Útok proti Libyi
Re: Útok proti Libyi
P3Bo Prosím ťa, tieto čísla sú všeobecne verejne známe. To nie je nijaký nový názor alebo čerstvá informácia, ktorá by tu teraz mala vniesť svetlo. Vôbec nie. Je pravda, že Španielsko, Francúzsko a Taliansko majú významnú časť svojej spotreby ropy dovážanú práve z Lýbie. To je opakujem všeobecne známa vec. Ale presne v tomto bode sa argument aj končí. Už je len na tvojej bujnej fantázii ako si spojí súvislosti. Ak ťa nezaujíma skutočnosť a uspokojíš sa s týmto riešením, budiš.
Ja medzi zásahom a ropou nevidím súvislosť. A nepočul som zatiaľ žiaden rozumný argument, ktorý by to dokázal obhájiť. Sám si potvrdil, že s dodávkami ropy za Kaddáfiho nebol absolútne žiaden problém, inak by si na nej predsa nebudovali závislosť južné štáty. Dokonca ak sa nemýlim s dodávkami ropy neboli väčšie problémy ani počas konfliktu. Ak máš kúsok rozumu, tak iste uznáš, že spojenci mohli nechať Kaddáfiho potlačiť vzburu, bez akejkoľvek námahy by už dnes bola situácia po starom a ropa by tiekla rovnako ako 50 rokov doteraz. Je absolútne jedno kto by v Líbii kedy vládol, ropu bude dodávať rovnako poslušne. Spojenci by museli byť blázni ak by tam šli kvôli rope. Navyše čo spojenci týmto útokom získali? Aj keď sa vraví o tom ako Kaddáfi zoštátnil ropu, je to viac menej len "pro forma" a zahraničný vplyv tam tak či tak bol, je a stále bude.
Skrátka a jasne, tento ropný názor by som nazval pojmom "otrepané klišé". Ak máš podložené pádne argumenty sem s nimi. Pokiaľ chceš zotrvávať len na detskom spájaní dvoch vecí ktoré sa núkajú spojiť len aby bola sranda, alebo na nezmysloch, ktoré na svojich blogoch a stránkach splietajú tisíce mudrantov, ktorým internet dal nevídanú slobodu splietať si svoje múdrosti a voľne kombinovať nezmysly, tak na to nemám čas.
Ja medzi zásahom a ropou nevidím súvislosť. A nepočul som zatiaľ žiaden rozumný argument, ktorý by to dokázal obhájiť. Sám si potvrdil, že s dodávkami ropy za Kaddáfiho nebol absolútne žiaden problém, inak by si na nej predsa nebudovali závislosť južné štáty. Dokonca ak sa nemýlim s dodávkami ropy neboli väčšie problémy ani počas konfliktu. Ak máš kúsok rozumu, tak iste uznáš, že spojenci mohli nechať Kaddáfiho potlačiť vzburu, bez akejkoľvek námahy by už dnes bola situácia po starom a ropa by tiekla rovnako ako 50 rokov doteraz. Je absolútne jedno kto by v Líbii kedy vládol, ropu bude dodávať rovnako poslušne. Spojenci by museli byť blázni ak by tam šli kvôli rope. Navyše čo spojenci týmto útokom získali? Aj keď sa vraví o tom ako Kaddáfi zoštátnil ropu, je to viac menej len "pro forma" a zahraničný vplyv tam tak či tak bol, je a stále bude.
Skrátka a jasne, tento ropný názor by som nazval pojmom "otrepané klišé". Ak máš podložené pádne argumenty sem s nimi. Pokiaľ chceš zotrvávať len na detskom spájaní dvoch vecí ktoré sa núkajú spojiť len aby bola sranda, alebo na nezmysloch, ktoré na svojich blogoch a stránkach splietajú tisíce mudrantov, ktorým internet dal nevídanú slobodu splietať si svoje múdrosti a voľne kombinovať nezmysly, tak na to nemám čas.
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pozri slay ja neplánujem písať svoje príspevky s legendou pre pochopenie. Mne tieto verejné známe informácie známe neboli a svetlo som priniesol pre tých ktorým známe neboli tu na hojku tiež. Že si ich ty vedel to som rád, ale to je asi tak všetko kedže som si ich tu na týchto piatich stranách neprečítal.
No a teraz k môjmu príspevku a "ropnému klišé"
Ináč nevidím dôvod prečo ten rozohnený príspevok vzhľadom k tomu že som prezentoval veľmi stručným výcucom názory týchto pánov Tomáš Koziak (politológ, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika) a Gabriel Eštok (politológ, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika).
Finito
No a teraz k môjmu príspevku a "ropnému klišé"
V tejto vete som reagoval na to, že v celej afrike sa dejú zverstvá, ale zrazu z humanitárnych dôvodov nám to vadí v Líbyí ale je zaujímavé, že rovnaké humanitárne dôvody pre pobrežie slonoviny na intervenciu nestačia. Ten zištný dôvod humanitárneho bombardovania je ropa či chceš , alebo nie a vstupujeme do tejto krajiny práve preto, že je možnosť, že by sme o jej zdroj prišli.JA napísal:Takže po týchto číslach si uvedomujem prečo tak rýchlo humanitárne bombardovanie.
Ináč nevidím dôvod prečo ten rozohnený príspevok vzhľadom k tomu že som prezentoval veľmi stručným výcucom názory týchto pánov Tomáš Koziak (politológ, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika) a Gabriel Eštok (politológ, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika).
Finito
Na tie "iné zverstvá" som reagoval Hughitovi. Prečítaj si ten post, nebudem sa opakovať. Zvlášť ak sa tu základy prezentujú ako nové skutočnosti, predpokladám, že medzery znalostí o afrických konfliktoch budú ešte výraznejšie.
Neviem, ale podľa mňa je to elementárna znalosť zahraničnej politiky, že Lýbijska ropa tečie na juh Európy, veď kam inam by asi aj šla, na blízky východ? do Ruska? či do Afriky? Tiekla tam bez bombardovania 50 rokov doteraz, tečie tam aj počas konfliktu a bude tiecť aj po ňom. Nie je možnosť aby o tento zdroj prišli, nezavádzaj. Pre Lýbiu je vývoz ropy životne dôležitá vec, komu inému ju predajú? Marťanom? Tu sa predsa nevedie vojna proti Lýbii.
Z duše nenávidím politológov. A uznávam, že povedať, šli tam kvôli rope je to najjednoduchšie. Len toľko k tomu, a ja rešpektujem ich názor, len som ťa žiadal podložiť tento "ropný názor" argumentami, lebo to, že Lýbia vyváža ropu do EU argument nie je. Pokiaľ sú argumentom názory týchto dvoch pánov, tak to ma veľmi nenapĺňa.
btw. News = http://www.sme.sk/c/5831000/kaddafi-ber ... ruhym.html
Neviem, ale podľa mňa je to elementárna znalosť zahraničnej politiky, že Lýbijska ropa tečie na juh Európy, veď kam inam by asi aj šla, na blízky východ? do Ruska? či do Afriky? Tiekla tam bez bombardovania 50 rokov doteraz, tečie tam aj počas konfliktu a bude tiecť aj po ňom. Nie je možnosť aby o tento zdroj prišli, nezavádzaj. Pre Lýbiu je vývoz ropy životne dôležitá vec, komu inému ju predajú? Marťanom? Tu sa predsa nevedie vojna proti Lýbii.
Z duše nenávidím politológov. A uznávam, že povedať, šli tam kvôli rope je to najjednoduchšie. Len toľko k tomu, a ja rešpektujem ich názor, len som ťa žiadal podložiť tento "ropný názor" argumentami, lebo to, že Lýbia vyváža ropu do EU argument nie je. Pokiaľ sú argumentom názory týchto dvoch pánov, tak to ma veľmi nenapĺňa.
btw. News = http://www.sme.sk/c/5831000/kaddafi-ber ... ruhym.html
Zaujímavé novinky: na sme som pred pár dňami čítal, že ten ústup Kaddáfiho by mohol byť len taktický a po tejto správe sa to len potvrdilo.
Jeden rozumný dôvod prečo Kaddáfi nemohol jednoducho bez kriku a plaču odstúpiť? Za čo vlastne bojuje jeho armáda? Za jeho právo byť doživotným vládcom Lýbie? Určite by sa za tento boj pridali aj politológovia z Košíc.
Slay,
za čo armáda bojuje???? Asi preto, lebo k tomu dostala rozkaz a možno sa na to na rozdiel od Teba díva tak, že proste obnovuje poriadok v štáte.... A pokiaľ sa jedná o žoldnierske vojsko, tak to bojuje preto, lebo je za to platené.... To je veľmi jednoduchá logika....
za čo armáda bojuje???? Asi preto, lebo k tomu dostala rozkaz a možno sa na to na rozdiel od Teba díva tak, že proste obnovuje poriadok v štáte.... A pokiaľ sa jedná o žoldnierske vojsko, tak to bojuje preto, lebo je za to platené.... To je veľmi jednoduchá logika....
Povstalci nemajú šancu bez riadnej podpory zo strany OSN a USA. Bezletovou zónou sa konflikt len predlžuje, bez nej by už bolo po vojne.
Možno nakoniec dôjde aj k priamej intervencii.
Možno nakoniec dôjde aj k priamej intervencii.
-
P3Bo
Guru wannabe
Slay politológovia nepovedali, že tam ideme kvôli rope. Debata bola ako to bude vplývať na európu a nie prečo sa serieme do Líbye-nezavádzaj : P.
A k tým news...blýska sa na pozemnú intervenciu spojencov ináč je naša revolution v koncoch...
A k tým news...blýska sa na pozemnú intervenciu spojencov ináč je naša revolution v koncoch...
Ja som na tej debate nebol, len som interpretoval tvoje nové ropné poznanie ktoré si tam nadobudol. A naopak z toho čo si napísal teraz, sa mi zase zdá, že už si rovno ten ropný scenár aj opustil, takže toho argumentu sa asi nedočkáme.
-
P3Bo
Guru wannabe
smiešno mi z tých mačičiek xD
Ale prd vravím a už po štvrtý krát asi, že keby tam nebola ropa tak nezasahujeme- viď. iné krajiny Afriky bez ropy. Jednoducho sa nás to priamo dotýka. Už fakt neviem ako to mám napísať inak veď čítaj znova moje príspevky
P.S: neviem odkiaľ si mám zo svojho kresla vycucať argument ohľadom medzinárodnej politiky, ktorý by bol pre teba postačujúci. Mne stačí realita, že v krajinách v ktorých je ropa tak veľmi sledujeme ako veľmi ľudia trpia.
Ale prd vravím a už po štvrtý krát asi, že keby tam nebola ropa tak nezasahujeme- viď. iné krajiny Afriky bez ropy. Jednoducho sa nás to priamo dotýka. Už fakt neviem ako to mám napísať inak veď čítaj znova moje príspevky
...Keby tam nebola ropa tak by jazdili na ťavách doteraz....
Takže po týchto číslach si uvedomujem prečo tak rýchlo humanitárne bombardovanie.
A ty furt svoje.V tejto vete som reagoval na to, že v celej afrike sa dejú zverstvá, ale zrazu z humanitárnych dôvodov nám to vadí v Líbyí ale je zaujímavé, že rovnaké humanitárne dôvody pre pobrežie slonoviny na intervenciu nestačia. Ten zištný dôvod humanitárneho bombardovania je ropa
P.S: neviem odkiaľ si mám zo svojho kresla vycucať argument ohľadom medzinárodnej politiky, ktorý by bol pre teba postačujúci. Mne stačí realita, že v krajinách v ktorých je ropa tak veľmi sledujeme ako veľmi ľudia trpia.
Ja opakujem, že na iné Africké konflikty som už reagoval a opakujem, že to nie je pravda, že sa tam nezasahovalo kvôli rope. A opakujem, že myslieť si niečo také môžeš len ak vôbec nevnímaš čas a vývoj zahraničnej politiky a hlavne africkej politiky. Toto je úplná demagógia hodná ľudí čo debatujú o týchto veciach v krčme bez toho aby mali potrebné vedomosti, a ak tým argumentovali páni politológovia, tak na ceste z debaty sa mali zastaviť na univerzite vrátiť svoj titul.
A ja od teba nechcem politický argument, chcem aby si mi odvôvodnil názor, že útok je kvôli rope. Aby si mi vysvetlil tú kauzalitu. Ja neviem ako jednoduchšie to mám povedať. Skús doplniť tento graf kauzality:
Lýbia ťaží a predáva ropu EU > ... > ... > ... > ... > Spojenci sa rozhodli pre bezletovú zónu.
Za tie ( ... ) doplň dôsledky (resp. príčiny ďalších krokov).
Ja ti vravím, že ty všetky tie (...) bezohľadne vynechávaš, a jednoducho to spájaš lebo sa ti to tak zdá správne. Ja chcem počuť na základe čoho. Lebo napriek tomu, že si toto myslí veľa ľudí, nepočul som ešte argument ktorý by to podložil.
A ja od teba nechcem politický argument, chcem aby si mi odvôvodnil názor, že útok je kvôli rope. Aby si mi vysvetlil tú kauzalitu. Ja neviem ako jednoduchšie to mám povedať. Skús doplniť tento graf kauzality:
Lýbia ťaží a predáva ropu EU > ... > ... > ... > ... > Spojenci sa rozhodli pre bezletovú zónu.
Za tie ( ... ) doplň dôsledky (resp. príčiny ďalších krokov).
Ja ti vravím, že ty všetky tie (...) bezohľadne vynechávaš, a jednoducho to spájaš lebo sa ti to tak zdá správne. Ja chcem počuť na základe čoho. Lebo napriek tomu, že si toto myslí veľa ľudí, nepočul som ešte argument ktorý by to podložil.
-
P3Bo
Guru wannabe
Radšej tých politológov už z tohoto vynechajme.
No a teda prečo zasahujeme kvôli rope. Áno napísal si, že dodávky ropy plynuli aj počas najtvrdších rebélií obyvateľstva. Prečo teda nepomôcť kadáfimu respektíve nestarať sa a nechať ropu plynúť ďalej. Je to kvôli verejnej mienke. Ako som písal na prvej strane novinári nám ukážu trpiacich ľudí tak poďme pomôcť. Takže ropa od Kadáfiho je zrazu zlou ropou a nemôžeš ju brať bez toho aby si ho fakticky nepodporoval v boji proti rebelom. Následne sa tu naskytá možnosť, že by ropa naozaj do EU pri nástupe inej vlády plynúť nemusela. Ty si napísal kam inam by plynula ak nie do EU. Môže ísť všade hlavne keď je po tejto strategickej surovine taký dopyt samozrejme by sa otvorili s týmto nové problémy, ale ak by naozaj posielať ropu nechceli tak ju nepošlú. Iba ak by sme ich donútili- a to by bola zasa vojenská agresia kvôli rope čo by malo za následok úbytok voličov pre stranu ktorá niečo takéto schváli. Preto to hodnotím ako preemptive strike.
Uvidíš, že príde aj pozemný útok.
Dúfam, že som konečne odpovedal na tvoju otázku . : )
No a teda prečo zasahujeme kvôli rope. Áno napísal si, že dodávky ropy plynuli aj počas najtvrdších rebélií obyvateľstva. Prečo teda nepomôcť kadáfimu respektíve nestarať sa a nechať ropu plynúť ďalej. Je to kvôli verejnej mienke. Ako som písal na prvej strane novinári nám ukážu trpiacich ľudí tak poďme pomôcť. Takže ropa od Kadáfiho je zrazu zlou ropou a nemôžeš ju brať bez toho aby si ho fakticky nepodporoval v boji proti rebelom. Následne sa tu naskytá možnosť, že by ropa naozaj do EU pri nástupe inej vlády plynúť nemusela. Ty si napísal kam inam by plynula ak nie do EU. Môže ísť všade hlavne keď je po tejto strategickej surovine taký dopyt samozrejme by sa otvorili s týmto nové problémy, ale ak by naozaj posielať ropu nechceli tak ju nepošlú. Iba ak by sme ich donútili- a to by bola zasa vojenská agresia kvôli rope čo by malo za následok úbytok voličov pre stranu ktorá niečo takéto schváli. Preto to hodnotím ako preemptive strike.
Uvidíš, že príde aj pozemný útok.
Dúfam, že som konečne odpovedal na tvoju otázku . : )
Prosím ťa, snáď nejestvuje krajina, ktorá by nebola silne kontroverzná a zároveň nevyvážala ropu. Navyše Kadáfi sa nestal zlým teraz, ale v embargu sedel 40 rokov. Ropa sa brala aj od Sadáma aj od Cháveza a nikto s tým nemá problém.P3Bo napísal:Je to kvôli verejnej mienke. Ako som písal na prvej strane novinári nám ukážu trpiacich ľudí tak poďme pomôcť. Takže ropa od Kadáfiho je zrazu zlou ropou a nemôžeš ju brať bez toho aby si ho fakticky nepodporoval v boji proti rebelom.
Navyše akí novinári? Tak raz sa tu tvrdí, že médiá sú ovládané, inokedy že ukážu trpiacich z Lýbie? Raz že všetky scény z Líbie sú inscenované inokedy, že nie? Nie, ak by nechceli, menej nákladné by bolo ovplyvniť média ako organizovať vojenskú akciu. Resp. Západný svet dostáva toľko zboží z vykorisťovaných kontroverznych krajín, že toto je fakt slabý argument.
LoL. Ja som sa pýtal kde, práve preto aby som naznačil, že nikde do riti. Ty si napísal všade.. no tak mi povedz kde? Nikto iní než západný svet ropu vo veľkom nespotrebúva a vzhľadom na polohu Líbie by ju ťažko prepravovali niekam inam. Navyše tie štáty by to dokázali nahradiť, Opec by im to rád vybavil.P3Bo napísal:by ropa naozaj do EU pri nástupe inej vlády plynúť nemusela. Ty si napísal kam inam by plynula ak nie do EU. Môže ísť všade hlavne keď je po tejto strategickej surovine taký dopyt
Jemine a prečo by ju asi nechceli poslať? Na základe čoho vôbec niečo také fabuluješ žeby ju nechceli poslať? Už sa to niekedy stalo? Práve, že my by sme ich položili na kolená ak by sme ju nekúpili. Lebo celá ich trápna ekonomika stojí a padá na tom, rovnako aj Kaddáfiho moc. Tí sedláci tam žijú preto lebo mi ich financujeme, kupujeme od nich niečo čo im náhodou vyviera spod zadku, z toho piesku by si tam mohli inač stavať pieskové hrady.P3Bo napísal:ale ak by naozaj posielať ropu nechceli tak ju nepošlú.
Odpovedal, ale zle, a skôr si doložil to, že žiaden skutočný argument ktorý by to podložil neexistuje. Lýbia je proste politická agenda.P3Bo napísal:Dúfam, že som konečne odpovedal na tvoju otázku . : )
-
P3Bo
Guru wannabe
ach, pozri slay, 40 rokov kadáfi nebombardoval svojich.
Ja som reagoval priamo na ropu plynúcu do Južných štátov EU. A v tomto sa vôbec nezhodneme. Vždy je komu predať ropu a vždy je ju ako dopraviť. To ako keby si povedal, že nie je možné dostať ropu z Perzského zálivu do USA pričom to je ešte väčšia diaľka. Z prvej jedenástky (áno viem EU je druhé po USA ale to sa ako krajina nepočíta
) najväčších odberateľov ropy je len jedna Európska krajina. (ak nepočítam Rusko). Nemyslel som, že by ju nechceli predávať, ale, že by ju nechceli predávať nám. Chcel by si to nakupovať cez tretiu krajinu ? A keď už som našich osloboditeľov spomenul. Šéf gazpromu bol potešený z toho, že je v Líbyí konflikt. Nemyslím si, že Európa túži po tom brať väčšinu ropy práve od Rusov.
Jednoducho Líbya je priamy zdroj ropy pre EU, a niekto sa im začal hrať na pieskovisku tak si robíme poriadky. Ja to vidím takto. Žiadna nezištná pomoc. (v Nemecku kvôli voľbám odmietli zasiahnuť ).
V konečnom dôsledku je však pre bežných ľudí úplne jedno prečo tam šli, ďaleko dôležitejšia otázka bude koľko to bude stáť.
Ja som reagoval priamo na ropu plynúcu do Južných štátov EU. A v tomto sa vôbec nezhodneme. Vždy je komu predať ropu a vždy je ju ako dopraviť. To ako keby si povedal, že nie je možné dostať ropu z Perzského zálivu do USA pričom to je ešte väčšia diaľka. Z prvej jedenástky (áno viem EU je druhé po USA ale to sa ako krajina nepočíta
Jednoducho Líbya je priamy zdroj ropy pre EU, a niekto sa im začal hrať na pieskovisku tak si robíme poriadky. Ja to vidím takto. Žiadna nezištná pomoc. (v Nemecku kvôli voľbám odmietli zasiahnuť ).
V konečnom dôsledku je však pre bežných ľudí úplne jedno prečo tam šli, ďaleko dôležitejšia otázka bude koľko to bude stáť.
http://www.sme.sk/c/240745/podla-americ ... anonu.html
tak teraz aspon vieme ze kto bojoje na strane al-kaidi a kto proti nej.
alebo zeby zapadniarom bolo jedno s kym a proti komu ale hlavne aby sa bojovalo a nikdy nebol mier?
tak teraz aspon vieme ze kto bojoje na strane al-kaidi a kto proti nej.
alebo zeby zapadniarom bolo jedno s kym a proti komu ale hlavne aby sa bojovalo a nikdy nebol mier?
-
Arcturus24
Novice
Nikdy nejde o mier, to sú reči tak na zblbnutie ludí. Vždy ide každej vláde, každej armáde len o zisk. Občianske vojny prebiehajú aj v iných štátoch, napr. Afrike. Ale kde nie je prírodné bohatstvo, nie je treba sa tým zaoberať
a samozrejme že som proti, pretože investície do vojny sú absolútne zbytočné a pritom obrovské .
a samozrejme že som proti, pretože investície do vojny sú absolútne zbytočné a pritom obrovské .
USA ide len o ropu.
-
tehla
Podla mna nejde az tak o ropu, ale o zvrhavanie lokalnych diktatorov, ktory sa odmietaju prispôsobiť a dosadzovanie babkovych vlad
Presne preto ježišové husle. To nerobí nikto na svete. Tak preto zasiahli spojenci. Thats all.P3Bo napísal:ach, pozri slay, 40 rokov kadáfi nebombardoval svojich.
Zopakujem to posledný krát. Vývoz ropy v Lýbii je absolútne nezávislý od politickej situácie v krajine. Toto najprv pochop. Vyvážať do západného sveta sa bude stále. A ťažba ropy ani jej distribúcia nefunguje ako predaj jabĺk na trhu. Ak si myslíš, že naložená loďka z barelmi s ropou od čisto Lýbiou kontrolovaného ropného priemyslu čaká v Lýbijskom prístave, kto ich kúpi, tak by si sa mal trošku vzdelať v tom ako funguje top liga a burza s ropou, a hlavne ako funguje OPEC, ktorého je Lýbia členom a nie mi tu tárať nejaké svoje osobné pohľady na ropnú problematiku.Ja som reagoval priamo na ropu plynúcu do Južných štátov EU. A v tomto sa vôbec nezhodneme. Vždy je komu predať ropu a vždy je ju ako dopraviť. To ako keby si povedal, že nie je možné dostať ropu z Perzského zálivu do USA pričom to je ešte väčšia diaľka. Z prvej jedenástky (áno viem EU je druhé po USA ale to sa ako krajina nepočíta) najväčších odberateľov ropy je len jedna Európska krajina. (ak nepočítam Rusko). Nemyslel som, že by ju nechceli predávať, ale, že by ju nechceli predávať nám. Chcel by si to nakupovať cez tretiu krajinu ? A keď už som našich osloboditeľov spomenul. Šéf gazpromu bol potešený z toho, že je v Líbyí konflikt. Nemyslím si, že Európa túži po tom brať väčšinu ropy práve od Rusov.
Jednoducho a prosto, môj posledný príspevok k tejto diskusii je, že útok je politicky orientovaná agenda, ktorá háji a presadzuje ideály a záujmy Európy a celého západného sveta na území Lýbie, jeho cieľ je dlhodobý a politický. To, že je v Lýbii ropa je určite plus, ale je to druhoradé a určite to nie je motív útoku. Ak by mal Vietnam ropu tak do dnes by hlupáci z celého sveta tvrdili, že tam išli USA kvôli tomu. Je to absurdné, je to populizmus, ktorý vyhovuje. Ľahko šíriteľný a ľahko akceptovateľný názor, ale nie je pravdivý. To je vše. Končím. Vďak za debatu.