Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
stanulik
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa stanulik »

tie zakony o cestnej premavke sa u nas menia jak na beziacom pase, suhlasim s tym, aby jazda pod vplyvom alkoholu bola povazovana za trestny cin, pretoze clovek, ktory sadne do auta a ma vypite, je da sa povedat ozbrojeny. co sa tyka toho, ze 1 rok po ziskani vodicaku ma jazdit so sprievodom je blbost. oni tymto chcu dosiahnut to, ze mladi ludia nebudu frajerovat a jazdit ako big bossovia, no tymto to nedosiahnu. ma to 2 veci pohladu, ak dana osoba nebude mat s kym jazdit, tak bude rok cakat na to, aby sadla do auta a mohla ist a vtedy sa stane tiez nebezpecnou. po 2. aj ked clovek ma 19 rokov a rok vodicak neznamena to, ze nebude jazdit ako deb*l.

co ma nasiera najviac bolo to, ked odhlasovali 50tku v obci, s tym, ze na dialniciach na niektorych usekoch bude 160 km/h. takto malo byt aj na dialnici PO-KE, na tej celej sa malo jazdit 160tkou, preslo par rokov a stale to tam nie je. namiesto toho, mame na dialniciach 110 alebo 80, pred kazdym sprostom privadzacim pruhom. nepovedal by som ani slovo, kebyze nase dialnice su huste zaplnene. vravim najma o severnej casti, kde 110 su takmer vsade, a niekde uplne zbytocne. mam pocit, ze tie znacky hadzu na slovensku ako pride. a co sa tyka dodrziavana vzdialenosti na dialnici pred BA, tak policajti dostali dalsi nastroj, aby nas mohli buzerovat.

a 50 eur pytat za dialnicnu znamku ? :D su to srandisti, nase dialnice su ako cesty I a II triedy v zapadnej europe. beru velke prachy od kamionistov za myto a tie likvidacne pokuty, ale statu to nestaci, treba aj normalnym ludom stazit zivot, ved ceny nejdu vobec hore. vsetko zdrazieva, platy su rovnake a vyhovorit sa na to, ze uz niekolko rokov sa nemenila cena znamok je taka trapna vyhovorka. keby niekde inde zvysovali cenu takou vyhovorkou, tak su strajky, len mi na slovensku drzime hubu a krok.
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

co hovorite na novelu?
http://natankuj.sme.sk/c/5788381/precit ... odcov.html

mne sa vacsina veci pozdava, hlavne ten alkohol za volantom nech sa riesi poriadne a vsetkych by som strkal do basy
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

mne sa vobec nepaci aby 17 rocny ziskali vodicak. aj ked budu muset jazdit so skusenym vodicom, je to blbost. niekto pojde so synom/dcerou a pritom moze mat vodicak aj 20 rokov ale jazdit nikdy nemusel. dalsia vec, to ze niekto pojde so skusenym vodicom nemusi znamenat ze teraz nezapricini nehodu ..nech im daju na bicykle vodicaky, ne na auto!
markus
Light Professional
Light Professional

myslim ze to uz taky rozdiel nieje ci zacne v 17tich alebo 18tich, ale nejaky zasadny problem s tym nemam
myslis ze v 18tich uz je nejaky uvedomelejsi? v 17tich su zanho zodpovedny rodicia tak snad nanho aspon trochu daju pozor
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

17 a 18 nie je rozdiel, ale v 18tich si aspon zodpovedny ty, spravis nieco a koncis ..myslim si aj, ze za ten rok dospeju odost viac ako keby si ho mali robit uz v 16tich a v 17tich dostat ..
markus
Light Professional
Light Professional

tak si rodic rozmysli ci da decku auto ked je za neho zodpovedny on(mne je to jedno 18 som mal uz pekne davno)
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

si povies ze sak rodicia si rozmyslia, lenze vies kolko je rodicov co maju pi*i, nemaju cas na detska a neriesia taketo veci?
markus
Light Professional
Light Professional

ale to si mozes povedat vzdy a uz aj dnes vidime ze nezodpovedny jazdia uz v 15tich, tychto ludi zakony nezaujimaju a je im sumafuk ci im povolia jazdit uz v 17tich
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

ja si myslim, ze to je O.K.. Aj v Nemecku je nieco podobne, akurat tam maju vymedzene, kadial, po akej trase moze chodit.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

markus: hej, ale nedal by som im moznost jazdit legalne od 17tich
markus
Light Professional
Light Professional

sam legalne jazdit nebude a bude mat sakra problem ked bude a chytia ho
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Mám pár otázok ohľadom toho... :D
je to schválené alebo nie? lebo som čítal, že parlament/vláda to budú schvalovať až v Sep. Ja mám v Novembri 17... a keď si začnem robiť vodičský vtedy tak cca v lete ho budem mať. Pól roka budem jazdiť s niekým kto má vodičskú prax toľko a toľko rokov a dňom 18. narodenín môžem normálne sám alebo tam bude potrebné nejaké preskúšanie alebo ćo? :D
markus
Light Professional
Light Professional

schvalenie to nieje takze nejak polemizovat o tom co a ako bude je este aj tak predcasne, pretoze zakon sa este moze zmenit v parlamente
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Inak v takej podobe ako to ma byt, ak som to pochopil spravne teda, to schvalujem. Este pockat na schvalenie a vykonavaciu vyhlasku.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No snad tento navrh prejde v podobe co najblizsej tomu co schvalila vlada: http://spravy.pravda.sk/vlada-za-jedno- ... domace_p29
Momo46
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Momo46 »

Ak vodič získa vodičský preukaz krátko pred osemnástkou, so spolujazdcom musí jazdiť aspoň tri mesiace.
Je tam napísané pred osemnástkou takže po osemnástke neplatia podobné veci ?

// Díky moc , ja si budem robiť už v septembri aj na motorku aj na auto a skúšky až v Novembri po narodkách :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Nie, po 18ke to bude tak ako doteraz. Cize si mozes vybrat ci chces vodicak mesiac pred 18kou a potom este 2 mesiace po jazdit s doprovodom alebo pockas a budes moct hned jazdit sam.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Je aj nejaký presnejší dátum kedy to budú schvalovať/neschvalovať? lebo nejak teraz som si neni istý ako to bude presne fungovať po gotharovom príspevku.
Príklad ja budem mať 17 v novembri tohto roku povedzme že to už bude schválené. Spravím vodičský a potom som povinný jazdiť so spolujazdcom minimálne (len) 3 mesiace? aspoň tak je to v tom článku
Minimálne 3 mesiace však budú musieť mať počas jazdy spolujazdca. Bude ním môcť byť však len človek, ktorý má minimálne 10 rokov vodičské oprávnenie skupiny B.
takže keď budem mať vodičák od 17 a poviem príklad budem ho mať už pól roka nie som povinný mať spolujazdca, ktorý spĺňa tie podmienky?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

iWin:
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony - nové znenie napísal:Doterajší text § 74 sa označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsekom 2, ktorý znie:

„(2) Držiteľ vodičského oprávnenia skupiny B, ktorému bolo vodičské oprávnenie skupiny B udelené pred dovŕšením veku 18 rokov, môže do dovŕšenia veku 18 rokov, najmenej však tri mesiace, viesť motorové vozidlo skupiny B len v prítomnosti osoby sediacej na mieste spolujazdca vedľa vodiča, ktorá je držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B najmenej 10 rokov, a ktorú na tento účel zapíše orgán Policajného zboru do evidencie vodičov na žiadosť zákonného zástupcu; osoba spolujazdca má v takomto prípade povinnosti podľa § 4 ods. 2 písm. a) až d). Žiadosť zákonného zástupcu podľa predchádzajúcej vety musí obsahovať údaje podľa § 107 ods. 3 písm. d).
:plus: pridavam:
§74 zák 8/2009 napísal:Motorové vozidlo určitej skupiny alebo podskupiny
smie viesť len osoba, ktorá je držiteľom vodičského
oprávnenia príslušnej skupiny alebo podskupiny.
A este moje zvyraznenie - písmená b) a c) hovoria o alkohole - takže nebude žiadne vozenie z krčmy a do krčmy a pod.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zaxman »

iWin napísal:Je aj nejaký presnejší dátum kedy to budú schvalovať/neschvalovať? lebo nejak teraz som si neni istý ako to bude presne fungovať po gotharovom príspevku.
Príklad ja budem mať 17 v novembri tohto roku povedzme že to už bude schválené. Spravím vodičský a potom som povinný jazdiť so spolujazdcom minimálne (len) 3 mesiace? aspoň tak je to v tom článku takže keď budem mať vodičák od 17 a poviem príklad budem ho mať už pól roka nie som povinný mať spolujazdca, ktorý spĺňa tie podmienky?
nie to minimálne je platí tak, že ked budeš mať 2 mesiace do 18 a spravíš si vodičak tak ešte 3 mesiace(ciže mesiac po 18) budeš jazdiť ešte s doprovodom, alebo počkaš 2 mesiace do 18 a budeš hned jazdiť sám
ak si spravil v 17 budeš jazdiť z doprovodom až do dovŕšenia 18
Napísať odpoveď