Asi tak desať krát v tejto téme som napísal, že peniaze sú len kvantitatívne vyjadrenie hodnoty. Nijaký čisto peňažný zisk bez hodnoty za ním neexistuje. Zisk je zisk, a je jedno či ho vyjadríš v peniazoch, kilogramoch, litroch, čase alebo pocite sebarealizácie. Neviem čo je na tomto ťažké pochopiť.javatar napísal:Ak si si nestihol vsimnut tak kym ja som hovoril o zisku cisto penaznom ty si ho zobral sirsie.
No v prvom rade som prekvapený, že takto málo. Oni zvykli mať tak dvakrát viac. Ale sere na to pes, je to síce údaj čistého korporátneho zisku, a tento je vyplatený ako dividendy akcionárom, ak by ho nerozdelili museli by ho viesť ako nerozdelený zisk minulých rokov a aj to by bolo len na krytie strát, čo u nich nehrozí. Samo o sebe za korporáciu je to veľké číslo ale uvedom si že oni majú obrat určite vyše 300bil a aktíva možno odhadom 250bil a v tomto porovnaní je tých 19bil nič moc s výnosom na akciu pár dolárov možno 3-4 zvykli mať (ale inak slušné percentá) a oni sú public, takže ešte horšie. Tak či onak ak sem dáš korporátny zisk rekordne najziskovejšej verejnej spoločnosti usa za rok 2009 energetického gigantu, tak tým dokážeš, že existujú na svete peniaze. Ale z praktického hľadiska takáto firma ani iné menované nemajú dôvod investovať mimo svoj záber, nikdy by to neprešlo u akcionárov -verejnosti. Je to proste nonsens. Ja ich nepokladám za firmu, ktorá má možnosť spraviť takú investíciu. To je ako povedať, že USA má taký rozpočet ročný tak by mohli postaviť desať urýchľovačov. Ale zase nemôžem ti protirečiť. Nuž, ale môžme sa zhodnúť, že ak by sa všetci v exxone zbláznili tak by mali dosť peňazí na to aby si postavili hadrónový urýchľovač. Ale v reálnom svete nie. A pointa bola aj tak to či sa LHC stavia pre zisk, a stavia čiže tak.javatar napísal:Je to sice irelevantne lebo sme si uz objasnili ze zisk definujes sirsie ako na peniaze ale len aby som ti vyhovel:
LHC cost: 9 billion US dollars (approx. €7.5bn or £6.19bn as of Jun 2010)
Exxon Mobil 2009 profit: $19.3 billion..
No odhliadnuc od toho, čo som povedal, že mi príde ta podmienka celosvetového dopytu absurdná a trvám na tom, že to je tvoj axióm. Lebo ja v tom problem nevidím, nižšia ponuka vysoký dopyt, vyššia cena. Odhliadnuc od toho, pekný výpočet. Tak za prvé neviem či ak sa vynájde čip tak automaticky ide do všetkého od tlačiarní, ramiek, grafických, procesorov až po mobily, o tom trošku pochybujem, ale nie som odborník, tak neviem. Za druhé produkt sa neuvádza na trh na druhý deň po vynájdení, zvyčajne sa hovorí, že spoločnosť XY predstavila (tu ani nie je jasné kedy vyvinula) produkt xy a na trh by mal prísť na jeseň budúceho roka. A to je už celkom pekný čas na čachry machry, aj keď možno nie na mnohonásobenie produkcie. Ale zdvojnásobenie produkcie čipu neznamená vystavať dvakrát toľko tovární po svete. Stačí reštrukturalizovať výrobu, zvýšiť pracovný čas, prijať zamestnancov ale určite aj nové fabriky. Každopádne v horizonte dvoch rokov, sa podľa mňa dá spraviť veľa.javatar napísal: V roku 2010 bolo skoro 7,9 milionov PC a 3,4 mil. kusov Mac. Co znamena 11 milionov CPU, MB, RAM, HDD, PSU a bla bla bla. Toto cislo nezahnra servre, mobilne zariadenia, sietove zariadenia atd. Pozri si ako vznikaju kremikove cipy (premena kremikovej dosticky na konkretny cip trva v pripade CPU cca tyzden - samozrejme z jednej dosticky sa tych CPU vyrobi viac (tusim 500) a v jednej tovarni sa naraz nespracovava len jedna dosticka). Tak ci onak ak by jedna firma vyrabajuca napr. RAM alebo VGA (aj ked v pripade VGA hlavne cipy naozaj vyraba len jedna firma), pokryt trh museli by 5-6x znasobit produkciu (co nie je zalezitost blizkej buducnosti).
A k tým číslam o produkcii, nechcel som ti kaziť výpočty. Ale ak si zoberieme topku čo zastrešuje pätinu trhu, aj keď možno trošku preháňam, ale napr. HP to ship 45-48 million notebook in 2011, tak neviem.
Neprogramujem, necrackujem a hlavne netuším ako spolu spolupracujú tie skupiny, alebo ako dostávajú na net svoje produkty. Možno na svete jestvujú nadšenci, ktorí trávia dni crackovaním programov, platia si hostigy, domény a traffic aby to mohli zadarmo rozdať tým ktorý to budú grupovať na stránkach a ryžovať na reklamách. Možno sa niektorí ukájajú na trojanoch, ktoré sú skoro v každom cracku. Možno možno. Neviem.javatar napísal:Za 1. ukaz mi stranku s crackmi kde su cracky vyhradne od jednej skupiny co ich vydava (lebo to by bolo potrebne aby crackeri tak zarabali na tebou spominanych reklamach)
Za 2. neviem ci si nieco niekedy crackoval (stavim 10€ ze nie, ja som len siel okolo) ale na vytvorenie cracku potrebujes original
Za 3. ked tieto skupiny robia nabor (vies ja tie subory s navodmi pouzitia cracku citam cele) tak pisu ci momentalne hladaju novych ludi, sponzorov a podobne - a neraz tam spomenuli ze si tie hry/sw kupuju
Za 4. pri drahsich veciach byva vacsninou plne funcky trial - crackuje sa ten, kde mas ale len obmedzene demo tam nemas na vyber - potrebujes original
Cast o open-source ignorujem. Vidim, ze o programovani nemas ani paru a kedze sa zameriavame na zisk (v definicii akej ho chapes ty) tak ti nemozem nic vytknut.