kathleen napísal:
si pleties hrusky s jablkami. ale ostatni ti to uz vysvetlili.
Nevysvetlili mi vôbec nič a ich priblble dristy ma absolutne nezaujimaju - strata času.
Zaujimalo by ma, aky maš napr. ty nazor na knihu zjaveni ....
V čom konkretne si pletiem hrušky z jablkami?
Ak nemáš záujem, tak sa do tejto diskusie nepripájaj a neurážaj iných užívateľov. Nauč sa niečo o netikete. Ty si žiaden názor nepublikoval, iba si vehementne oznámil, že svet sa zjavne blíži ku koncu, pretože katastrofy, Židia postavili chrám a vraj sme očipovaní - neurobil si nič iné, iba si sem buchol jednu z dosť trápnych dogiem z istej alegorickej literatúry. Takže nabudúce si rozmysli, či ťa to tu zaujíma, alebo nie.
tehla napísal:
Ked tak vezmeš samotna Biblia je „konšpiračnou teoriou“. Konkretne Kniha zjavení sv.Jána – apokalypsa. Znamenia doby su už tu: prirodne katastrofy, stavanie chramu židmi, znamenie šelmy na ruku alebo na čelo (čipy) atd atd. – všetko do bodky sa plni. Vyzera to tak, že tie časy nie su zas až tak ďaleko
bez urazky, presne toto je podla mna "pseudoviera". vsugerovanie si suvislosti, extremisticke vyklady, senzaciechtivost a z toho vyplyvajuce konspiracne teorie. mozes podla toho natocit katastroficky film. ale prosim nehovor, ze Biblia je "konspiracnou teoriou". alebo sa prihlas k nejakej sekte.
ver mi, poznala som ludi, ktori sa tymto zaoberali a neskoncili dobre. hrusky s jablkami si pleties preto, lebo viera je zalezistost srdca a svedomia. ty tu licis katastroficke scenare.
ad Apokalypsa- kniha Zjavenia ma hlavne liturgicky vyznam. pekna kniha k teme je od Hahna Scotta: Barankova vecera.
S.T.E.A.L.T.H. uz spominal, ze Zjavenie ma nespocetne vela vykladov. ulohou veriaceho cloveka vsak urcite nie je alarmovat okolie a malovat certa na stenu.
Seth 82 – ja som v tejto teme vyjadril svojich nazorov viac ako dosť, ale ty si nepochopil, že tu teraz nevediem diskusiu s tebou, ani s inym ateistom. Tie nazory už poznam, nič prinosne ani pre mňa zaujimave som tam nenašiel a ničim novym ma neprekvapia. Nie som tu povinny donekonečna niekomu niečo vysvetlovať, odôvodňovať alebo vyvracať, snažim sa tu o diskusiu s Kathleen, ktora ako som pochopil snaď Bibliu aspoň čitala. Preto ťa poprosim, nechaj diskusiu plynuť aj inak ako vynucovanim si pozornosti a vyžadovanim od ostatnych aby ťa presviedčali.
kathleen napísal:
S.E.A.L.T.H. uz spominal, ze Zjavenie ma nespocetne vela vykladov.
Prave preto sa pytam na ten tvoj
V podstate ta kniha zjaveni až tak katastroficka nie je, ak ju dočitaš dokonca. Ja sa jednoducho pytam na tvoj nazor, lebo ma to zaujima, ak Biblii veriš
ked chces moj sukromny pohlad, Zjavenie som citala raz, mozno dvakrat. a to len po slovensky (nie v povodnom jazyku). z hladiska hermeneutiky je uz aj preklad v podstate vykladom. pre prakticky zivot som z toho nepochopila NIC. ale som vyrovnana s tym, ze koniec sveta moze prist aj zajtra.
Lebo skutocne existuju vyklady, ze sa naplnaju znamenia cias. V Biblii sa popisuje, ako bude vyzerat svet, ked bude mat prist koniec. A podla niektorych uz nie sme daleko. Ja tvrdim, ze tak ako clovek zomiera od narodenia, tak sa aj svet blizi k zaniku od jeho vzniku. (moja predstava). Nikdy som sa tym vsak nezaoberala a je mi to fuk.
Ježiš predpovedal koniec sveta a akosi mu to nevyšlo. Takže, zostáva sa nám spoľahnúť na rôzne Sybyly, Vangy, Nostradámov či šialených jehovistov. Alebo konečne zapneme rozum a tieto nezmysly odmietneme.
hughito napísal:Ježiš predpovedal koniec sveta a akosi mu to nevyšlo. Takže, zostáva sa nám spoľahnúť na rôzne Sybyly, Vangy, Nostradámov či šialených jehovistov. Alebo konečne zapneme rozum a tieto nezmysly odmietneme.
co taras prosim ta? Nikdy ho Jezis nepredpovedal. Ked uz, tak podla Biblie nikto nevie kedy pride koniec sveta ani anjeli ani Syn iba Otec.
mozem ti odpovedat len za seba.. ako "neveriaci" sa o bohu snazim nediskutovat, nehadat sa. viera je kazdeho osobna vec
.
ci verim? - ano (v seba, blizkych, priatelov.. dokonca aj v lasku...)
v boha? - nie (aj ked ho obcas zo zvyku prosim o pomoc)
.
takze sa asi radim medzi neveriacich - a o existencii boha nazor zatial nezmenim (jedine, ze by som ho stretol)
SRneC: Ak som si to pomýlil, beriem späť, ale Ježiš hovoril niečo v tom zmysle, že neprejde veľa času a niečo sa stane (posledný súd ?) - teraz si nepamätám presne čo a nechce sa mi to v Biblii hľadať.
hughito - nemala zahynúť generácia ktorá s ním chodila a mali vidieť koniec sveta. Otázka je ktorý koniec sveta. Slová ktorými to hovoril nehovorili len o globálnom konci sveta, ale aj o tom osobnom - exegéza - výklad, gramatický, miestny, príčinný, etc. Pre každého osobne nastáva koniec sveta pri jeho vlastnej smrti. A tak je otázne kto to zle misinterpretol, či translatológovia, alebo si to cirkev vysvetlila ako chcela...
Akurát čítam už spomínanú Ježišovu dynastiu a tam autor píše, že Ježiš aj Ján Krstiteľ neustále učili/naznačovali hrozivú blízkosť Božieho apokalyptického súdu.
ono v porovnani s vekom Zeme je aj tych par tisic rokov myslenych ako "cochvila" z ust Jana krstitela alebo aj Jezisa, ktovie-ved ale vieme ze Zem nebude naveky, takze teoreticky nic nove.
hughito - nie je to celkom tak, má to 10+ výkladov [exegéza]. Sú tam takzvané posledné časy, posledná doba, bla bla bla, povstane národ proti národu [3rd world war?], budú všade zemetrasenia [japonsko], úkazy na nebi [pre-haarp polárna žiara] a iné. Túto triviu ktorú ovláda bežný človek, tá ani z 1% nepokrýva hĺbku skutočnej exegézy. Ak by sa tomu človek chcel venovať, musel by zabiť min 6 semestrov na exegéze starej a ďalších 6 na exegéze novej zmluvy na EV Teológii, alebo RK Teológii. Je tam tých výkladov habadej, vzhľadom na to že dialekt použitý v SZ [Biblia Hebraica] a v NZ [Gréčtina - Koiné a Aramejčina] sú veľmi bohaté jazyky na slová, zvraty, slangy a pod. Je tam obrovské historicko miestne pozadie a kopa kecov okolo.
Tak ako Ty som na to hľadel keď som bol na strednej. Keď som "doštudoval" teológiu [bez titulu a diplomovky] tak sa môj pohľad zmenil, diametrálne. Pravdupovediac mi to vždy bolo v podstate jedno, ale tá trivia sa zmenila na solídnejšie vedomosti. Čiže nie je to všetko tak, ako čítaš. Sú to len preklady prekladov. Ak chceš originál, často nenájdeš, len ojedinele. A slov bolo použitých na jednom a tom istom mieste habadej. A každé to slovíčko môže dramaticky meniť čas, miesto, spôsob a faktografiu danej udalosti a deja/u[?].
Takže nie je to také ízi, ako sa zdá.
Mňa osobne zaujímajú len spoločné črty náboženstiev, ich prínos pre ľudské životy, morálny a duchovný život. Nejaké príkazy a bu bu bu mi je celkom ukradnuté, aj keď to bu bu bu tam nie je, je to len výklad. Obvykle to bolo písané ako "príbeh", alebo "fakty", málokedy ako vyhrážanie sa, alebo varovanie. To len ten náš laický preklad je taký, aby mu plebs rozumel.
Ako príklad uvediem výklad anglickej frázy "how do You do". Ako sa máš. Avšak bez znalosti danej frázy by to človek preložil ako: "ako robíš Ty robíš". Alebo slangový výraz "what's up". Bez danej vedomosti v angličtine by to laik preložil ako: "čo je hore".
To isté platí aj o Biblii. Je tam 1 a 1000 fráz, slovných zvratov, metaforických, prenesených, alegorických, alebo symbolických výrazov a neviem akých ešte slovných "hračiek"...
Čiže pre nás ľudí 2K po JK je to celkom obtiažne dovtipiť sa čo tým chcel básnik vlastné povedať.