Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa kathleen »

Janio napísal:kathleen mám chápať, ako zázrak, keď nejaká babka sa napije zo "zázračného" potoka a hneď na druhý deň je z nej úplne zdravý človek ? To mi, ako zázrak vôbec nepríde...
Co ja viem? Keby to mne nejaka babka povedala, ako zazrak by som to nebrala.

//autoeditácia príspevku (26 Mar 2011, 11:46)
uplink napísal:
Audio má pravdu...z časti. Aj prechod Izraelcov cez to rákosníkové more bolo možné práve vďaka prírodnému fenoménu, ktorý sa vyskytuje len v danej oblasti [nátlak silného severáku s extrémne nízkymi teplotami a takmer instantné mrznutie vody pod jeho náporom]. Na dne tohto mora boli naozaj nájdené archeológmi vozy a zbrane z tej dynastie čo vládla v Egypte, keď naháňali Izraelcov. Ale to len bokom...

Na teológii sme sa učili ako jedno z mnohých vysvetlení zázrakov zo zdrojov apologétov a cirkevných otcov, že zázraky neporušujú fyzikálne zákony, ale ich len vhodne využívajú. Tzn. že JC uzdravoval za pomoci povedzme chi [tai chi, qi gong, etc.] a iné. [víno v Káne galilejskej? sirup? :D]. Alebo tie moc "absurdné" zázraky majú len obrazný charakter. Etc. Viacmenej aj pre toto nemá EV teológia takmer žiadnu váhu na poli tej jedinej a pravej cirkvi RKC :roll:

Evanjelici sú pre nich len "oddelení" bratia, a.k.a. kacíri čo pôjdu do očistca [Limboooooo :)]
nadava sa tomu historicko-kriticka metoda, u katolikov zavedena myslim v 19. stor., potom ju sekol konzervativny Pius X. a po II. vatikanskom koncile 1962-65 znova zavedena. problem je urcit jej hranice a vyhnut sa extremu, ze cela biblia je len alegoria.

kamarat studuje evanjelicku teologiu na UK v BA a co sa tyka exegezy (jasne, ze je lepsi, sak protestant), ma ovela konzervativnejsie a radikalnejsie nazory ako ja. podla mna maju protestanti jednoducho sirsie mantinely. problem je sola scriptura vs. magisterium a tradicia.

ale naco vytahovat vnutrocirkevne zalezitosti, nerobi to dobry dojem :)

PS: skoda, ze historickym vyvojom sa tie vztahy tak vyostrili. s kamaratom to riesime uz dobrych 5 rokov a na nic sme neprisli :)

//autoeditácia príspevku (26 Mar 2011, 11:49)
hughito napísal:Áno, pekný a to sú odpovede veriaceho človeka, ale s takýmito veriacimi ja problém nemám, lebo sú kritický a rozumní.
Myslis KRITICKI? No ved keby sa mna ako teologicky pytali media na zazraky, tiez im nebudem hovorit o svojej klinickej smrti. A pre Novy cas rozhovory nerobim :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Samozrejme, kritickí.

uplink opäť editol príspevok po funuse, to je naozaj hrozné. Aspoň, že ten obsah už je na normálne úrovni.
kathleen
Light Professional
Light Professional

seth82 napísal:kathleen: Citujem: "boh sa neda dokazat, boh sa da verit" - podľa tejto teórie sa dá veriť fakt v hocičo :) Lochnessku, Sithov, dinosaury a aj Vesmírni Lidi. Aj tak nechápem, ako by bola existencia boha jedným z vysvetlení zázraku. Ja sa nepokúšam žiť v predpoklade, že nejaká rozprávková bytosť žije iba preto, lebo sa môžem pokúsiť žiť v predpoklade, že žije. Na toto mi moja logika vraví nie.

Ináč ja ti číslami vyjadrím hocičo, binárny dríst mi ešte z dávnych štúdií informatiky ako tak ide.

Na záver - poznám celkom pekný počet matikárov z našej fakulty, aby som pochválil našu školu, patrí k top na svete, nedávno sa zapojili do skúmania stavebných materiálov, ktoré by bez ujmy prežili zemetrasenia (protip: University of Leeds earthquake vs. Google) a nik z nich sa mi boha nepokúšal vyjadrovať cez čísla. Majú totiž čo robiť.
Tvoju logiku respektujem, o nic sa nemusis pokusat. Je to tvoja osobna vec.

Nepochybujem, ze poznas svetovych matematikov. Ci niekto boha cislami vyjadri alebo nevyjadri, je mne uplne jedno.

Ja zvyknem tvrdit, ze z cisto racionalneho hladiska som agnosticka. Lebo podla mna sa boh cisto racionalne dokazat neda. Ale ako som tu uz raz citovala Blaisa Pascala: Srdce ma svoje dovody, o ktorych rozum nema ani tusenie.

Este si dovolim poznamku, ze vsade existuju veriaci aj neveriaci intelektuali. Z toho usudzujem, ze inteligencia a viera su dve odlisne (aj ked nie uplne oddelene) veliciny.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

kathleen: Citujem "Ci niekto boha cislami vyjadri alebo nevyjadri, je mne uplne jedno." - nik sa ho nesnaží vyjadriť číslami. Nik racionálny. S tvojim posledným citátom sa absolútne stotožňujem. Viera a inteligencia sú odjakživa oddelené veličiny, škoda, že poniektorí to nechápu.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

clovek ktory to vsak najviac nechape nie je paradoxne Uplink ale Hughito

//co sa citis hugo dotknuty ked to tak je, veriaci kym neda prispevok do Pravdy a nema zopar titulov je pre teba hlupa plevel. (inak jeho uznavam aj ja, aspon rozmysla a je otvoreny obom stranam a nefunguje na palivo a priori ako ty)
hughito
Redeemer
Redeemer

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

to, ze boli najdene nejake egyptske zbrane a vozy na dne mora predsa nic nedokazuje...egyptania mali pomerne slusne lodstvo a to lodstvo sluzilo aj na prepravu pozemnej armady...
rovnako aj rimska armada sa casto prepravovala lodami a obcas sa nejaka lod potopi...

a more na uzemi Slovenska v antike nebolo...antika nebola v obdobi pred viac ako 10milionmi rokov...

viera a inteligencia/vzdelanie spolu ale suvisia...bavime sa ale o statistike, takze samozrejme aj medzi veriacimi sa moze najst jedinec s inteligenciou v pasme geniality...ale je proste dokazane, ze cim mensie vzdelanie/inteligencia tym vacsia nachylnost na vieru v nadprirodzene javy...a je to aj dost logicke...
s mensiou inteligenciou si clovek tvori menej zlozite schemy na riesenie problemov, ktore uplatnuje...preto viac problemov nechape ale snazi sa si ich racionalizovat takou menej komplikovanou schemou ako je "to boh" alebo "bol to zazrak"...
hughito
Redeemer
Redeemer

Podobné korelácie dokazoval v nedávnom výskume aj Gallupov ústav, nemôžem však nájsť odkaz.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

seth82 - študuješ právo, tak sa venuj právu. Ja som sa venoval cirkevnej histórii, o nej vieš Ty veľké nič, rovnako ako ja o práve, tak to pri tom asi aj ostane. Čo sa týka prechodu cez rákosníkové more, tak si to vygoogli, nechce sa mi s Tebou zabíjať viac času. Máš tam celú teóriu a aj dôkazy prechodu izraelcov cez rákosníkové more, jeho zamrznutie a iné...
SRneC
Addict
Addict

preboha vzdelanie a inteligencia je rozdiel eframko
kludne babka co cely zivot okopavala zemiaky moze mat IQ 150 a verit v Boha a rovnako moze byt ateista s dvoma titulmi a IQ 110
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

uplink: Ale hybaj, daj sem tie dôkazy, že vďaka bohu prešli cez more a že dostali bonus s čistou traťou. Ináč mám aj jeden titul z histórie a politiky, ak ti to pomôže, hádam budeš menej urazený.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

vsak ja velmi dobre viem, ze je to rozdiel...lenze ono sa nasli suvislosti medzi oboma vzdelanie/viera a inteligencia/viera...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko - inteligencia definovaná inteligenčným kvocientom, ktorý je definovaný ako schopnosť prijmania a spracúvania dostupných informácií...

vzdelanie je súhrn jedincom zapamätaných [memorovaných] faktov, tým to hasne. Nie je definované tým ako ich dokáže daný jedinec používať, spájať fakty, logické celky a kombinovať ich, hľadať v nich paralely a iné logicko-empirické prepojenia. To je už opäť inteligencia...
SRneC
Addict
Addict

ephramko napísal:vsak ja velmi dobre viem, ze je to rozdiel...lenze ono sa nasli suvislosti medzi oboma vzdelanie/viera a inteligencia/viera...
tomuto uverim ked to sem das, skor si myslim, ze si predtym zabil BS a uz to len chces uhrat do outu
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

suvislost medzi vzdelanim/vierou ukazalo aj nase posledne scitanie ludi...a ukaze ho aj tohtorocne...
a suvislost medzu inteligenciou/vierou ti ukazuje aj link od hughita...
SRneC
Addict
Addict

hovorim ze vzdelanie/viera koreluje
ale inteligencia/viera a ten graf? ved graf tam bol ledva do 110 kvocientu? divne a neobjektivne
kathleen
Light Professional
Light Professional

este to kusok zamotam :)

je rozdiel: nabozenstvo, cirkev a viera. niekto by zaskrtol vsetky 3 kolonky, niekto ziadnu. su aj kombinacie.

nabozenstvo ako sucast tradicie povazujem osobne za druh primitivizmu v tom zmysle, ze ludia opakuju nekriticky po predkoch ritualy, aby si udrzali identitu, ako pre nich nevyhnutny zdroj istoty. (ze vyssia moc tu bola aj bude)

cirkev zase predstavuje instituciovalizovanu (tak sa tomu hovori??:)) formu nabozenstva, ktoru vyuzivaju niektori exoti s potrebou niekam patrit, mat instrukcie, pravidelnost etc.

viera je presvedcenie ziskane na zaklade skusenosti. nezavisle od iq, eq, vzdelania, etc. ci veriaci vidi zmysel hlasit sa k cirkvi alebo nabozenstvu konkretne, zavisi casto od konkretnych okolnosti.

pointa: ked sa ako veriaci oznaci kazdy prislusnik nabozenstva a cirkvi, vznikaju zaujimave grafy. chcela by som vidiet, kolko "veriaich" si dokaze vieru obhajit ako svetonazor.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kathleen - to zhrnula ukážkovo, tak že sa na jej definíciu ani iT-psyche-phreak [ja], law-r-ratd [seth82] a childish-soul [hughito] nechytáme...
hughito
Redeemer
Redeemer

Nikto sa tu do týchto definícií ani nepúšťal.

Vznikla tu debata, že aké sú korelácie medzi vierou v boha a inteligenciou.

Neviem, prečo je ten graf len do 110, ale inak je úplne jasný. Či, kathleen, tým jeho spochybnením na základe toho horného obmedzenia si chcela implicitne napísať, že čím by to išlo vyššie, tým by sa viac situácia obracala ? :)

Inak, si myslím, že by to bolo ešte výraznejšie, keby sme mali k dispozícii graf korelácie medzi vierou v boha a vzdelanosťou.

Ešte niečo:

Kód: Vybrať všetko

A letter published in Nature in 1998 reported a survey suggesting that belief in a personal god or afterlife was at an all-time low among the members of the U.S. National Academy of Science, only 7.0% of whom believed in a personal god as compared with more than 85% of the general U.S. population.[104] In the same year Frank Sulloway of the Massachusetts Institute of Technology and Michael Shermer of California State University conducted a study which found in their polling sample of "credentialed" U.S. adults (12% had Ph.Ds and 62% were college graduates) 64% believed in God, and there was a correlation indicating that religious conviction diminished with education level.[105] An inverse correlation between religiosity and intelligence has been found by 39 studies carried out between 1927 and 2002, according to an article in Mensa Magazine.[106] These findings broadly agree with a 1958 statistical meta-analysis by Professor Michael Argyle of the University of Oxford. He analyzed seven research studies that had investigated correlation between attitude to religion and measured intelligence among school and college students from the U.S. Although a clear negative correlation was found, the analysis did not identify causality but noted that factors such as authoritarian family background and social class may also have played a part.
Prílohy
800px-LynnHarveyNyborg-CountryBelieveGod-Intelligence.svg.png
SRneC
Addict
Addict

to mas pravdu po 110 je jasny, co je dalej nevieme, moze zacat dalsi flame. Fajn sme popisali ale uz podla mna nieje o com, idem kuknut daky film a uz sem asi nebudem prispievat, myslim, ze aj Vas to uz omrzelo vsetkych, ci? :)
Napísať odpoveď