Co ja viem? Keby to mne nejaka babka povedala, ako zazrak by som to nebrala.Janio napísal:kathleen mám chápať, ako zázrak, keď nejaká babka sa napije zo "zázračného" potoka a hneď na druhý deň je z nej úplne zdravý človek ? To mi, ako zázrak vôbec nepríde...
//autoeditácia príspevku (26 Mar 2011, 11:46)
nadava sa tomu historicko-kriticka metoda, u katolikov zavedena myslim v 19. stor., potom ju sekol konzervativny Pius X. a po II. vatikanskom koncile 1962-65 znova zavedena. problem je urcit jej hranice a vyhnut sa extremu, ze cela biblia je len alegoria.uplink napísal:
Audio má pravdu...z časti. Aj prechod Izraelcov cez to rákosníkové more bolo možné práve vďaka prírodnému fenoménu, ktorý sa vyskytuje len v danej oblasti [nátlak silného severáku s extrémne nízkymi teplotami a takmer instantné mrznutie vody pod jeho náporom]. Na dne tohto mora boli naozaj nájdené archeológmi vozy a zbrane z tej dynastie čo vládla v Egypte, keď naháňali Izraelcov. Ale to len bokom...
Na teológii sme sa učili ako jedno z mnohých vysvetlení zázrakov zo zdrojov apologétov a cirkevných otcov, že zázraky neporušujú fyzikálne zákony, ale ich len vhodne využívajú. Tzn. že JC uzdravoval za pomoci povedzme chi [tai chi, qi gong, etc.] a iné. [víno v Káne galilejskej? sirup?]. Alebo tie moc "absurdné" zázraky majú len obrazný charakter. Etc. Viacmenej aj pre toto nemá EV teológia takmer žiadnu váhu na poli tej jedinej a pravej cirkvi RKC
![]()
Evanjelici sú pre nich len "oddelení" bratia, a.k.a. kacíri čo pôjdu do očistca [Limboooooo]
kamarat studuje evanjelicku teologiu na UK v BA a co sa tyka exegezy (jasne, ze je lepsi, sak protestant), ma ovela konzervativnejsie a radikalnejsie nazory ako ja. podla mna maju protestanti jednoducho sirsie mantinely. problem je sola scriptura vs. magisterium a tradicia.
ale naco vytahovat vnutrocirkevne zalezitosti, nerobi to dobry dojem
PS: skoda, ze historickym vyvojom sa tie vztahy tak vyostrili. s kamaratom to riesime uz dobrych 5 rokov a na nic sme neprisli
//autoeditácia príspevku (26 Mar 2011, 11:49)
Myslis KRITICKI? No ved keby sa mna ako teologicky pytali media na zazraky, tiez im nebudem hovorit o svojej klinickej smrti. A pre Novy cas rozhovory nerobimhughito napísal:Áno, pekný a to sú odpovede veriaceho človeka, ale s takýmito veriacimi ja problém nemám, lebo sú kritický a rozumní.