Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa lekoklatik »

hughito napísal: S Čechmi mám skúsenosti aj ja. A z nich nadobudol taký pocit, ktorý zdieľajú aj viaceré osoby v mojom okolí. Neviem, čím to je, ale Česi mi prídu takí slušnejší, pokojnejší, ochotnejší. Slováci sú naopak oproti ním vulgárnejší, drzejší a neochotnejší.
Ako kto. Je to to isté aj v čechách. Tiež natrafíš na niekoho drzého,
jeblého, neochotného. Napríklad Ostrava má niekoľko častí kde sú ľudia
ako z rozprávky a niekto je zas z pekla. Raz sme natrafili na takého barmana,
kde sme si šli kúpiť cigarety, že chalan vyzeral akoby práve vstal, v riti má jeden prst
a premáha sa aby sa s nami bavil. No bavil je silné slovo.

Tiež poznám čechov ktorí majú skúsenosti s príjemným vystupovaním Slovákov.
Je to individuálne. Ja to vidím rovnako. Aj češi aj slováci.
No to bude asi tým že Zvolen > Krupina vs Ostrava. Krupina hovorí za všetko...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja som si práve vedomý toho, že moje osobné skúsenosti a závery nemôžem zovšeobecňovať a že to tak v globále nie je.

Zato uplink to tak spravil, tak dúfam, že to bude mať aj čím podložiť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hele kuci, Cechy jsou od Jihlavy na zapad, tema zvastama nasirate Moravaky
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Tehla:

Kolonizácia ktorá prebiehala bola priamym výsledkom rozvoja vojenskej techniky a potreby obchodu na diaľku na konci stredoveku. Prímorské štáty ktoré nemali možnosť viesť obchod efektívne po súši začali stavať obchodné flotily a k nim samozrejme aj vojenské. Angličan len ťažko mohol viesť obchod s celou európou bez lodí. Ako s kolonizácie vidno tak sa jej zúčastňovali hlavne prímorské krajiny ako Francúzko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko.
Uhorsko, Nemecko a iné európske krajiny kolónie nemali(alebo mali len málo) a myslíš že to je to tým že boli na zlej úrovni vo vyspelosti? Bolo to tým že nemali potrebu až tak rozvíjať ľodstvo a museli sa brániť vpádom z východu.

Na začiatku kolonizácie nebola európa vyspelejšia oproti východným mocnostiam ale v lepšej pozícii na kolonizáciu neznámych oblastí. Východ zase začal akosi prenikať do európy(vpády arabov), a to bola akoby tá ich kolonizácia, len tu neboli indiáni s kópiami...
Je úplne logické že ak by boli oni geograficky na mieste vtedajších kolonizačných mocností tak by tými mocnostami boli oni.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Rubiki napísal:len tu neboli indiáni s kópiami...
Presne tak, bola tu vyspelá civilizácia

„Podľa E. R. Sandvossa Sila stredoveku tkvie jednoznačne v náboženskej oblasti a v jednotlivých oblastiach výtvarného umenia, predovšetkým v architektúre. Avšak aj k právu, politike, organizácii, obchodu a financiám stredovek prispel značným dielom. Vyviedol západné národy z barbarstva, podstatne prispel k tomu, že divočina a prales sa zmenili na kultúrnu krajinu, pribudlo období mieru, ľuďom sa v núdzi a pochybnostiach dostalo opory a nádeje, ako aj pocitu, že boli pozdvihnutí do bohom vyvoleného svetoporiadku.“

Rubiki napísal:Je úplne logické že ak by boli oni geograficky na mieste vtedajších kolonizačných mocností tak by tými mocnostami boli oni.
Velmi vela operuješ s pojmom keby. Možno by boli, možno by neboli, fakt je ten, že neboli a ak by boli vyspelejší, pravdepodobne by kolonizovali oni nás (čo sa nestalo). Alebo „keby nezakladala cirkev školy, tak by ich zakladal niekto iny“. Ale zakladala ich cirkev. Keby som nemal taku rodinu aku mam, tak by som mal inu rodinu. Proste odveci. Mimochodom prečo teda najvyznamnejšie svetove univerzity vznikali na kresťanskej pôde? Prečo vyznamne univerzity nezakladaju inde „tí druhí“, alebo ako to nazvať? Kto zakladal školy napr. v Afrike? Jaj zase to bola tá cirkev. Prečo ateisti nechodia na ostrovy starať sa o malomocnych? Ved ked to neurobi cirkev, tak by to mal urobiť niekto "iny"

Hughito – smiešne, ako si stale prispôsobuješ infos po svojom. Najprv obviňuješ z kolonizácie cirkev, ked ti to vyhovuje, zrazu už kolonizácia nastala v obdobi humanizmu a renesancie. Ale dobre

Neviem, či tvoja iracionálna nenavisť voči cirkvi a kresťanstvu ti bráni vnímať realitu, ale napr. jedna perlička čo sa týka „vynálezov stredoveku“: významný medzník – vynález kníhtlače J. Guttenbergom v roku 1452 – dovtedy knihy prepisoval kto? No zase ta cirkev a nie niekto „iny.“

V žiadnom prípade nešlo len o „vojenské vynálezy“ – vypichnem jeden priklad, čo sa tyka kultury:
„Kultúra stredoveku vytvorila mnohé vynikajúce pamiatky písomníctva (kroniky, legendy, ságy), architektúry (baziliky, katedrály, hrady, mestá), výtvarného umenia (krídlové oltáre, fresky, mozaiky, sochy aplikované ako výzdoba katedrál aj samostatne stojace), užitého umenia (koberce, tapisérie, tkaniny, zbrane, šperk, relikviáre, keramika, sklo), hudby i literatúry.“

Teraz napišeš, že to bolo nič, lepši je komunisticko-kapitalistický industrialny sloh a muzika Lady Gaga, pripadne, že keby to nepostavila cirkev, tak by to postavil niekto iny alebo podobnu blbosť. Maš velky problem zmieriť sa s faktom prínosu cirkvi v stredoveku – skus sa nad tým zamyslieť
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla:
smiešne, ako si stale prispôsobuješ infos po svojom. Najprv obviňuješ z kolonizácie cirkev, ked ti to vyhovuje, zrazu už kolonizácia nastala v obdobi humanizmu a renesancie.
Kde som obviňoval z kolonizácie cirkev ? Ja som minule písal o tom, že popri kolonizácii sa robila aj (často násilná) misionárska činnosť - tú som kritizoval.

A celkovo, aj v období humanizmu a renesancie (teda začiatok novoveku) fungovala cirkev a stále mala svoju moc, aj keď už nie takú, ako v stredoveku.
Neviem, či tvoja iracionálna nenavisť voči cirkvi a kresťanstvu ti bráni vnímať realitu, ale napr. jedna perlička čo sa týka „vynálezov stredoveku“: významný medzník – vynález kníhtlače J. Guttenbergom v roku 1452 – dovtedy knihy prepisoval kto? No zase ta cirkev a nie niekto „iny.“
To som tu spomínal už asi 10 krát, samozrejme, to je :plus: . Len škoda, že predtým sa toho veľa zničili a že tieto prepisované knihy neslúžili širšej verejnosti.

Čo sa týka kultúry a umenia, tak to samozrejme rozvoj bol, ale táto oblasť ma moc nezaujíma a nikdy som sa jej nevenoval, takisto ako som túto oblasť, resp. jej istý rozvoj počas stredoveku nespochybnil.
Teraz napišeš, že to bolo nič, lepši je komunisticko-kapitalistický industrialny sloh a muzika Lady Gaga, pripadne, že keby to nepostavila cirkev, tak by to postavil niekto iny alebo podobnu blbosť. Maš velky problem zmieriť sa s faktom prínosu cirkvi v stredoveku – skus sa nad tým zamyslieť
:)

Ja nemám problém zmieriť sa s faktom, že v istých sférach mala aj cirkev pozitívny vplyv, ale keďže sa na to pozerám realisticky a nezainteresovane, tak vidím aj tie negatíva. A tých je, podľa mňa, viac. To je celé.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Tehla, otazka na teba :). (Bude o trocha prestane, aby si si to opat nevykladal doslova :))

Ak postavim skolu, nemocnicu, budem hlasat dobrotu medzi ludmi...nasledne pojdem na ulicu a spytam sa niekoho ci veri na lietajuce slony. Ked odpovie nie, prevetram mu hlavu 9timi milimetrami, tak to bude v pohode?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

hughito napísal:Ja nemám problém zmieriť sa s faktom, že v istých sférach mala aj cirkev pozitívny vplyv, ale keďže sa na to pozerám realisticky a nezainteresovane, tak vidím aj tie negatíva. A tých je, podľa mňa, viac. To je celé.
... podľa Teba? A čo tak podľa skutočnosti?
beardie
Redeemer
Redeemer

realita mu da za pravdu
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie - povedal beardie, nie realita. Realita a história hovorí pravý opak, stačí si pozrieť jeho argumentáciu :smt006
beardie
Redeemer
Redeemer

riesili sme to tu uz v minimalne 23 temach, viac k tomu nemam co dodat
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ditto ;)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Všetky témy o kňazoch, dobre a zle v cirkvi, sú zablokované, čo je nemúdre. Problém sa nikdy neodstraní cenzúrou a zablokovaním.

Je aj veĺa motivujúcich vecí, ako aj to dnes zverejnené, a nemám to kam dať, iba tu, a to je škoda.

...a chtěl jsem ráno dát do témy "Dobro cirkvi" toto: http://www.shekel.cz/13372/knihy-naleze ... tveho-more , ale žel to blokli. Škoda té témy, historie a kultura nepustí, i když se vším se nedá ztotožnit. Ale jsme jen lidé, a kdože ví všechno? :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Múdro píšeš pištík môj :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Stále hovorím, že je to iba o ľuďoch, ale o všetkých. Všade sú aj takí, aj onakí, a všetko sa dá zneužiť. Žial aj pirát bol pápežom, dokonca aj žena /a prečo nie, v iných cirkvách sú aj ženy kňazmi, majú rodiny a rozumia ľuďom po všetkých stránkach, lebo majú rodinu, vedia, o čom je človek prakticky, a kto to sleduje, vie/, ale je to práve o tom zneužitiu viery jednotlivcom, nie všetkými kňazmi. Ako aj ten celibát, tiež to urobil konkrétny človek, pápež, a človečenstvo nepustí. Ide o všetko v človeku, takže aj vzťahy mužov ku ženám, je to prirodzené, a nedá sa to potlačiť tak, ako dogma "poručíme vetru dáždi". Rovnaký historický omyl. :)
apo87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa apo87 »

hughito napísal:apo87:Prečo sme vlastne na svete ? Lebo boli podmienky na to, aby sme nevyhnutne vznikli, žiadna náhoda, prísne determinované na seba nadväzujúce javy.
Hughito: ja si ale myslím že tie javy niekto musel dať do pohybu...u mňa je to teda Boh :)...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

No ja Ti odpoviem Sokratovsky, "Viem, že nič neviem". Absolútna istota je o následnej výlučnosti a násiliu. Radšej pochybovať a nevraždiť tých s iným názorom, lebo tam to časom ide. Vzdelanie nepustí. Nik nevie všetko, a ešte nebude vedieť aj následné tisícročia, pokiaľ sa medzi tým nepovraždíme nenávisťou ku inému vnímaniu a náhľadu na svet. Je cez 30 000 náboženstiev, a ktoré je to pravé? Znížim to na cca 6 celosvetových, a vieš o nich niečo? Ja áno, ale iba skromne. :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

apo87 - je to dobrý pokus a vlastne si obsiahol podstatu inteligentného designu, ale hughitovi to nestačí. On totižto cirkev nenávidí a s ňou aj [ne]existujúceho Boha, nevysvetlíš - ver mi :)
apo87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa apo87 »

nj viem aký je Hughito tvrdohlavý :)...len prečo to tak nenávidí?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Existencia Boha sa nedá empiricky ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Málo vieme o živote. Veci síce spoznatelné, ale nespoznané, ešte dľho, a časový horizont si netrúfam ani odhadnúť. Tisícky alebo desaťtisícky, alebo aj miliony rokov? :) Radšej žime to málo, čo je nám dáno. Prach si a v prach sa obrátiš - aj Ty, aj ja a vonkoncom všetci, nie?
Napísať odpoveď