Dobrý deň, akurát som sa zobudil a som stále pod parou (prepáčte), ale pokúsim sa zareagovať.
javatar: Nie som si istý, ale chceš tvrdiť, že jediný nový (iný) poznatok zruší celé teórie okolo mikročastíc ? Čo viem ja, tak ak nenájdu Higgsov bozón, na čo sa dosť spoliehajú, tak celá fyzika ide do riti.
jozefitko: Pochop, že žiadna Panna Mária sa jej nezjavila. Keby bola moslimka alebo hinduistka, tak sa jej "zjaví" niečo, čo má prepojenie s daným náboženstvom.
A žiadne zázraky sa v Lurdoch nedejú. Príde tam x vozíčkarov,chorých ľudí a nič sa nestane. Ak sa jeden vylieči (viď. MIRVov spontaneous regression, o ktorom som x-krát písal), tak sa to hneď mylne pripisuje návšteve toho miesta, pritom to nemá žiadnu súvislosť.
A ešte jedna poznámka: dnes nie je žiadna antikresťanská spoločnosť. Toto začína byť novým konšpiračným argumentom veriacich, že dnes je antikresťanská spoločnosť, ktorá sa snaží zdiskreditovať kresťanstvo, čo je ničím nepodložený výmysel.
Nieco pravda moze byt, ale dnes sa uz nemozeme spolahnut takmer na ziadny zdroj.
Takýto relativizmus vyhovuje ľuďom ako ty, ktorý potrebujú dokazovať nezmysly.
no tak a preco potom Lurdy navstevuje miliony putnikov ročne?
Lebo sú zúfalí a veria, že im to miesta niečo prinesie - teda napr. uzdravenie. Ak mám byť tvrdý, tak podľa mňa je to prejav slabomyseľnosti, je to proste tak. Aj keby sa mi neviem čo stalo, tak určite by som nechodil na nejaké miesto a nedúfal by som, že mi to pomôže. Za prvé je to naivné, za druhé je to zúfalé. Je to zúfalosť a zúfalí ľudia robia rôzne iracionálne veci, to je proste fakt.
Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota
Silu do života dáva ľuďom to, čo si zvolia. Nie je žiadna viera v boha, ktorá dáva silu. Nič také, čo má priamu účinnosť neexistuje, je to len o placebo efekte, ktorý účinkuje. A každý si ten placebo efekt nejako nazve, lebo keby to bol len obyčajný "placebo efekt", tak by to ľuďom nestačilo.
Ďalej, čo sa týka nejakého Krista, viedli sme tu debatu na úrovni, ktorá jasne ukázala, že nič také ako Kristu nie je. V tom ponímaní, ako ho chápu kresťania. Nikto taký neexistuje. Bodka.
silmarillova analógia, ktorá je dobre známa, dokonale ruší argument o množstve. Môžte si z toho robiť srandu koľko chcete.