tebe matika ide? A bavíme sa o príklade 20? Potom ti asi nejde keď nerozoznáš geometriu od kombinatoriky a pravdepodobnosti.KEXÍK napísal:
tak poradis mi ako by som to mal robit?totiz mne matika ide..len vsetko co suvisi z geometriou nenavidim...
no ale pre mentálne zaostalých deviatakov:
najmenší súčet dvoch strán je logicky súčet dvoch najkratších. To bolo tuším 3 a 5, takže 8.
Najmenšia strana je 7, potom je už devina čo je viac ako 8, takže jedina možnosť existujúceho trojuholníka je kombinácia strán 3,5,7. Trošku kombinatoriky, a zistíme že vyberáme tri strany zo sedem, bez opakovania a na poradí nezáleží či koľko ich tam bolo. Nájdeš tak počet rojuholníkov, a odrátaš tie tri. Schválne ti nepoviem koľko to je, aby si si aspoň ten poondiaty vzorec pozrel keď už nič iné. Vypočítať pravdepodobnosť je už triviálne podelenie. Ten príklad som vypočítal z hlavy len som si zadanie prečítal a nestihol som pozreť ani možnosti. Takže ak to tebe trvá 10 minút, je to smutné. Ste síce deviataci, ale googliť viete. Príde na matiku a už ste na úrovni tretiakov. Tak nespamujte, vypnite prehliadač a šup do matiky