocot, píšeš tu totálne krávoviny, si ty vôbec normálny?" :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Stoporko napísal:stealth - ok, tvoj názor, beriem. Čítal si ten odsek z Jána aj ďalej? Čítal si čo som o ňom písal?

Vidíš - v tom je práve Božia láska - má rovnako rád človeka ktorý sa obrátil a dovtedy bol vrah tak ako človeka, ktorý žil celý život slušne. Chápem, že pre teba ako nekresťana je to ťažké akceptovať a ešte ťažšie pochopiť. No práve o tom je Božia láska a kresťanská láska - ja toho človeka nemusím mať rád. No odpustím mu a viem, že on ako obrátený svoje viny silno ľutuje a musí s nimi žiť. A v nebi bude času dosť na vyjasnenie si toho, prečo to spravil a čo teraz. Kresťan nemusí milovať každého, no nemá nenávidieť. Môže sa hnevať, no nie natrvalo. Má sa naučiť odpúšťať. Chápem, že je to pre mnohých ľudí nepochopiteľné. Holt, čo už s nami :)
Ano cital som ten odstavec a aj posty pred tym, kde v podste vravis, ze ateista skonci v raji/pekle s urcitou pravdepodobnostou, ktoru ale nikto z nas nemoze urcit, tak ze sa budem priklanat k tomu co bude vyhovovat mne, aby som poukazl na to, ze ak je to tak, je to zvratene.

Skusim to hypoteticky zamotat. Nech je tvoja mama ateista, ktorá možno zrovna narobila par blbých vecí. Stalo by sa ale niečo, čo by jej nazor zmenilo, no...naš vrah ju zabil. Mama hori v pekle a nedokaze to zmenit, no nas vrah si usrkava martini v raji pretoze olutoval a uveril. Kde je spravodlivost?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
ok, kukni Jána, je tam to isté + pokračovanie. Takže si moje tvrdenie nevyvrátil.
Je tam napísané, že kto neuverí, už je odsúdený. Ja neviem čo si pod tým predstavuješ ty, ale ja si pod tým predstavujem súdenie = medzi peklom a nebom.
Áno, podľa mňa je to plne legitímne a správne - Boh si určil pravidlá, koho do neba vezme. Je to aj morálne - človek dostane druhú šancu. Prečo by si mu ju ty nechcel dať?
Z pohľadu 21. storočia je to vrcholne nemorálne. Tu sa nebavíme len o nejakom vrahovi - to môže byť kľudne sadista, pedofil, atentátnik čo zabil stovky ľudí. Proste, je pre mňa vrcholne amorálne, ak takémuto človeku sa stačí ospravedlniť a navyše, ak by bol takýto človek dávaný do roviny napr. so mnou a to len preto, že ja som ateista.
"historické dokumenty treba vždy chápať v kontexte. A zároveň sama bola svedkom ako sa menil pohľad na mnohé "fakty" v našich dejinách" stále ti to nič nevraví? Narážal som na to, že Bibliu treba chápať v kontexte a nie doslovne a že tak ako sa mení chápanie našej histórie, tak sa mení aj naše chápanie Biblie.
Však áno, Bibliu treba chápať v kontexte doby, kedy bola napísaná. Ona sa už nevyvíja. Ona bola napísaná v istých rokoch x. Treba ju tak aj chápať. A to ty nerobíš. Ty ju prispôsobuješ 21. storočiu.
Či sa dá napr. môj názor neakceptovať? Samozrejme :) Stačí napísať "stoporko, ty cocot, píšeš tu totálne krávoviny, si ty vôbec normálny?"
To je len tliachanie, akceptovaný musí byť aj tak. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - ale však čítaj aj ďalej - nemám chuť sa toľko krát opakovať čo som o tom písal. Pojednáva sa tam o dobrom a zlom človeku.

stealth - mam v pekle nutne horieť nemusí - je to na Bohu aby to posúdil. Vrah v raji pije martini - oľutoval, uveril a zmenil svoje zmýšľanie. Má plné právo v raji byť. Či sa to nepáči tebe alebo mne - ani jeden z nás nie je "vlastníkom" raja - to je Boh. A je na ňom, komu umožní vstup na "nebeskú párty." :)

hughito - vrcholne nemorálne, aby človek, ktorý totálne zmenil svoje zmýšľanie, uveril v Boha a začal sa riadiť láskou k blížnemu... dostal novú šancu? Jeho najväčším trestom bude fakt, že si svoje zlé skutky musí niesť v srdci a pritom už vie, že to čo konal bolo zlé. Ak je toto nemorálne, potom je s našou spoločnosťou a ľudskosťou niečo fakt v neporiadku. :(

ja sa snažím Bibliu chápať v kontexte doby kedy bola písaná, v kontexte ľudí, ktorí ju písali a nachádzam v nej veci, ktoré sú platné aj teraz. Asi ti ide o to, že v nej ja zo svojho pohľadu vidím veci, ktoré tam tí ľudia vidieť možno nevideli. Je to Božie slovo - nie je to vedecká príručka, ktorá je exaktná. Ak sa Biblia dá prispôsobiť na dnešnú dobu a neporuší sa pri tom jej celkový zmysel, tak je to "feature" a nie "bug." :)
hughito
Redeemer
Redeemer

ale však čítaj aj ďalej
Ja tam už nič zásadné nevidím.
vrcholne nemorálne, aby človek, ktorý totálne zmenil svoje zmýšľanie, uveril v Boha a začal sa riadiť láskou k blížnemu... dostal novú šancu? Jeho najväčším trestom bude fakt, že si svoje zlé skutky musí niesť v srdci a pritom už vie, že to čo konal bolo zlé. Ak je toto nemorálne, potom je s našou spoločnosťou a ľudskosťou niečo fakt v neporiadku.
Ono ale toto všetko stačí spraviť pred smrťou, čiže áno, podľa mňa je to zvrátený systém.
ja sa snažím Bibliu chápať v kontexte doby kedy bola písaná, v kontexte ľudí, ktorí ju písali a nachádzam v nej veci, ktoré sú platné aj teraz. Asi ti ide o to, že v nej ja zo svojho pohľadu vidím veci, ktoré tam tí ľudia vidieť možno nevideli. Je to Božie slovo - nie je to vedecká príručka, ktorá je exaktná. Ak sa Biblia dá prispôsobiť na dnešnú dobu a neporuší sa pri tom jej celkový zmysel, tak je to "feature" a nie "bug."
Tu sa už točíme dokola a nikam sa neposunieme. Tou poslednou vetou si to zaklincoval. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

k tomu "stihnúť to spraviť pred smrťou" - je tu stále problém, či to dotyčný skutočne stihne. Nepoznáš dňa ani hodiny, kedy to s človek proste sekne. Niekto to môže vedome odkladať a ako na truc ho zrazí električka. Niekomu to vyjde. Ak sú ľudia ochotní takúto lotériu podstúpiť, je to ich boj. A hlavne - sami sa ukracujú o možnosť mať počas života super priateľa :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Stoporko napísal: stealth - mam v pekle nutne horieť nemusí - je to na Bohu aby to posúdil. Vrah v raji pije martini - oľutoval, uveril a zmenil svoje zmýšľanie. Má plné právo v raji byť. Či sa to nepáči tebe alebo mne - ani jeden z nás nie je "vlastníkom" raja - to je Boh. A je na ňom, komu umožní vstup na "nebeskú párty." :)

hughito - vrcholne nemorálne, aby človek, ktorý totálne zmenil svoje zmýšľanie, uveril v Boha a začal sa riadiť láskou k blížnemu... dostal novú šancu? Jeho najväčším trestom bude fakt, že si svoje zlé skutky musí niesť v srdci a pritom už vie, že to čo konal bolo zlé. Ak je toto nemorálne, potom je s našou spoločnosťou a ľudskosťou niečo fakt v neporiadku. :(
Ber to hypoteticky tak, ze nutne hori v pekle (alebo neber mamu, ber ateistickeho vraha, povodne som pouzil mamu aby to bolo premietnute do co najosobnejsej linie). Co ak ale tento clovek, ktory tam hori tiez mohol zmenit svoje zmyslanie, ale niekto iny mu v tom zabranil? On si nezasluzil druhu sancu? (podla mna nie, ani jeden ani druhy, ale podla tvojej logiky by si ju mal zasluzit, no nedostane ju, hori si tam :D). Tu vidim dost velky "bug v programe".

BTW, o akej druhej sanci sa tu bavime, ak niekoho zabijes?
hughito
Redeemer
Redeemer

k tomu "stihnúť to spraviť pred smrťou" - je tu stále problém, či to dotyčný skutočne stihne. Nepoznáš dňa ani hodiny, kedy to s človek proste sekne. Niekto to môže vedome odkladať a ako na truc ho zrazí električka. Niekomu to vyjde. Ak sú ľudia ochotní takúto lotériu podstúpiť, je to ich boj. A hlavne - sami sa ukracujú o možnosť mať počas života super priateľa
Tu si to ešte s tebou musím ujasniť. Ak to stihne, tak je to jasné. Je v nebi.

Ak nie, teda zomrie skôr, ako prijal boha, tak čo ? Už nie je šance ? Rovno do pekla ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth - ak to nestihol, bude súdený a je na Bohu ako sa rozhodne. Druhá šanca - ak niekto radikálne zmení svoj život tým, že uverí, tak voči Bohu akoby začal žiť odznova. A tým, že totálne zmenil svoje zmýšľanie a vzťah k ľuďom, tak si podľa mňa zaslúži aj druhú šancu od nás od ľudí.

hughito - ak niekto zomrie skôr ako prijal Boha, tak o ňom rozhodne Boh na súde. Rozhodne na základe svedomia toho človeka, jeho života a iných okolností, ktoré nikto z nás nepozná. Ale toto som tu už písal, nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Rozhodne o ňom boh na súde - ale teda tam už neplatí tá možnosť oľutovania činov. Či ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

na súde je už neskoro ľutovať (ak ľutovanie chápeme ako obrátenie sa a uverenie) - teda aspoň tak mi to vyplýva z Biblie. Ono vychádza to aj z logiky - na poslednom súde sa už nebude dať uveriť, keďže vtedy bude dotyčný konfrontovaný s Bohom a už sa nejedná o vieru ale o prostú konfrontáciu.
Takže podľa mňa: ak do smrti človek neuverí v Boha, rozhodne o jeho osude Boh na súde. Ak do smrti človek uveriť stihne, tak má isté nebo.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

stealth - ak to nestihol, bude súdený a je na Bohu ako sa rozhodne.
No to je hypoteticky pochopitelne, ale myslim si, ze zaver je jasny (ateisticky vrah = hori si v pekle) a nemal sancu na zmenu, pretoze ho ten iny vrah, ktory ale mal cas na zmenu zabil. (nevrav, ze toto je spravodlive)
hughito
Redeemer
Redeemer

Dobre a vysvetli mi, čo by malo Boha prijmúť na to, aby napr. takého vraha poslal do neba ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stelath - ani o ateistickom vrahovi, čo do smrti neuveril nemôžme s istotou povedať, že skončí v pekle. Lebo aj toho bude súdiť Boh. Môžme sa len domnievať, to je tak všetko. Či je spravodlivé, že by ten jeden hypoteticky možno aj uveril, keby ho druhý nezabil - tomu sa vraví smola - kto mu prikázal byť vrahom? Však mohol žiť slušný život ako sa má, nemusel byť hovado.

Hughito - akého vraha myslíš? Takého, ktorý bol zlý a neuveril? Ja neviem, môžeš sa Boha spýtať :) Mňa to osobne netrápi - nechávam to na Ňom. Čisto teoreticky - výchova, prostredie z akého pochádza, dôvody pre ktoré začal vraždiť... ale to naozaj len špekulujem, dá sa vymyslieť milión pre a proti. Opakujem, je to na Bohu a nikto z nás to neovplyvní. Ako sa vraví - Božie mlyny melú pomaly ale isto.
hughito
Redeemer
Redeemer

Mne je jasné, že tu sa už nikam ďalej nedostaneme. Ty tu razíš tézu o tom, že ak niekto neuveril, resp. bol vrah a neoľutoval, po smrti nejde okamžite do neba, ale ešte má akýsi pohovor s Bohom. :) Neviem, odkiaľ toto máš, ale mne to príde dosť čudné. Ten princíp pekla bol vymyslený na výstrahu, aby sa ľudia báli, aby bolo čím strašiť a vyhrážať sa. Pri taktom "postupe" mi ten efekt uniká, to v tom pekle neskončí nikto.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - súhlasím, že peklo sa ako strašiak dlho používalo. Dnes sa nepoužíva na strašenie, dnes sa len konštatuje, že v ňom skončia tí, čo nebudú v nebi. Nič viac, nič menej.
Koľkí budú v pekle - netrúfam si povedať - nemám ani páru, koľkým dá Boh milosť a koľkým už nie. No z nejakého dôvodu to peklo asi je - čo presne peklo je a kde sa nachádza/bude nachádzať sa môžme dohadovať. Je viacero názorov.
Napísať odpoveď