Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Zajačik
Light Star
Light Star

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Zajačik »

hughito napísal:Myslíš si, že teória Big Bangu je na úrovni toho, keď niekto pred x rokmi vyhlásil len tak na základe takmer ničoho, že Zem je doska ? Tak to sa mýliš..

Mimochodom, teóriu BB prvý "vymyslel" kňaz - vedec a vôbec - táto teória je podopretá mnohými dôkazmi a cca 95% svetovej populácie fyzikov, astronómov či astrofyzikov ju akceptujú.

Áno, kľudne sa môže stať, že sa príde zase na niečo nové, niečo sa zmení, zistí sa, že niečo sme zle chápali, ale pochybujem o tom, že sa celá teória šmarí od koša. Ako analógia tu môže poslúžiť newtonovská fyzika.

No neviem..podľa mňa vesmír vznikol nejakým spôsobom, pričom odpoveď môžeme mať jasne pred nosom (obrazne povedané) ale aj nie.
Ťažko povedať, čomu veriť a čomu nie. Naša generácia sa odpoveď už zrejme nedozvie;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Odkiaľ prichádzaš k takýmto záverom ? Nechcem tu neustále staviať vedu na nejaký zaručený a nemenný piedestál pravdy, ale veď už roky existujú jasné teórie, koncepcie, ktoré sú podložené x dôkazmi. Tak prečo sa stále vracať na začiatok ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

teoria BigBangu ma pre mna podobne diery ako ta nabozenska teoria stvorenia sveta, kde bradaty ujo sa jedneho dna rozhodol, ze pouzije svoju bozsku moc na stvorenie vesmiru, sveta a vsemoznych bozich tvorov, potom zakopal par fosilii, aby tak skusal vieru veriacich, ale to uz je ina tema :D kazdopadne si musite polozit otazku, odkial sa ten boh nabral? odkial ma tu moc? kto stvoril jeho ?

no a pri BigBangu je to to iste, zrazu sa vesmir zacal rozpinat, zvacsovat a trva to az dodnes...odkial ale teda ten vesmir vznikol? co sposobilo bigbang? co je na konci vesmiru ? a hlavne, odkial sa neustale berie vsetka ta energie a castice, z ktorych vesmir stale rastie ? nemoze predsa neustale spotrebovavat energiu len tak z nicoho donekonecna...ludstvo ale pozna a neustale sa snazi o prakticke vytvorenie tzv. perpentum mobile...tak mozno to je nieco podobne...

tiez si myslim, ze toto su na ludstvo az prilis zlozite otazky...nemame poriadne preskumanu ani nasu vlastnu planetu, oceany...a uz vobec sa k planete nevieme spravat zodpovedne a osobne sa obavam toho, ze skor tuto planetu znicime ako by sme ju mali preskumat...
na to, aby sme ucinne dokazali viest vesmirny vyskum a dozvediet sa skutocnu pravdu o podstate nasho sveta, by sme museli vyvinut technologiu, ktora by nam zabezpecila pohyb rychlejsi ako rychlost svetla...problemom je, ze nic rychlejsie nepozname...(snad len smrt :D)...resp. ludsky zivot je prilis kratky a krehky na nejake ucinne vandrovanie po vesmire...
a uprimne, nemyslim si, ze by s nami chcela komunikovat nejaka civilizacia, ktora takouto technologiou disponuje...to je proste take, ako keby ludia chceli naucit soferovat auto nejake hajzlove bakterie...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito - Newtonovska fyzika nie je tak rozsiahla a je dostatocne ucelena na to aby sa nezahadzovala cela, v pripade fyziky mikrocastic su veci uz zlozitejsie (jeden novopoznany fakt moze kludne prebudovat aj pol teorie alebo ju dokonca uplne zrusit). V pripade big bangu je jeden z tych vacsich problemov, ze netusime ako plynul cas v dobach ked bol vesmir "mlady". A preco sa stale vraciat na zaciatok? Lebo veda je proste taka a kaze nam to ona ;-)

Vesmir mame moznost skumat len z vnutra co je znacne obmedzujuce a vobec netusime (aj ked sa vdaka m-teorii domnievame), ze neake "zvonka" vobec je.

ephramko - suhlas, ale len ciastocny - podla mna je dobre ked sa veda rozpina aj do sirky, moze sa jej vtedy venovat viac ludi kazdy v obore ktory ho bavi a postupne sa skuma aj do hlbky a mozu sa brat do uvahy sirsie suvislosti - ale suhlasim s tym, ze v podstate poriadne preskumane nemame nic (a este dlho preskumane mat nebudeme).
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

A z akeho ineho pričinenia by sa taky zazrak mal stat?? Este ked sa jej Panna Maria zjavila vtedy v jaskyni jej povedala: „Nesľubujem ti, že budeš šťastná v tomto živote, ale v budúcom.“ Bernadettu počas života trapila tuberkuloza a astma. Mne ako krestanovi to pride ako posolstvo zhora, že tak ako jej telo ostalo neporušene tu na zemi tak aj naše ak bude bez hriechu ostane take v nebi. Že tam hore určite bude niečo lepsie ako tu.

Inak v Lurdoch sa kazdorocne udeje niekolko zazrakov ale to vam zbytocne spominat lebo ak niesu overene nezavislymi vedcami ktorí su špičkou vo svojom obore a maju aspon jednu Nobelovku tak sa tu na mna vykydate :D Aj keby sa overovali myslim si, ze pri dnesnej antikrestanskej spolocnosti by sa to nejak premlelo a nakoniec by z toho bola nejaka 'voskova figurina'... Nieco pravda moze byt, ale dnes sa uz nemozeme spolahnut takmer na ziadny zdroj.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Mne ako krestanovi to pride ako posolstvo zhora, že tak ako jej telo ostalo neporušene tu na zemi tak aj naše ak bude bez hriechu ostane take v nebi. Že tam hore určite bude niečo lepsie ako tu.
Tipujem, že to na obrázku je potom nejaký škandinávsky pohanský svätec? btw, v jeho prípade na neho kvôli estetike nemusel nikto dávať vrstvu vosku, stačilo prostredie v bažine.
Inak v Lurdoch sa kazdorocne udeje niekolko zazrakov ale to vam zbytocne spominat
Hej, to teda je. Stačí si v PubMede vyhľadať napr. spontaneous regression a máš zázrakov na požiadanie koľko len chceš :shock:
Prílohy
Tollundmannen.jpg
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a na co ti bude pekne telo na zemi...alebo este aj v nebi ? nejak velmi lipnes na tomto materialnom, fyzickom...prach si a v prach sa obratis...
a ako mohlo byt jej telo bez hriechu ? ona nebola hriesna? pokial viem tak vsetci ludia su...

moj sukromny nazor je taky, ze jej zjavenie nebolo realne...nebol to zazrak...ako si uz povedal, trpela chronickym a dost neprijemnym ochorenim, cize sa neustale trapila, zaroven bola silne veriaca...urcite si preto musela casto klast otazku, preco ju boh takto trapi, preco sa jej to deje a akym ma zmysel vobec zit, ked ten jej zivot stoji za hovno a len sa trapi chorobami...ked sa clovek zatazuje takymito myslienkami, to posobi velmi silnu psychicku zataz a moze to prerast az do patologickeho stavu, napr. depresie...ludska psychika ma ale niekolko obrannych mechanizmov ako sa s neprijemnymi udalostami a stavmi vyrovnat...preto by som jej zjavenie interpretoval ako jeden z nevedomych obrannych mechanizmov, ktory zaucinkoval na obranu jej ega...preto videla pannu mariu (bola silne veriaca = panna maria symbolizuje vieru), a preto jej panna maria povedala, ze v dalsom zivote sa bude mat lepsie (verila v krista a ze po smrti je dalsi zivot)...v skutocnosti to ale nebol zazrak ani zjavenie, bolo to jej nevedomie, ktore prostrednictvom takehoto obranneho mechanizmu zoslalo jej utrapenemu vedomiu spravu typu "este to vydrz, si predsa dobra krestanka, po smrti to bude uz len lepsie, oplati sa vydrzat"
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

no tak a preco potom Lurdy navstevuje miliony putnikov ročne? jednoducho tomu veria a aj ja verim vies tu nejde ani o to ci sa to naozaj stalo ale ta Bernadetta sa stala symbolom pre kazdeho trpiaceho, tazko choreho, ktory v zviote nema moc dobra tak sa obracia k Bohu. Myslis si ze taky vozickar bude hladat v zdrojoch dokazy o pravdivosti toho zazraku?

Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota, myslim si ze bez krestanstva by pribudlo mnozstvo samovrazd. To je to co ludia vzdy chceli a Kristus im to dal nejaku oporu vediet ze nezijes nadarmo. A prakticky staci len jednoducho uverit. Zaujimave je len to ze stale len neveriaci sa snazia dokazat neexistenciu Boha pricom vacsinou veriaci hoci aj nejaky vedec alebo vysokopostaveny šefko si radšej žije svoj zivot a serie na dokazovanie svojej viery :) ne? :D
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

jozefitko napísal:no tak a preco potom Lurdy navstevuje miliony putnikov ročne? jednoducho tomu veria a aj ja verim
pozor - neslušná odpoveď, nečítajte pokiaľ vás narážky na vieru urážajú:
Spoiler
jedzte kravský trus - miliardy múch sa predsa nemôžu mýliť!
jozefitko napísal:Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota, myslim si ze bez krestanstva by pribudlo mnozstvo samovrazd.
myslíš si že medzi moslimami či budhistami je väčší počet samovrážd ako v krajinách s kresťanskými koreňmi? kdeže. najnižšie percento samovážd je v arabských a ázijských krajinách.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Silmarill: nevedel som, že sem na fórum prispievajú muchy :smt059

K tým samovraždám - môžeš to niečim doložiť? Ja som zas počul, že Japonsko a ázijské krajiny sú na tom práve že najhoršie, delia sa o prvé miesta so severskými štátmi. Ak máš nejakú štatistiku celosvetovej sebevražednosti (divné slovo...), budem ti povďačný za jej zverejnenie tu v téme. A ak by si sa dopátral k štatistike porovnávajúcej sebevraždy ľudí na základe ich vierovyznania, bolo by to úplne dokonalé. Vďaka :wink:
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

jozefitko, v čom sa to líši od toho, že milióny ľudí chodia do Las Vegas, aby zbohatli? Myslím, že je väčšia šanca zbohatnutia vo Vegas než, že sa vyliečiš v Lurdách. Ale ja to tým veriacim nevytýkam, nech sa držia svojej nádeje, možno motyka vystrelí a môžu si medzitým kúpiť nejaké sadrové suveníry a podporiť turistický ruch v oblasti.
Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota, myslim si ze bez krestanstva by pribudlo mnozstvo samovrazd.
Alebo to môžeme brať tak, že samovrahovia vraj idú do pekla a tak sa kresťania radšej nezabijú.
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

sillmaril ja som nevedel ze sympatizujes s hmyzom :D pozdrav svoj roj

//autoeditácia príspevku (12 Máj 2011, 18:48)
edit// nie MIRV krestania boli poslany na tento svet aby si nekonecno zasluzili, samovrazda sa moze brat aj ako hriech ved nicis to co si dostal od Boha předsi
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

neviem ci je to stale aktualne, ale viem ze este pred par rokmi bolo Japonsko na 1.mieste v top20 samovrazd...bola to ale jedina azijska krajina v tomto rebricku, potom nasledovali europske krajiny a USA...
no a preco je v japonsku tolko samovrazd? to uzko suvisi s miestnou kulturou a s modernym japonskym kapitalistickym zivotnym stylom, ked sa tieto 2 veci spoja...tak to velmi dobre nedopada, my sice vidime ohromnu pracovitost, snahu a disciplinovanost...odvratenu stranu uz ale nevidime...na tuto temu odporucam tento dokument
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025 ... 038254620/

a pre mna za mna, kludne chodievaj do lurd...verte ludskym trikom a klamstvam...ale neprehlasujte to prosim za dielo boha a bozej sily...zachovala mrtvola nie je dielom boha, ale dielom sikovnych ruk preparatorov, balzamovacov, chemikalii a vhodnych podmienok...podobnu mrtvolku maju vystavenu aj v moskve a urcite tam nikto neprehlasuje, ze za tou zachovalostou stoji bozia moc...a uz som sa vas raz pytal, keby to aj bol bozi zasah, co by tym, ze sa mrtvola nebude rozkladat, chcel ludom povedat ?

ja osobne nepotrebujem mat nad sebou nejakeho strasiaka Boha, ktory ma potresta a budem sa vecne smazit v pekle v pripade, ze by som spachal samovrazdu...kazdy zdravy clovek ma v sebe pud sebazachovy, cize zdravy clovek samovrazdu umyselne nespacha...no a niekto chory, by sa mal liecit...

tiez ma pobavilo, ked byvaleho papeza blahorecili za spachanie par podobnych vraj zazrakov...jedna reholna sestra hovorila, ze este rano sa jej triesli ruky a nevedela ani pisat, potom sa stretla s papezom a poobede zazracne uz mohla pisat a odvtedy sa jej tazky parkinson vyliecil...zazrak ? ...no neviem, vatikan by sa mal castejsie zaujimat o Slovensko, tu sa takych zazrakov zvanych chybne stanovena diagnoza, udeje velmi vela...az na to, ze sa nad tym nikto nepozastavuje, lebo tito pacienti sa s papezom nestretli, takze nemal ani kto spachat ten udajny zazrak...
silmarill
King
King

stoporko, jozefitko: to prirovnanie ste evidentne nepochopili... myslel som tým to, že pokiaľ niečo robí množstvo ľudí, ešte to nemusí byť dobré alebo pravdivé. napríklad v afrike a moslimských krajinách sa často vykonáva ženská obriezka - pokiaľ to teda robí veľa ľudí tak je to správne?

stoporko, ad samovraždy: áno, v japonsku je ich veľa. lenže oproti zvyšku ázie je to skôr osamotený extrém, vyplývajúci možno z kultúry danej krajiny- rituálna samovražda pri zlyhaní (seppuku, alebo harakiri) v tej krajine funguje už vyše tisíc rokov. zvýšený počet samovrážd v severských krajinách je spájaných s nedostatkom slnka, čo vedie k zvýšeným sklonom k depresiám a samovraždám.

najnižší počet samovrážd sa udeje v "ne-kresťanských" krajinách, ako Irán, Sýria, Egypt, Haiti. prekvapivo veľký počet samovrážd je napríklad v Ukrajine, Rusku či Litve, tj krajinách kde je veľa katolíkov či pravoslávnych.
tu je štatistika Wold Health Organisation, plus ešte ďalší kresťanský zdroj

zaujímavý je aj fakt, že 90% ľudí ktorí spáchajú samovraždu majú nejakú psychickú poruchu, zdroj

štatistiky podľa vieorvyznania som nenašiel, ale pýtaj si ich od jozefitka - totiž to on tvdí, že kresťanstvo zabraňuje samovraždám :smt006 ja len tvrdím, že priame spojenie medzi vierovyznaním a počtom samovrážd neexistuje.

jozefitko: a načo boli na zem zoslaní ľudia iných vierovyznaní? nielen tí súčasní, ale aj tí ktorí tu už boli pred narodením Ježiša?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

este by som poopravil informaciu v tom zdroji, aspon u nas je pravdou, ze sviatky a rozne udalosti v roku maju vplyv na pocet samovrazd...napr. obdobie vianoc a noveho roku je u nas najkritickejsim obdobim, najvyssi pocet pokusov o samovrazdu a tiez vacsi pocet volani na tiesnove linky ako je priemer...
takze z tohto pohladu by sa dali chapat vianoce ako presnym opakom toho, co tvrdil jozefitko...ze krestanstvo zabranuje samovrazdam...pocas vianoc je na ludi vyvijany celospolocensky tlak, aby boli v pohode, boli s rodinou...zial medzi nami zije vela ludi, ktori ziju osamotene...tak isto je to obdobim, kedy sa vsetko ako keby zdanlivo ukludnilo, clovek si na chvilu oddychne od prace, cize ma viac casu rozmyslat o sebe a svojom stave a prelom rokov je cas rekapitulacie posledneho roku, kedy clovek si vyhodnocuje to, ci sa mu darilo, alebo nedarilo...co na vela ludi posobi presne opacne, ako je ucel vianoc...
tak isto je vela ludi, na ktorych paradoxne to, ze su doma s rodinou a nemusia ist do prace posobi velmi stresujuco...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

silmarill: v tom bode" ja len tvrdím, že priame spojenie medzi vierovyznaním a počtom samovrážd neexistuje." sa s tebou plne stotožňujem :)

najviac ma zaujala informácia, že 90% samovrahov je psych. chorých - predpokladám, že sa tým myslia dokonané samovraždy, nie len pokusy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

no neviem ako u dokonanych samovrazd zistuju, ci bol neboztik psychicky chory... :D psychicke ochorenie je aj depresia...a ako som uz napisal, zdravy clovek samovrazdu spachat nepojde...a ten chory, by sa mal liecit...
ani ma nenapadaju typy pripadov, ze za akych okolnosti by spachal zdravy clovek samovrazdu...to by sa musel poriadne zdrogovat, mat halucinacie a napriklad vyskocit z okna...ale taketo pripady su skor povazovane za nestastnu nahodu, ako za samovrazdu = umyselne usmrtenie sa...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Dobrý deň, akurát som sa zobudil a som stále pod parou (prepáčte), ale pokúsim sa zareagovať.

javatar
: Nie som si istý, ale chceš tvrdiť, že jediný nový (iný) poznatok zruší celé teórie okolo mikročastíc ? Čo viem ja, tak ak nenájdu Higgsov bozón, na čo sa dosť spoliehajú, tak celá fyzika ide do riti.

jozefitko: Pochop, že žiadna Panna Mária sa jej nezjavila. Keby bola moslimka alebo hinduistka, tak sa jej "zjaví" niečo, čo má prepojenie s daným náboženstvom.

A žiadne zázraky sa v Lurdoch nedejú. Príde tam x vozíčkarov,chorých ľudí a nič sa nestane. Ak sa jeden vylieči (viď. MIRVov spontaneous regression, o ktorom som x-krát písal), tak sa to hneď mylne pripisuje návšteve toho miesta, pritom to nemá žiadnu súvislosť.

A ešte jedna poznámka: dnes nie je žiadna antikresťanská spoločnosť. Toto začína byť novým konšpiračným argumentom veriacich, že dnes je antikresťanská spoločnosť, ktorá sa snaží zdiskreditovať kresťanstvo, čo je ničím nepodložený výmysel.
Nieco pravda moze byt, ale dnes sa uz nemozeme spolahnut takmer na ziadny zdroj.
Takýto relativizmus vyhovuje ľuďom ako ty, ktorý potrebujú dokazovať nezmysly.
no tak a preco potom Lurdy navstevuje miliony putnikov ročne?
Lebo sú zúfalí a veria, že im to miesta niečo prinesie - teda napr. uzdravenie. Ak mám byť tvrdý, tak podľa mňa je to prejav slabomyseľnosti, je to proste tak. Aj keby sa mi neviem čo stalo, tak určite by som nechodil na nejaké miesto a nedúfal by som, že mi to pomôže. Za prvé je to naivné, za druhé je to zúfalé. Je to zúfalosť a zúfalí ľudia robia rôzne iracionálne veci, to je proste fakt.
Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota
Silu do života dáva ľuďom to, čo si zvolia. Nie je žiadna viera v boha, ktorá dáva silu. Nič také, čo má priamu účinnosť neexistuje, je to len o placebo efekte, ktorý účinkuje. A každý si ten placebo efekt nejako nazve, lebo keby to bol len obyčajný "placebo efekt", tak by to ľuďom nestačilo.

Ďalej, čo sa týka nejakého Krista, viedli sme tu debatu na úrovni, ktorá jasne ukázala, že nič také ako Kristu nie je. V tom ponímaní, ako ho chápu kresťania. Nikto taký neexistuje. Bodka.

silmarillova analógia, ktorá je dobre známa, dokonale ruší argument o množstve. Môžte si z toho robiť srandu koľko chcete.
silmarill
King
King

ephramko: jednoducho. v zdravotnej karte bude záznam od psychiatra, že sa ten človek liečil na nejakú psychickú chorobu. :D

ad samovraždy počas sviatkov: taktiež tam bolo spomenuté že tretina samovrážd je pod vplyvom alkoholu, no a tu sa cez sviatky čo robí? chlasce.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

silmarill napísal:ephramko: jednoducho. v zdravotnej karte bude záznam od psychiatra, že sa ten človek liečil na nejakú psychickú chorobu. :D
to by tam najprv ale musel dojst a brat nejake lieky, resp. mat ich aspon predpisane...my sme ale krajinou v ktorej zial stale panuje nazor typu "ved ja nie som blazon, ja nepotrebujem ist k cvokarovi, mam len horsie obdobie a uz dlhsie sa citim osamelo, depresivne a nic sa mi nedari, nie som ale blazon, pomoc nepotrebujem a dostanem sa z toho aj sam"...no a potom to takto ide dalej, az pokial nemame dalsieho skokana pod rozbehnuty vlak...ktoreho problemy kludne mohla vyriesit psychoterapia alebo aj v kombinacii s medikamentami...
Napísať odpoveď