Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa hojko »

Premazane, qwerty 1 den za urazky.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal:to, ze si bezuhonny obcan nie je predsa ziadna zaruka toho, ze vies zaobchadzat so zbranou a spravat sa zodpovedne pocas celeho svojho zivota, ze si vyrovnana osoba, ktora nejedna skratovo a neinklinuje k pouzivaniu sily...tak musis svoju sposobilost aj dalej dokazovat a myslim, ze je to absolutne logicke a spravne...
rovnako ako ked chces vodicak nestaci len to, ze si zatial nikoho nezrazil a nic neurobil...musis dokazat ze ovladas pravidla cestnej premavky aj prakticky a tiez to musis neustale pravidelne dokazovat, inak budes dostavat tresty (pokuty) alebo ti ten vodicak zoberu...ked sa takto prisne spravame pri vodicakoch, preco by drzanie zbrane malo byt nejakou vynimkou ?
ziskanie zbrojaku nie je take jednoduche ako ziskanie vodicaku, pricom s autom mozes zabit aj viac ludi naraz ako so zbranou, chces sprisnit aj ziskanie vodicaku?

podobne aj so zbrojakom, v pripade ze mas so sebou zbran, alkohol a drogy su absolutne vylucene, to pri aute neplati, dalej, na ziskanie ZP potrebujes mat urcity vek (podla kategorie, ktoru chces mat), pokial viem tak na Slovensku nemozes ziskat len tak bezproblemovo zbran na nosenie (na rozdiel od CR), cisty trestny register v nejakom pocte rokov podla zavaznosti spachaneho skutku, atd atd
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

beardie napísal:podobne aj so zbrojakom, v pripade ze mas so sebou zbran, alkohol a drogy su absolutne vylucene, to pri aute neplati
ty bezne jazdis sfetovany alebo ked mas vypite ? to som nevedel ze na Slovensku je nieco take legalne...
beardie
Redeemer
Redeemer

legalne nie, ale nic sa ti nestane, maximalne ti zoberu vodicak, to pri ZP neplati
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

mas stare informacie, podla noveho zakona je riadenie motoroveho vozidla pod vplyvom omamnych a psychotropnych latok trestnym cinom...co je podla mna len spravny krok...a rovnako by sa podobne kontroly mali robit aj na polovackach, strelniciach alebo ked ta nahodne na ulici kontroluju policajti a mas zbran pri sebe...

a co ti teda hrozi, ked nafukas a mas pri sebe zbran ? na internete som nasiel len pokutu do 50000SK (bolo to z roku 2007), takze neviem ako sa to aktualizovalo...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

ephramko napísal:tak musis svoju sposobilost aj dalej dokazovat a myslim, ze je to absolutne logicke a spravne...
rovnako ako ked chces vodicak nestaci len to, ze si zatial nikoho nezrazil a nic neurobil...musis dokazat ze ovladas pravidla cestnej premavky aj prakticky a tiez to musis neustale pravidelne dokazovat, inak budes dostavat tresty (pokuty) alebo ti ten vodicak zoberu...ked sa takto prisne spravame pri vodicakoch, preco by drzanie zbrane malo byt nejakou vynimkou ?
Svoju spôsobilosť držať a nosiť zbraň som dokázal pred odbornou komisiou zložením skúšok, ktoré pozostávajú z viac častí.... ako z teórie, tak i z praxe....
S držaním zbrane je to presne tak, ako s vodičským preukazom.... spravíš vážny prúser (patrí tam aj to nosenie pod vplyvom), o ZP prídeš..... na rozdiel od vodičáku navždy....

Tie kontroly na poľovačkách bývajú, na strelnici už som to zažil tiež.... ale náhodná kontrola na ulici????? To som ešte také nevidel.... Po podnikoch chodia policajti, ale že by len tak z rozmaru niekoho kontrolovali na ulici???? Tak v takom policajnom štáte žiť nechcem (chápem, keď majú po niekom pátranie a zastavia niekoho podobného tomu čo hľadajú, ale že by sa diali takéto veci len tak je neprípustné)....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tak to mas stastie...mna uz tak nahodne zastavili asi 5krat...samozrejme taki mladi idioti (v mojom veku) co su evidentne cely happy ze dostali zbrane a dostali sa do zboru, tak musia nahodnych ludi na ulici buzerovat, pytat obcianske a prehladavat im vrecka a tasky...
cez leto mna a dalsich 2 kamosov dokonca zastavili uprostred obeda len tak, vystupili traja fagani s brokovnicami v rukach ako keby sme boli nejaki narkobaroni...samozrejme cela ulica cumela na show...vypytali obcianske a ked uz nam chceli prehladavat tasky, tak sa kamosa opytal ze co studuje a on povedal, ze je na policajnej akademii a ukazal mu karticku... :D tak policajt povedal, ze dobre, vyzerate byt taki slusaci chalani, mozete ist...
a raz vecer ma zastavili ked som isiel vyniest smeti, dost arogantny policajt mi zacal nadavat, ze ako si to predstavujem ist von bez obcianskeho preukazu ale ze kluce pri sebe mam a obciansky nie...tak som sa toho inteligentneho policajta opytal, ze ci si on doma otvara dvere od bytu s obcianskym preukazom...na to mi povedal, ze som velmi drzy a ze ma moze na 24hodin zatvorit pokial si preveri moju totoznost...tak som mu povedal, ze podla zakona do niekolkych stoviek metrov od trvaleho bydliska obcan nemusi mat pri sebe obciansky preukaz a ze nech idu so mnou hore do bytu, ze tam im ho dam...samozrejme ze nesli...debili...
a raz na mna pan policajt uplatnoval vysoko sofistikovane psychologicke triky, pytal sa ma otazky ako "uzivate drogy? mate pri sebe nejake drogy? mate doma nejake drogy? dopustili ste sa nejakeho trestneho cinu?" :D asi cakal, ze sa mi tam z uniformy podlomia kolena, vsetko mu vyklopim aj to co som neurobil, aby ma mohol zavret a ziskal karierny postup... :D

a pritom nebyvam v nejakej neslusnej stvrti...napr. v petrzalke su taketo kontroly pomerne caste...

clovek pod vplyvom alkoholu urobi vselijake blbosti, tak si myslim, ze je absolutne spravne ked niekoho takeho ozrateho nacapu aj zo zbranou, ze mu ZP zoberu...radsej obmedzim jeho pravo na drzbu zbrane ako riskovat ze sa znova ozere a nieco sa stane...
Pinhead
King
King

ephramko,
tak toto oči otváram, v Bratislave som pomaly častejšie ako doma v TN, ale toto som ešte nezažil :shock: .... možno je to tým, že vyzerám priateľsky a milo, tak mi radšej dajú pokoj....

a k tomu alkoholu.... pokiaľ niekto chľastá moc, tak ho za spoľahlivého človeka nepovažujem.... takému zbraň do ruky nepatrí.... aby sme sa rozumeli pod pojmom "slušný a bezúhonný spôsob života" si nepredstavujem ožratého či sfetovaného degeša s búchačkou na opasku.... Zbrane a alkohol sa vzájomne vylučujú....
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To teda čumím aj ja a občiansky som v živote pri sebe nenosil. Mám ho pri šoferáku v aute.
Pinhead
King
King

....tak a je to tu.... poslanci dnes schválili novelu zákona o zbraniach a strelive, ktorá zavádza povinné psychotesty pre držiteľov zbraní.... Ľudia s oprávnením nosiť strelnú zbraň a ľudia vlastniaci poloautomatické guľovnice budú musieť testy absolvovať raz za desať rokov.... ten zvyšok raz (v čase keď si budú robiť ZP....)....
niekto sa zase nabalí :/.... na úkor slušných občanov....

No, vidím to tak, že pokiaľ takéto excesy (nielen čo sa zbraní týka, ale všeobecne) zo strany vlády budú pokračovať aj naďalej, tak asi založím vlastnú politickú stranu, programom ktorej bude presadzovať práva občanov, jasné zákony a tak podobne (pre tých menej chápavých myslím to mierne ironicky....) :).....
beardie
Redeemer
Redeemer

hm, super, uz je dany aj poplatok?
Pinhead
King
King

Hovorí sa približne o sume asi 80 EUR.... V každom prípade treba počkať na vykonávací predpis.... potom budú veci čo, ako a za koľko jasnejšie....
beardie
Redeemer
Redeemer

snad ked efram dostuduje, tak da zlavu...
Pinhead
King
King

Mám obavu, že psychotestami to začína a odzbrojením obyvateľstva skončí.... ako som už písal v inom príspevku.... salámová taktika (alebo princíp varenej žaby).... kúsok po kúsku....
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

vies pinhead, otazkou je len ci sa zaba necha varit. Lebo pri dnesnej situacii kde to vrie kade tade si ludia nechaju skakat po hlavach len po urcitu hranicu, a ked ju stat prekroci, tak tu bude taky masaker ze politici budu prosit aby ich niekto zastrelil a neubil palicami, kamenmi a hocicim co budu mat bezni ludia po ruke.
:wink: zakonite kto si pod sebou pili konar, raz sa s nim zebat dolu musi . . . .
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

plati to aj spatne? to znamena ze ak mas pravo len drzat zbran ktora nie je poloautomatickou puskou tak nemusis ist na psychotesty?
Pinhead
King
King

qwerty,
princíp varenej žaby je o tom, že ak dáš žabu do horúcej vody, tak si to uvedomí a vyskočí.... ale keď ju dáš do studenej vody, ktorú postupne zohrievaš, tak žaba si to neuvedomí a nakoniec sa uvarí....

javatar,
ak tomu zákonu správne rozumiem, tak pri držaní zbrane si budeš musieť psychotest absolvovať (aj zaplatiť), keď Ti bude končiť súčasný ZP a budeš si žiadať o nový....
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako zmyslu zakona chapem, aj s nim ciastocne suhlasim - teda s tym co som napisal (pri ziadosti o ZP povazujem psychotest za vhodny). Tych kazdych 10 rokov si myslim, ze je tiez unosne - aj ked velky zmysel v tom nevidim, kedze vacsina trestnych cinov spachana zbranami je spachana ilegalne drz. zbranami . Co sa mi vyslovene nepaci je ze za testy chcu 80€. To je vela.
Pinhead
King
King

Však práve to, že reálne psychotest o ničom nesvedčí, pretože, kto má ilegálne zbraň, ten asi tieto veci isto nerieši plus aj to, že si človek toto musí sám platiť a ten čo mu to vydá aj tak nemá žiadnu zodpovednosť, o čom to je???? Je to o tom, že sa úzka skupina nabalí a veľká skupina občanov je týmto doslova pokutovaná za prešlap jedné človeka.... Vo svojej podstate obyčajný princíp kolektívnej viny....
Už som to písal v inom príspevku, ale moc sa mi nepozdáva, že psychotesty sa dnes dostávajú na úroveň univerzálnej pravdy, podľa ktorej sa rozhodujú veci.... Ale to sa netýka len zbrojných preukazov, ale vecí vo všeobecnosti
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja by som nepovedal ze univerzalna pravda ale dalsia moznost spresnit vyber ludi ktorym dame moznost mat zbran. Velmi silne pochybujem, ze vyradia vyrazny pocet ludi uchadzajucich sa o ZP. Normalny zodpovedny clovek by nemal mat problem prejst. Skor ma zarazila ta cena. S tou vobec nesuhlasim.

//edit: keby sa davali psychotesty ako univerzalna pravda tak nie je problem pre psychologa prevzat zodpovednost, kedze veci sa maju tak, ze ak ten test poznas a chapes tak nemas problem ho oj*bat -> za to uz psycholog nemoze
Napísať odpoveď