Revízor, SBS v MHD a SBS na podujatiach - právomoci

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Revízor - právomoci

Príspevok od používateľa hughito »

To aj očakávam. :)
Numline1
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Numline1 »

Este mi napadla situacia, ked dopravny podnik uz moje udaje ma. Mam totiz cipovu kartu, ktoru pouzivam ako doklad o tom, ze mam narok na polovicny listok alebo ako doklad, ze som zaplatil. Na nej je napisane moje meno a cislo, pod ktorym ma maju v DB a nasledne si ma mozu vyhladat (v systeme urcite osobne data maju).

//Edit: Polovicny listok rozumej studentske cestovne :)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

sbsky, biletári a podobne su len radoví občania, stým, že strážia sukromny majetok-napriklad podnik, teda ťa zneho možu vyhodiť ked robiš kraviny, možu ťa pri vstupe prehladať a možu ťa zadržať pri podozrení z páchania trestnej činnosti do príchodu polície, nič viac...ešte dodám, že ženu može prehladávať len žena...
hughito
Redeemer
Redeemer

Však to je jasné, že ak robíš bordel, tak ťa môžu vyhodiť, ide mi skôr o to, aké prostriedky k tomu vyhodeniu môžu použiť.

Videl som aj taký prípad, že jeden asi nafetovaný týpek otravoval ľudí vnútri, aj keď nijak extra, lebo inak by som ho poriešil aj ja. Po čase sme stáli vonku a zrazu sa sa vyrútil von sbs-kár s tým týpkom, resp. ho ťahal po zemi a vonku ho ešte poriadne zmlátil. Toto môže robiť ? Asi nie, že ? :)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

samozrejme, že nie, sila použitá musí samozrejme zachovávať zásadu proporcionality, teda najmenšia nutná ktomu aby ho vyhodili...a to mlátenie už samozrejme že nie, to je už na trestné oznámenie na biletárov...
Pinhead
King
King

Re: Revízor, SBS v MHD a SBS na podujatiach - právomoci

Príspevok od používateľa Pinhead »

No, coldrain už povedal ako to je.... Ja by som len dodal ako základ sa dá považovať zákon 473/2005 o súkromnej bezpečnosti....
A k tým klubom a podujatiam.... napr. prehľadávanie pri vchode (aby sa tam nevnášali nápoje, nebezpečné predmety etc...) a rovnako aj kontrola totožnosti (je tam striptíz či iný podobný program - ide o zistenie veku) je vecou dobrovoľnosti v podstate.... Nikto Ťa nenúti sa podrobiť prehliadke či kontrole, ale na strane druhej, ak sa nepodrobíš, tak sa môžeš otočiť a ísť domov....
K tomu riešeniu situácii - platí zásada primeranosti .... inak sa rieši agresívny debilko ako chalanisko čo to prehnal s pitím a spí na stole....
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:lol: ano ano,

zeny neprehladava nikto, na diskoteky si chodia vacsinou zadarmo, sak v ustave stoji ze diskriminovany nema byt nikto ani na zaklade pohlavia. tak preco to respektovat . . . ked je to len ustava. Ani ked sa biju ich SBS kari nezmlatia, ani ked robia bordel tak nedostanu nakladacku, a potom len prevraciam ocami ked nejaka kráva sa stazuje (zvlast tie extra pekne a extra hlupe) ze je zena a ake to ma v ivote tazke, lebo ma menzes, a mozno bude musiet aj rodit. to ze ustnu skusku u nas dostane za hystericky zachvat, pekny pohlad a zatrasenie kozami vo velkom vystrihu sa nerata.

pinhead to povedal dobre, plati tam zakon o sukromnej bezpecnosti, ja som sa ho ucil, su to zvasty, podla zakona ti sbs kar nemoze nic a nad nim je vzdy policia, ale castokrat to tak neplati.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

qwerty,
si nejaký zatrpknutý, počúvaj.... telesné prehliadky u žien sa bežne nerobia (keď sa tak nad tým zamyslím, poznám len jednu jedinú slečnu ktorá bola biletárkou a teoreticky by teda ženu prehľadať mohla), ale kabelky sa prehľadať môžu a to kľudne to urobí aj chlap.... A niekedy by si neveril, čo sa tam všetko nájde....
A k tomu či žena dostane nakladačku.... podľa všeobecne platnej morálky sa to moc nepraktikuje, ale čo sa mňa týka, ja rozdiely medzi ľuďmi absolútne nerobím.... v rámci pracovných záležitostí je pre mňa No.1 splnenie úlohy (či už zabezpečiť poriadok, vykonať pacifikáciu, ochrániť klienta, presadiť záujem, vymôcť peniaze etc....) a všetko ostatné ide jednoducho bokom....
qwerty-xyz

nie zatrpknuty len mi tie vyhodene peniaze sem tam idu na nervy ze ja platim a ony nie. No a ja sa nejako nestretavam s tym aby sa kabelky prehladavali, uz som to videl, ale casto sa to pinhead nerobi. aspon podla seba pisem. :)

:wink: a myslel som to tak ze moralka nemoralka niekedy aj dievcata vedia robit dost velky bordel,.... neviem ci sa s tym ludia stretavaju ale ja sem tam vynimocne hej, a je to minimalne na urovni robenia bordelu zo strany chlapcov, ked nie na vacsej.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

telesnu prehliadku moze zene urobit aj policajny dostojnik, pokial ho zena neupozorni na svoje prava, potom je povinny privolat policajnu dostojnicku...pokial ale zena mlci, ma sa to tak, ze svoje pravo nechce vyuzit...policajt ta na to upozornovat nebude, ty mas svoje prava poznat...

sbskar je tiez len sukromna osoba, takze pri zabezpecovani poriadku v klube musi pouzit primeranu obranu, rovnako ako ked sa brani osoba proti utoku inej osoby...ked ale nejaky ozran robi bordel na diskoteke a biletar mu vonku vybije par zubov, tak by som kludne biletarovi isiel aj za svedka, ze pouzil primeranu obranu...neznasam ludi, ktori ked si vypiju, tak su agresivni...taky clovek mi vie poriadne skazit naladu aj cely vecer, ked sa nevie zabavat slusne, tak nech zostane doma...

btw. su aj podniky, kde zeny platia vstupne a muzi nie... :smt039
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

btw. su aj podniky, kde zeny platia vstupne a muzi nie... :smt039
Kde?
Mne sa to stalo len raz v živote a to bolo na Boulevard de Clichy v Paríži neďaleko Moulin Rouge. Týmto potvrdzujem existenciu takýchto podnikov minimálne v Európe, ale daj mi tipa na Slovensku :)
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

begbeee napísal:Kde?
Mne sa to stalo len raz v živote a to bolo na Boulevard de Clichy v Paríži neďaleko Moulin Rouge. Týmto potvrdzujem existenciu takýchto podnikov minimálne v Európe, ale daj mi tipa na Slovensku :)
nazov? :P
hughito
Redeemer
Redeemer

Žeby nejaký G klab ? :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Práveže vôbec nie :) Skôr naopak.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Podľa toho zákona 168 čo sem dal D4vid, revízor pokutu dať môže.
§9 b) - píše sa že revízor ti môže dať pokutu,
§14 odsek 3 - pri normálne doprave je výška úhrady čiže pokuty 20-násobok cestovného
a pri MHD to je 100-násobok cestovného.
Čiže ak je cena lístka(fakt neviem MHD som nešiel ani nepamätám) 0,6€ tak pokuta je 60€.
Takže môžte byť radi za tých 50€ nieto ešte 20€-
qwerty-xyz

:shock: ephram kde su take podniky? ..... no nie vazne, to by ma zaujimalo. nie kvoli vstupnemu ale kvoli principu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

inak dnes som pisal s pravnikom, nechce sa mi to prepisovat, takze to tu budem citovat...ale skratene, nastupenim do dopravneho prostriedku ste ako keby s nimi uzatvorili zmluvu, za jej porusenie musite niest nasledky podla cestovneho poriadku tej spolocnosti...a policajt moze dat vase udaje revizorovi, pretoze uzavretim zmluvy sa zmenil pravny vztah a uz sa nejedna o tretiu osobu...
Keďže využívaš službu prepravcu, uzavrel si s ním zmluvu o preprave, za ktorú si zaplatil kúpou lístka. Ak si si lístok nekúpil a využil službu prepravcu, obohatil si sa na úkor prepravcu (podobné krádeži - on ti dal, ty si jemu nezaplatil). Preto nemožno hovoriť, že je to tretia soba, s ktorou nemáš právny vzťah. A policajt tak nedáva informácie o tebe cudzej osobe, ale veriteľovi, ktorý má voči tebe pohľadávku a ty voči nemu dlh. Takže medzi sebou máte právny vzťah, ktorý nevznikol až porušením tvojej povinnosti zaplatiť. Vznikol už nastúpením a využitím služby. Tým, že si využil službu prepravcu akceptoval si jeho podmienky vrátane sankcií, ktoré má upravené v cestovnom poriadku a to, že si ich nikdy nečítal nemá význam pre tvoju povinnosť zaplatiť za to, čo ti prepravca poskytol. Na to, aby si svoje právo uplatnil, potrebuje tvoje údaje. Nakoľko si bol v dopravnom prostriedku fyzicky, nie je potrebné už zisťovať tvoj súhlas. Zmluva existuje, ale je nepísaná a dokladom o nej je najmä tvoj platný lístok, ktorý preukazuje, že jej službu požívaš oprávnene. Ak ho nemáš, obohacuješ sa a páchaš dopravcovi škodu. Ale podkladom je práve zmluvný vzťah medzi tebou a spoločnosťou. Pre vznik tohto zmluvného vzťahu bolo podstatné nastúpenie do dopravného prostriedku a využitie služby. Uzavrel si zmluvu nepísanú konkludentným konaním, nič viac pre to nebolo potrebné. Dôsledkom je pokuta v ktorej sa odzrkadľuje v zásade i náhrada spôsobenej škody a "zaplatenie" bezdôvodného obohatenia, ktoré si spôsobil nezaplatením za jazdu kúpou lístka.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Neviem, to co si postol ephramko mi pripada zvlastne, pretoze tym, ze si nastupil a listok si si nekupil si ziadnu zmluvu vlastne neuzavrel, tym padom ani zmluvu o tom, ze suhlasis s podmienkami. Nemozu ta snad trestat za to, ze odmietas ich zmluvu, nie? Okrem toho, zmluva podla mna musi mat nejake pravne podklady.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Numline1 napísal:Neviem, to co si postol ephramko mi pripada zvlastne, pretoze tym, ze si nastupil a listok si si nekupil si ziadnu zmluvu vlastne neuzavrel, tym padom ani zmluvu o tom, ze suhlasis s podmienkami. Nemozu ta snad trestat za to, ze odmietas ich zmluvu, nie? Okrem toho, zmluva podla mna musi mat nejake pravne podklady.
ten príspevok je jasný a dobrý. Jednoducho ak tomu nerozumieš tak ti bude stačiť to že sa nedovolene obohacuješ na úkor druhého. a takto vzniká záväzok/zmluva (z deliktu).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ved nikto ta ani nenuti vyuzivat ich sluzby, cize uzatvarat s nimi zmluvu...bolo tvoje slobodne rozhodnutie nastupit do ich dopravneho prostriedku, pricom si jasne vedel, ze porusujes ich zmluvne podmienky, kedze si si nekupil listok...

v skratke, vyuzil si sluzbu pri ktorej bolo zrejme, ze je platena...ty si ale za jej vyuzitie odmietol zaplatit aj ked si druha strana svoje podmienky splnila (odviezla ta)...
je to rovnake ako keby ta odviezol taxikar domov a ty mu nezaplatis, alebo ako keby si sa najedol v restauracii a nezaplatil alebo ako keby ta ostrihala kadernicka a ty by si jej nezaplatil...
Napísať odpoveď